Η ηλεκτροκίνηση γίνεται πλέον πραγματικότητα στην Ελλάδα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ηλεκτροκίνηση γίνεται πλέον πραγματικότητα στην Ελλάδα
Άκρως ενθαρρυντικές είναι φέτος οι εξελίξεις στη χώρα μας όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση.

Άκρως ενθαρρυντικές είναι φέτος οι εξελίξεις στη χώρα μας όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση. Η αγορά αρχίζει να επιδεικνύει σημαντική δυναμική, προσφέροντας έτσι ελπίδες ότι η χώρα θα πετύχει το φιλόδοξο στόχο που έχει θέσει για το 2030 στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Ενδεικτικό είναι ότι το φετινό Οκτώβριο από τα 9.672 νέα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν, το 17,3% ήταν ηλεκτρικά (BEV) ή ηλεκτρικά-επαναφορτιζόμενα (PHEV). Το αντίστοιχο ποσοστό ένα χρόνο πριν ήταν μόλις 13,7%, δηλαδή μιλάμε για μια άνοδο 4% ετησίως. Σε επίπεδο δεκαμήνου, η εικόνα δείχνει ένα μερίδιο 11,3% πλέον στη χώρα μας για τα ηλεκτροκίνητα, από 10,8% πέρυσι. Ως εκ τούτου, διαπιστώνουμε μια σημαντική επιτάχυνση τους τελευταίους μήνες.

Στην ενίσχυση των πωλήσεων συνέβαλαν συγκεκριμένοι παράγοντες, όπως η μείωση του κόστους της τεχνολογίας που προσεγγίζει πλέον τα συμβατικά οχήματα, ο ισχυρός ανταγωνισμός με τη μαζική είσοδο κινεζικών κατασκευαστών, όπως και η γενναία κρατική επιδότηση και τα υπόλοιπα κίνητρα που προσφέρει η Πολιτεία.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η χώρα μας έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει προς τον πρώτο της στόχο του 2030 ώστε ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα να είναι ηλεκτρικό. Παράλληλα, εξακολουθεί να υπολείπεται από το ποσοστό που καταλαμβάνει η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη, το οποίο φτάνει το 20%. Εντούτοις, φαίνεται πως λαμβάνει χώρα μια αλλαγή κουλτούρας στους Έλληνες οδηγούς, οι οποίοι βλέπουν πλέον την ηλεκτροκίνηση όχι ως μια εξωτική τεχνολογία, αλλά ως πρακτική λύση για τη μείωση του κόστους.

Ζητούμενο είναι επίσης να συμβαδίσει η ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς και τα σύγχρονα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να υποστηρίξουν ρυθμούς φόρτισης πολύ υψηλότερους από ότι στο παρελθόν. Η ανάπτυξη και υλοποίηση των δημοτικών σχεδίων φόρτισης αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις που συνεχίζονται αμείωτες.

Από την πλευρά της, η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) στηρίζει εδώ και σχεδόν μια δεκαετία την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα. Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2025, στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου στην Αθήνα το Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης από κοινού με το insider.gr. Φέτος, το Συνέδριο επικεντρώνεται στις προκλήσεις της ωρίμανσης της αγοράς ηλεκτροκίνησης στη χώρα, την ανάγκη για περαιτέρω διείσδυση των υποδομών φόρτισης, τις νέες ερευνητικές καινοτομίες, αλλά και θέματα ασφαλείας.

Σας περιμένουμε όλους εκεί ώστε να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις και μαζί να συμβάλουμε στο δημόσιο διάλογο για αυτή την κρίσιμη διάσταση της ενεργειακής μετάβασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:15

Η Ουκρανία φέρνει τον πόλεμο στη Μόσχα, 16 χιλιόμετρα από το Κρεμλίνο

17:05

Σε υψηλό 13 μηνών το δολάριο

16:55

Rebound στη Wall Street μετά τις απώλειες της Τετάρτης

16:51

ΗΠΑ: Πτώση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας περίπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

16:51

ΔΝΤ: Ζητά μεγαλύτερη προσοχή από τράπεζες σε μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και κυβερνοασφάλεια

16:38

ΑΔΜΗΕ: Δεν θα ληφθούν υπόψη οι προσφορές κάτω των 4,05 ευρώ

16:33

Στις πρώην αποθήκες Σκουλούδη η προσωρινή κλειστή δομή μεταναστών στο Ηράκλειο

16:32

Πετραλιάς: Θεσπίζουμε το σύνολο των μέτρων ενίσχυσης που έχουν ανακοινωθεί

16:15

Ισπανία: Κατηγορίες απαγγέλθηκαν κατά των θυγατέρων του Θαπατέρο

16:13

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Μονομερείς και αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο ενέργειες κρατών, στερούνται οιουδήποτε νομικού ερείσματος»

16:08

Interlife: Στις 30 Ιουνίου η καταβολή μερίσματος 0,25 ευρώ/μετοχή

15:55

Το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα συμπληρώνεται μετά από 220 χρόνια - Απομακρύνθηκαν τα ικριώματα

15:55

Μεγάλου: Ευκαιρία για ισχυρότερο δεύτερο και τρίτο πυλώνα ασφάλισης η μεταρρύθμιση των ΤΕΑ

15:54

ΟΔΔΗΧ: Στο 146% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος στα τέλη του 2025 - Πόσα ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα

15:50

Τα επιτόκια, η τέχνη του συμβιβασμού και η επαναθεμελίωση της νομισματικής πολιτικής

15:40

Ρωσία: «Κανονικός» ο εφοδιασμός καυσίμων στην Μόσχα μετά την ουκρανική επίθεση

15:38

Προϋπολογισμός ΕΕ 2028-2034: Η Σύνοδος «κλωτσά το τενεκεδάκι» παρακάτω

15:31

Κρεμλίνο: «Οι Ευρωπαίοι πιθανόν διοχέτευσαν επιζήμιες ιδέες στον Τραμπ στη διάρκεια της G7»

15:29

Δύο νέα ψηφιακά «εργαλεία» για εκσυγχρονισμό της διαχείρισης ιδιωτικού χρέους

15:28

Δένδιας: Σειρά συναντήσεων στο περιθώριο της συνόδου υπ. Άμυνας του NATO στις Βρυξέλλες

15:19

Χέγκσεθ: «Οι ΗΠΑ θα ξαναρχίσουν τη στρατιωτική δράση, αν το Ιράν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις»

15:12

OHE: Έκκληση για 202 εκατ. δολάρια για την προστασία 8,8 εκατομμυρίων ανθρώπων από το Ελ Νίνιο

15:07

Hellenic Train: Τροποποιήσεις δρομολογίων 22-24/6 στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη

15:04

Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για να πίνεις νερό;

14:59

Πέντε ηπειρωτικοί προορισμοί στην Ελλάδα που μοιάζουν με νησί

14:53

Χάσατε το κινητό σας; Πέντε άμεσα βήματα ασφάλειας από Kaspersky

14:52

Αυξήθηκε η κυκλοφορία των πλοίων στα Στενά του Ορμούζ μετά τις υπογραφές ΗΠΑ - Ιράν

14:45

Συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν: Πολλά ΜΜΕ επικρίνουν τις «παραχωρήσεις» που έκανε ο Τραμπ

14:44

Στελέχη της Κομισιόν επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της Ελληνικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη

14:43

Ενεργοποιήθηκε το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider