Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα αλλάζει και ότι αποτελεί ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα αλλάζει και ότι αποτελεί ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις
Συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας του Υπ. Άμυνας, Κώστα Φραγκογιάννη.

Ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση δημιουργεί προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης με ανθρώπινο ταλέντο, κοινωνική συνοχή και μηχανισμούς που υποστηρίζουν τις ξένες επενδύσεις, τονίζει σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας του Υπ. Άμυνας, Κώστας Φραγκογιάννης, γνωστός και από τη θετική ατζέντα που έχει αναπτύξει με την Τουρκία.

Ο Κ. Φραγκογιάννης, αναφέρεται στην πρόοδο που έχει υπάρξει παρά τις δυσκολίες, με τις δύο χώρες να έχουν φτιάξει ομάδες εργασίας για να μπορέσουν να προχωρήσουν τη θετική ατζέντα. Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Εξωτερικών έχει σχεδιάσει πολλαπλές δράσεις που αφορούν τη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω θυγατρικών, συμμετοχών, μικτών επιχειρήσεων και κάθε λογής επιχειρηματικών σχημάτων στο εξωτερικό.

Διαβάστε όλο το κείμενο της συνέντευξης

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Φραγκογιάννη, η Ελλάδα βλέπει προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση με ένα θετικό πρόσημο. Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η δυναμική αυτή για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η διαχείριση της πανδημίας μέσω των πρωτοβουλιών που πήρε η κυβέρνηση για την προστασία των εργαζομένων, της δημόσιας υγείας, την εξασφάλιση των εμβολίων και την δημιουργία ψηφιακών λύσεων κατέδειξε στην πραγματικότητα την ικανότητα της να μπορεί να ανταποκρίνεται αξιόπιστα, με ταχύτητα, με αποτελεσματικότητα και να πρωταγωνιστεί για όσα κάνει παρά να ακολουθεί αυτά που κάνουν άλλοι. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον που η κυβέρνηση κερδίζει την εκτίμηση των πολιτών, μέσα σε δύσκολες στιγμές δεν μπορεί παρά να κερδίζει και την εκτίμηση των επενδυτών, που αναζητούν ένα ασφαλές πολιτικά περιβάλλον, που δημιουργεί προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης με ανθρώπινο ταλέντο, κοινωνική συνοχή και μηχανισμούς που υποστηρίζουν τις ξένες επενδύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς εξελίσσονται μέχρι σήμερα οι συζητήσεις για τη θετική ατζέντα με την Τουρκία και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Έχουμε συναντηθεί δύο φορές με τον ομόλογο μου Τούρκο Υφυπουργό Σεντάτ Ονάλ, την πρώτη φορά στην Καβάλα και τη δεύτερη στην Αττάλεια της Τουρκίας. Σε αυτές τις συναντήσεις είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε αρχικά τα 25 θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε και τους κλάδους που αφορούν και την δεύτερη να κάνουμε μια επισκόπηση προόδου των εργασιών και της δικής μας πλευράς και της δικής τους. Υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε όλα τα θέματα, σε κάποια προφανώς λίγο περισσότερο από ότι σε κάποια άλλα. Αυτό όμως είναι και το νόημα αυτών των συναντήσεων, να δούμε πού πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας με σκοπό σύντομα να ολοκληρώσουμε την υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης για την καθεμία από αυτές τις πρωτοβουλίες. Το κλίμα είναι θετικό, υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές και η κάθε πλευρά έχει οργανώσει ομάδες εργασίας, οι οποίες καλούνται να αποτυπώσουν αυτό το σχέδιο δράσης σε συγκεκριμένες ενέργειες, χρονοδιαγράμματα και παραδοτέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος είναι ο στόχος του νομοσχεδίου του ΥΠΕΞ για την στρατηγική εξωστρέφειας;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θα ήθελα να σημειώσω ότι όταν μιλάμε για την εξωστρέφεια, δεν μιλάμε μόνο για τις εξαγωγές αλλά για πολλαπλές δράσεις που αφορούν τη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω θυγατρικών, συμμετοχών, μικτών επιχειρήσεων και κάθε λογής επιχειρηματικών σχημάτων στο εξωτερικό. Έχουμε σχεδιάσει, λοιπόν, συγκεκριμένες ενέργειες που στηρίζουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας με σκοπό την ανάδειξη της οικονομικής και εμπορικής θέσης της χώρας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, μέσα από νέες δομές που δημιουργήσαμε αλλά και μέσω ενδυνάμωσης των πολυμερών οικονομικών σχέσεων της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα έχουμε αποτυπώσει μια νέα ολοκληρωμένη στρατηγική σε χώρες-στόχους, όπου τα ελληνικά προϊόντα θα μπορούσαν να βρουν νέες αγορές, ενώ δεν έχουμε παραβλέψει τις μεγάλες παραδοσιακές χώρες με τις οποίες έχουμε εμπορικές σχέσεις. Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει υποβληθεί στον πρωθυπουργό και σύντομα θα ανακοινωθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σηματοδοτεί όσον αφορά το οικονομικό πεδίο η επικείμενη επίσκεψή σας μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ιράκ;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχει μια ισχυρή εμπορική σχέση της χώρας μας με το Ιράκ. Δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά η Ελλάδα αγοράζει το 48,5% των αναγκών της σε πετρέλαιο από τη χώρα αυτή, που βρίσκεται πλέον σε φάση ανοικοδόμησης. Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για φάρμακα, τρόφιμα αλλά και έργα υποδομών και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ. Έχοντας, λοιπόν, χτίσει μεθοδικά μια πολύ καλή πολιτική σχέση με το Ιράκ πρόκειται να πάμε με τον Πρωθυπουργό στην Βαγδάτη και το Ερμπίλ, όπου αντίστοιχα έχουμε καλή σχέση με το ιδιαίτερο καθεστώς που υπάρχει εκεί, συνοδεύοντας μια ομάδα επιχειρηματιών από αντίστοιχους κλάδους που ανέφερα παραπάνω, και οι οποίοι έχουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να τους προσφέρουμε την δυνατότητα να αναπτυχθούν επιχειρηματικά σε αυτή την πολλά υποσχόμενη αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η σημασία του έργου που δρομολογήθηκε μαζί με την Volkswagen στην Αστυπάλαια; Υπάρχει προοπτική να μεταφερθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα σε άλλα μέρη της Ελλάδας;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που μπορεί να μεταφερθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα στην Ελλάδα αλλά και οπουδήποτε αλλού στο εξωτερικό. Είναι, μάλιστα, ένα εμβληματικό έργο του οποίου η αξία δεν προέρχεται από το μέγεθος της οικονομικής επένδυσης και των θέσεων εργασίας αλλά από τον νεωτερισμό και την μοναδικότητα του σε ολόκληρο τον κόσμο. Για αυτό κέρδισε και τις εντυπώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο καλύτερος τρόπος να περιγράψει κάποιος το έργο είναι ότι αποτελεί μια φωτογραφία σήμερα από το μέλλον, πριν από το μέλλον. Τέτοια έργα δείχνουν στην διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα αλλάζει και ότι αποτελεί ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις τόσο εντάσεως κεφαλαίου και εργασίας όσο και για επενδύσεις έρευνας και τεχνολογίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος σκοπός του ταξιδιού σας στην Λιβύη;

Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η οικονομική συνεργασία στις διεθνείς σχέσεις συνήθως ακολουθεί τα αποτελέσματα της διπλωματίας, ενώ μερικές φορές, όπως στην περίπτωση της θετικής ατζέντας με την Τουρκία, η πολιτική διπλωματία μπορεί να ακολουθήσει την καλή οικονομική συνεργασία. Στη Λιβύη λοιπόν έχουμε προσπαθήσει συστηματικά τους τελευταίους 12 μήνες να χτίσουμε μια πολιτική σχέση με τη χώρα και επ’ ευκαιρία της πολύ καλής αυτής προσέγγισης θέλουμε να αποκαταστήσουμε και την οικονομική και εμπορική μας συνεργασία. Η Λιβύη είναι μια μεγάλη χώρα στην γειτονιά μας, παίζει ένα σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο στην γενικότερη πολιτική μας και έχει μεγάλη ανάγκη από έργα υποδομής αλλά και εμπορικής και οικονομικής φύσεως συναλλαγές. Σκοπεύουμε να πάμε στη Λιβύη ακολουθώντας τα βήματα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών με σκοπό να διερευνήσουμε τις ευκαιρίες για να προγραμματίσουμε σύντομα μια οργανωμένη επιχειρηματική αποστολή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider