COP26 - Προειδοποίηση Τζόνσον για την κλιματική καταστροφή: Είναι «ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
COP26 - Προειδοποίηση Τζόνσον για την κλιματική καταστροφή: Είναι «ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα»
COP26Boris Johnson warns it’s ‘one minute to midnight’ to prevent climate catastrophe

Προειδοποίηση προς τους παγκόσμιους ηγέτες θα απευθύνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, από το βήμα του ομιλητή στη Διάσκεψη για το Κλίμα COP26 επισημαίνοντας πως βρισκόμαστε «ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα», την ώρα μηδέν, στον αγώνα για την αποφυγή της ανόδου της θερμοκρασίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί τις συζητήσεις για το κλίμα στην Γλασκώβη, σε μια διάσκεψη που έχει χαρακτηριστε΄λι ως η τελευταία και καλύτερη ευκαιρία της ανθρωπότητας για να διασφαλίστεί ένα βιώσιμο μέλλον.

Σύμφωνα με το CNBC, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Μπόρις Τζοκνσον αναμένεται να αναφέρει «είναι ένα λεπτό από τα μεσάνυχτα και πρέπει να δράσουμε τώρα».

Η επίσημη έναρξη της Διάσκεψης έγινε στη Ρώμη, με τους G20, όμως παρά το θετικό κλίμα, δεν τέθηκε ξεκάθαρη προθεσμία ούτε για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, ούτε για τον τερματισμό της παραγωγής ηλεκτρισμού με την καύση άνθρακα στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στο τέλος της συνόδου.

Η προθεσμία για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου στις εκπομπές των αερίων στο κείμενο παραμένει εσκεμμένα αόριστη: ο στόχος μετατίθεται περί «τα μέσα του αιώνα». Διατυπώνεται η υπόσχεση πως οι είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφεύγουν την κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την καύση άνθρακα, αλλά «λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες εθνικές συνθήκες», με σκοπό την επιτάχυνση της προοδευτικής εγκατάλειψης του ώστε να τηρηθούν οι στόχοι για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας «που τέθηκαν με τη συμφωνία του Παρισιού» το 2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

COP26: Ανάμεικτα συμπεράσματα για το αποτέλεσμα της συνόδου των G20

gazzetta
gazzetta reader insider insider