ΚΟΣΔ: Βολές Ιράν κατά της Δύσης - Επιρρίπτουν ευθύνες αντί να ασκήσουν αληθινή διπλωματία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΚΟΣΔ: Βολές Ιράν κατά της Δύσης - Επιρρίπτουν ευθύνες αντί να ασκήσουν αληθινή διπλωματία
Τα υπόλοιπα κράτη που είναι συμβαλλόμενα μέρη στο ΚΟΣΔ είναι η Ρωσία, η Κίνα και οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Το Ιράν κατηγόρησε σήμερα τα κράτη της Δύσης τα οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, πως «επιμένουν να παίζουν το παιγνίδι του να του ρίχνουν το φταίξιμο», την επομένη της προειδοποίησης ευρωπαίων διπλωματών πως εάν δεν υπάρξει άμεσα πρόοδος, σύντομα η συμφωνία θα είναι απλά αδειανό κέλυφος, χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο.

«Ορισμένοι παράγοντες επιμένουν στο συνηθισμένο τους παιγνίδι, να ρίχνουν το φταίξιμο σε εμάς, αντί της αληθινής διπλωματίας. Καταθέσαμε νωρίς τις ιδέες μας, εργαστήκαμε με εποικοδομητικό και ευέλικτο τρόπο για να κλείσουν τα χάσματα», τόνισε μέσω Twitter ο ιρανός επικεφαλής διαπραγματευτής, ο Αλί Μπαγερί Κανί.

«Η διπλωματία είναι δρόμος με δυο κατευθύνσεις. Αν υπάρχει αληθινή βούληση να διορθωθούν οι αδικίες του μέρους που φταίει πραγματικά, ο δρόμος για να επιτευχθεί γρήγορα καλή συμφωνία είναι στρωμένος».

Χθες Δευτέρα διπλωμάτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας επισήμαναν πως οι μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν ακόμη προχωρήσει ουσιαστικά στις διαπραγματεύσεις για να περισωθεί η συμφωνία και προειδοποίησαν πως σύντομα δεν θα απομένει παρά μόνο ένα «αδειανό κέλυφος» εάν δεν επιτευχθεί πρόοδος.

«Ως αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε μπορέσει να διεξαγάγουμε αληθινές διαπραγματεύσεις», ανέφεραν οι διπλωμάτες της λεγόμενης ομάδας Ε3, αναφερόμενοι στις συνομιλίες στη Βιένη στις οποίες οι ΗΠΑ συμμετέχουν εκ του σύνεγγυς, με τους ίδιους να πηγαινοέρχονται, να μεσολαβούν ανάμεσα στη μια και την άλλη πλευρά.

«Ο χρόνος εξαντλείται. Αν δεν υπάρξει ταχεία πρόοδος, με δεδομένο ότι το Ιράν επιταχύνει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειάς του, η συμφωνία πολύ σύντομα θα γίνει αδειανό κέλυφος», επέμειναν.

Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες όπως φαίνεται κάνουν απαισιόδοξη αποτίμηση των προσπαθειών για να σωθεί η συμφωνία, δυνάμει της οποίας η Τεχεράνη δέχθηκε να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειάς της με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς το 2018 τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, επέβαλε ξανά τις αμερικανικές κυρώσεις που είχαν αρθεί καθώς και νέες, εξωθώντας το Ιράν να αρχίσει να αθετεί μέρος των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει το 2019.

Ο διάδοχος του κ. Τραμπ, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, επιδιώκει να υπάρξει επάνοδος και των δύο πλευρών στην πλήρη τήρηση της συμφωνίας με τις έμμεσες συνομιλίες με το Ιράν – αφού η Τεχεράνη απορρίπτει το ενδεχόμενο απευθείας διαπραγματεύσεων.

Τα υπόλοιπα κράτη που είναι συμβαλλόμενα μέρη στο ΚΟΣΔ είναι η Ρωσία, η Κίνα και οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Διπλωμάτες έλεγαν πως είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος στους έξι γύρους των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου, όταν οι συνομιλίες έκαναν πεντάμηνη παύση ενόψει των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, στις οποίες επικράτησε ο σκληροπυρηνικός Εμπραχίμ Ραϊσί. Στον έβδομο γύρο, που άρχισε την 29η Νοεμβρίου, η νέα κυβέρνηση του Ιράν πήρε πίσω τους συμβιβασμούς που είχε κάνει η προηγούμενη, θεώρησε δεδομένους αυτούς που είχαν συμφωνήσει τα άλλα μέρη και απαίτησε περισσότερους, σύμφωνα με ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider