Μητσοτάκης: Να μην επαναληφθεί το ανεξέλεγκτο και ακανόνιστο μεταναστευτικό κύμα του 2015

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Να μην επαναληφθεί το ανεξέλεγκτο και ακανόνιστο μεταναστευτικό κύμα του 2015
«Η πολιτική για μένα απαιτεί να είναι κανείς μάνατζερ και ταυτόχρονα ηγέτης», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική παρέμβασή του στο Bled Strategic Forum 2021.

«Η πολιτική για μένα απαιτεί να είναι κανείς μάνατζερ και ταυτόχρονα ηγέτης ώστε να επιλύει προβλήματα και να διαχειρίζεται σταθερά κρίσεις μικρές και μεγάλες», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική παρέμβασή του σε πάνελ στο οποίο μετέχει στο πλαίσιο των εργασιών του Bled Strategic Forum 2021, στο Μπλεντ της Σλοβενίας.

«Σήμερα είναι ανάγκη να παράγουμε αποτελέσματα γιατί αυτό περιμένει ο κόσμος από μας. Το να είσαι ηγέτης σημαίνει πρώτα απ' όλα να λες την αλήθεια και κατά περίπτωση να λαμβάνεις μη δημοφιλείς αποφάσεις. Βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση και πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις που άλλοι φοβούνται να πάρουν για το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχουν. Πρέπει επίσης να μπορεί να κάνει τη διάκριση του τι είναι σημαντικό και τι είναι λιγότερο σημαντικό, με το βλέμμα στο άμεσο μέλλον αλλά και σε ό,τι απαιτεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική. Αυτή είναι η δουλειά των σημερινών πολιτικών», πρόσθεσε.

Σε άλλη παρέμβασή του στο πάνελ, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Συμφωνώ με όσα είπε ο Νταβίντ Σασόλι για τη φιλόδοξη ατζέντα της μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά θα εξέφραζα ευγενικά τη διαφωνία μου για την επισήμανσή του που αφορά στη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο πρωθυπουργών για το Αφγανιστάν. Αυτό που ξεκάθαρα είπαμε είναι ότι δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί το ανεξέλεγκτο και ακανόνιστο κύμα μεταναστευτικών ροών του 2015. Και το στηρίζουμε αυτό, ως μία χώρα που υπήρξαμε θύμα μιας πολιτικής που κατέληξε να αναδεικνύει σημαντικές ελλείψεις των ευρωπαϊκών θεσμών γιατί ακόμη δεν είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε μια κοινή προσέγγιση για το μεταναστευτικό - προσφυγικό.

Συμφωνήσαμε όμως στο ότι είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, κάτι που πρέπει να κάνουμε πειθαρχημένα, με σεβασμό στις αρχές μας και το διεθνές δίκαιο. Πρέπει επίσης ως Ευρώπη και ευρωπαϊκοί θεσμοί να μάθουμε από τα λάθη μας. Και πιστεύω πως ό,τι συνέβη το 2015 ήταν λάθος, το αναγνωρίσαμε ανοιχτά και αναγνωρίσαμε επίσης την ανάγκη να στηρίξουμε περισσότερο την κοινωνική διάσταση του προσφυγικού στην περίπτωση του Αφγανιστάν αλλά ταυτόχρονα στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους διακινητές και σε όλους εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο ότι δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που συστηματικά κάνουν όλα αυτά τα χρόνια».

Στην τελευταία παρέμβασή του επεσήμανε: «Αν κάποιος άκουγε αυτή τη συζήτηση και δεν γνώριζε τίποτα για την ευρωπαϊκή πολιτική θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια και θέλω με μια νότα αισιοδοξίας να πω ότι έχουμε πετύχει πολλά στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς καθώς και ότι αναφερόμαστε λίγο στις επιτυχίες μας και πολύ για τις ελλείψεις μας. Το Σχέδιο Ανάκαμψης, η αντιμετώπιση της κρίσης του covid, το ψηφιακό πιστοποιητικό, ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, όλα αυτά είναι μεγάλα επιτεύγματα. Και καταφέραμε να φθάσουμε στο στόχο γιατί ήμασταν σε θέση, ως κράτη μέλη, κατά περίπτωση να κάνουμε ένα βήμα πίσω ώστε να κάνουμε ταυτόχρονα κι ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Έτσι για μένα Ευρώπη είναι η τέχνη των μικρών συμβιβασμών προκειμένου να επιτυγχάνονται μεγάλες φιλοδοξίες, κι αυτός είναι ο πυρήνας του να είμαστε πιο ισχυροί μαζί. Έτσι στην εποχή της ομοφωνίας - και αυτό γνωρίζετε τι σημαίνει και πόσο δύσκολο είναι - αν απλώς σκεφτόμαστε τις προτεραιότητες των κρατών μελών και όχι τη μεγάλη εικόνα δεν θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Να διασφαλιστεί η υποστήριξη προσφύγων από το Αφγανιστάν

Στη Σλοβενία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

gazzetta
gazzetta reader insider insider