Μεταξύ επίταξης και ψηφιακού κράτους τρέχει το «τελευταίο μίλι» της πανδημίας με στόχο το άνοιγμα στις 5 Απριλίου

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεταξύ επίταξης και ψηφιακού κράτους τρέχει το «τελευταίο μίλι» της πανδημίας με στόχο το άνοιγμα στις 5 Απριλίου
Μεταξύ της επίταξης, ενός μέτρου ύστατης ανάγκης για να μπουν στην μάχη και ιδιώτες γιατροί, και του ψηφιακού κράτους, η κυβέρνηση τρέχει το τελευταίο και πιο δύσκολο «μίλι» της πανδημίας.

Μεταξύ της επίταξης, ενός μέτρου ύστατης ανάγκης για να μπουν στην μάχη και ιδιώτες γιατροί, και του ψηφιακού κράτους, η κυβέρνηση τρέχει το τελευταίο και πιο δύσκολο «μίλι» της πανδημίας.

Στόχος, στο τέλος αυτής της εβδομάδας να έχει ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο του ανοίγματος του λιανεμπορίου την Δευτέρα 5 Απριλίου, αφού η οριακή κατάσταση στο σύστημα υγείας μεταθέτει το άνοιγμα μια εβδομάδα μετά. Τα καλά νέα έρχονται από την ψηφιακή επιχείρηση του εμβολιασμού καθώς σήμερα θα φτάσουμε τους 1.030.000 εμβολιασμένους πολίτες.

Η κυβέρνηση «δείχνει» ΣΥΡΙΖΑ για την εκτίναξη των κρουσμάτων που τίναξε στον αέρα τον σχεδιασμό του ανοίγματος και χρεώνει προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα υγειονομικό σαμποτάζ με 632 συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την χώρα τον Φεβρουάριο- οι μισές για τον Κουφοντίνα, ενώ εν μέσω κορύφωσης του τρίτου κύματος 4 πορείες την ημέρα στην Αθήνα και συνολικά 14 σε ολόκληρη την επικράτεια. Όπως λένε κυβερνητικές πηγές ο ΣΥΡΙΖΑ εξέπεμψε και στήριξε μήνυμα συλλογικής παραβίασης των μέτρων προστασίας. Αγνόησε τον θανατηφόρο κίνδυνο στον οποίο εξέθετε εκατομμύρια πολίτες. Προσέβαλε τους ιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή. Προσέβαλε όσους πειθαρχούν στα μέτρα και υπομένουν τους περιορισμούς. Δεν σεβάστηκε τους μαγαζάτορες και τους εργαζόμενους που περιμένουν πως και πως το άνοιγμα της οικονομίας, τους μαθητές που θέλουν να γυρίσουν στα θρανία. «Πρόκειται, για μια απολύτως κυνική επιλογή που υποτάσσει τη δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον στο κομματικό συμφέρον. Με μόνο σκοπό να υπάρξουν οι νέοι «αγανακτισμένοι», πήρε το ρίσκο να πολλαπλασιαστούν οι διασωληνωμένοι, όπερ και εγένετο. Τώρα είναι η ώρα να αναλάβει ο κ. Τσίπρας και την ευθύνη των πράξεών του. Αντ’ αυτού πηγαίνει στα νοσοκομεία και ζητάει και τα ρέστα!»

Η επίταξη , ένα παλιό μέτρο αποφασίστηκε ως ύστατη καταφυγή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες πλέον συνθήκες στα νοσοκομεία της Αθήνας. Οι 206 γιατροί που έλαβαν χθες το φύλλο της επίταξης, παρουσιάζονται σήμερα στα νοσοκομεία, στα οποία 681 δια σωληνωμένοι δίνουν μάχη ζωής. Οι περισσότεροι θα παρουσιαστούν στα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός, Σισμανόγλειο, Ιπποκράτειο, Θριάσιο, Αττικόν, Τζάνειο και Αγία Όλγα, όπου οι ελλείψεις είναι μεγαλύτερες. Πρόκειται για πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς, κάτω των 60 ετών συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι αν δεν προσέλθουν αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη εξήγησε και πως θα λειτουργεί στην πράξη το sefl test για τον πολίτη τονίζοντας ότι θα δίνεται δωρεάν στον πολίτη, αλλά ενδεχομένως οι φαρμακοποιοί να ‘χρεώνουν’ ένα συμβολικό ποσό εάν τους ζητηθεί να κάνουν την λήψη του υλικού (σιέλου, ή ρινικό).

Την ώρα που η κυβέρνηση μετράει δυνάμεις στην σύγκρουση με τους ιδιώτες γιατρούς και μερίδα φαρμακοποιών πάντως, μετράει και επιτυχίες σε ότι αφορά την μετατροπή του κράτους σε ψηφιακό, κάτι που βλέπει άμεσα ο πολίτης στην επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό που σήμερα θα φτάσει το 1.030.000 εμβολιασμένους.

Σε έναν χρόνο, οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο στους πολίτες από το gov.gr υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν τις 1.130. Έγιναν 94 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές, εκδόθηκαν 155.000 ληξιαρχικές πράξεις, 3 εκατομμύρια υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις και 1 εκατομμύριο πιστοποιητικά δημοτολογίου. Γράφτηκαν 1.700.000 πολίτες στην άυλη συνταγογράφηση και εκδόθηκαν 12 εκατομμύρια άυλες συνταγές. «Αν σε αυτά προσθέσουμε τον άψογο τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε ψηφιακά και πραγματοποιείται με επιτυχία το τεράστιο εγχείρημα της πραγματοποίησης των εμβολιασμών -για το οποίο μιλούν με επαινετικά λόγια σε όλο τον κόσμο- τότε πράγματι μπορούμε να μιλάμε -όπως τόνισε χθες σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- μια πραγματική ψηφιακή επανάσταση. Υποθέσεις που απαιτούσαν τη μετάβαση του πολίτη σε κρατικές υπηρεσίες λύνονται τώρα από το κινητό ή τον υπολογιστή του καθενός. Μειώνουν τη γραφειοκρατία, αφαιρούν ταλαιπωρία και προσφέρουν χρόνο σε όλους. Την τελευταία εβδομάδα, ξεκίνησε η ηλεκτρονική δήλωση απώλειας της αστυνομικής ταυτότητας, μπήκε σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας πολιτών-Δημοσίου, ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν ειδοποιήσεις μέσω sms ή email για ζητήματα που τους αφορούν και επεκτάθηκε το MyConsulLIve σε ακόμη περισσότερες Πρεσβείες και Προξενικές αρχές, ώστε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να διεκπεραιώνουν διοικητικές πράξεις χωρίς φυσική παρουσία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider