Η ηλεκτροκίνηση γίνεται πλέον πραγματικότητα στην Ελλάδα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ηλεκτροκίνηση γίνεται πλέον πραγματικότητα στην Ελλάδα
Άκρως ενθαρρυντικές είναι φέτος οι εξελίξεις στη χώρα μας όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση.

Άκρως ενθαρρυντικές είναι φέτος οι εξελίξεις στη χώρα μας όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση. Η αγορά αρχίζει να επιδεικνύει σημαντική δυναμική, προσφέροντας έτσι ελπίδες ότι η χώρα θα πετύχει το φιλόδοξο στόχο που έχει θέσει για το 2030 στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Ενδεικτικό είναι ότι το φετινό Οκτώβριο από τα 9.672 νέα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν, το 17,3% ήταν ηλεκτρικά (BEV) ή ηλεκτρικά-επαναφορτιζόμενα (PHEV). Το αντίστοιχο ποσοστό ένα χρόνο πριν ήταν μόλις 13,7%, δηλαδή μιλάμε για μια άνοδο 4% ετησίως. Σε επίπεδο δεκαμήνου, η εικόνα δείχνει ένα μερίδιο 11,3% πλέον στη χώρα μας για τα ηλεκτροκίνητα, από 10,8% πέρυσι. Ως εκ τούτου, διαπιστώνουμε μια σημαντική επιτάχυνση τους τελευταίους μήνες.

Στην ενίσχυση των πωλήσεων συνέβαλαν συγκεκριμένοι παράγοντες, όπως η μείωση του κόστους της τεχνολογίας που προσεγγίζει πλέον τα συμβατικά οχήματα, ο ισχυρός ανταγωνισμός με τη μαζική είσοδο κινεζικών κατασκευαστών, όπως και η γενναία κρατική επιδότηση και τα υπόλοιπα κίνητρα που προσφέρει η Πολιτεία.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η χώρα μας έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει προς τον πρώτο της στόχο του 2030 ώστε ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα να είναι ηλεκτρικό. Παράλληλα, εξακολουθεί να υπολείπεται από το ποσοστό που καταλαμβάνει η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη, το οποίο φτάνει το 20%. Εντούτοις, φαίνεται πως λαμβάνει χώρα μια αλλαγή κουλτούρας στους Έλληνες οδηγούς, οι οποίοι βλέπουν πλέον την ηλεκτροκίνηση όχι ως μια εξωτική τεχνολογία, αλλά ως πρακτική λύση για τη μείωση του κόστους.

Ζητούμενο είναι επίσης να συμβαδίσει η ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς και τα σύγχρονα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να υποστηρίξουν ρυθμούς φόρτισης πολύ υψηλότερους από ότι στο παρελθόν. Η ανάπτυξη και υλοποίηση των δημοτικών σχεδίων φόρτισης αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις που συνεχίζονται αμείωτες.

Από την πλευρά της, η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) στηρίζει εδώ και σχεδόν μια δεκαετία την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα. Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2025, στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου στην Αθήνα το Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης από κοινού με το insider.gr. Φέτος, το Συνέδριο επικεντρώνεται στις προκλήσεις της ωρίμανσης της αγοράς ηλεκτροκίνησης στη χώρα, την ανάγκη για περαιτέρω διείσδυση των υποδομών φόρτισης, τις νέες ερευνητικές καινοτομίες, αλλά και θέματα ασφαλείας.

Σας περιμένουμε όλους εκεί ώστε να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις και μαζί να συμβάλουμε στο δημόσιο διάλογο για αυτή την κρίσιμη διάσταση της ενεργειακής μετάβασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Νέες υπηρεσίες για πολίτες και δήμους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

23:51

Τραμπ: Συγχαίρει τον νέο πρωθυπουργό του Ιράκ - «Νέο κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών»

23:47

Γκουτέρες: «Άμεση αποκατάσταση ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ για να αποφευχθεί παγκόσμιο οικονομικό σοκ»

23:38

Αύξηση 17% στα έσοδα της Apple - Απογοήτευσε το iPhone

23:30

Τραμπ: «Πιθανή η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από Ιταλία και Ισπανία»

23:22

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ - «Στόχος η αποθήκευση 1 GW το 2027»

23:15

Wall Street: Ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq - Ισχυρά κέρδη τον Απρίλιο

22:58

Βουλή: Προς ψήφιση το Πρωτόκολλο του Συμβουλίου της Ευρώπης για καταστολή της τρομοκρατίας

22:48

Τέταρτος μήνας κερδών για το πετρέλαιο

22:42

Quality & Reliability: Αύξηση 38% στον κύκλο εργασιών το 2025

22:24

Global Sumud Flotilla: Το ΥΠΕΞ ζητά από το Ισραήλ να αποσύρει τα σκάφη του από την περιοχή

22:12

Ο Τραμπ αίρει τους δασμούς σε ουίσκι και μπέρμπον μετά την επίσκεψη του Κάρολου

22:05

Πεζεσκιάν: «Ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ αποτελεί συνέχεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων»

21:50

Η Ιταλία παρατείνει για τρεις ακόμη εβδομάδες τη μείωση φόρου στα καύσιμα

21:38

Έφτασε στο Καράκας η πρώτη απευθείας πτήση από ΗΠΑ μετά από 7 χρόνια

21:27

Δεύτερος «κόκκινος» μήνας για τον χρυσό

21:20

Κίνα: Ζητά «σταθερότητα και ειρηνική συνύπαρξη» στις διμερείς σχέσεις από τις ΗΠΑ

21:13

Τραμπ: Ο φοβερότερος από τους βασιλιάδες ο Κάρολος

21:06

Επίσκεψη Κυρανάκη στο Κέντρο Αριστείας της Alstom όπου κατασκευάζονται οι νέοι συρμοί της Hellenic Train

21:04

Λιβανός για προανακριτική ΠΑΣΟΚ: «Άδικη και ανυπόστατη η εμπλοκή μου»

21:02

Y/KNOT Invest: Μείωση 65,24% στα έσοδα πωλήσεων το 2025

20:57

Παραίτηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

20:47

Προς την ισραηλινή Rafael «κλειδώνει» το εργοστάσιο της VW στο Όσναμπρουκ

20:45

Κατατέθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική για Λιβανό και Αραμπατζή

20:40

Eπίσημα στο ΠΑΣΟΚ ο Φαραντούρης - Συναντήθηκε με τον Ανδρουλάκη

20:34

Ισραηλινός ΥΠΑΜ: «Μπορεί να αναλάβουμε ξανά δράση εναντίον του Ιράν»

20:30

Κορκίδης: «Κρίσιμη η επένδυση στους νέους για τη διατήρηση της ηγετικής θέσης της ελληνικής ναυτιλίας»

20:27

Κολομβία: Το διεθνές αεροδρόμιο στη Μπογκοτά ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω πτήσης drone

20:22

Το 2027 είναι πολύ κοντά...

20:12

Χωρίς κυρώσεις οι δηλώσεις ΦΠΑ έως 29/5 για αγρότες στο κανονικό καθεστώς

gazzetta
gazzetta reader insider insider