Βάζει πλώρη ο Σι Τζινπίνγκ για ισόβιος Πρόεδρος της Κίνας;

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βάζει πλώρη ο Σι Τζινπίνγκ για ισόβιος Πρόεδρος της Κίνας;
Ο Σι Τζινπίνγκ ανύψωσε τον εαυτό του την Πέμπτη σε ιστορική μορφή της ιστορίας του ΚΚ Κϊνας. Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με την πολεμική ετοιμότητα της Κίνας, ανοίγει νέες προοπτικές στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό.

Την Πέμπτη, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίννγκ, πέτυχε κάτι εξαιρετικό, όσον αφορά τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα στην 6η συνεδρίαση της 19ης Ολομέλειας της κεντρικής του επιτροπής ενέκρινε ένα ιστορικό ψήφισμα που τον κατοχύρωσε ως έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες της χώρας και παράλληλα άνοιξε τη συζήτηση για τη δυνατότητα ισόβιας προεδρίας του.

Σι όπως λέμε Μάο;

Το ψήφισμα της κεντρικής επιτροπής, είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο που συνοψίζει την εκατονταετή ιστορία του ΚΚ Κίνας. Σε αυτό, ο Σι Τζινπίνγκ αναφέρεται στο ίδιο επίπεδο με τον ηγέτη του Κόμματος Μάο Τσε Τουνγκ που συνεισέφερε «στη σοσιαλιστική επανάσταση και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού» και τον Ντενγκ Ζιαοπίνγκ, ο οποίος θεωρείται ο πιο επιδραστικός ηγέτης όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της κινέζικης οικονομίας. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Σι Τζινπίνγκ είναι μόλις ο τρίτος (από τους πέντε) επικεφαλής του κινέζικου κράτους μετά την επικράτηση του ΚΚ Κίνας, που του αποδίδεται τέτοια τιμητική θέση στην ιστορία του Κόμματος η οποία αναφέρεται ως η περίοδος για τη «νέα εποχή του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά».

Στο ψήφισμα αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: «Ο σύντροφος Σι Τζινπίνγκ μέσω σχολαστικής αξιολόγησης και βαθέως προβληματισμού για μια σειρά από σημαντικά θεωρητικά και πρακτικά ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση του Κόμματος και της χώρας στη νέα εποχή, έχει διατυπώσει μια σειρά από πρωτότυπες νέες ιδέες, σκέψεις και στρατηγικές για την εθνική διακυβέρνηση που περιστρέφεται γύρω από τα μείζονα ζητήματα της εποχής μας».

Κινήσεις ενόψει τρίτης θητείας

Το συγκεκριμένο ψήφισμα έχει και μια ακόμα πρωτοτυπία. Ολοκληρώνει μια σειρά από κινήσεις που έχει κάνει ο Σι Τζινπίνγκ για να μπορέσει να είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία ως ανώτατος κυβερνήτης της Κίνας. Έρχεται σε συνέχεια της ριζικής αλλαγής που έγινε το 2018 όταν το κινέζικο κοινοβούλιο ήρε τον περιορισμό των προεδρικών θητειών κι έτσι, ο Σι Τζινπίνγκ είναι ο πρώτος Κινέζος Πρόεδρος που θα έχει αυτή τη δυνατότητα.

Ισχυρή ηγεσία απέναντι στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό

Όσον αφορά τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό, η απόφαση της κεντρικής επιτροπής αποδίδει στην σημερινή ηγεσία του Κόμματος διαδραματίζει τον πιο κρίσιμο ρόλο και ως λόγος για την επιτυχία αναφέρεται ο «ισχυρός πυρήνας της ηγεσίας», δηλαδή ο Σι Τζινπίνγκ. Μέσα στο ΚΚ Κίνας, ο Σι θεωρείται ότι έχει συμβάλλει καθοριστικά στην εκστρατεία κατά της διαφθοράς και έχει «καθαρίσει» το Κόμμα και την κυβέρνηση από διεφθαρμένα στελέχη. Το πιο ειδικό σχόλιο της Κεντρικής Επιτροπής, που αναδεικνύει και την προετοιμασία του Σι Τζινπίνγκ για το μέλλον, είναι ότι πρόκειται να προωθήσει μια «αποφασιστική στρατιωτική μεταρρύθμιση η οποία θα αναδιαμορφώσει τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό και θα του προσφέρει νέα δύναμη για να νικήσει εναντίον οποιουδήποτε εχθρού στο παρόν και στο μέλλον».

Τελικά, είναι σημαντικό ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν προλειαίνει μόνο το έδαφος για να κρατήσει την εξουσία στην Κίνα. Έχει σημασία ότι τοποθετεί τον εαυτό του στο κέντρο της σύγχρονης κινέζικης ιστορίας σε σχέση με τη μετάβαση από μια προηγούμενη περίοδο στην οποία ο εκσυγχρονισμός ήταν το κλειδί και στην τωρινή, όπου η Κίνα αναδύεται σε παγκόσμια δύναμη. Μια τέτοια κατάσταση, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη πολεμική ετοιμότητα, η οποία φαίνεται στα κομματικά ντοκουμέντα και σε μια σειρά κινήσεων, όπως οι παραβιάσεις στο Στενό της Ταϊβάν, αναδεικνύουν το πώς βλέπει ο Κινέζος Πρόεδρος τη θέση της Κίνας στο ρευστό γεωπολιτικό τοπίο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider