Β. Κικίλιας: 1 δισ. ευρώ για δράσεις Πρόληψης και Δημόσιας Υγείας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Β. Κικίλιας: 1 δισ. ευρώ για δράσεις Πρόληψης και Δημόσιας Υγείας
«Με το σχέδιο αυτό δίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, η δυνατότητα χρηματοδότησης των δράσεων Δημόσιας Υγείας που σχεδιάζουμε.»

Στις δράσεις πρόληψης και η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου, εφαρμόσιμου και πλήρως κοστολογημένου προγράμματος Δημόσιας Υγείας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο άρθρο που φιλοξενείται στην ειδική διαδικτυακή έκδοση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Safe Living

«Η έμφαση στις δράσεις πρόληψης και η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου, εφαρμόσιμου και πλήρως κοστολογημένου προγράμματος Δημόσιας Υγείας, αποτέλεσαν άμεση προτεραιότητα από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Υπουργός Υγείας.

Πολύ γρήγορα, τον Φεβρουάριο του 2020, ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο, το Νομοσχέδιο που καταθέσαμε για τη Δημόσια Υγεία βασισμένο στο Πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης».

Παρά το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα που ακολούθησε, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών, στο Υπουργείο Υγείας συνεχίσαμε την εντατική δουλειά σε όλα τα επίπεδα και δεν ματαιώσαμε το σχεδιασμό μας για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις που είχαμε δρομολογήσει.

Υπενθυμίζω ότι ήδη, από τα τέλη του 2019, εφαρμόσαμε για πρώτη φορά με επιτυχία στη χώρα, τον αντικαπνιστικό νόμο. Προσεγγίσαμε το συγκεκριμένο θέμα με ένα εντελώς διαφορετικό σκεπτικό, εφαρμόζοντας πολιτικές που δεν διχάζουν αλλά συνθέτουν και ενώνουν την ελληνική κοινωνία.

Πριν μερικούς μήνες, παραμένοντας συνεπείς στις δεσμεύσεις μας αναφορικά με τη Δημόσια Υγεία και πιο συγκεκριμένα το screening και τη διασυνδεσιμότητα όλων των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, παρουσιάσαμε στη Βουλή το 5ετές σχέδιο για την υλοποίηση του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης».

Με το σχέδιο αυτό δίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, η δυνατότητα χρηματοδότησης των δράσεων Δημόσιας Υγείας που σχεδιάζουμε.

Πρόκειται για χρηματοδότηση ύψους 1 δις ευρώ, που έχει εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τον τακτικό προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και το RRF.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωράμε στην αναβάθμιση του ρόλου των οικογενειακών ιατρών και των διεπιστημονικών ομάδων επαγγελματιών υγείας, με στόχο την ανάπτυξη ενός δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που θα έχει ως επίκεντρο την πρόληψη.

Με τη διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε εγκαίρως και να «προλαβαίνουμε» νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά, τα νεοπλάσματα, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Βασικός μας στόχος είναι οι συμπολίτες μας να προλαβαίνουν την εκδήλωση της νόσου ή να την αντιμετωπίζουν σε πρώιμο στάδιο, έτσι ώστε να μη χρειάζεται αργότερα να φτάνουν στα Νοσοκομεία μας, όταν πλέον η ασθένεια έχει εξελιχθεί.

Επιπλέον, όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προβλέπει την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, της Πρόληψης και της Ψηφιακής Υγείας.

Ήδη, βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης συγκεκριμένες παρεμβάσεις που πραγματοποιούμε:

  • Μobile app που θα παρέχει στον πολίτη άμεση και εύκολη πρόσβαση στα στοιχεία του (συνταγογράφηση, παραπεμπτικά κ.α)
  • Ιατρικές Ψηφιακές Βεβαιώσεις με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας εγγραφής σε χώρους άθλησης και συλλόγους.
  • Προληπτική ιατρική: οι νέοι γονείς θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις στο κινητό τους ως υπενθύμιση για τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Επιπλέον, οι πολίτες θα λαμβάνουν εξατομικευμένες ενημερώσεις για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων με βάση την ηλικία και το φύλο τους.
  • Τηλεσυμβουλευτική: με την αξιοποίηση των σχετικών τεχνολογικών εργαλείων, θα επεκταθεί η παροχή εξ’ αποστάσεως συμβουλών από ιατρούς. Η πρωτοβουλία αυτή που θα ξεκινήσει από την ψυχική υγεία και τα δερματολογικά νοσήματα, είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως για τις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, καθώς θέτει την απομακρυσμένη επικοινωνία ιατρού-ασθενή σε ένα ξεκάθαρο και σαφές πλαίσιο.

Με όλες τις παραπάνω παρεμβάσεις, θα καταφέρουμε να δώσουμε στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα ενημέρωσης για όλους τους συμπεριφορικούς κινδύνους που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, καθώς και έγκαιρης διάγνωσης νοσημάτων που οδηγούν στα Νοσοκομεία και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Β. Κικίλιας: Ζητήσαμε η Εκκλησία να βοηθήσει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider