Reuters: Η Τουρκία άσκησε πιέσεις στο ΝΑΤΟ για πιο ήπια αντίδραση κατά της Λευκορωσίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Η Τουρκία άσκησε πιέσεις στο ΝΑΤΟ για πιο ήπια αντίδραση κατά της Λευκορωσίας
σημαίες ΝΑΤΟ και Τουρκίας
Πιέσεις στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να αμβλύνει την αντίδρασή του κατά της Λευκορωσίας, για την υπόθεση της «αεροπειρατείας» του αεροσκάφους της Ryanair την Κυριακή, φέρεται να άσκησε η Τουρκία.

Πιέσεις στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να αμβλύνει την αντίδρασή του κατά της Λευκορωσίας, για την υπόθεση της «αεροπειρατείας» του αεροσκάφους της Ryanair την Κυριακή, φέρεται να άσκησε η Τουρκία, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται δύο διπλωματικές πηγές.

Τα 30 κράτη του ΝΑΤΟ εξέδωσαν ανακοίνωση δύο παραγράφων την Τετάρτη, στην οποία καταδίκαζαν την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης, με σκοπό τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς, αλλά δεν συμπεριέλαβαν καμία κύρωση, όπως ζητούσαν οι βαλτικές χώρες και η Πολωνία.

Παράλληλα, το ύφος της ανακοίνωσης ήταν λιγότερο έντονο, σε σχέση με τις δηλώσεις που είχε κάνει προηγουμένως ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτηρίζοντας «κρατική αεροπειρατεία» και «εξωφρενική» ενέργεια το συμβάν.

Σύμφωνα με τους δύο διπλωμάτες, που επικαλείται το δημοσίευμα, η Άγκυρα επέμεινε να μην περιληφθεί στο κείμενο καμία αναφορά για στήριξη του ΝΑΤΟ στην επιβολή περισσότερων κυρώσεων στη Λευκορωσία, ούτε κάποιο αίτημα για αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων, ενώ και η απειλή διακοπής της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τη Λευκορωσία αποσύρθηκε από την ανακοίνωση.

Τα κίνητρα της Τουρκίας δεν είναι σαφή. Οι ίδιοι διπλωμάτες ανέφεραν στο Reuters πως η Άγκυρα ίσως να προσπαθεί να διαφυλάξει τους δεσμούς της με τη Μόσχα, τον στενότερο σύμμαχο του Μινσκ και να διατηρήσει τις οικονομικές σχέσεις της με τη Λευκορωσία μέσω της Turkish Airlines η οποία πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια εκεί. Μια άλλη πιθανότητα είναι η επιθυμία της Τουρκίας να υποδεχτεί Ρώσους τουρίστες φέτος το καλοκαίρι, μετά την πανδημία της Covid-19.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολίασε αυτές τις πληροφορίες, ενώ αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι η ανακοίνωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου «συμφωνήθηκε ομόφωνα από τους 30 συμμάχους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider