Η νέα έκρηξη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και οι ευθύνες Νετανιάχου

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η νέα έκρηξη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και οι ευθύνες Νετανιάχου
Λίγο πριν την ιστορική αλλαγή ηγεσίας που αναμένεται στο Ισραήλ, η κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπένγιαμιν Νετανιάχου φαίνεται ότι προσπαθεί να πιέσει για να υπάρξει νέα εκλογική αναμέτρηση.

Λίγο πριν την ιστορική αλλαγή ηγεσίας που αναμένεται στο Ισραήλ, η κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπένγιαμιν Νετανιάχου φαίνεται ότι προσπαθεί να πιέσει για να υπάρξει νέα εκλογική αναμέτρηση. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί τη θρησκευτική μισαλλοδοξία: οι επιθέσεις εναντίων Παλαιστίνιων στο Τέμενος του Αλ-Ακσά και οι διεθνείς αντιδράσεις, αλλά και η συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη βία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, δείχνουν ότι είμαστε μπροστά σε μια κατάσταση έτοιμη να ξεφύγει τελείως από τον έλεγχο όλων. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;

Από την ημέρα που ξεκίνησε το Ραμαζάνι (12 Απριλίου) στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στο κομμάτι που περιβάλλει την ιστορική παλιά πόλη, έχουν ξεκινήσει έντονες αψιμαχίες μεταξύ Παλαιστινίων και υπερ-ορθόδοξων Εβραίων, με τις έντονες παρεμβάσεις της Αστυνομίας. Αφορμή υπήρξε η απόφαση από την πλευρά του Ισραήλ να βάλει οδοφράγματα γύρω από την Πύλη της Δαμασκού ώστε να μην γίνουν υπαίθριες συγκεντρώσεις, κάτι το οποίο είναι χαρακτηριστικό της περιόδου του Ραμαζανιού για τους Άραβες μουσουλμάνους της Ιερουσαλήμ.

Οι αψιμαχίες έγιναν ανοιχτή ένταση την Παρασκευή όταν εκδιώχθηκαν με τη βία από την Αστυνομία Παλαιστίνιοι οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο Τέμενος του Αλ-Ακσά, το πιο σημαντικό μουσουλμανικό θρησκευτικό μνημείο της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, το οποίο βρίσκεται στο όριο με την εβραϊκή συνοικία της πόλης. Στο μεσοδιάστημα των γεγονότων αυτών, είχαμε ένοπλες ομάδες υπερ-ορθόδοξων Εβραίων να επιτίθενται σε Άραβες Παλαιστίνιους και τανάπαλιν. Ενώ την Παρασκευή το βράδυ η ένταση στο Τέμενος του Αλ-Ακσά είχε κορυφωθεί, από την πλευρά της Λωρίδας της Γάζας εκτοξεύθηκαν ρουκέτες από το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς προς το νότιο Ισραήλ, για συμπαράσταση στους διωκώμενους Παλαιστίνιους.

Το ζήτημα των εξώσεων και των εποικισμών

Οι κινήσεις αυτές και οι απαγορεύσεις, συνοδεύονται από εντάσεις που αφορούν στο πρόγραμμα των ισραηλινών εποικισμών. Συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα είναι σε εξέλιξη μια διαμάχη μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών εποίκων στη συνοικία Σεΐχ Τζαρρά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Εκεί, έγινε προσπάθεια έξωσης σε πάνω από 10 οικογένειες Παλαιστινίων και προγραμματίζονταν κι άλλες, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή είναι διεκδικούμενη δικαστικά από το Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια.

Παλαιστίνια με φωτογραφία της οικογένειά της όταν ήρθαν στο σπίτι τους στη γειτονιά Σεΐχ Τζαρρά, το 1957
Παλαιστίνια με φωτογραφία της οικογένειά της όταν ήρθαν στο σπίτι τους στη γειτονιά Σεΐχ Τζαρρά, το 1957

Συγκεκριμένα, το δικαστικό επίδικο είναι αν οι οικογένειες που ζουν στην περιοχή Σεΐχ Τζαρρά κατέχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας ή όχι, εφόσον τα σπίτια τους ανήκαν πριν το 1967 όταν και η Ανατολική Ιερουσαλήμ ήταν υπό τον έλεγχο της Ιορδανίας ή αν νόμιμα ανήκουν σε έναν real estate οργανισμό του Ισραήλ, ο οποίος εμφανίζει νόμιμα συμβόλαια αγοραπωλησίας για την ίδια περιοχή από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1876). Από την πλευρά της, η Ιορδανία μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Αϊμάν Σαφαντί, έχει δηλώσει ότι έχει ήδη παράσχει και θα συνεχίσει να παρέχει όλη την απαραίτητη έγγραφη τεκμηρίωση που απαιτείται ώστε να αποδειχθεί η νόμιμη κατοχή της περιοχής από τους τωρινούς ιδιοκτήτες της.

Συμπτωματικά, η μία από τις σημαντικές δίκες που ήταν να τελεσιδικήσει αναβλήθηκε για σήμερα, όπου και θα την αναλάβει το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ. Σήμερα, τυγχάνει να είναι η Ημέρα της Ιερουσαλήμ, η επέτειος της νίκης του Ισραήλ στον πόλεμο του 1967, όταν κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οπότε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη εις βάρος των Αράβων θα θεωρηθεί ως ακραία επιθετική κίνηση, ειδικά μετά τα γεγονότα της Παρασκευής.

Ένας νέος κύκλος αίματος στο βωμό των εκλογικών αποτελεσμάτων

Όπως όλα δείχνουν, ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Μπένγιαμιν Νετανιάχου έχει αποφασίσει να επενδύσει στη θρησκευτική μισαλλοδοξία για να μπορέσει να οδηγήσει στη μόνη κίνηση που του έχει απομείνει: τη νέα εκλογική αναμέτρηση. Ο λόγος είναι ότι ο δυνάμει κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Γάιρ Λαπίντ φαίνεται να έχει έρθει σε συμφωνία με το αραβικό κόμμα Ρα’αμ του Μανσούρ Αμπάς για να σταματήσει ο περίφημος «νόμος Κάμινετζ», ο οποίος επιτρέπει τις παράνομες κτίσεις κτιρίων και δρόμων στις περιοχές που διεκδικεί η Παλαιστίνη, με τις οποίες επεκτείνεται το εποικιστικό σχέδιο των Ισραηλινών για την κατάληψη παλαιστινιακών εδαφών.
Σε περίπτωση απόσυρσης του νόμου Κάμιντεζ, τότε και ο αντίστοιχος νόμος με τον οποίο επιδιώκεται να παρθεί η περιοχή Σεΐχ Τζαρρά πέφτει σε αχρηστία. Η σημασία της Σεΐχ Τζαρρά για το ισραηλινό κατασκευαστικό λόμπι είναι μεγάλη, γιατί η περιοχή θεωρείται «φιλέτο» όσον αφορά το που βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το έργο ανάπλασης που δρομολογείται στην Σεΐχ Τζαρρά, είναι ουσιαστικά η μετατροπή της από γειτονιά Αράβων που ανήκουν στη μεσαία τάξη, σε γειτονιά Ισραηλινών και επισκεπτών που θα είναι ακόμα πιο ψηλά όσον αφορά την οικονομική και κοινωνική επιφάνεια.

Συνεπώς, ο Νετανιάχου επιδιώκει αυτή τη στιγμή να επιτείνει τα αντι-Παλαιστινιακά αντανακλαστικά και να εμφανιστεί σαν ο μόνος εγγυητής σταθερότητας υπέρ των συμφερόντων του κράτους του Ισραήλ απέναντι σε έναν μετριοπαθή πολιτικό όπως ο Γιάιρ Λαπίντ. Βέβαια μια τέτοια τακτική έχει και το διεθνές της κόστος. Για την ώρα όλος ο αραβικός κόσμος και η Τουρκία έχουν καταδικάσει με τα χειρότερα λόγια και τις επιθέσεις και την προσπάθεια εποικισμού στην Σεΐχ Τζαρρά. Όμως το «χτύπημα» για τον Νετανιάχου έρχεται από τον μοναδικό ισχυρό σύμμαχο: της ΗΠΑ.

Διεθνείς αντιδράσεις

Από το αμερικάνικο Κογκρέσο, οι Παλαιστίνιοι έχουν την υποστήριξη της Ιλχάν Ομάρ αλλά και της Ρασίντα Τλάιμπ (η οποία έχει καταγωγή από την Παλαιστίνη). Η Ομάρ ήταν επικριτική απέναντι στην στρατιωτική βοήθεια 3,8 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ που δίνεται κάθε χρόνο, χωρίς καμιά λογοδοσία.

Η Μαρί Νιούμαν, επίσης Δημοκρατική, δήλωσε ότι το Στέιτ Ντηπάρτμεντ πρέπει άμεσα να καταδικάσει αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, καθώς οι Παλαιστίνιοι απομακρύνονται βίαια από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κόρι Μπους που ζήτησε να τοποθετηθεί ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπίνκεν.

Στην Αγγλία, ο πρώτος που εκφράστηκε υπέρ των Παλαιστινίων στο θέμα της περιοχής Σεΐχ Τζαρρά ήταν ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα κρατάει σίγουρα από το 2010 όταν ο ίδιος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την περιοχή και να γνωρίσει μια οικογένεια Παλαιστινίων που ήταν σε δικαστική διαμάχη.

Η αμερικανίδα Ιλχάν Ομάρ, μέλος του Κογκρέσου
Η αμερικανίδα Ιλχάν Ομάρ, μέλος του Κογκρέσου

@Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider