Λευκορωσία: Έτοιμη να μεσολαβήσει για τη μεταναστευτική κρίση η Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λευκορωσία: Έτοιμη να μεσολαβήσει για τη μεταναστευτική κρίση η Ρωσία
Το Κρεμλίνο έκρινε πως «είναι λάθος να επιρρίπτεται όλη η ευθύνη» στον Λευκορώσο πρόεδρο Λουκασένκο.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει στη μεταναστευτική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Λευκορωσίας και της ΕΕ τονίζοντας ότι η Μόσχα ήδη το πράττει σε ένα βαθμό.

Η ΕΕ κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι έχει εξαπολύσει «υβριδική επίθεση» εναντίον της μεταφέροντας στο έδαφός της με αεροπλάνα χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, και ωθώντας τους στα σύνορα με την Πολωνία με σκοπό να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι η Ρωσία εμπλέκεται στην κρίση και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσφέρθηκε χθες Κυριακή να βοηθήσει στην επίλυσή της.

Όταν ρωτήθηκε σήμερα πώς μπορεί η Μόσχα να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε «αποκλειστικά ως μεσολαβητής, κάτι που εν μέρει ήδη κάνει».

«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει εκφράσει την ελπίδα να υπάρξουν και άμεσες επαφές», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Πεσκόφ τόνισε ότι είναι «λάθος» να επιρρίπτεται όλη η ευθύνη για την κρίση στα σύνορα μεταξύ της ΕΕ και της Λευκορωσίας στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

«Η επίρριψη όλης της ευθύνης στον Λουκασένκο, στη λευκορωσική πλευρά, είναι εντελώς λανθασμένη», επεσήμανε, επικρίνοντας την ΕΕ ότι «αγνοεί τις ευρωπαϊκές αξίες του ανθρωπισμού» την ώρα που χιλιάδες μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορά της σε συνθήκες ψύχους μέσα σε αυτοσχέδιες σκηνές

Μάλιστα το Κρεμλίνο απέρριψε και την ανακοίνωση του Στείτ Ντιπάρτμεντ ότι οι ενέργειες της Λευκορωσίας έχουν στόχο να αποσπάσουν την προσοχή από τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Το Κίεβο κατήγγειλε ότι σχεδόν 100.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται κοντά στα σύνορά του, ενώ οι ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποιήσεις κατά της ενδεχόμενης ρωσικής επιθετικότητας.

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕE: Νέα ομοβροντία κυρώσεων εντός της ημέρας σε βάρος της Λευκορωσίας

Ο Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε με τον Λευκορώσο ΥΠΕΞ 24 ώρες πριν ανακοινωθούν νέες κυρώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider