Η ηλεκτροκίνηση γίνεται πλέον πραγματικότητα στην Ελλάδα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ηλεκτροκίνηση γίνεται πλέον πραγματικότητα στην Ελλάδα
Άκρως ενθαρρυντικές είναι φέτος οι εξελίξεις στη χώρα μας όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση.

Άκρως ενθαρρυντικές είναι φέτος οι εξελίξεις στη χώρα μας όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση. Η αγορά αρχίζει να επιδεικνύει σημαντική δυναμική, προσφέροντας έτσι ελπίδες ότι η χώρα θα πετύχει το φιλόδοξο στόχο που έχει θέσει για το 2030 στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Ενδεικτικό είναι ότι το φετινό Οκτώβριο από τα 9.672 νέα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν, το 17,3% ήταν ηλεκτρικά (BEV) ή ηλεκτρικά-επαναφορτιζόμενα (PHEV). Το αντίστοιχο ποσοστό ένα χρόνο πριν ήταν μόλις 13,7%, δηλαδή μιλάμε για μια άνοδο 4% ετησίως. Σε επίπεδο δεκαμήνου, η εικόνα δείχνει ένα μερίδιο 11,3% πλέον στη χώρα μας για τα ηλεκτροκίνητα, από 10,8% πέρυσι. Ως εκ τούτου, διαπιστώνουμε μια σημαντική επιτάχυνση τους τελευταίους μήνες.

Στην ενίσχυση των πωλήσεων συνέβαλαν συγκεκριμένοι παράγοντες, όπως η μείωση του κόστους της τεχνολογίας που προσεγγίζει πλέον τα συμβατικά οχήματα, ο ισχυρός ανταγωνισμός με τη μαζική είσοδο κινεζικών κατασκευαστών, όπως και η γενναία κρατική επιδότηση και τα υπόλοιπα κίνητρα που προσφέρει η Πολιτεία.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η χώρα μας έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει προς τον πρώτο της στόχο του 2030 ώστε ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα να είναι ηλεκτρικό. Παράλληλα, εξακολουθεί να υπολείπεται από το ποσοστό που καταλαμβάνει η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη, το οποίο φτάνει το 20%. Εντούτοις, φαίνεται πως λαμβάνει χώρα μια αλλαγή κουλτούρας στους Έλληνες οδηγούς, οι οποίοι βλέπουν πλέον την ηλεκτροκίνηση όχι ως μια εξωτική τεχνολογία, αλλά ως πρακτική λύση για τη μείωση του κόστους.

Ζητούμενο είναι επίσης να συμβαδίσει η ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς και τα σύγχρονα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να υποστηρίξουν ρυθμούς φόρτισης πολύ υψηλότερους από ότι στο παρελθόν. Η ανάπτυξη και υλοποίηση των δημοτικών σχεδίων φόρτισης αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις που συνεχίζονται αμείωτες.

Από την πλευρά της, η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) στηρίζει εδώ και σχεδόν μια δεκαετία την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα. Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2025, στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου στην Αθήνα το Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης από κοινού με το insider.gr. Φέτος, το Συνέδριο επικεντρώνεται στις προκλήσεις της ωρίμανσης της αγοράς ηλεκτροκίνησης στη χώρα, την ανάγκη για περαιτέρω διείσδυση των υποδομών φόρτισης, τις νέες ερευνητικές καινοτομίες, αλλά και θέματα ασφαλείας.

Σας περιμένουμε όλους εκεί ώστε να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις και μαζί να συμβάλουμε στο δημόσιο διάλογο για αυτή την κρίσιμη διάσταση της ενεργειακής μετάβασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:02

Νέες απώλειες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Σε χαμηλά 3,5 μηνών ο Γενικός Δείκτης

10:59

CrediaBank: Στόχος επαναλαμβανόμενο RoTE άνω του 18% και δάνεια πάνω από 14 δισ. ευρώ

10:56

Με βουτιά 1.000 μονάδων αντέδρασε στο πετρέλαιο η Wall Street

10:55

ΕΣΕΕ: Ευάλωτη σε παρατεταμένη ένταση η ευρωζώνη και το λιανικό εμπόριο

10:45

Δίκη Χρυσής Αυγής: Όχι στα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι κατηγορούμενοι εισηγήθηκε η εισαγγελέας

10:41

Πτώση άνω του 2% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

10:30

Νέο ενιαίο σύστημα επισιτιστικής βοήθειας - 400 εκατ. ευρώ απευθείας στα νοικοκυριά μέσω vouchers

10:30

Alpha Bank: Μειωμένο σταθερό επιτόκιο στο 2% για την απόκτηση Α΄ κατοικίας

10:25

Alumil: Χρηματοδότηση €13,7 εκατ. από την EBRD - Ανθεκτική λειτουργία της θυγατρικής στα ΗΑΕ

10:21

Άλμα σχεδόν 30% για την τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου

10:10

H Hotels Collection: Δυναμική η παρουσία του ομίλου στην Επετειακή Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB Berlin 2026

10:01

SIPRI: Οι παγκόσμιες εξαγωγές όπλων απογειώθηκαν (+9,2%) την τελευταία 5ετία

09:58

Helleniq Energy: Έναρξη εμπορικής λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων στη Ρουμανία

09:55

Γερμανία: Απογοήτευσαν τα στοιχεία για τη βιομηχανία στην αρχή του έτους

09:45

Τι σηματοδοτούν οι διοικητικές αλλαγές στην Ελληνικά Οινοποιεία

09:35

Dimand: Σημαντική αύξηση των λειτουργικών κερδών, διεύρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας

09:35

Γερμανία: Πλήγμα για τον Μερτς μετά τη νίκη των Πρασίνων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

09:21

Η Τουρκία έστειλε έξι F-16 στα Kατεχόμενα

09:10

Παγκόσμιες τάσεις & καινοτομίες του F&B κλάδου σε μία διεθνή έκθεση

09:05

«Συζητάμε στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή»

08:53

Στην Κύπρο σήμερα Μητσοτάκης και Μακρόν - Συνάντηση με Χριστοδουλίδη

08:47

Goldman Sachs: Ισχυρή και ανθεκτική η Ελλάδα σε ενεργειακά σοκ

08:42

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η πρόταση της εισαγγελέα για τα ελαφρυντικά

08:39

Πόλεμος, ενέργεια και τιμές: Πώς η νέα γεωπολιτική κρίση δοκιμάζει το Green Deal της Ευρώπης

08:35

myRAAEY: Πώς υποβάλλονται καταγγελίες για τα απόβλητα

08:34

Σε Eurogroup και G7 ο Πιερρακάκης: Επί τάπητος η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και η επίπτωση σε τιμές και πληθωρισμό

08:26

Τέσσερα έργα τέχνης έφεραν απόδοση 3.500% σε επενδυτή

08:22

Ευρωπαϊκή Ένωση: Το άρθρο 42.7 και το αναγκαίο επόμενο βήμα

08:06

Κορυφαία επιλογή της Citi η Πειραιώς - Αυξάνει στα 11,85 ευρώ την τιμή στόχο

08:00

Δέκατη μέρα πολέμου: Ομοβροντία ιρανικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider