Πλεύρης: Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από ιδιωτικούς γιατρούς θα προχωρήσουμε σε επιστράτευση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλεύρης: Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από ιδιωτικούς γιατρούς θα προχωρήσουμε σε επιστράτευση
Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, μίλησε στο Open για τα κενά στα νοσοκομεία, τους ανεμβολίαστους, το επικουρικό προσωπικό και την επίταξη των ιδιωτών γιατρών.

Για επίταξη ιδιωτών γιατρών μέσα στην εβδομάδα αν δεν καλυφθούν τα κενά έκανε λόγο ο Θάνος Πλεύρης ενώ αναφέρθηκε και στα πιθανά μέτρα.

«Σήμερα ή αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής προσέλευσης και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστράτευση, η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη. Εάν υπάρχει ανάγκη, εν συνεχεία θα προχωρήσει η επιστράτευση και στην υπόλοιπη Ελλάδα», σημείωσε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο OPEN το πρωί της Δευτέρας.

Βασικά σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Τ/Σ Open και στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη

Ένταξη ιδιωτών ιατρών και συμβολή ιδιωτικών Κλινικών στο ΕΣΥ

Eίμαστε σε συνεννόηση με τους Ιατρικούς Συλλόγους. Ήδη, από χθες το βράδυ, και σήμερα το πρωί, μας δίνονται ονόματα ιδιωτών ιατρών που θα ενταχθούν εθελοντικά στο ΕΣΥ. Επιθυμία μας είναι να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες εθελοντικής παρουσίας ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων στο σύστημα.

Πιθανολογώ ότι μέσα στην εβδομάδα, εάν δεν καλυφθούν τα κενά τα οποία υπάρχουν, θα γίνει και η διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών. Ήδη, όμως, οι Σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί και υπάρχει ένα ευχάριστο μήνυμα: ότι σιγά – σιγά μας δίνονται καθημερινά άτομα που θέλουν να έρθουν εθελοντικά.

Στο κομμάτι που έχει να κάνει με τις ιδιωτικές Κλινικές, έχει επέλθει μία πλήρης συμφωνία και ήδη έχουμε πάνω από 700 κλίνες κυρίως Covid, αλλά και non-Covid περιστατικών στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε και έναν πλήρη σχεδιασμό στην Αθήνα, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε κλίνες, όταν τις χρειαστούμε.

Παράλληλα, όλες οι κενές κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στη διαχείριση του ΕΚΑΒ και κάθε φορά που υπάρχει αναμονή σε δημόσιο νοσοκομείο, το περιστατικό μεταφέρεται σε κενή κλίνη του ιδιωτικού τομέα. Αυτό αφορά non-Covid περιστατικά, γιατί, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, δεν μπορεί στην ίδια ΜΕΘ να συνυπάρχουν περιστατικά Covid και non-Covid.

Άρα στο κομμάτι των Κλινικών έχει επέλθει πλήρης συμφωνία και στο κομμάτι των ιδιωτών γιατρών υπάρχει μία κινητικότητα. Εμείς είμαστε έτοιμοι, μέσα στην εβδομάδα, αν χρειαστεί, να καλύψουμε κενά, ξεκινώντας από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα- εκεί δηλαδή όπου υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα- και εν συνεχεία αυτό μπορεί να επεκταθεί όπου χρειαστεί.

Η επιθυμία μας είναι να γίνει συνεργατικά και όχι με όρους υποχρέωσης. Όμως, είναι πάρα πολύ πιθανό ότι δεν θα αποφύγουμε και την υποχρέωση.

Αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, είτε με την εθελοντική συμμετοχή, είτε με επίταξη θα καλυφθούν τα κενά, αρχικά στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Β. Ελλάδας. Είμαστε πανέτοιμοι, αλλά ούτως ή άλλως από την ενεργοποίηση της επίταξης χρειάζονται τουλάχιστον 48 ώρες για τη συνολική υλοποίηση, μέχρι δηλαδή να σταλούν τα χαρτιά.

Θέλω, όμως, να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Υπάρχουν και γιατροί κάποιων ειδικοτήτων και το έχουμε πει πολλές φορές- που μέσα στην κρίση είναι πάρα πολύ δύσκολο να τους βρούμε, ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα. Όπως για παράδειγμα οι αναισθησιολόγοι. Δηλαδή, εάν πάρεις έναν αναισθησιολόγο, θα χάσεις και μια κλίνη ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Διότι αναισθησιολόγοι δεν βρίσκονται στο ελεύθερο επάγγελμα, σε ένα ιατρείο. Βρίσκονται σε κάποιο Νοσοκομείο είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό και δουλεύουν.

Άρα είναι πολύ δύσκολη εξίσωση υπό ποια έννοια; Ότι δεν θέλουμε να στερήσουμε γιατρούς στους ιδιώτες που χρησιμοποιούμε τις κλίνες τους για τις ανάγκες του δημοσίου.

Ενισχυτική (τρίτη) δόση

Όλες οι επιστημονικές μελέτες μας δείχνουν ότι η 3η δόση δεν είναι πλέον απλώς μια δόση αναμνηστική, όπως τη λέμε. Είναι ενισχυτική δόση και πραγματικά, ακόμα και από τα στοιχεία των θανάτων που βλέπουμε ή των διασωληνωμένων εμβολιασμένων, σε συντριπτικό βαθμό, άνω του 75%, είναι περιπτώσεις που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο. Αυτό μας δημιουργεί έναν προβληματισμό ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε σε κάποιες ομάδες να γίνεται αυτή η 3η δόση για την προστασία τους.

Στην παρούσα φάση επισημαίνουμε την αναγκαιότητα της 3ης δόσης στους άνω των 65 ετών. Υπάρχουν και τεχνικά θέματα, διότι όπως γνωρίζετε, το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι κοινή θέση όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορεί να αλλάξει με μονομερή θέση κάθε χώρας. Θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα και στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας που είναι στα τέλη του μήνα.

Αυτή τη στιγμή κρούουμε τον κώδωνα της αναγκαιότητας και από εκεί και πέρα οι σκέψεις και τα όποια σενάρια θα αποτυπωθούν στη συνέχεια.

Ως προς την αλλαγή του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, αυτό περνά από την Ευρώπη. Τώρα, αν θα υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα σε συγκεκριμένες κατηγορίες για την 3η δόση, αυτή τη δυνατότητα την έχουμε. Στο τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι η αναγκαιότητα. Η υποχρεωτικότητα εξετάζεται, προβληματίζει αλλά στο τραπέζι έχουμε την αναγκαιότητα.

Ήδη, οφείλω να πω ότι για την τρίτη δόση ότι η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ μεγάλη στις κατηγορίες άνω των 60 ετών, αλλά και στις άλλες κατηγορίες. Περισσότερη πίεση έχουμε να την ανοίξουμε, αν γίνεται, και πιο νωρίς, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από την Επιστημονική Επιτροπή.

Θέλω να πιστεύω ότι αν συνεχιστεί αυτή η ανταπόκριση που βλέπουμε τώρα δεν θα χρειαστεί να συζητήσουμε για κάτι περαιτέρω, διότι θα έχει καλυφθεί ούτως ή άλλως η τρίτη δόση σε όσους έχουν ανάγκη. Όμως στο τραπέζι είναι όλα.

Ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων

Αύριο ή μεθαύριο, θα συνεδριάσει, όπως συνεδριάζει κάθε 15 μέρες πλέον, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, οπότε εκεί θα συζητήσουμε.

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτό που εξετάζει και συζητά η Κυβέρνηση έχει να κάνει εάν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα, αυτά να αφορούν τους ανεμβολίαστους και να μην αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας.

Οφείλουμε να πούμε ότι παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τα κρούσματα που έρχονται. Υπάρχουν και κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία: ενώ έχουν περάσει 15 μέρες, από εκεί που μας έλεγαν ότι θα υπάρχει μία μεγαλύτερη ένταση, συγκρίνοντας τα κρούσματα με αυτά των αντίστοιχων ημερών των προηγούμενων εβδομάδων, φαίνεται να έχουμε μία σταθερότητα. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μας εφησυχάζει Είναι, όμως, ένα στοιχείο που αξιολογείται γιατί δείχνει ότι τα μέτρα που πήραμε πριν 15 μέρες έχουν ένα αποτέλεσμα, αφού φαίνεται να συγκρατείται κάπως η αύξηση. Αλλά επειδή αυτό μπορεί να είναι παροδικό και πρέπει να το παρακολουθήσουμε στο σύνολό του, θα δούμε και σήμερα και αύριο πώς θα κινείται και στη συνεδρίαση με τους εμπειρογνώμονες τα όποια μέτρα εξεταστούν θα είναι μέτρα που θα αφορούν ανεμβολίαστους και όχι το σύνολο της κοινωνίας.

Προστασία ιατρών και νοσηλευτών από αβάσιμες μηνύσεις

Υπάρχει μία συζήτηση. Έχει τεθεί από τους Ιατρικούς Συλλόγους αναφορικά με προστασία ιατρών συνολικά, όχι για ακαταδίωκτο, αλλά για μία προστασία γιατρών κυρίως από αβάσιμες μηνύσεις οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο του κορονοϊού.

Εδώ ερχόμαστε και στο σκληρό πυρήνα της ενασχόλησής μου υπό την έννοια ότι είναι ένα κομμάτι που αφορά το Δίκαιο και το Ποινικό Δίκαιο.

Υπάρχει μία φιλοσοφία ότι πρέπει να προστατευτούν και το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό από αβάσιμες μηνύσεις. Αλλά από την άλλη πλευρά, καταλαβαίνετε ότι αυτό απαιτεί μία πολύ λεπτή ισορροπία, διότι δεν μπορούμε να στερήσουμε και την πρόσβαση κάποιου, που θεωρεί ότι κάτι έχει συμβεί, στη Δικαιοσύνη.

Άρα εξετάζεται, δεν υπάρχει, δηλαδή, κάτι το οποίο να έχουμε αποφασίσει, για το πώς θα μπορούσαμε να έχουμε μια ρύθμιση που πραγματικά, χωρίς να στερεί την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, θα μπορεί να οχυρώνει και να κατοχυρώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από απαράδεκτες ενέργειες ανθρώπων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ασθενείς και να τους στρέψουν εναντίον του ιατρού, ενισχύοντας ουσιαστικά μια άρνηση και μια αντιεμβολιαστική υστερία που στοχοποιεί τους γιατρούς τους οποίους θέλουμε να τους προστατεύσουμε. Θα βρούμε τον τρόπο για να υπάρχει ισορροπία.

Νοσηλείες διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ

Το ποιος θα διασωληνωθεί και ποιος όχι είναι απόφαση που προκύπτει από διεθνείς οδηγίες και από το ΚΕΣΥ. Δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που δεν μπορούν να διασωληνωθούν και δεν πρέπει να διασωληνωθούν.

Όταν διασωληνωθεί ένας συμπολίτης μας αυτομάτως ακολουθείται η εξής διαδικασία: Αν υπάρχει ελεύθερη κλίνη ΜΕΘ στο νοσοκομείο που βρίσκεται, μεταφέρεται εκεί. Εάν δεν υπάρχει, το ΕΚΑΒ φροντίζει να μεταφερθεί σε άλλη ΜΕΘ, προσέξτε όμως, αν η κατάστασή του επιτρέπει τη διακομιδή. Γιατί μπορεί να υπάρχουν αιμοδυναμικά ασταθείς ασθενείς που δεν πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο νοσοκομείο.

Όσο χρόνο χρειαστεί και μείνει εκτός ΜΕΘ κάποιος διασωληνωμένος, υπάρχει η πλήρης υλικοτεχνική υποδομή στα κρεβάτια. Δηλαδή μπαίνουν και μόνιτορ και αναπνευστήρες και υπάρχει και το προσωπικό, άρα έχει όλη τη φροντίδα.

Πρόβλημα κλινών ΜΕΘ στην Ελλάδα είχαμε διαχρονικά. Μπορείτε να ανατρέξετε σε παλιά δημοσιεύματα με αναμονές 70 και 80 ανθρώπων που πάλι λάμβαναν τη θεραπεία εκτός ΜΕΘ.

Αυτό το πρόβλημα προσπαθήσαμε να το καλύψουμε με υπερδιπλασιασμό κλινών ΜΕΘ.

Όλες οι κλίνες ΜΕΘ που μπήκαν στο σύστημα, μπήκαν αφού πέρασαν από τις τεχνικές υπηρεσίες και πληρούν πλήρως τις προδιαγραφές κλινών ΜΕΘ και αντιστοίχως έχουν και το απαραίτητο προσωπικό.

Όσον αφορά τη θνητότητα, με μία ειλικρίνεια πρέπει κάποια στιγμή στην Ελλάδα, να δούμε και το θέμα των νοσοκομειακών λοιμώξεων που υπάρχουν στις ΜΕΘ. Και αυτό δεν αφορά προφανώς τον κορονοϊό, αφορά το σύνολο των συμπολιτών μας, οι οποίοι βρίσκονται διασωληνωμένοι στις κλίνες ΜΕΘ.

Ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις

Εγώ δεσμεύομαι ως Υπουργός Υγείας, αν θέλετε και λόγω του προσωπικού μου παραδείγματος. Είναι πολύ άδικο κάποιος να μπαίνει στη ΜΕΘ, να σώζεται από την ασθένεια για την οποία μπήκε και να πεθαίνει από μία λοίμωξη. Αυτό πρέπει να το πούμε με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό και αφορά την Ελλάδα και πριν την κρίση και πριν τα μνημόνια. Το ποσοστό των νοσοκομειακών λοιμώξεων στην πατρίδα μας είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των νοσοκομειακών λοιμώξεων σε όλη την Ευρώπη.

Αντί για 5,5% που είναι ο μέσος όρος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είμαστε στο 10%-11% και καταλαβαίνετε ότι αυτό επιδεινώνεται όταν υπάρχουν περισσότεροι ασθενείς στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο με τον κύριο Ζαούτη το έχουμε συζητήσει και ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, παράλληλα με την διαχείριση της πανδημίας, γίνεται ένας ολόκληρος σχεδιασμός για να δούμε συνολικά, όλα τα τελευταία χρόνια, πόσοι άνθρωποι πέθαναν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και παράλληλα με την πάθηση υπήρχε και νοσοκομειακή λοίμωξη ως συνοδό αίτιο.

Αυτό θα το δούμε με ειλικρίνεια, είναι το προσωπικό μου στοίχημα σε αυτό το Υπουργείο. Κοιτώντας τους συμπολίτες μας στα μάτια λέω: Ναι, έχουμε παραπάνω νοσοκομειακές λοιμώξεις από ό,τι θα έπρεπε να έχει η χώρα. Και αυτό το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε 15-20 χρόνια, τώρα θα το αντιμετωπίσουμε.

Αλλά αυτό, προσέξτε, είναι τελείως άσχετο και οποιαδήποτε εισαγγελική έρευνα να γίνει γιατί η παροχή η οποία έχει δοθεί κατά την διάρκεια της Covid σε όλο αυτό το διάστημα είναι η καλύτερη δυνατή παροχή που μπορούσε να έχει ο Έλληνας ασθενής.

Εξαδάκτυλος: Κάνουμε προσπάθεια να αποφύγουμε την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τον κορονοϊό στη χώρα, με τα νοσοκομεία να δίνουν καθημερινή «μάχη» προκειμένου να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες, ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Mega το πρωί της Δευτέρας.

Ο πρόεδρος ΠΙΣ σχολίασε τις συζητήσεις περί επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών, για την οποία μάλιστα υπήρχαν πληροφορίες ότι θα ξεκινήσει σήμερα, τονίζοντας ότι: «Ενδεχομένως να κληθούν. Οι συζητήσεις που έχουμε με το υπουργείο δε λένε ότι θα υπάρξει σήμερα ενέργεια. Υπάρχει προσπάθεια να το αποφύγουμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξαδάκτυλος: Κάνουμε προσπάθεια να αποφύγουμε την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

gazzetta
gazzetta reader insider insider