Ελλάδα
08-07-2021 | 21:43

Μητσοτάκης: Οι 4 λόγοι αισιοδοξίας για την οικονομία - Κάλεσμα στους εργοδότες για αύξηση κινήτρων και αμοιβών

Newsroom
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Οι 4 λόγοι αισιοδοξίας για την οικονομία - Κάλεσμα στους εργοδότες για αύξηση κινήτρων και αμοιβών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τους τέσσερις λόγους για τους οποίους είναι αισιόδοξος για την δυναμική πορεία της ελληνικής οικονομίας διατύπωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος διεξοδικά στα επενδυτικά κίνητρα.

Ο πρώτος λόγος σύμφωνα με τον ίδιο είναι οι αυξημένες καταθέσεις στην Ελλάδα που αντιστοιχούν ήδη στο 14% του ΑΕΠ. «Είναι οι υψηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ αμέσως μετά των ΗΠΑ. Και μεγάλο μέρος τους θα επιστρέψει στην αγορά. Ενώ, παράλληλα, τα έσοδα του τουρισμού θα είναι, εφέτος, σαφώς μεγαλύτερα των περσινών. Παρά τις δυσκολίες, οι αφίξεις αυξάνονται» ανέφερε ο ίδιος.

Ο δεύτερος λόγος είναι το Σχέδιο Ελλάδα 2.0, καθώς προβλέπει εκταμιεύσεις 7,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021, οι οποίες δεν είχαν, καν, υπολογιστεί. Αλλά και γιατί οι πόροι του θα εισφέρουν στο ΑΕΠ ακόμη 7 μονάδες σε βάθος επταετίας, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι μία ιστορική τομή και ευκαιρία. Μία περίσταση που θα κινητοποιήσει πιθανώς έως και 100 δισ. ευρώ καλύπτοντας το επενδυτικό κενό που μας χωρίζει από την Ευρώπη. Αφορά σε όλους τους πολίτες και συμπυκνώνεται σε 5 λέξεις: δουλειές και ανάπτυξη για όλους. Στο μυαλό μου βρίσκεται πάντα το αύριο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο. Διεκδικούμε άλμα προόδου σε ορίζοντα 10ετίας. Τώρα ξέρω πως οι Έλληνες μπορούμε. Είναι στο χέρι μας έως το 2030 να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, το κράτος ήδη δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία της. Ενώ τα κόκκινα δάνεια θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το 2022, σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι που σημαίνει ότι αποκαθίσταται, πια, όλος ο μηχανισμός ρευστότητας της αγοράς και χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Τέταρτος λόγος σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι οι ευνοϊκές συνέπειες των διαρθρωτικών αλλαγών που συντελέστηκαν μέσα στην πανδημία. «Γιατί το «ψηφιακό κράτος» και η τηλεργασία, το νέο εργασιακό πλαίσιο και ο αναπτυξιακός νόμος και, κυρίως, η διάλυση μύθων και προκαταλήψεων για την Ελλάδα, την καθιστούν ήδη προορισμό για επενδύσεις. Εθνικές, αλλά και διεθνείς. Είναι κάτι που πιστοποιούν και οι διαρκείς αναβαθμίσεις της οικονομίας μας από όλους τους οίκους».

Οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους παντού

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σήμερα οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους παντού: στον ΕΝΦΙΑ, το εισόδημα, τον ΦΠΑ, την Εισφορά Αλληλεγγύης και καταβάλλουν και μικρότερες εισφορές. Την ίδια ώρα το κράτος δανείζεται με ευνοϊκούς όρους. Τα σύνορά μας προστατεύονται ως ευρωπαϊκά. Οι ροές μεταναστών μηδενίστηκαν. Ενισχύθηκαν η άμυνα και οι συμμαχίες μας. Και ήδη διαθέτουμε ένα δυναμικό Σχέδιο Ανάκαμψης» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός. Όλα αυτά συντελέστηκαν, ενώ ο πλανήτης δεχόταν την πρωτόγνωρη επίθεση του κορονοϊού.

Δεν σταμάτησαν οι μεταρρυθμίσεις

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως «η Πολιτεία απάντησε σε όλες τις συνέπειές του: επί τόσους μήνες κάλυψε τις αμοιβές και τις εισφορές εργαζομένων που δεν δούλεψαν. Χρηματοδότησε όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές. Ανέστειλε τις οφειλές. Και ανέλαβε τις εργοδοτικές εισφορές και τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης. Στήριξε, δηλαδή, όλους και σε όλα. Και ίσως το πιο σημαντικό: Ενώ εξελισσόταν αυτό το γιγάντιο πρόγραμμα των 41 δισ. υπέρ του κόσμου της παραγωγής, δεν σταμάτησαν λεπτό οι μεταρρυθμίσεις.

Στόχος η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης να γίνει μόνιμη. Η χώρα μας μπορεί να φιλοξενήσει δεκάδες χιλιάδες ψηφιακούς νομάδες, που μπορούν να εγκατασταθούν στην χώρα μας και από εδώ να εργάζονται. Η ψηφιοποίηση του κράτους με την πύλη gov.gr περιλαμβάνει 1.200 υπηρεσίες, το στοίχημα της ψηφιοποίησης του κράτους κερδίζεται καθημερινά στη συνείδηση των πολιτών. Επιχειρήσεις με κίνητρα υγιείς τράπεζες, δημιουργικοί εργαζόμενοι, δίκαιοι κανόνες. Πρωτοβουλίες, όπως η πρόσφατη για φορολόγηση 15% στις χώρες, που παράγονται τα κέρδη αποδεικνύει πως η ελεύθερη οικονομία είναι πιο ελεύθερη όταν είναι ισόρροπη. Οι επενδύσεις πλέον καταλαμβάνουν την θέση που τους αξίζει, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος στάθηκε και στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, καθώς όπως επισήμανε πλέον γίνεται μικρότερος λόγος για «κόκκινα» δάνεια, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται πλέον στην αναπτυξιακή δυναμική τους, έχοντας τη στήριξη του «Ηρακλή», ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά και στα φορολογικά κίνητρα που προσφέρονται για την προσέλκυση των επενδύσεων.

Για το Ελληνικό είπε πως καταβλήθηκαν πολύ μεγάλες προσπάθειες από φορείς και υπουργεία αλλά επένδυση αυτή θα προχωρήσει δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας ενώ μόλις χθες τα ναυπηγία Σκαραμαγκά γύρισαν σελίδα. Παράλληλα επισήμανε την ποιοτική διάσταση που έχει το αναπτυξιακό μείγμα της χώρας. Δίπλα σε παραδοσιακές επενδύσεις όπως του τουρισμού ή του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, αναπτύσσονται και καινοτόμες. «Το δηλώνει η παρουσία τεχνολογικών κολοσσών όπως η Microsoft, η Cisco και η Team Viewer αλλά και η Pfizer, που αναπτύσσει εδώ προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης» ανέφερε.

Μήνυμα προς εργοδότες: «Αυξήστε, κίνητρα και αμοιβές»

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε και στο κομμάτι της εργασίας λέγοντας πως «απευθύνθηκα στους εργοδότες, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ: στην παρατήρηση ότι «ενώ υπάρχει ανεργία εμείς ζητούμε υπαλλήλους, αλλά εκείνοι δεν ανταποκρίνονται», η απάντησή μου ήταν απλή: «Αυξήστε τα κίνητρα και τις αμοιβές, ώστε οι εργαζόμενοι να προσέλθουν στις κενές θέσεις που ζητάτε». Γιατί η ανοιχτή οικονομία είναι ανοιχτή και προς τις δύο πλευρές της. Και ο υγιής ανταγωνισμός έχει και αυτός διπλή όψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.