"Ανάσα" για την τουρκική οικονομία η διατήρηση των επιτοκίων - Το μπαλάκι στην Ε.Ε.

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
"Ανάσα" για την τουρκική οικονομία η διατήρηση των επιτοκίων - Το μπαλάκι στην Ε.Ε.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα αποφάσισε να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια στο 19% παρά την πίεση του Ερντογάν για μείωση. Η Ε.Ε. διχάζεται για την Τουρκία αλλά οι εξελίξεις στο προσφυγικό συμπληρώνουν την ανάσα που πρόκειται να πάρει η τουρκική οικονομία

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς της αμετάβλητο στο 19% και για τον επόμενο μήνα, καθώς η άνοδος των τιμών και η πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας φρενάρουν την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να υποκύπτει τελικά στη λογική του Κεντρικού του Τραπεζίτη, Σαχάπ Καβτσίογλου, ο οποίος δεν είναι υπέρμαχος των Erdonomics και πιστεύει ότι εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία για αύξηση των επιτοκίων, τότε πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια άσκησης νομισματικής πολιτικής στην Τουρκία με το 19% που ισχύει σήμερα.

Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή την εκτίμηση τον Καβτσίογλου είναι κυρίως η αύξηση του πληθωρισμού και η χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό. Στην πρώτη περίπτωση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο και γρηγορότερα από όλες τις εκτιμήσεις τον Ιούνιο λόγω της αύξησης των παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων. Η χαλάρωση των περιορισμών διασποράς του κοροναϊού επιτείνει την παγκόσμια ανασφάλεια των αγορών, αφήνοντας λίγα περιθώρια για τη μείωση του κόστους δανεισμού, ένα σημαντικό αίτημα του Ερντογάν εδώ και αρκετό καιρό, το οποίο ζητά να γίνει τον Αύγουστο.

Μικρή ανάσα για μια πιεσμένη οικονομία

Με τον κίνδυνο του πληθωρισμού να επελαύνει και τον Ιούλιο, η διατήρηση των επιτοκίων σταθερά στο 19% είναι μια μικρή ανάσα για την τουρκική οικονομία, η οποία παρεμπιπτόντως αντιμετωπίζεται ως ένας δύσκολος ασθενής, ο οποίος θα αργήσει να βγει από την διεθνή παρακολούθηση. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι αναλυτές της τουρκικής οικονομίας αναμένουν μείωση των επιτοκίων τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021 και πολύ λίγοι θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει τη νομισματική χαλάρωση το τρίτο τρίμηνο.

Ο Σαχάπ Καβτσίογλου, από την ημέρα που ανέλαβε τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας, έχει δει την αξία της λίρας να πέφτει πάνω από 15% αλλά έχει δεσμευτεί να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια (κάτι που όντως κάνει). Βέβαια η εκτίμηση που κάνει ο ίδιος για τον πληθωρισμό είναι πιο αισιόδοξη από αυτή της αγοράς. Οι βασικοί παράγοντες της τούρκικης αγοράς πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 15,6% στο τέλος του έτους, ενώ ο Καβτσίογλου δίνει πρόβλεψη για 12,2%. Η διαφορά αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι ο Καβτσίογλου φαίνεται να προσβλέπει στήριξη από τη Γερμανία κυρίως και από την επέκταση της συμφωνίας για τους πρόσφυγες που θα ρίξει χρήμα και επενδύσεις στην αγορά.

Το μπαλάκι στην Ε.Ε.

Η Ε.Ε. είναι σαφώς διχασμένη για το θέμα της Τουρκίας και τον τρόπο που κινείται ο Ερντογάν. Παρόλα αυτά, στον ελάχιστο καιρό που της απομένει στα ευρωπαϊκά πράγματα, η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να θέλει να στηρίξει την Τουρκία και κυρίως τη συμφωνία για τους πρόσφυγες, η οποία θεωρείται κλειδί για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα¨της μεταναστευτικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα καγκελάριος την Πέμπτη επαίνεσε την Τουρκία για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού Συρίων προσφύγων στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είπε ότι ήθελε πιο στενές σχέσεις με την Άγκυρα, αλλά δεν προέβλεψε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

"Η Τουρκία κάνει εξαιρετική δουλειά για τη φροντίδα των Σύρων προσφύγων", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. "Θα ήθελα να συνεχιστεί αυτή η συμφωνία (για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες) με την Τουρκία, αυτή είναι η καλύτερη για τον λαό", είπε η Μέρκελ.

Η Γερμανία έχει βάλει μπροστά τη διαδικασία ανανέωσης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για άλλα 3 χρόνια, με αύξηση στο ποσό που δίνει για να συνεχίσει η Τουρκία "να κάνει εξαιρετική δουλειά για τη φροντίδα των Σύρων προσφύγων". Μια τέτοια επέκταση θα βοηθήσει πάρα πολύ στη βραχεία ανάσα της τουρκικής οικονομίας πριν από τον επόμενο, δύσκολο χειμώνα.

Υπάρχουν βέβαια και οι αντιπολιτευόμενες φωνές στο θέμα των προσφύγων, που δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτές τις εξελίξεις. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είπε ότι το κόμμα του σκοπεύει να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να «μοιραστεί από κοινού το βάρος» των Σύρων προσφύγων όταν έρθει στην εξουσία αντί να λαμβάνει μόνο χρήματα από την Κομισιόν σε αντάλλαγμα για τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων.

«Η έκκλησή μου προς την ΕΕ, η οποία ισχυρίζεται ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι να μοιραστούμε μαζί το βάρος», ανέφερε ο Κιλιτσντάρογλου στις 21 Ιουλίου. Ο Κιλιντσάρογλου συμπλήρωσε ότι το ορθό αίτημα να στείλει η Τουρκία τους Σύρους πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους, διασφαλίζοντάς τους ότι θα είχαν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και υποδομές με την υποστήριξη κοινοτικών κονδυλίων.

Ο Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να συνεχίσουν να έρχονται "ζεστά ευρώ" από την Κομισιόν, πετάει το μπαλάκι στην Ε.Ε. για να επιταχυνθεί η συμφωνία, κυρίως για να κάμψει τις αντιπολιτευόμενες φωνές στο εσωτερικό και να συνεχίζει να τροφοδοτεί την τουρκική οικονομία με ρευστότητα από την Ε.Ε. μέσα από την ανακύκλωση των πόρων στην οικονομία που έχει στηθεί γύρω από το προσφυγικό στη χώρα του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider