Εκνευρισμός ΗΠΑ και ΕΕ για την στρατηγική Μακρόν «πρώτα η Ευρώπη»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκνευρισμός ΗΠΑ και ΕΕ για την στρατηγική Μακρόν «πρώτα η Ευρώπη»
Το εύρος της στρατηγικής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν «πρώτα η Ευρώπη» προκαλεί ανησυχία σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ και εμποδίζει τις δυτικές προσπάθειες να σφυρηλατηθεί μια ενιαία απάντηση στην άνοδο της Κίνας.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ απογοητευμένοι με τους Γάλλους.

Το εύρος της στρατηγικής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν «πρώτα η Ευρώπη» - που στοχεύει να κάνει την ΕΕ πιο ανεξάρτητη από την Ουάσινγκτον όσον αφορά αμυντικές και ευαίσθητες τεχνολογίες - προκαλεί ανησυχία σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ και εμποδίζει τις δυτικές προσπάθειες να σφυρηλατηθεί μια ενιαία απάντηση στην άνοδο της Κίνας.

Η στάση του Μακρόν έγινε πιο ορατή μετά από την ταπεινωτική απώλεια ενός γιγαντιαίου συμβολαίου υποβρυχίων με την Αυστραλία αυτόν τον μήνα ενώ έχει προετοιμαστεί μια κρίσιμη συνάντηση με εμπορικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ. Οι Γάλλοι μπλόκαραν επίσης τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και τροφοδότησαν διχόνοια στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με διπλωμάτες με γνώση αυτών των συζητήσεων που επικαλείται το Bloomberg.

Η αντίθεση στην προσέγγιση του Μακρόν είναι πιο έντονη στην ανατολική Ευρώπη, όπου πολλές χώρες βλέπουν τις ΗΠΑ ως ασπίδα ενάντια στην πιθανή ρωσική επιθετικότητα και έχουν λίγη πίστη στους Γάλλους - η Γαλλία ενεργεί μόνο για τα δικά της συμφέροντα, σύμφωνα με ένα ανατολικό διπλωμάτη.

Ωστόσο, οι χώρες της δυτικής Ευρώπης ανησυχούν επίσης ότι ο Μακρόν μπορεί να πάει πολύ μακριά στις προσπάθειές του να αποκόψει τις ΗΠΑ.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να είναι αφελείς», δήλωσε ο Μακρόν την Τρίτη, ενώ αποκάλυψε μια νέα αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα. «Πρέπει να αντιδράσουμε και να δείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη και την ικανότητα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας». Ένας αξιωματούχος του Παρισιού πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Μακρόν δεν έχει καμία επιθυμία να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και η Γαλλία έχει βρει δημόσια υποστήριξη για την ώθηση της κυριαρχίας της ΕΕ.

Σκληρή διπλωματία και διχογνωμίες στις Βρυξέλλες

Η διαμάχη διεξάγεται ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας την Τετάρτη στο Πίτσμπουργκ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, την υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και την εμπορική εκπρόσωπο Κάθριν Τάι.

Η Γαλλία έπεισε την ΕΕ να περιορίσει την κοινή δήλωση, περικόπτοντας τις αναφορές στη συνεργασία σχετικά με τις προμήθειες ημιαγωγών πέραν του βραχυπρόθεσμου, και πίεσε να καταργηθούν οι αναφορές σε «αμοιβαίες εξαρτήσεις», σύμφωνα με τα προσχέδια της δήλωσης που επικαλείται το Bloomberg. Γάλλοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν επίσης ότι το έγγραφο χρησιμοποιούσε αμερικανικά και όχι ευρωπαϊκά ιδιώματα και τα σχέδια για κοινή συνέντευξη Τύπου ματαιώθηκαν, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι.

Αλλά πιο ουσιαστικές διαιρέσεις κλιμακώνονται εδώ και αρκετό καιρό. Καταλήγουν στο πόσο μακριά η ΕΕ πρέπει να επιτρέψει ο εφοδιασμός και η άμυνα της να ενσωματωθούν σε αυτές των ΗΠΑ και πόσο μακριά πρέπει να φτάσει για να αναπτύξει τις δικές της δυνατότητες.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις των επιτρόπων, ο επικεφαλής των εσωτερικών αγορών της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, πίεσε να αποκλειστούν ή να περιοριστούν οι εταιρείες εκτός ΕΕ από βιομηχανικές συμμαχίες για ημιαγωγούς, cloud computing και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στον τομέα της άμυνας.

Ο Μπρετόν - ο οποίος είναι διορισμένος από τη γαλλική κυβέρνηση - προέβαλε παρόμοια επιχειρήματα σχετικά και με την «φύλαξη» ευαίσθητων δεδομένων στην ΕΕ.

Για τη Γαλλία και τον Μπρετόν, η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να υπερασπιστεί τις δικές της βιομηχανίες και να θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τον ανταγωνισμό. Όταν πρόκειται για θέματα όπως η ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού, ο Μπρετόν βλέπει μικρή διαφορά μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, είπε ένας από τους αξιωματούχους. Αυτό το επιχείρημα έλαβε βάρος όταν οι ΗΠΑ απέκλεισαν κρίσιμες εξαγωγές κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να προμηθευτούν εμβόλια για τον κορονοϊό νωρίτερα φέτος.

Μετά τη σύγκρουση για τη σύμβαση για τα υποβρύχια, ο Μπρετόν κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα για «παύση και επανακαθορισμό» στην σχέση ΕΕ-ΗΠΑ, ενοχλώντας πολλούς διπλωμάτες και αξιωματούχους της ΕΕ που θέλουν να δημιουργήσουν στενότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Στο Πίτσμπουργκ, ωστόσο, η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί από τον επικεφαλής εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις και τη συνάδελφο Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Και οι δύο υποστηρίζουν τη διατλαντική συνεργασία για τη διαμόρφωση των παγκόσμιων standards, αντί να περιορίζονται στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Γάλλοι είναι τόσο αποφασισμένοι να επιβάλλουν όρια στην αρμοδιότητά τους, δήλωσαν αρκετοί αξιωματούχοι.

Αντιπαλότητα μεταξύ των αξιωματούχων

Οι προσωπικές αντιπαλότητες και οι ανταγωνιστικές φιλοδοξίες των ανώτερων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες παρεμποδίζουν επίσης τις προσπάθειες για τη δημιουργία κοινού εδάφους.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκνεύρισε τουλάχιστον έναν ανώτερο συνάδελφό της με μια τηλεοπτική συνέντευξη στην οποία ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με τη μεταχείριση της Γαλλίας για το συμβόλαιο υποβρυχίων με την Αυστραλία. Εξόργισε άλλους όταν ανακοίνωσε μια σύνοδο για την άμυνα της ΕΕ τον Μάρτιο – αυτή η αρμοδιότητα υποτίθεται ότι ανήκει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Οι 27 ηγέτες θα κληθούν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη στρατηγική ασφαλείας τους μόλις ένα μήνα πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και τυχόν ατυχήματα θα μπορούσαν να βλάψουν τις προσπάθειες του Μακρόν να αποκρούσει την πρόκληση της εθνικίστριας Μαρίν Λεπέν.

Οι ελιγμοί της Γαλλίας έχουν σημασία επίσης και στο ΝΑΤΟ, όπου οι Βρετανοί διπλωμάτες ανησυχούν ότι η συνέπεια της υπόθεσης των υποβρυχίων θα μπορούσε να ωθήσει το Παρίσι να επιβεβαιώσει τις μακροχρόνιες ανησυχίες τους για τη δομή της συμμαχίας. Η Γαλλία επανήλθε στις διοικητικές δομές του ΝΑΤΟ το 2009, 43 χρόνια αφότου ο Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ την είχε αποσύρει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider