«Ηλεκτρονική αποσύνδεση» εργαζομένων και πολιτική ένταση φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ηλεκτρονική αποσύνδεση» εργαζομένων και πολιτική ένταση φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο
Η κατάθεση του νομοσχεδίου προκαλεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης που μιλά για κατάργηση του 8ωρου.

Ένα νέο στοιχείο στις εργασιακές σχέσεις φέρνει το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, το οποίο ήδη προκαλεί ένταση με την αντιπολίτευση. Στις διατάξεις τους, θα κατοχυρώνει το δικαίωμα «ηλεκτρονικής αποσύνδεσης» του εργαζόμενου.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, θεσμοθετείται, το δικαίωμα του εργαζομένου να μην επικοινωνεί ψηφιακά, απαντώντας σε τηλεφωνήματα, emails και μηνύματα, όταν βρίσκεται εκτός ωραρίου εργασίας ή σε άδεια. Η εν λόγω διάταξη έχει ως στόχο να συμβάλει στην ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας βάζει τέλος στην αυθαιρεσία και την ανομία στο εργασιακό τοπίο, ενώ στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας είναι η επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει από τις καταιγιστικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο χώρο της απασχόλησης. «Έρχεται να προστατεύσει το 8ωρο και το 5νθήμερο, καταπολεμώντας τη «μαύρη εργασία» και τις αδήλωτες υπερωρίες» ενώ η θεσμοθέτηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, εξηγούν οι ίδιες πηγές , ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να ελέγχεται αν υπάρχουν αυθαίρετες υπερβάσεις στο ωράριο του εργαζομένου.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου προκαλεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης που μιλά για κατάργηση του 8ωρου. Ήδη ο Συριζα-ΠΣ δια του εκπροσώπου τύπου Νάσου Ηλιόπουλου προαναγγέλλει πορείες και συγκεντρώσεις λέγοντας ότι θα κατέβει ο κόσμος στους δρόμους, εάν κατατεθεί στην Βουλή.

Από πλευράς κυβέρνησης απαντούν μιλώντας για απόγνωση του Συριζα «καθώς αποφάσισε να κηρύξει τον «πόλεμο» στην κυβέρνηση επικαλούμενος μια ρύθμιση την οποία ο ίδιος είχε διατηρήσει σε ισχύ όσο κυβερνούσε. Είναι η διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που ισχύει εδώ και 30 χρόνια, για την οποία υπάρχει μάλιστα σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία. Προφανώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει καταργηθεί το 8ωρο, εκτός αν το κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν το αντιλήφθηκε ούτε ο ίδιος. Το 8ωρο ήταν και παραμένει προφανώς κατοχυρωμένο. Σε αυτή την ρύθμιση -που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί, συναινετικά, σε περιορισμένη κλίμακα στην Ελλάδα- προστίθεται ότι ο εργαζόμενος μπορεί, εφόσον το χρειάζεται, να ζητήσει από τον εργοδότη του ρύθμιση του χρόνου εργασίας. Εάν για παράδειγμα, ένας νέος εργαζόμενος θέλει να εργαστεί για μία περίοδο του χρόνου λίγο περισσότερο, για να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα μια εβδομάδα παραπάνω άδεια ή λιγότερες εργατοώρες σε κάποια άλλη φάση, θα έχει τη δυνατότητα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider