Σκρέκας: Η βιομηχανία στην ενεργειακή μετάβαση είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκρέκας: Η βιομηχανία στην ενεργειακή μετάβαση είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος

Τα πράσινα καύσιμα και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια είναι καταλυτικής σημασίας για να πετύχουμε κλιματική ουδετερότητα έως 2050 σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας την Πέμπτη το μεσημέρι στο συνέδριο του ΙΕΝΕ με θέμα τα πράσινα καύσιμα και το ρόλο τους στην ενεργειακή μετάβαση.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί διαφορετικές λύσεις για διαφορετικούς τομείς λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους όρους ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

«Δεν υπάρχει μόνο μια λύση για όλα. Για παράδειγμα για να πετύχουμε τους στόχους μας στον τομέα των μεταφορών χρησιμοποιούμε τόσο την ηλεκτροκίνηση όσο και άλλες τεχνολογίες», επεσήμανε.

Προς αυτή την κατεύθυνση προωθούνται κίνητρα στον τομέα των μεταφορών ενώ ενισχύεται η έρευνα και ανάπτυξη σε καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα. «Κανένας τρόπος δεν θα πρέπει να αποκλείεται εφόσον ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι έως το 2050 να προωθήσουμε τους ενεργειακά ουδέτερους υδρογονάνθρακες σε τομείς όπως η αεροπορικά, οι θαλάσσιες μεταφορές. Πρέπει να προωθήσουμε ενεργειακά αποδοτικά μέτρα», σημείωσε ο υπουργός ΠΕΝ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε την ανάγκη σημαντικών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

«Βεβαίως ο κορονοϊός έχει επηρεάσει αυτές τις επενδύσεις. Ο σχεδιασμός μας για την ενέργεια και το κλίμα θα είναι ένας οδικός χάρτης για την μετέπειτα πορεία μας. Ένα 30% των οικονομικών πόρων μας θα διατεθεί για να δημιουργήσουμε συνθήκες για καινοτόμες τεχνολογίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για μέλλον. Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα είναι εξίσου σημαντικός για τεχνολογίες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν , θα έχουμε κάποιες μεταβατικές τεχνολογίες που θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε τομείς όπως τα εναλλακτικά καύσιμα. Η ανθεκτικότητα πολλών τομέων της βιομηχανίας είναι πολύ σημαντική για το στόχο μας. Στην ενεργειακή μετάβαση, βλέπουμε την βιομηχανία – σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες-ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Δημιουργούμε εθνικές στρατηγικές με στόχο την οικονομική ανταγωνιστικότητα και αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα για να βοηθήσουμε στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider