Λευκορωσία: Η εξόριστη επικεφαλής της αντιπολίτευσης ζητά περισσότερες αμερικανικές κυρώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λευκορωσία: Η εξόριστη επικεφαλής της αντιπολίτευσης ζητά περισσότερες αμερικανικές κυρώσεις
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο
Ο κατάλογός με τα σχετικά αιτήματα της Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια περιλάμβανε και την κρατική εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων ποτάσας Belaruskali.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια δήλωσε σήμερα Τρίτη, ότι ζήτησε από Αμερικανούς αξιωματούχους να επιβάλουν κυρώσεις σε εταιρείες της χώρας της που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ποτάσας, του πετρελαίου, της ξυλείας και του χάλυβα, καθώς στην επίσκεψη της που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον επιδιώκει πιο δραστικές ενέργειες κατά της κυβέρνησης του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η Τιχανόφσκαγια είπε ότι παρέδωσε, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες Δευτέρα με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, έναν κατάλογο με επιχειρήσεις στις οποίες η αντιπολίτευση θα ήθελε να επιβληθούν κυρώσεις, εκτός από αυτές που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στους πολιτικούς συμμάχους και κυβερνητικά όργανα του Λουκασένκο. Ο κατάλογός με τα σχετικά αιτήματα περιλάμβανε και την κρατική εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων ποτάσας Belaruskali.

Τα μέτρα αυτά μπορούν να ακολουθήσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, και «θα πλήξουν τον ίδιο, θα τον κάνουν να αλλάξει συμπεριφορά και να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

Η Τιχανόφσκαγια αναφερόμενη στις σχέσεις Λευκορωσίας - Ρωσίας ζήτησε από τον πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει να στηρίζει τον Λουκασένκο.

«Οι σχέσεις Ρωσίας και Λευκορωσίας αυτή τη στιγμή είναι τόσο στενές που το επόμενο βήμα είναι να χάσουμε την ανεξαρτησία μας» δήλωσε προσθέτοντας ότι «Αντιλαμβανόμαστε ότι ο Λουκασένκο πρέπει να πληρώσει για τη στήριξη που του παρέχει το Κρεμλίνο»

Η Τιχανόφσκαγια αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα τον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο.

Η ηλικίας 38 ετών Τιχανόφσκαγια, η οποία υπήρξε υποψήφια για την προεδρία της Λευκορωσίας στη θέση του συζύγου της (μπλόγκερ) Σεργκέι Τιχανόφσκι που βρίσκεται στην φυλακή από τον Μάιο του 2020 με την κατηγορία ότι η δράση του παραβιάζει τη δημόσια τάξη, κατέφυγε στη γειτονική Λιθουανία μετά τα δραστικά κατασταλτικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση Λουκασένκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Λιθουανία θα ζητήσει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας για το μεταναστευτικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider