Εξεταστική Επιτροπή: Διευκρινίσεις για τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί από την Επιτροπή και τη διανομή τους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξεταστική Επιτροπή: Διευκρινίσεις για τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί από την Επιτροπή και τη διανομή τους
Με την κατάθεση του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας Intiative Media, Μιχάλη Γκάλγκου, συνεχίζονται οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής.

Με την κατάθεση του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας Intiative Media, Μιχάλη Γκάλγκου, που ανέλαβε ως ανάδοχος την καμπάνια «Μένουμε στο Σπίτι» συνεχίζονται οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε πως ενώ έχει παρέλθει ένα μεγάλο διάστημα από τότε που έχει ζητηθεί να αποσταλεί, από την Προεδρία της Κυβέρνησης, η αλληλογραφία με την ανάδοχο εταιρεία Intiative Media κατά το στάδιο που εκπονήθηκε η καμπάνια «Μένουμε στο Σπίτι», τα ΜΜΕ που προτάθηκαν και ο σχετικός κατάλογος που εγκρίθηκε από την Προεδρία της Κυβέρνησης, αυτά όλα δεν έχουν έρθει. Πρόκειται, είπε, για κρίσιμη αλληλογραφία, η οποία θα διαλευκάνει τα πράγματα μόλις πάρουμε αυτή την αλληλογραφία. Σημείωσε πως βάση του ΚτΒ οι Υπουργοί είναι απολύτως υποχρεωμένοι να αποστέλλουν τα έγγραφα που τους ζητούνται καθώς η επιτροπή έχει ανακριτικά καθήκοντα. Αντιθέτως, όπως ανάφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, «διαπράττονται τα αδικήματα της απείθειας και της υπεξαγωγής εγγράφων και θα απευθυνθούμε και στον αρμόδιο Εισαγγελέα» . Αυτό είπε «δεν είναι Επιτελικό Κράτος αλλά Σικελικό, του να ζητούνται αυτά τα κρίσιμα έγγραφα και αυτό να μην τα αποστέλλει»

Επίσης, σημείωσε ότι ανάμεσα στα έγγραφα που έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή είναι και ένα που έχει αποστείλει η εταιρεία ( …). Που φέρει ημερομηνία 1η Ιουλίου και το οποίο δεν έχει αριθμό πρωτοκόλλου ούτε κάποια έστω μονογραφή υπαλλήλου της Προεδρίας και ημερομηνία, εάν υπάρχει να μας αποσταλεί, αντιθέτως που ξέρουμε ότι δεν είναι μεταχρονολογημένο.

Στο ίδιος μήκος σχετικά με τα έγγραφα της αλληλογραφίας μεταξύ της αναδόχου εταιρείας και του Υπουργείου, ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, ο οποίος είπε ότι η κρισιμότητά τους και η χρησιμότητά τους για το έργο της Επιτροπής αναδείχθηκε και κατά την προηγούμενη εξέταση του προέδρου της Επιτροπής Παραλαβής του έργου από το Υπουργείο. Σημείωσε ότι η σύμβαση προϋποθέτει πρόταση της αναδόχου εταιρείας προς το Υπουργείο και συνεπώς θα πρέπει να έχουμε αυτό το έγγραφο, όπως και η απάντηση του Υπουργείου για να δούμε εάν δέχθηκε την πρόταση όπως έγινε , την απέρριψε ή εάν την τροποποίησε. Αντιθέτως , είπε, κολλιέται το έργο της Εξεταστική και ματαιώνεται , εάν δεν τεθούν στην διάθεσή μας αυτά τα επίμαχα έγγραφα καθώς και να προσέλθει ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Στέλιος Πέτσας που θα καταθέσει υπό όρκο.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε πως είναι ανεξήγητο που δεν έχουν έρθει τα έγγραφα αυτά που έχουν ζητηθεί, ενώ καταλόγισε στην πλειοψηφία ότι «επιμένει να προσφέρει προστασία στο υπουργό Στέλιο Πέτσα με μια σαθρή επιχειρηματολογία και δείχνει ότι ανησυχούν για τις ποινικές ενδεχόμενες ευθύνες που υπάρχουν». Χωρίς, όπως είπε τον «κρίσιμο μάρτυρα, που είναι ο Υπουργός, οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα - Παλιούρα απάντησε ότι η εξέταση του κ. Πέτσα είναι ένα θέμα που έχει εξαντληθεί ως συζήτηση στην Επιτροπή, επαναλαμβάνοντας ότι η Εξεταστική Επιτροπή εξετάζει έγγραφα και όσα έχουν γίνει. Εάν προκύψουν ευθύνες Υπουργών είναι ενδεχομένως έργο μιας άλλης Επιτροπής ενδεχομένως Προανακριτικής , όχι όμως της παρούσας. Πρόσθεσε, πως ο κ. Πέτσας έχει επανειλημμένα απαντήσει, συνολικά 16 φορές σε κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις βουλευτών όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για όλα αυτά τα θέματα, επίσης σε μια επίκαιρη ερώτηση και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Άρα, ότι είναι να αποδειχθεί αποδεικνύεται από τα έγγραφα και ότι είχε να περί ο κ. Πέτσας το έχει πει. Αλλά αυτό που προσδοκά η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η δημιουργία μιας πολιτικής τηλεδίκης απλά και μόνο για να δημιουργήσει συνειρμούς στον ελληνικό λαό και εμείς δεν θα το επιτρέψουμε

Σχετικά με τα έγγραφα, η εισηγήτρια της ΝΔ είπε πως «εννοείται ότι όλοι αναφανδόν, είμαστε υπέρ του να έρθουν. Ήδη έχουν έρθει πολλά και συνεχίζουν να έρχονται».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Κεφαλογιάννης, ανέφερε πως από την αρχή των εργασιών της Επιτροπής, έχουν έρθει μέχρι σήμερα πάνω από 6.000 έγγραφα και συνεχώς ξέρετε πως κάνω εκκλήσεις στα Υπουργεία για να έρθουν και όλα τα υπόλοιπα που έχουμε ζητήσει και έρχονται. Εάν από τα έγγραφα προκύψει η ανάγκη εξέτασης νέου μάρτυρα ή επανεξέταση μάρτυρα, εδώ είμαστε και δεν κρύβεται κανείς

Αναφορικά με το επίμαχο έγγραφο της αναδόχου εταιρείας που δεν φέρει πρωτόκολλο, είπε ότι αυτό είναι ένα συνημμένο φακέλου εγγράφων που είχαν ζητηθεί από τη διευθύντρια του Υπουργείου με ημερομηνία 1/7/2020 και όλα τα συνημμένα ενός φακέλου δεν έχουν πρωτόκολλο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης ενημέρωσε ότι χθες ήρθαν: ένας φάκελος από το Υπουργείου Υγείας, 778 σελίδων που αφορούν την εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό. Επίσης, ένας φάκελος 324 εγγράφων από το Υπουργείο Εξωτερικών και ένας φάκελος με έγγραφα από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μετά τις διαδικαστικές αυτές εξηγήσεις, ξεκίνησε η κατάθεση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Intiative Media Μιχάλη Γκάλγκου, που είναι σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξεταστική για τα ΜΜΕ: Εκλέχθηκε το προεδρείο - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

gazzetta
gazzetta reader insider insider