Διευκρινίσεις Κοντοζαμάνη για τα self test - Και σε ατομικές συσκευασίες οι επόμενες παραλαβές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διευκρινίσεις Κοντοζαμάνη για τα self test - Και σε ατομικές συσκευασίες οι επόμενες παραλαβές
«Ο διαγωνισμός για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες» υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Η απάντηση στους φαρμακοποιούς.

Διευκρινίσεις σχετικά με την έναρξη παροχής των δωρεάν self-test για τον κορονοϊό, που αρχίζουν από αύριο, Πέμπτη, στα φαρμακεία της Ελλάδας, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σε δήλωση του, ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρει πως το self-test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης – ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test – και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό (self -test).

Διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας».

Σχετικά με τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών για τις συσκευασίες των test, ο κ. Κοντοζαμάνης υποστηρίζει πως «η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας (BFarm), Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας.

Ο διαγωνισμός για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα Ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες» καταλήγει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider