Μητσοτάκης - Ρούτε: Η έξαρση της πανδημίας πολιορκεί όλη την Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης - Ρούτε: Η έξαρση της πανδημίας πολιορκεί όλη την Ευρώπη
Κοινή επιλογή οι οικονομίες να μην ξανακλείσουν, να κάνουμε πολλά τεστ, να ενισχύουμε τα συστήματα υγείας και ο γενικός εμβολιασμός, η τρίτη δόση η λύση, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Είναι από τους μακροβιότερους ηγέτες στην Ευρώπη. Η πείρα του και η καθαρή του ματιά βοηθούν τις συζητήσεις και για τη διμερή και για την κοινοτική ατζέντα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Tύπου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Μας απασχόλησε το θέμα της πανδημίας, η έξαρση πολιορκεί όλη την Ευρώπη. Έχουμε περίπου τα ίδια κατά κεφαλή κρούσματα. Παντού εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα. Κοινή η τετραπλή επιλογή οι οικονομίες να μην ξανακλείσουν, να κάνουμε πολλά τεστ και να τηρούμε αποστάσεις, να ενισχύουμε τα συστήματα υγείας και ο γενικός εμβολιασμός και η τρίτη δόση η λύση, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Συζητήσαμε και για το νέο σύμφωνο για το άσυλο της ΕΕ. Οφείλει να κατανείμει δίκαια τα βάρη των ροών και να είναι αποφασιστική προς τις τρίτες χώρες, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνεχής διολίσθηση της Τουρκίας σε επιθετική ρητορική. «Για την Ελλάδα θέμα αρχής η επιδίωξη ειλικρινούς διαλόγου με κάθε γείτονά της», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα που αφορούν τη Λιβύη, όπου -όπως είπε- είναι κοινή γραμμή να γίνουν οι εκλογές, να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να αποσυρθούν όλοι οι μισθοφόροι. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε στη σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη, την Παρασκευή στο Παρίσι, σημείωσε.

Για το θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις πράσινες πολιτικές.

Στο ζήτημα της πανδημίας ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πράγματι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέταρτο κύμα και αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. «Η έμφαση την οποία δίνουμε είναι στην περαιτέρω αύξηση των εμβολιασμών και στη λήψη μέτρων χωρίς να καταφύγουμε σε lockdown, όπως όταν δεν είχαμε το εμβόλιο», πρόσθεσε.

Ρούτε: Τα σύνορα της Ελλάδος είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του στη χώρα μας, τόνισε ότι είναι πολύ χαρούμενος για την πορεία ανάπτυξης που έχει λάβει η ελληνική οικονομία, και δήλωσε πολύ εντυπωσιασμένος. Παράλληλα είπε ότι συζητήσανε με τον Έλληνα ομόλογό του για την οικονομική συνεργασία των δυο χωρών και τις επενδύσεις καθώς και για τον τουρισμό.

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε το θέμα της Λιβύης, συμφωνώντας με όσα ανέφερε πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είπε ότι θα συζητηθεί εκτενέστερα το θέμα στο δείπνο που θα έχουν στη συνέχεια, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα σύνορα της είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να προστατευθούν.

Τέλος, ανέφερε ότι τον προσεχή Δεκέμβριο η ολλανδική βασιλική οικογένεια θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider