Τα συσσωρευμένα προβλήματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το χέρι βοήθειας των ΗΑΕ

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα συσσωρευμένα προβλήματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το χέρι βοήθειας των ΗΑΕ
Με την οικονομία και την εσωτερική πολιτική να βρίσκεται σε δίνη, την εξωτερική πολιτική σε κραδασμούς, η Τουρκία προσβλέπει σε επαναπροσέγγιση με τα ΗΑΕ, αλλάζοντας ένα πεδίο εχθρικών σχέσεων που υπάρχει δεκαετίες.

Στην Τουρκία, φαίνεται ότι ενός κακού μύρια έπονται. Το τελευταίο διάστημα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτός της πανδημίας, της χειροτέρευσης της οικονομίας, των ερωτημάτων για την υγεία του και την αντιπολίτευση, έχει να διαχειριστεί και την προσέγγιση με τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό, η επίσκεψη του διαδόχου του Αμπού Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαΐντ Αλ Ναχιάν στην Άγκυρα που συμβαίνει σήμερα δείχνει ότι ο Ερντογάν πιέζει τις καταστάσεις ώστε να μπορεί το επόμενο διάστημα να κινείται όσο πιο ελεύθερος γίνεται, χωρίς να δεσμεύεται από κάποιον ευρύτερο σχεδιασμό είτε αυτός αφορά τη Ρωσία, είτε τις ΗΠΑ.

Τί γυρεύουν τα ΗΑΕ στην Τουρκία;

Τουρκία και ΗΑΕ βρίσκονται εδώ και δεκαετίες σε αντίπαλα στρατόπεδα σε κάθε πιθανό σημείο στη Μ. Ανατολή. Από τον πόλεμο στη Συρία, την Αίγυπτο, τις θέσεις για το Ισραήλ και κυρίως τη Λιβύη. Τα ΗΑΕ (με το δίκιο τους…) θεωρούν ότι η Τουρκία και η συμμαχία της με το Κατάρ μπορούν να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά διά μέσου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οργάνωση την οποία τα ΗΑΕ εχθρεύονται σφόδρα. Αν στα παραπάνω πρόσφατα γεγονότα συνδυάσει κανείς τους στενούς δεσμούς των ΗΑΕ με τη Γαλλία και εσχάτως την Ελλάδα, τότε η όλη κίνηση για επαναπροσέγγιση μοιάζει παράλογη.

Όπως όλα δείχνουν βέβαια, οι δύο χώρες αποφάσισαν να κάνουν μια αμοιβαία κίνηση προσέγγισης, στο πνεύμα της λαϊκής ρήσης «κράτα με να σε κρατώ ν’ ανεβούμε στο βουνό». Από τη μία τα ΗΑΕ χρειάζονται να δώσουν και να πάρουν επενδυτικά κεφάλαια, καθώς επιχειρούν μια ολική αναδίπλωση στις σχέσεις τους με τα άλλα κράτη των περιοχών του Κόλπου και της ευρύτερης Μ. Ανατολής, από την άλλη ο Ερντογάν χρειάζεται ένα βαθύτερο στρατηγικό «άνοιγμα» στην περιοχή που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στην έλξη της Ρωσίας και στην κυνική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία και εσχάτως ως αντιπερισπασμός για την οικονομία.

Ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαΐντ Αλ Ναχιάν, διάδοχος του Αμπού Ντάμπι (πηγή: Getty/Ideal Images)

Η επενδυτική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Άμπου Ντάμπι, για την οποία κάνει λόγο σήμερα το Bloomberg, αφορά διάφορες πτυχές. Υπάρχει αρχικά η συμφωνία μεταξύ των δύο κρατικών ταμείων επενδύσεων, ADQ και TWF, τα οποία αναμένεται να συνδημιουργήσουν ένα ιδιωτικό επενδυτικό fund για επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών του Abu Dhabi και η Borsa Istanbul θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας και η Abu Dhabi Ports θα υπογράψει συμφωνία για επενδύσεις στα λιμάνια της Τουρκίας καθώς και στον κλάδο των logistics. Τέλος, το ADQ θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το Γραφείο Επενδύσεων της Τουρκικής Προεδρίας για άμεσες ξένες επενδύσεις που αφορούν ενέργεια, πετροχημικά, τεχνολογία, μεταφορές, υποδομές, υγειονομική περίθαλψη, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τρόφιμα και γεωργία.

Η αντιπολίτευση επεξεργάζεται σχέδιο πολιτειακών αλλαγών

Ειδικά για το εσωτερικό, η οποιαδήποτε αλλαγή σχέσης της Τουρκίας με παραδοσιακά εχθρικές δυνάμεις, μπορεί να λειτουργήσει μόνο θετικά για τον Ερντογάν. Το μομέντουμ της επίσκεψης των ΗΑΕ στην Τουρκία συμπίπτει με την δημοσιοποίηση του σχεδίου της αντιπολίτευσης να κινήσει διεργασίες ώστε να προκληθούν πρόωρες εκλογές και να τεθεί θέμα πολιτειακής αλλαγής, ώστε η Τουρκία να γυρίσει στο παλιό υβριδικό σύστημα προεδρίας-κοινοβουλίου. Μια τέτοια κίνηση δεν θα σημάνει μόνο το πολιτικό τέλος του Ερντογάν, αλλά και το πολιτικό τέλος του κράτους που ο ίδιος έστησε τα τελευταία χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

Η βελτίωση των εξωτερικών σχέσεων ως αντιπερισπασμός

Η συνολική οικονομική εικόνα για τον μέσο Τούρκο σήμερα είναι ζοφερή. Ο πληθωρισμός καλπάζει στο 20%. η ανεργία είναι 14% και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών έχει αυξηθεί. Ως απάντηση στην κατάρρευση της λίρας, ορισμένες μεγάλες τουρκικές τράπεζες έκλεισαν τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί σε περιοχές της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης προμηνύοντας περαιτέρω (και μεγαλύτερες) διαδηλώσεις.

Μετά την προσπάθεια για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, η οποία δεν αποδίδει τα αναμενόμενα παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες του Ερντογάν, την προσπάθεια για διαρκή συνομιλία με τον οίκο των Σαούντ, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι μπλεγμένος στις δικές του πολεμικές περιπέτειες, ο Ερντογάν τραβάει ακόμα έναν «άσο από το μανίκι» του με τα ΗΑΕ ή έτσι θέλει να πιστεύει ότι θα συμβεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider