Μέρκελ από Ισραήλ: Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέρκελ από Ισραήλ: Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν
Μέρκελ
Κάθε ημέρα που περνάει χωρίς να απαντάει η Τεχεράνη στα αμερικανικά διαβήματα, θα έχει ως αποτέλεσμα το Ιράν να εμπλουτίζει περισσότερο ουράνιο.

Οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της συμφωνίας για τα πυρηνικά με το Ιράν, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι κάθε ημέρα που περνάει χωρίς να απαντάει η Τεχεράνη στα αμερικανικά διαβήματα, θα έχει ως αποτέλεσμα το Ιράν να εμπλουτίζει περισσότερο ουράνιο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Μέρκελ μαζί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, στη διάρκεια επίσκεψής της στο Ισραήλ, η απερχόμενη καγκελάριος είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, έχουν επίσης ευθύνη να βοηθήσουν ώστε να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

"Βλέπω επίσης ευθύνη για τη Ρωσία και την Κίνα εδώ, αφού αν η συμφωνία για τα πυρηνικά δεν λειτουργεί πια όπως θα έπρεπε να λειτουργεί, τότε αυτό είναι πολύ δύσκολο και επομένως διανύουμε τώρα πολύ αποφασιστικές εβδομάδες για αυτή τη συμφωνία".

Η Μέρκελ συναντήθηκε με τον Μπένετ στο πλαίσιο της τελευταίας επίσημης επίσκεψής της στο Ισραήλ.

Μετά τη συνάντησή τους, η καγκελάριος θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ και τον υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ για πρώτη φορά από τότε που σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση τον Ιούνιο και ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος τον Ιούλιο.

Η Μέρκελ αναμένεται επίσης να συναντηθεί με το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.

Οι συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία αναμένεται να επικεντρωθούν μεταξύ άλλων στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στο ζήτημα για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και σε διμερή θέματα.

Η επίσκεψη της Μέρκελ στο Ισραήλ ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Αυγούστου αλλά αναβλήθηκε λόγω των δραματικών εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Αργότερα σήμερα η 67χρονη καγκελάριος πρόκειται να κάνει κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ παρόντος του Μπένετ.

Στη διάρκεια άλλης τελετής η Μέρκελ πρόκειται να λάβει τιμητικό διδακτορικό τίτλο από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ, που βρίσκεται στη Χάιφα.

Έπειτα, θα συναντηθεί από κοινού με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και αύριο πρόκειται να επιστρέψει στη Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider