Σύνοδος Κορυφής: Θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα θέσει και η Γαλλία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος Κορυφής: Θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα θέσει και η Γαλλία
Προφανώς η ελληνική πλευρά δεν περιμένει την υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας στη σημερινή συνεδρίαση, δημιουργείται όμως ένα σαφές κλίμα καταδίκης της τουρκικής στάσης.

Η σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης θα αφορά στις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού, όμως Ελλάδα και Κύπρος θα θέσουν εκ νέου θέμα τουρκικής προκλητικότητας, ενώ σε αυτή τη συνεδρίαση θα υπάρξει και η συνδρομή της Γαλλίας που πλέον πρωτοστατεί στις ευρωπαϊκές αντιδράσεις κατά της Άγκυρας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται σήμερα να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφράζεται κατά της ευρωπαϊκής ηγεσίας, ενδεικτικό του κλίματος που δημιουργείται πλέον στην Ευρώπη κατά της Τουρκίας. Προφανώς η ελληνική πλευρά δεν περιμένει την υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας στη σημερινή συνεδρίαση, δημιουργείται όμως ένα σαφές κλίμα καταδίκης της τουρκικής στάσης σε χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Ολλανδία, ενώ οι επιθέσεις του Τούρκου Προέδρου στη Γαλλία έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Η Γαλλία θα συνηγορήσει υπέρ της επιβολής «κυρώσεων» σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε βάρος της Τουρκίας κι ενώ η ένταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας αυξάνεται σε πολλά σημεία διαφωνίας μεταξύ τους, δήλωσε μάλιστα χθες ο Κλεμάν Μπον, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γαλλίας. Στην ίδια γραμμή και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν και συμπλήρωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του έτους, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Σχετικές αναφορές θα κάνει τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, μέσω των κκ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη, ενώ η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έχει πλέον σαφέστατα απομακρυνθεί από το τραπέζι.

Ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Δένδιας

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, θα πραγματοποιήσει σήμερα συναντήσεις με τους εκπροσώπους τους.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα αναφερθεί στις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της τουρκικής παράνομης συμπεριφοράς και προκλητικότητας, στη συμφωνία με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στην επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και στα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider