Οδικός χάρτης δια στόματος Μητσοτάκη - Προτεραιότητα το λιανεμπόριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οδικός χάρτης δια στόματος Μητσοτάκη - Προτεραιότητα το λιανεμπόριο

Ο πρωθυπουργός παίρνει πάνω του τις ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας για το άνοιγμα της κοινωνίας, με την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας κορονοϊού. Πρώτη προτεραιότητα το λιανεμπόριο, όλο και πιο δύσκολη η επαναλειτουργία των Δημοτικών ως τα Χριστούγεννα.

Την απόφαση να δώσει ορατότητα στους πολίτες για τα επόμενα βήματα στο τέλος της εβδομάδας έλαβε κατά τη χθεσινή πρωινή σύσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακούγοντας και τις εισηγήσεις των συνεργατών του ότι η παραφιλολογία δεν βοηθά, καθώς θα πρέπει επισήμως να ανακοινωθούν τα όποια επόμενα, έστω και δειλά, βήματα ως τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σενάριο που προκρίνεται είναι ένα τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού. Ο ίδιος, άλλωστε, ήταν που ανακοίνωσε την έναρξη του lockdown με τηλεοπτικό του μήνυμα και ο ίδιος θα πρέπει να περιγράψει τι θα γίνει από εδώ και τώρα στους πολίτες, αλλά και να εξηγήσει τη συλλογιστική των αποφάσεων και της άκρως προσεκτικής στρατηγικής τους. Το πιθανότερο σενάριο είναι το τηλεοπτικό μήνυμα αυτό να μεταδοθεί την Παρασκευή, αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα κλειδώσει.

Κατά τα λοιπά, ελάχιστες είναι οι αλλαγές, με την κυβέρνηση να έχει σε πρώτη προτεραιότητα την επαναλειτουργία της αγοράς μετά τις 14 Δεκεμβρίου. Κατά πληροφορίες, ίσως κάποιες εποχικές δραστηριότητες ή και τα κομμωτήρια, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ακόμα και λίγες μέρες πριν. Σε κάθε περίπτωση, η επανέναρξη κάποιων κοινωνικών δραστηριοτήτων τοποθετούνται για τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ και το lockdown αναμένεται να παραταθεί ως τις 14/12, καθώς αυτή τη στιγμή είναι προγραμματισμένο να λήξει στις 7 του μήνα. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προκρίνεται να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα λιανικής, αλλά είναι δύσκολη η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων. Αυτό μένει, βεβαίως, να οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Όσο για τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία είναι δύσκολη η επαναλειτουργία τους εντός του 2020. Με το σενάριο επαναλειτουργίας στις 7/12 να έχει φύγει από το τραπέζι, στην κυβέρνηση εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την επαναλειτουργία των σχολείων μόνο για μια εβδομάδα, ως τη Χριστουγεννιάτικη διακοπή. Βεβαίως, υπάρχει και η άποψη ότι η επαναλειτουργία τους, έστω και για λίγες μέρες, θα ήταν κρίσιμη για την ψυχολογία των παιδιών. Από την άλλη, όμως, κυβερνητικά στελέχη αντιτείνουν ότι η κινητικότητα θα ήταν πολύ μεγάλη και, συνδυαστικά, με την επανέναρξη του λιανεμπορίου θα είχαμε μια «διπλή κινητικότητα» που δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί αποτελεσματικά. Όσο για την εστίαση, είναι αυτή τη στιγμή ρεαλιστικά εκτός συζήτησης.

Παράλληλα, το καθεστώς των ισχυρών περιορισμών θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών. Η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό θα παραμείνει, ενώ το ίδιο ισχύει και για την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, αν και εξετάζεται να μην ξεκινά στις 21:00 αλλά λίγο αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, αρκετές τεχνικές παράμετροι δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες και όσο πηγαίνουμε προς την Παρασκευή, όταν και θα υπάρχει πιο καθαρή επιδημιολογική εικόνα.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider