Γερμανία: Το κόμμα της Μέρκελ αποφάσισε εκλογή του επόμενου αρχηγού από τη βάση για πρώτη φορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Το κόμμα της Μέρκελ αποφάσισε εκλογή του επόμενου αρχηγού από τη βάση για πρώτη φορά
Την εκλογή του επόμενου αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για πρώτη φορά από τα μέλη του υποστηρίζουν με ευρεία πλειοψηφία οι επικεφαλής των 326 τοπικών οργανώσεων, οι οποίοι συμμετείχαν χθες σε μία από τις κομματικές εκδηλώσεις με στόχο την ανανέωση του CDU.

Την εκλογή του επόμενου αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για πρώτη φορά από τα μέλη του υποστηρίζουν με ευρεία πλειοψηφία οι επικεφαλής των 326 τοπικών οργανώσεων, οι οποίοι συμμετείχαν χθες σε μία από τις κομματικές εκδηλώσεις με στόχο την ανανέωση του CDU.

«Η διάσκεψη των επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων κατέστησε σχεδόν ομόφωνα σαφές ότι επιθυμεί μια ψηφοφορία των - περίπου 400.000 - μελών για την εκλογή του επόμενου αρχηγού», δήλωσε ο επικεφαλής της Νεολαίας του κόμματος Τίλμαν Κουμπάν και εξέφρασε για αυτό την ικανοποίησή του. «Η πλειοψηφία είναι θεαματικά υπέρ μιας τέτοιας πορείας», επιβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας του CDU Πάουλ Τσίμιακ και ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι η πρόταση για ηγετικό δίδυμο, με έναν άνδρα και μία γυναίκα, στο πρότυπο των άλλων κομμάτων, «δεν αποτέλεσε μεγάλο θέμα» συζήτησης.

«Σήμερα είναι η πρώτη μέρα της ανανέωσης του CDU», συνέχισε ο κ. Τσίμιακ και υποστήριξε ότι με την εκλογή από τη βάση του κόμματος ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Όπως είπε, την Τρίτη θα ενημερωθούν το Προεδρείο και η Εκτελεστική Επιτροπή, κατόπιν θα αναδειχθούν οι υποψήφιοι, θα ακολουθήσει η «προεκλογική» περίοδος και τελικά η ψηφοφορία, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από Συνέδριο. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και δύο φορές υποψήφιος αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς προηγείται στην προτίμηση των πολιτών για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών με 23%, ενώ ακολουθούν ο πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών στην Bundestag Νόρμπερτ Ρέτγκεν με 19%, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν με 11%, ο επικεφαλής της Κ.Ο. Ραλφ Μπρινκχάους με 6% και ο τομεάρχης για θέματα Οικονομίας Κάρστεν Λίνεμαν με 5%. Μεταξύ των υποστηρικτών του CDU, ο κ. Μερτς εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, 36%.

Υπό τον φόβο της επίδρασης του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) σε κρατιδιακό επίπεδο ενόψει των εκλογών στη Βαυαρία το 2023, ο αρχηγός του βαυαρικού αδελφού κόμματος του CDU, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ ανακοίνωσε νωρίτερα εκστρατεία ανανέωσης και του δικού του κόμματος. Εκτός από τα συνέδρια των μελών, θα διοργανωθούν 15 διασκέψεις και επιτροπές, με αντικείμενο τη μελέτη των μεγάλων θεμάτων, όπως το κλίμα, η οικονομία, η υγεία και ο πολιτισμός. «Όλα αυτά έχουν ως στόχο να εμπνεύσουν την επεξεργασία του περιεχομένου των θέσεων του CSU», δήλωσε ο κ. Ζέντερ. Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες στο CDU, ο βαυαρός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κόμμα βρίσκεται σε σημείο καμπής και ενόψει επίπονης εργασίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ο συνασπισμός μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP) αποτελεί «ένα εντελώς νέο πολιτικό μπλοκ» και για αυτό πρέπει και η Ένωση να προετοιμαστεί κατάλληλα. Ο ίδιος ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να αναμιχθεί «στο παραμικρό» στις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας του CDU.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider