Αντιπαράθεση στη Βουλή για εγκληματικότητα και σωφρονιστικό σύστημα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιπαράθεση στη Βουλή για εγκληματικότητα και σωφρονιστικό σύστημα
Αντιπαράθεση για εγκληματικότητα και σωφρονιστικό σύστημα στη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το οργανωμένο έγκλημα και οι δολοφονίες που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα, η φύλαξη των πανεπιστημίων, η εγκληματικότητα, η πολιτική δημόσιας τάξης και ασφάλειας και η πολιτική αποσυμφόρησης των φυλακών είναι ζητήματα που τροφοδότησαν την πολιτική αντιπαράθεση κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική πολιτική στο σωφρονιστικό σύστημα.

«Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι σοβαρή κουβέντα ότι επειδή υπάρχει πολύς κόσμος στις φυλακές, θα αποσυμφορούμε τις φυλακές χωρίς όρους», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης και αναφέρθηκε στο νόμο Παρασκευόπουλου λέγοντας ότι «χωρίς κανένα κριτήριο, ούτε ποσοτικό ούτε ποιοτικό, έδωσε τη δυνατότητα να βγουν κάποιοι νωρίτερα από τις φυλακές».

«Αυτό δεν λέγεται αποσυμφόρηση», είπε ο Θανάσης Πλεύρης και πρόσθεσε: «Ναι, πρέπει να το πούμε ευθέως. Αν έχουμε παραπάνω κόσμο που για κάποιο λόγο δεν πρέπει να βγει, γιατί δεν πληροί τις προϋποθέσεις, η απάντηση δεν είναι ότι θα τον βγάλουμε, απλά και μόνο για να λέμε ότι είμαστε στον αριθμό που πρέπει. Η απάντηση είναι ότι αν χρειαστεί, θα γίνουν παραπάνω πτέρυγες, αν χρειαστεί, θα γίνουν παραπάνω φύλακες. Είναι σωστό να υπάρχει υφ' όρον απόλυση, αλλά να πληρούνται οι όροι της υφ' όρον απόλυσης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ απάντησε και στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για τους ελέγχους εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων. «Από το δεύτερο εξάμηνο του 2019, που αναλάβαμε την κυβέρνηση του τόπου, ως σήμερα, ως το Μάρτιο του 2021, σε ενάμιση χρόνο, έχουν γίνει δεκαέξι χιλιάδες έλεγχοι και έχουν κατασχεθεί, χαρακτηριστικά αναφέρω, τέσσερα κιλά χασίς, εξακόσια γραμμάρια ηρωίνης, διακόσια γραμμάρια κοκαΐνης».

Παράλληλα, σχολίασε και τη συνέντευξη του Νίκου Καρανίκα, ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει άνθρωπος που έχει θεσμική θέση, σε τηλεόραση, και να λέει «επειδή ήμουν αριστερός, δοκίμασα ναρκωτικά με ασφαλή τρόπο». Να πούμε από αυτό το Βήμα ότι δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος για να δοκιμάσεις ναρκωτικά και δεν πρέπει η νεολαία να ακούσει αυτόν τον άνθρωπο και να πει «θα πάω και εγώ να δοκιμάσω, για να δω τις συνέπειες». Περίμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ ευθέως να βγει και να τοποθετηθεί», είπε ο Θανάσης Πλεύρης και πρόσθεσε: «Ο πρώην σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού γυρίζει και λέει ότι έκανε ηρωίνη και κοκαΐνη, για να δοκιμάσει ως αριστερός. Τι κάνετε εκεί στην Αριστερά; Δίνετε μήνυμα στον κόσμο ότι μπορεί να δοκιμάζει αυτές τις ουσίες, για να δει αν έχει τις συνέπειες; Περίμενα ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει και να πει «Δεν ισχύει αυτό. Μη δοκιμάσετε καθόλου και ποτέ ναρκωτικά».

«Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη, είτε από πολιτική σκοπιμότητα είτε από δογματισμό, ταύτισε την εγκληματικότητα και την καταπολέμησή της με την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων και εκφράσεων. Έβαλε στο ίδιο κουτί, στην ίδια δεξαμενή προβλημάτων τη βαρύνουσα εγκληματικότητα με τις διαδηλώσεις, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τις καταλήψεις που έκαναν με τις αντιδράσεις ενός μέρους της νέας γενιάς και τις ληστείες. Όλα μαζί, αχταρμά. Και μας εγκαλείτε κιόλας τώρα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Είναι προαπαιτούμενο να κάνετε την πανεπιστημιακή αστυνομία για να ανοίξετε τα ελληνικά πανεπιστήμια; Γιατί δεν τα ανοίγετε; Γιατί φοβάστε τη νεολαία; Γιατί θέλετε να χειραγωγήσετε και τη νεολαία και την ελληνική κοινωνία; Και την ίδια στιγμή αφού το κάνετε αυτό, έχετε αφήσει το οργανωμένο έγκλημα να δρα ανενόχλητο και εντός σωφρονιστικών καταστημάτων και εκτός σωφρονιστικών καταστημάτων».

«Το μόνο που έχετε σαν απολογισμό δύο χρόνων είναι ο φόβος και η ανασφάλεια του πολίτη για την ίδια του τη ζωή, για την άσκηση των δημοκρατικών του δικαιωμάτων και είναι και ο παντελής διασυρμός της χώρας μας κάθε εβδομάδα σε κάθε περιστατικό απρόκλητης αστυνομικής βίας, σε κάθε ριπή και σε κάθε δολοφονία», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Οι υπουργοί, που είναι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης σήμερα, πρέπει να μας πουν: Έχουν πάρει απόφαση να κινηθεί η κυβέρνηση σε μια συνεπή ευρωπαϊκή πορεία ή θα πορευτείτε με τις εμμονές και τις ιδεοληψίες γύρω από την ασφάλεια; Ποια ασφάλεια; Σήμερα -τα λένε οι εφημερίδες κάθε μέρα, εγώ δεν θέλω να τα παρακολουθώ- οι δρόμοι έχουν γίνει Σικάγο την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Κάθε εικοσιτετράωρο και μία δολοφονία, πυροβολισμοί, στα καταστήματα κράτησης άπειρες πράξεις βίας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. Ο κ. Λάππας κάλεσε την κυβέρνηση «να συνταχθεί με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που έχει αποφανθεί ότι δεν μπορεί κανένα κράτος δικαίου στην Ευρώπη να μην προβλέπει και περιορισμένο χρόνο φυλάκισης. Γιατί όσο μειώνεται ο χρόνος φυλάκισης τόσο ευκολότερη είναι η επανένταξη του κρατουμένου. Αντίθετα, όσο μακρύτερη είναι η ποινή κράτησης ενός φυλακισμένου τόσο περισσότερα είναι τα ποσοστά υποτροπής».

«Τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε αυτοκτονίες υπαλλήλων και κρατουμένων, ανθρωποκτονία κρατουμένου, θανάτους κρατουμένων. Έχετε κάνει τοποθέτηση διευθυντών και αρχιφυλάκων με αδιαφανή κριτήρια, χωρίς τη νόμιμη διαδικασία αξιολογήσεων και κρίσεων. Έχετε δημοσιεύσει δελτία Τύπου που εξαντλούνται σε ανακοινώσεις για εφόδους και αιφνιδιαστικούς ελέγχους. Αναρωτιέμαι, αυτά τα δελτία Τύπου τα οποία αποκαλύπτουν συνέχεια ότι οι κρατούμενοι έχουν μαχαίρια, ναρκωτικά και διάφορα άλλα, θεωρείτε ότι κατά κάποιον τρόπο επιβραβεύουν την πολιτική σας στα σωφρονιστικά καταστήματα; Είστε πια σχεδόν δύο χρόνια κυβέρνηση!», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης ο οποίος υπογράμμισε τις συστάσεις της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων για τον υπερπληθυσμό στις φυλακές. Ο Γιώργος Καμίνης επέκρινε την κυβέρνηση γιατί «μόλις ανήλθε στην εξουσία τον Αύγουστο του 2019 ανέστειλε την εφαρμογή του θεσμού της παροχής κοινωφελούς εργασίας. Δεν έχουν γίνει ενέργειες για την επέκταση της εφαρμογής του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Αυστηροποίησε τις προϋποθέσεις χορήγησης τακτικών αδειών και τις προϋποθέσεις μεταγωγής σε αγροτική φυλακή. Οι αγροτικές φυλακές ερημώνουν και οι υπερπλήρεις κλειστές φυλακές δέχονται και άλλη πίεση. Αποδυνάμωσε το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο. Δεν έχει επενδύσει στην επιμόρφωση του προσωπικού και στην επαγγελματική κατάρτιση και στην εκπαίδευση των κρατουμένων. Ακόμα και τις σύντομες και λιτές δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων, ακόμα και σε αυτές δεν αναφέρεται στο θέμα της κοινωνικής επανένταξης».

«Αυτή η συζήτηση λειτουργεί αποπροσανατολιστικά κυρίως γιατί κρύβει τις κοινωνικές αιτίες έξαρσης της εγκληματικότητας με την όλη συζήτηση να εξαντλείται στα ζητήματα αυστηροποίησης ή όχι των ποινών, αλλά και του τρόπου έκτισης αυτών, ενισχύοντας μια κατασταλτική λογική συνολικά της δικαιοσύνης, αλλά και αυτής της ίδιας της σωφρονιστικής νομοθεσίας», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. «Επιχειρείτε να κρυφτεί ο πραγματικός ένοχος. Αλήθεια υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της βαθιάς σήψης που αναδύεται από τα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος, όταν γίνονται στοιχείο της καθημερινότητας τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών που συνδέονται με παρασιτικά κοινωνικά φαινόμενα και όταν ακόμα οι ίδιοι ομολογείτε τη σύνδεση αυτών με διάφορους κρατικούς θεσμούς», είπε η Μαρία Κομνηνάκα και σχολίασε: «Ο κυνισμός της φράσης δημοσιογράφου -γνωστού και ως κυβερνητικού προπαγανδιστή- που συνιστά ψυχραιμία στον κόσμο, γιατί οι μαφιόζοι ξέρουν από καλό σημάδι, αποκαλύπτει και το μέγεθος της εξοικείωσης».

«Η Ελλάδα, όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, από την οικονομία έως την εξωτερική πολιτική, βαδίζει σταθερά από το κακό στο χειρότερο, με ευθύνη και των τριών μνημονιακών κυβερνήσεων που σήμερα στην ουσία συγκυβερνούν άτυπα, όπως τεκμηριώσαμε πρόσφατα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος και πρόσθεσε: «ήδη από το 2018 έχει καταγγελθεί πώς το 69% των πολιτών ζούσε με τον φόβο του εγκλήματος, γεγονός που έχει επιδεινωθεί σήμερα προφανώς επειδή ούτε η παρούσα κυβέρνηση κάνει σωστά τη δουλειά της». Ο κ. Βιλιάρδος απευθύνθηκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και την κατάθεση του φακέλου για το οργανωμένο έγκλημα. «Τι σημαίνει ακριβώς η επίσκεψη του υπουργού στον εισαγγελέα και η παράδοση του φακέλου που μεταξύ άλλων περιείχε πολλές περιπτώσεις εγκληματιών οι οποίοι αντί να είναι στη φυλακή κυκλοφορούν ελεύθερα, για παράδειγμα για λόγους υγείας; Μήπως πως το οργανωμένο έγκλημα έχει υπερβεί πλέον τα όρια και έχει βρει τρόπους να ασκεί σοβαρή επιρροή σε θεσμούς της πολιτείας; Σε ποιους θεσμούς αλήθεια; Δεν πρέπει να μας τους αποκαλύψει;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης.

«Στην κοσμοθεωρία της Νέας Δημοκρατία ο σωφρονισμός και το σωφρονιστικό σύστημα χάνουν το νόημά τους. Αντί για βήμα απόδοσης δικαιοσύνης και επανακοινωνικοποίησης μετατρέπονται σε όχημα εκδίκησης και οριστικής καταρράκωσης των καταδικασμένων», ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Απατζίδη και πρόσθεσε: «Δεν θέλετε την επανένταξη, κύριε υπουργέ. Θέλετε να τους κρατήσετε για πάντα στο περιθώριο. Η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται εμμονικά το σωφρονιστικό ως θέμα δημόσιας ασφάλειας και μόνο. Με την απαραίτητη βέβαια, κατά συνήθη πρακτική της κυβέρνησης, ευκαιρία για κερδοσκοπία και πλουτισμό ημετέρων».

«Έχετε μια σαφή πολιτική. Αποσυμφόρηση όχι, νέες φυλακές για όσους επιπλέον κρατούμενους προκύψουν σε αυτό το κοινωνικό σύνολο που και δημογραφικά μειώνεται. Αυτή είναι η πολιτική σας», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική «βρίσκεται σε κόντρα με όλες τις πολιτικές των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, κυβερνήσεις δηλαδή, πολύ προ του ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν είναι εφεύρημα του ΣΥΡΙΖΑ και του Παρασκευόπουλου η άποψη της αποσυμφόρησης», είπε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: «Εσείς κινείστε έξω από το κεκτημένο της Μεταπολίτευσης και σε αυτόν τον τομέα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider