Η Κομισιόν κέρδισε στα σημεία τη Google στην πρώτη δίκη – ορόσημο: Αλλάζει το τοπίο;

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κομισιόν κέρδισε στα σημεία τη Google στην πρώτη δίκη – ορόσημο: Αλλάζει το τοπίο;
Η έφεση της Alphabet (μητρική εταιρεία της Google) απέναντι στη δικαστική απόφαση που είχε επιβάλει η Κομισιόν κατηγορώντας τον αμερικάνικο κολοσσό ότι χρησιμοποίησε μονοπωλιακές πρακτικές, έπεσε στο κενό.

Η Google έχασε την προσφυγή απέναντι στην πρωτόδικη απόφαση εναντίον της που αφορούσε πρόστιμο 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ σήμερα. Η νίκη αυτή της Κομισιόν και προσωπικά της επικεφαλής ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ανοίγει διάφορες σημαντικές «πόρτες» και στην Ε.Ε. και παγκόσμια.

Η αλλαγή των επιχειρηματικών μοντέλων και ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος

Το πιο σημαντικό από όλα τα επίπεδα που «ξεκλειδώνει» μια τέτοια δικαστική νίκη είναι η προώθηση νέων κανόνων που θα αναγκάσουν τους τεχνολογικούς κολοσσούς να μετασχηματίσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα ώστε να προσαρμοστούν στο περιβάλλον του ανταγωνισμού όπως διαμορφώνεται στην Ε.Ε. Με αυτόν τον τρόπο η Ε.Ε. «προετοιμάζει το έδαφος» για την εφαρμογή του παγκόσμιου, ελάχιστου φορολογικού συντελεστή διαμορφώνοντας πολιτικές που θα σπρώξουν τις αποφάσεις σε ορισμένες κατευθύνσεις. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ θα πρέπει να δουν τους επόμενους μήνες το νέο τοπίο, καθώς ο ΟΟΣΑ θα διαμορφώνει την τελική πρόταση για εφαρμογή του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή.

Σημαντική νίκη για την Βεστάγκερ – Προβάδισμα στην Κομισιόν

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ είχε κατηγορηθεί αρχικά όταν είχε ξεκινήσει δικαστικές διαμάχες με άλλους από τις Big 5 ότι δεν είχε «δέσει» καλά το κατηγορητήριο και τις αποδείξεις. Έτσι, η έκβαση της προσφυγής αποτελεί και προσωπική δικαίωση για την Βεστάγκερ. Εκτός από την Βεστάγκερ, η Κομισιόν είναι ο πρώτος μεγάλος υπερεθνικός οργανισμός που αποκτά προβάδισμα έναντι των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, γνωστών ως Big 5.

Μέχρι τώρα υπήρξαν μονομερείς προσπάθειες κρατών να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη ορμή των Big 5 και στο πως αναπτύσσουν τις πρακτικές τους και στο πώς φορολογούνται, οι οποίες δεν είχαν ευοδωθεί. Η πιο πρόσφατη διαμάχη με τη Ρωσία, αφορά κυρίως διαχείριση περιεχομένου από την Google και όχι τόσο την εμπορική δραστηριότητα στη Ρωσία.

Η νίκη αυτή δημιουργεί ένα θετικό προηγούμενο και επιτρέπει στην Ε.Ε. να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα απέναντι στην Google. Συνολικά, οι τρεις δικαστικές αποφάσεις, αν ολοκληρωθούν υπέρ της Ε.Ε. θα σημάνουν ένα άθροισμα προστίμων ύψους 8,25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, θα ανοίξει ο δρόμος για τον περαιτέρω έλεγχο των Big Tech (θυμίζουμε ότι η Βεστάγκερ έχει εξαγγείλει έρευνες για Amazon, Apple και Facebook).

Το βασικό στοιχείο που αλλάζει όμως όλη την εικόνα, είναι ότι επανέρχεται ο ανταγωνισμός στο προσκήνιο. Η Google μέσω των ευνοϊκών για αυτήν φορολογικών μέτρων και άσκησης αντι-μονοπωλιακών πρακτικών είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα τεχνητό μονοπώλιο, το οποίο για πρώτη φορά τίθεται σε μια ελάχιστη αμφισβήτηση.

Η Κομισιόν από την πλευρά της θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει τον ρόλο των μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών από τις οποίες εξαρτώνται οι επιχειρήσεις και οι χρήστες, αντίστοιχα, όσον αφορά την πρόσβαση στους τελικούς χρήστες και την πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες κι έτσι η αδράνεια στην οποία είχαν περιέλθει οι κλάδοι που συμπίεσε η ύπαρξη της Google εικάζουν βάσιμα ότι θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους.

Επίσης, ανοίγει η συζήτηση για τα προσωπικά δεδομένα και τη διαχείρισή τους. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι την Τρίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου μπλόκαρε μια προγραμματισμένη ομαδική αγωγή ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων στερλινών κατά της Google με ισχυρισμούς ότι ο διαδικτυακός κολοσσός παρακολουθούσε παράνομα τα προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών iPhone.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider