Κακοκαιρία Μπάλλος: Μεγάλα προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα - Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κακοκαιρία Μπάλλος: Μεγάλα προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα - Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε πως το επόμενο διήμερο θα είναι κρίσιμο.

Για τα σημαντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας λόγω της κακοκαιρίας Μπάλλος μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε έκτακτη ενημέρωση για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην κακοκαιρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Αργολίδα (στους δήμους Ναυπλιέων, 'Αργους - Μυκηνών, Επιδαύρου και Ερμιονίδας), Λακωνίας (στους δήμους Μονεμβασίας και Ευρώτα) και Αρκαδίας (κλειστά τα σχολεία στον δήμο της Τρίπολης) θα μείνουν κλειστά αύριο, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

Επιπλέον λίγο πριν τις 21:00 υπήρξε ενημέρωση πως κλειστές θα παραμείνουν αύριο και όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Γιαννόπουλο, «η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη για λόγους ασφάλειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, εξαιτίας των μετεωρολογικών προγνώσεων για εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων και δεδομένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων, λόγω της Covid-19».

Επίσης, κλειστά για δεύτερη ημέρα θα παραμείνουν αύριο στο Μεσολόγγι όλα τα σχολεία, οι παιδικοί και τα ΚΔΑΠ του δήμου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Κώστα Λύρο, «η απόφαση ελήφθη λόγω της κακοκαιρίας και με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, των γονέων και του εκπαιδευτικού προσωπικού».

Μπάλλος

Συνολικά λειτουργούν σε όλη τη χώρα 9 κέντρα αντιμετώπισης καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης τα κυριότερα προβλήματα όσον αφορά στη συσσώρευση υδάτων και την κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική εντοπίζονται στην Ελευσίνα, στη Χαμοστέρνας, στην Πέτρου Ράλλη, την Πειραιώς και στη λεωφόρο Κηφισίας.

Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι έχουν γίνει 385 κλήσεις στην Πυροσβεστική σε περισσότερες από 20 περιοχές στην Αττική, οι περισσότερες για άντληση υδάτων -πιο συγκεκριμένα, οι 340 εξ αυτών, ενώ 11 ήταν για απομακρύνεις πολιτών. «Έχουμε προλάβει πολλά περιστατικά, που θα μπορούσαν να εξελιχθούν δυσάρεστα» συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για κρίσιμο διήμερο. Αξίζει να τονιστεί πως σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκε η Κέρκυρα λόγω της έντονης κακοκαιρίας που πλήττει το νησί. Την είδηση επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς.

Μπάλλος

Σε ποια σημεία της Αττικής έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί σε διάφορα σημεία της Αττικής, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, πρόκειται για τα εξής σημεία:

- Λ. Ποσειδώνος, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από το ύψος της Διχάλας.

- Οδός Σκυλίτση, από το ύψος της παλαιάς παραλιακής, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

- Οδός Τζαβέλα, από το ύψος της παλαιάς παραλιακής, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

- Οδός Κωνσταντινουπόλεως, από το ύψος της οδού Π. Τσαλδάρη.

- Λ. Κηφισίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από το ύψος του Φάρου Ψυχικού και στο ρεύμα προς Κηφισιά, από το ύψος του Φάρου Ψυχικού.

- Διασταύρωση των οδών Μαρκοπούλου και Ελπίδος, στο Μαρκόπουλο.

- Στο Μενίδι, επί της οδού Ιωνίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μενίδι, από το ύψος της Αττικής Οδού.

- Οδός Ολυμπιονικών στα Γλυκά Νερά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την οδό Λαυρίου μέχρι την οδό Σπατών.

- Παράδρομος της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία, στο ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη.

Η εικόνα στην Κεντρική Μακεδονία

Στην Κεντρική Μακεδονία, τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, στις εξής περιοχές:

* Θεσσαλονίκη: Δήμοι Βόλβης, Δέλτα, Θερμαϊκού και Χαλκηδόνας.

* Χαλκιδική: Δήμοι Αριστοτέλη, Σιθωνίας και Νέας Προποντίδας.

* Πιερίας: Δήμοι Κατερίνης και Δίου – Ολύμπου.

Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα είναι σε διαρκή επιφυλακή στο σύνολό του μέχρι το πέρας των φαινομένων, που υπολογίζεται το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021.

Ήδη η Περιφέρεια έχει ενεργοποιήσει το Μητρώο Εργοληπτών και έχει διαθέσει μηχανήματα τόσο για την κάλυψη των αναγκών στο οδικό δίκτυο ευθύνης της (εθνικές και επαρχιακές οδοί), όσο και στους Δήμους για να παρέμβουν άμεσα όπου παραστεί ανάγκη καθαρισμού δρόμων από φερτές ύλες, καθαρισμού ρεμάτων, καθαρισμού φρεατίων και αντλήσεων υδάτων. Επίσης ενεργοποιήθηκαν στο σύνολό τους τα Συντονιστικά Όργανα των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων και των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Συναγερμός στην Στερεά Ελλάδα για τα καιρικά φαινόμενα

Στη Στερεά Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας Περιφέρειας, έχει αναπτυχθεί ένας μεγάλος στόλος από χωματουργικά μηχανήματα έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα άμεσων επεμβάσεων κυρίως στις πυρόπληκτες περιοχές και κυρίως στα ρέματα και τα γεφύρια που έχουν κριθεί ως επικίνδυνα.

Ακόμη έχουν μισθωθεί και ξενοδοχεία και έχουν δεσμευτεί θέσεις φιλοξενίας για την Εύβοια και την Βοιωτία για όλους εκείνους οι οποίοι είτε φοβούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους και θέλουν να απομακρυνθούν προληπτικά είτε στην πορεία των φαινομένων αποφασιστεί η μεταφορά τους μέσω της προληπτικής απομάκρυνσης ή ακόμη για την πιθανότητα να υπάρξει απεγκλωβισμός πληγέντων.

Έκκληση για να αποφεύγουν τις άσκοπες προσπάθειες και τις άσκοπες μετακινήσεις οι κάτοικοι σε ολόκληρη την Περιφέρεια απευθύνει ο περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός, ο οποίος σε δήλωσή του υπογραμμίζει πως «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένεται να πλήξουν την Περιφέρειά μας. Οι κίνδυνοι για πλημμυρικά φαινόμενα είναι υπαρκτοί και γι' αυτό καταβάλλεται η μέγιστη προσπάθεια για την ελαχιστοποίησή τους. Είναι σημαντικό να δρούμε με σύνεση και ψυχραιμία».

Απεγκλωβισμοί πολιτών στην Κέρκυρα

Σύμφωνα με το kerkyrasimera.gr, τουλάχιστον 20 άτομα έχουν εγκλωβιστεί στις περιοχές Μωραΐτικα και Μεσσογγή του νησιού, λόγω πλημμυρών στις οικίες τους, ενώ πολλοί εξ αυτών έχουν ανέβει σε ταράτσες οικιών και αναμένουν απεγκλωβισμό.

Στο σημείο επιχειρεί για τον απεγκλωβισμό η Π.Υ. με βαρέα οχήματα, η οποία έχει ήδη απεγκλωβίσει 12 άτομα, ενώ αναμένεται η συνδρομή των λιμενικών αρχών με πλωτά μέσα.

Όπως έγινε γνωστό, ε εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, ένα ελικόπτερο Super Puma φθάνει στην Μεσογγή για να συνδράμει σε επιχειρήσεις εκκενώσεως.

Μπάλλος

Φούσκωσε ποτάμι στα Νέα Στύρα Ευβοίας

Στη Νότια Εύβοια και ιδιαίτερα στα Νέα Στύρα έδειξε τα δόντια του ο Μπάλλος. Ήδη ένα ποτάμι το οποίο υπήρχε στην περιοχή έχει φουσκώσει, έχει πλημμυρίσει και δεκάδες σπίτια έχουν γεμίσει νερό. Σύμφωνα με το δήμαρχο Καρύστου, Λευτέρη Ραβιόλο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ "προσπαθούμε με τα μηχανήματα να περιορίσουμε τα νερά του ποταμού. Έχουν πλημμυρίσει πολλά σπίτια. Ακόμα είχε πλημμυρίσει και η δεύτερη παραλιακή ζώνη των Νέων Στύρων. Καταβάλλουμε προσπάθειες ενώ βρέχει καταρρακτωδώς", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ήδη στην περιοχή μετακινούνται και άλλες πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να βοηθήσουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ποτάμι ολόκληρη η Αττική - Πού είναι κλειστοί οι δρόμοι, τεράστια τα προβλήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider