Δένδιας: Υποχρέωση της Τουρκίας η προστασία της μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δένδιας: Υποχρέωση της Τουρκίας η προστασία της μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη

Μήνυμα προς την Τουρκία στην οποία υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της ως προς τα θέματα προστασίας της μειονότητας σε Ιμβρο, Τένεδο και Κωσταντινούπλη στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο ΥΠΕΞ την ίδια στιγμή αναφέρει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε ότι αφορά την στήριξη του ελληνισμού στην Ιμβρο με την στελέχωση των ομογενειακών σχολείων, προσπάθεια εγκατάστασης νέων οικογενειών, τόνωση της απασχόλησης στο νησί , ενώ υπογραμμίζει ότι εως ότου η γειτονική χώρα αρθεί στο ύψος των υποχρεώσεων τις οποίες έχει αναλάβει, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα νομικά και διπλωματικά εργαλεία στη διάθεσή μας, προκειμένου να εκπληρωθούν οι προσδοκίες και τα ιστορικά δίκαια των Ιμβρίων.

«Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης. Περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό, όσον αφορά την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους. Η προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο ήταν και παραμένει διεθνής υποχρέωση της Τουρκίας, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης» τόνισε ο κ. Δένδιας μιλώντας στην διαδικτυακή κοπή πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων.

«Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι η Ελληνική Μειονότητα στην Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά εχθρό για την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία. Αντιθέτως, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής πορείας της. Και σημείο αναφοράς για τη φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους δύο λαούς μας. Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας. Συγκλίνοντας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες».

Ειδικά για την στήριξη των Ιμβρίων ανέφερε:

-Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει την αδιάλειπτη αρωγή του. Στην προσπάθεια αναζωογόνησης της παρουσίας των Ιμβρίων στην πατρώα γη τους. Με την εγκατάσταση εκεί νέων οικογενειών. Η προσπάθεια αυτή, θα συνεχίσει να ενισχύεται χρόνο με τον χρόνο.

Απώτερος στόχος παραμένει η αποκατάσταση, κατά το δυνατόν, της ιστορικής παρουσίας του Ιμβριακού Ελληνισμού στο νησί.

-Σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής μας συνιστά η στελέχωση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, των εκεί ομογενειακών σχολείων.

-Επιπλέον, η εξεύρεση κατάλληλης απασχόλησης των Ιμβρίων, θα αποτελέσει μελλοντικά τον αποφασιστικό παράγοντα διασφάλισης της μόνιμης διαμονής τους στο νησί.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥΠΕΞ στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο οποίος κατάγεται από την Ίμβρο. «Επίσης, κρίνοντας από τους πρώτους μήνες της ποιμαντορίας του, πιστεύω ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, κ. Κύριλλος, θα καταφέρει να συσπειρώσει τον εκεί Ιμβριακό Ελληνισμό» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider