Διπλωματικός «πόλεμος» της Λευκορωσίας στην ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλωματικός «πόλεμος» της Λευκορωσίας στην ΕΕ
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο
Η χώρα της Βαλτικής ανακάλεσε τον πρέσβη της στην ΕΕ πίσω στο Μινσκ, ενώ και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ αναχώρησε από την λευκορωσική πρωτεύουσα για τις Βρυξέλλες.

Με διπλωματικά αντίποινα απαντά η Λευκορωσία στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υπόθεση με την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο Μινσκ τον Μάιο.

Η χώρα της Βαλτικής ανακάλεσε τον πρέσβη της στην ΕΕ πίσω στο Μινσκ, ενώ και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ αναχώρησε από την λευκορωσική πρωτεύουσα για τις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση του Αλεξάνταρ Λουκασένκο μέσω του υπουργείου Εξωτερικών τονίζει πως θα παρθούν κυρώσεις εις βάρος όσων στοχοποιούν τις κύριες εξαγωγικές δραστηριότητες της Λευκορωσία.

Ακόμα, το Μινσκ ανακοίνωσε την απόφαση του για αναστολή της συμμετοχής του στην Ανατολική Εταιρική Σχέση, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2009 με έξι χώρες, «θα επηρεάσει αρνητικά την αλληλεπίδραση με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος».

Επίσης ανακοινώθηκε πως θα απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετείχαν στην χάραξη της πολιτικής κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

«Η Λευκορωσία συνεχίζει να προετοιμάζει περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης, ιδίως οικονομικής φύσης. Ελπίζουμε ότι αξιωματούχοι της ΕΕ και των κρατών μελών της θα γνωρίζουν τον καταστροφικό χαρακτήρα και τη ματαιότητα μιας πολεμικής προσέγγισης στις σχέσεις με την ΕΕ».

Τα μέτρα αυτά επιδόθηκαν στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Λευκορωσία, Ντιρκ Σούμπελ, ο οποίος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα αντίποινα έρχονται μετά το τελευταίο κύμα οικονομικών κυρώσεων και τιμωρητικών μέτρων κατά προσώπων που υιοθέτησε η ΕΕ και τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα. Οι κυρώσεις αυτές στοχεύουν ανώτερα στελέχη της λευκορωσικής κυβέρνησης και επιχειρηματίες, καθώς και βιομηχανίες ποτάσας, πετρελαίου και καπνού.

Τα μέτρα υιοθετήθηκαν σε απάντηση στον εξαναγκασμό του αεροσκάφους της Ryanair από την Πολεμική Αεροπορία της Λευκορωσίας σε προσγείωση στο Μινσκ για τη σύλληψη του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς.

Η ΕΕ ξεκίνησε την Ανατολική Εταιρική Σχέση με τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, προσφέροντας στενότερες οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις.

Ορισμένες από αυτές τις χώρες, η Ουκρανία και η Γεωργία, θεωρούν αυτήν τη συμφωνία ως πρώτο βήμα προς την ένταξή τους στο ευρωπαϊκό μπλοκ, ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν υποσχέθηκαν ποτέ κάτι τέτοιο.

Η ΕΕ διαβεβαιώνει ότι αυτή η εταιρική σχέση δεν αποσκοπεί στην επέκταση της επιρροής της σε βάρος άλλων, αλλά η Ρωσία βλέπει αυτήν την εταιρική σχέση ως εισβολή στην περιοχή της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider