Μητσοτάκης: Ο αριθμός των κρουσμάτων απομακρύνει το άνοιγμα την 1η Μαρτίου

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Ο αριθμός των κρουσμάτων απομακρύνει το άνοιγμα την 1η Μαρτίου
«Φρένο» στους υπουργούς για κλίμα εφησυχασμού. Έρχεται τηλεργασία στο Δημόσιο. Η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου υποδιοικητής της ΤτΕ.

Τέλος στις όποιες προσδοκίες υπήρχαν για έστω και μερικό άνοιγμα στο λιανεμπόριο από την ερχόμενη Δευτέρα βάζει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο ότι «η απότομη αύξηση κρουσμάτων απομακρύνει το σταδιακό άνοιγμα της 1ης Μαρτίου». Ο ίδιος έστειλε σαφές μήνυμα στους υπουργούς να βάλουν «φρένο» στον δημόσιο λόγο σε ό,τι αφορά την πανδημία και ζήτησε να τονίζουν πως η επιτυχία του εμβολιασμού δεν πρέπει να είναι άλλοθι εφησυχασμού.

Στα υπόλοιπα θέματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε την ανάγκη να θεσμοθετηθεί η τηλεργασία στο Δημόσιο η οποία μπορεί να διευκολύνει και στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της απόδοσης άλλα και της αυτονομίας του προσωπικού όπως είπε. Επίσης έγινε δεκτή η τοποθέτηση της κ. Χριστίνας Παπακωνσταντίνου στη θέση της Υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στη δεύτερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2021, το οποίο συνεδριάζει μια φορά το μήνα, πέρα από τα τρία νομοσχέδια των κ.κ. Τσιάρα και Βορίδη, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της πανδημίας και του εμβολιασμού λέγοντας ότι σύντομα η επιχείρηση «Ελευθερία» , η οποία χαίρει μεγάλης αποδοχής από τους πολίτες θα έχει πάνω από 1 εκατ. εμβολιασμούς.

«Αισθάνομαι, όμως ταυτόχρονα ότι η επιτυχία μας στον εμβολιασμό δημιουργεί και κάποια αισθήματα γενικότερου εφησυχασμού. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε χτίσει ακόμα τείχος ανοσίας και οι μήνες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι πολύ δύσκολοι μήνες -πάντα, παραδοσιακά- για όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου. Το βασικό, όμως, μήνυμα το οποίο πρέπει να εκπέμψουμε είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσηλωμένοι στα μέτρα τα οποία ξέρουμε ότι δουλεύουν. Γνωρίζω ότι όλοι οι συμπολίτες μας είναι κουρασμένοι, έχουμε όμως αυτή τη στιγμή πραγματικά στα χέρια μας ένα όπλο το οποίο δεν είχαμε πριν από κάποιους μήνες και αυτό είναι το όπλο του εμβολιασμού. Kαι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πλησιάζουμε προς το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας. Κατά συνέπεια, σε καμία περίπτωση η επιτυχία του εμβολιασμού δεν πρέπει να γίνει άλλοθι εφησυχασμού. Και θα παρακαλέσω και τον Υπουργό Υγείας, αλλά και όλους σας μέσα από το δημόσιο λόγο τον οποίο αρθρώνετε, ο καθένας στο αντικείμενό του επειδή όλοι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο επηρεάζεστε από τις εξελίξεις, αυτό να είναι κάτι το οποίο να το τονίζετε συστηματικά.

Τηλεργασία στο Δημόσιο

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη θεσμοθέτησης της τηλεργασίας στο Δημόσιο τονίζοντας ότι θα διευκολύνει αρκετούς εργαζόμενους.

Ξέρουμε ότι επεκτάθηκε η τηλεργασία εσπευσμένα λόγω της πανδημίας αλλά είναι πια απολύτως προφανές ότι χρειάζεται μία μόνιμη θεσμική κατοχύρωση η οποία μπορεί να διευκολύνει και στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της απόδοσης άλλα και της αυτονομίας του προσωπικού, τόνισε.

Βέβαια μπορεί να διευκολύνει όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε υπαλλήλους -κυρίως γυναίκες- να διαχειριστούν καλύτερα την ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους. Και βέβαια είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται να προστεθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, καθώς εκμεταλλεύεται τις μεγάλες δυνατότητες που μας δίνει πια η τεχνολογία.

Συνεπιμέλεια τέκνων

Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι μέλημα είναι πάντα το συμφέρον του παιδιού και ότι ο κανόνας πια για άσκηση της γονικής μέριμνας είναι να γίνεται από κοινού και από τους δύο γονείς. «Επίσης όμως, πολύ σημαντικό είναι η ενίσχυση της διαδικασίας της διαμεσολάβησης για τυχόν διαφορές των γονέων. Πάρα πολύ σημαντικό είναι να μπορούμε να κατοχυρώσουμε την επικοινωνία του παιδιού με το γονέα με τον οποίον δεν διαμένει και να επιβάλλουμε την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, κάτι το οποίο γνωρίζουμε από την εμπειρία ότι δεν συμβαίνει πάντα. Είναι πολύ σημαντικό να επιμορφώσουμε τους δικαστές οι οποίοι εξετάζουν τις σχετικές υποθέσεις.

Θεωρώ ότι με το σχέδιο νόμου το οποίο θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση το οικογενειακό μας δίκαιο ως προς την εξαιρετικά κρίσιμη αυτή η πτυχή ευθυγραμμίζεται με τις κοινωνικές συνθήκες, αλλά και με όσα ισχύουν σε άλλες χώρες. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο από το να ρυθμίσουμε τις πιο ευαίσθητες πτυχές των προσωπικών σχέσεων, γιατί εδώ πέρα ερχόμαστε ουσιαστικά να ρυθμίσουμε τι συμβαίνει σε ένα δύσκολο διαζύγιο και αυτό όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο.

Θεωρώ όμως ότι μετά από πολύ συστηματική δουλειά έχουμε ένα πολύ τολμηρό αλλά ταυτόχρονα και ισορροπημένο κείμενο το οποίο θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση. Και προφανώς, επειδή είναι ένα ζήτημα στο οποίο δεν χωράει καμία κομματική αντιπαράθεση, είμαστε πάντα ανοιχτοί να το βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη και τις τοποθετήσεις όλων όσοι θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό το δημόσιο διάλογο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider