Τα λάθη κοστίζουν δημοσκοπικά στους Πράσινους της Γερμανίας - Τα νέα δεδομένα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα λάθη κοστίζουν δημοσκοπικά στους Πράσινους της Γερμανίας - Τα νέα δεδομένα
Τα διαδοχικά λάθη της υποψήφιας Καγκελαρίου Αναλένα Μπέρμποκ και η αρνητική δημοσιότητα φαίνεται ότι κοστίζουν στους Πράσινους.

Τα διαδοχικά λάθη της υποψήφιας Καγκελαρίου Αναλένα Μπέρμποκ και η αρνητική δημοσιότητα φαίνεται ότι κοστίζουν στους Πράσινους, οι οποίοι για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις μήνες πέφτουν κάτω από το 20% σε δημοσκόπηση. Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CDU) παραμένει η ισχυρότερη δύναμη, ενώ πόντους κερδίζει ο υποψήφιος Καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ntv και RTL, CDU/CSU παραμένουν στο 30%, ενώ οι Πράσινοι χάνουν μία μονάδα και περιορίζονται στο 19%. Το SPD ενισχύεται κατά μία μονάδα και φθάνει στο 15%, όπως και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία ανεβαίνει στο 10%. Οι Φιλελεύθεροι καταγράφουν απώλεια μίας μονάδας και μένουν στο 11%, με την Αριστερά να μένει σταθερά στο 7%.

Εάν γινόταν απευθείας εκλογή Καγκελάριου, ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης 'Αρμιν Λάσετ θα εξασφάλιζε το 25% των ψήφων, η Αναλένα Μπέρμποκ το 19% και ο Όλαφ Σολτς το 16%. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι το 40% των ερωτηθέντων δεν θα επέλεγε κανέναν από τους τρεις υποψηφίους.

Η υποψήφια των Πρασίνων, έπειτα και από την πρόσφατη αποκάλυψη της παράλειψής της να δηλώσει εισοδήματα και της υπόθεσης λογοκλοπής στο βιβλίο της, εμφανίζεται από μερίδα σχολιαστών και ΜΜΕ ως αδύναμη υποψηφιότητα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι ζητούν ακόμη και αντικατάστασή της από τον συμπρόεδρό της Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Συνήθως διαβάζω τέτοια πράγματα μόνο από δεξιά τρολλ», δήλωσε το στέλεχος των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν, απαντώντας σε ανάλογο σχόλιο της εφημερίδας «Tageszeitung».

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο κόμμα των Πρασίνων επικρατεί μεγάλη αναταραχή, ιδιαίτερα μετά τη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και ήθελε το 61% των ψηφοφόρων να θεωρεί ότι οι Πράσινοι επέλεξαν «λάθος» υποψήφιο. Ο Διευθυντής του κόμματος Μίχαελ Κέλνερ αποδίδει την αρνητική εικόνα στις φήμες περί ενδεχόμενης αλλαγής υποψηφίου: «η ενωμένη πράσινη ομάδα στηρίζει ξεκάθαρα την Αναλένα Μπέρμποκ. Τίποτα δεν θα αλλάξει σε αυτό», τόνισε.

«Καθαρή ανοησία», θα ήταν, σύμφωνα με την διευθύντρια της Ακαδημίας Πολιτικής Εκπαίδευσης Ούρσουλα Μουνχ, ενδεχόμενη αλλαγή υποψηφίου λιγότερο από τρεις μήνες από τις εκλογές. Ακόμη και με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, εξηγεί η ίδια στο Δίκτυο RND, θα παρέμενε το πρόβλημα του πώς το κόμμα θα αντιμετωπίσει μελλοντικά λάθη. «Και τότε θα ήταν προδιαγεγραμμένο ότι οι Πράσινοι θα έχαναν μαζικά», τονίζει η κυρία Μουνχ και επισημαίνει ότι οι Πράσινοι βρίσκονται κοντά στο 20%, όταν στις εκλογές του 2017 είχαν λάβει λιγότερο από το μισό. «Πρόκειται για σημαντική αύξηση», προσθέτει και εκφράζει την εκτίμηση ότι οι Πράσινοι δεν θα αντικαταστήσουν την υποψήφιά τους - και επειδή κάτι τέτοιο, εκτός από οργανωτικά προβλήματα, θα πυροδοτούσε συζήτηση για τη θέση των γυναικών στο κόμμα.

Φωτογραφία: @Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider