Στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ε-65

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ε-65
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στη Βουλή, στις 12.00, στη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος Ε-65.

Στη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος Ε-65, μιλάει στη Βουλή o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα το insider.gr, η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης για τον αυτοκινητόδρομο, που κατασκευάζει και διαχειρίζεται ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αφορά το βόρειο τμήμα του Ε65. Το νέο κομμάτι, που θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης, με κεφάλαια ύψους 442 εκατ. ευρώ, θα έχει τα δικά του έσοδα από τα διόδια θα χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση και τη λειτουργία του, με το Δημόσιο να υποστηρίζει ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό με ποσό έως 38 εκατ. ευρώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης, δηλαδή μέχρι το 2038.

Όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, το Βόρειο Τμήμα του Ε65, εκτείνεται από τα Τρίκαλα ως την Εγνατία, έχει μήκος 70,5 χιλιόμετρα και προϋπολογισμό 442 εκατομμύρια ευρώ. Θα είναι ένας υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος με διατομή 2 συν 2 λωρίδες και ΛΕΑ και η διάρκεια κατασκευής του εκτιμάται στα 3 χρόνια.

Το έργο στο σύνολό του θα συνδέει την Αθήνα με τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και με την Ιταλία μέσω του Λιμένα της Ηγουμενίτσας, καθώς και με τα Δυτικά Βαλκάνια και από εκεί, με την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Με την ολοκλήρωσή του Ε65 το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία θα διαρκεί μια ώρα και τριάντα λεπτά, αντί των δύο ωρών και τριάντα λεπτά, που απαιτούνται σήμερα.

Σημειώνεται πως η υλοποίηση του Βόρειου Τμήματος του Ε65 αποτελεί επίσης ίσως την πιο ουσιαστική δράση για τη στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας στην κρίσιμη περίοδο της απολιγνιτοποίησης. Και αυτό καθώς ένας νέος, σύγχρονος δρόμος και η αναβάθμιση της σύνδεσης της Δυτικής Μακεδονίας με την Αθήνα και την Κεντρική Ελλάδα, σημαίνει στήριξη στην πράξη των επιχειρήσεων που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Με λίγα λόγια, με τον Ε65 ολόκληρες περιοχές θα βγουν από την απομόνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψηφίζεται στη Βουλή η σύμβαση για τον Ε65 που κατασκευάζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider