Η Κίνα αντιδρά στο νέο «άνοιγμα» του Μπάιντεν προς την Ταϊβάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κίνα αντιδρά στο νέο «άνοιγμα» του Μπάιντεν προς την Ταϊβάν
Μετά την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου στην Ταϊβάν για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής για την δημοκρατία, που διοργανώνει τον Δεκέμβριο.

Η Κίνα εκφράζει την «κατηγορηματική αντίθεσή της» στην πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς την Ταϊβάν για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής για την δημοκρατία η οποία θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης τον Δεκέμβριο και στην οποία δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει η Κίνα (ούτε και η Ρωσία).

«Η Ταϊβάν δεν έχει άλλο στάτους στο διεθνές δίκαιο πέραν του να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κίνας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Τζάο Λιτζιάν.

Η Ταϊβάν από την πλευρά της ευχαρίστησε τον αμερικανό πρόεδρο για την πρόσκληση προσθέτοντας ότι η συμμετοχή της θα της δώσει την ευκαιρία να μοιραστεί τις εμπειρίες για το θέμα της δημοκρατίας στην διεθνή σκηνή.

«Χάρη στην σύνοδο αυτή, η Ταϊβάν θα μπορέσει να μοιραστεί την εμπειρία της επιτυχίας της στην δημοκρατία», δήλωσε εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου στην Ταϊπέι.

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν των 23 εκατομμυρίων κατοίκων επαρχία της, αν και δεν έχει ελέγξει ποτέ το νησί από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον σχετικά με την Ταϊβάν, που διαθέτει δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης, το δικό της νόμισμα και τις δικές της ένοπλες δυνάμεις.

Απευθύνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς το Πεκίνο, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε 110 χώρες και εδαφικές ενότητες στην σύνοδο κορυφής για την δημοκρατία, ανάμεσά τους και τους δυτικούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι δύο στρατηγικοί αντίπαλοι της Ουάσινγκτον, η Μόσχα και το Πεκίνο, δεν έχουν προσκληθεί.

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε σαφές από την είσόδό του στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Ιανουάριο ότι η μάχη ανάμεσα στις δημοκρατίας και τα αυταρχικά καθεστώτα, την Ρωσία και την Κίνα, βρίσκεται στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής.

Η «σύνοδος για την δημοκρατία» είναι η υλοποίηση προεκλογικής του δέσμευσης. Η πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Η δεύτερη φάση με την δια ζώσης συμμετοχή, θα διεξαχθεί ένα χρόνο αργότερα.

Ο κατάλογος των προσκεκλημένων αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Η Κίνα δοκίμασε έναν υπερηχητικό πύραυλο που εκτόξευσε ένα βλήμα εν πτήσει

gazzetta
gazzetta reader insider insider