Γερμανικές εκλογές: Ο Λίντνερ αποκλείει «αριστερή στροφή», τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης του κέντρου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανικές εκλογές: Ο Λίντνερ αποκλείει «αριστερή στροφή», τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης του κέντρου
Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) έθεσε σαφείς όρους για τη συμμετοχή των Φιλελευθέρων στην κυβέρνηση μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ έθεσε σήμερα σαφείς όρους για τη συμμετοχή των Φιλελευθέρων στην κυβέρνηση μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές: καμία αύξηση φόρου και δέσμευση για το «φρένο χρέους» (ισοσκελισμένος προϋπολογισμός). Το κόμμα του θα συμμετείχε μόνο σε μια «κυβέρνηση του κέντρου». Ωστόσο, το FDP είναι πάντα έτοιμο να κάνει συμβιβασμούς.

Ο Λίντνερ θέτει μεγάλα εμπόδια για έναν ενδεχόμενο συνασπισμό με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) και τους Πράσινους μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές και δεν αποκλείει τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη δεύτερη ισχυρότερη δύναμη. «Θα συμμετάσχουμε μόνο σε κυβέρνηση του κέντρου. Με το FDP δεν θα υπάρξει αριστερή στροφή στη γερμανική πολιτική. Αδυνατώ να φανταστώ τι θα μας προτείνουν το SPD και οι Πράσινοι που να είναι ελκυστικό για το FDP και ταυτόχρονα αποδεκτό από τους Σοσιαλδημοκράτες και το οικολογικό κόμμα. Το FDP αποκλείει την επιβολή υψηλότερων φόρων στις επιχειρήσεις και τη χαλάρωση του χρέους καθώς και μια πολιτική η οποία βασίζεται σε απαλλοτριώσεις (για οικολογικές εγκαταστάσεις), η οποία έχει στο επίκεντρό της απαγορεύσεις, δηλαδή την αριστερή πολιτική», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο.

Ο Γενικός Γραμματέας του FDP Φόλκερ Βίσινγκ είπε επίσης σήμερα σε συνέντευξή του στα δίκτυα RTL και n-tv ότι το κόμμα του θέλει «προστασία του κλίματος μέσω καινοτομίας» και «εφευρέσεις αντί για απαγορεύσεις. Οι κρατικές ρυθμίσεις είναι ο λάθος τρόπος. Αντ΄αυτών πρέπει να υπάρχει περισσότερη ελευθερία για έρευνα και ανάπτυξη».

Παράλληλα, ο Λίντνερ τόνισε ότι «το ισχυρότερο κόμμα δεν θα σχηματίσει αυτόματα κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Επισήμανε ότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) πρέπει να αναμένουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα στην περιοχή των 20% συν Χ το καθένα. Αυτό σημαίνει ότι ο επόμενος καγκελάριος δεν θα έχει εκλεγεί από το 70% των Γερμανών ... Αυτό δεν έχει ξαναγίνει», όπως είπε. «Από αυτή την άποψη, δεν θα έχει τόση σημασία ποιος θα έχει κάτι παραπάνω από 20%, αλλά αποφασιστικής σημασίας θα είναι ποιος μπορεί να συγκροτήσει έναν συνασπισμό», πρόσθεσε.

«Το FDP πηγαίνει στις ομοσπονδιακές εκλογές ως αυτόνομο κόμμα και έχει τη φιλοδοξία η διαφορά με τους Πράσινους να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Όποιος, επομένως, θέλει να ενισχύσει το κέντρο, θα πρέπει να βοηθήσει το FDP να φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στους Πράσινους», υπογράμμισε ο Φιλελεύθερος πολιτικός.

«Οι Φιλελεύθεροι μπορούν να μάθουν από τους άλλους και μπορούν κάνουν συμβιβασμούς, αλλά το FDP είναι επίσης σε θέση να λάβει σκληρές αποφάσεις όταν αμφισβητούνται οι βασικές του θέσεις ή όταν οι δυνητικοί σύμμαχοι δεν είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε μια δίκαιη συνεργασία», πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στις διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενο συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων (συνασπισμός Τζαμάικα) μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, οι οποίες τελικά διακόπηκαν από το κόμμα του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider