Η ηλεκτροκίνηση γίνεται πλέον πραγματικότητα στην Ελλάδα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ηλεκτροκίνηση γίνεται πλέον πραγματικότητα στην Ελλάδα
Άκρως ενθαρρυντικές είναι φέτος οι εξελίξεις στη χώρα μας όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση.

Άκρως ενθαρρυντικές είναι φέτος οι εξελίξεις στη χώρα μας όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση. Η αγορά αρχίζει να επιδεικνύει σημαντική δυναμική, προσφέροντας έτσι ελπίδες ότι η χώρα θα πετύχει το φιλόδοξο στόχο που έχει θέσει για το 2030 στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Ενδεικτικό είναι ότι το φετινό Οκτώβριο από τα 9.672 νέα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν, το 17,3% ήταν ηλεκτρικά (BEV) ή ηλεκτρικά-επαναφορτιζόμενα (PHEV). Το αντίστοιχο ποσοστό ένα χρόνο πριν ήταν μόλις 13,7%, δηλαδή μιλάμε για μια άνοδο 4% ετησίως. Σε επίπεδο δεκαμήνου, η εικόνα δείχνει ένα μερίδιο 11,3% πλέον στη χώρα μας για τα ηλεκτροκίνητα, από 10,8% πέρυσι. Ως εκ τούτου, διαπιστώνουμε μια σημαντική επιτάχυνση τους τελευταίους μήνες.

Στην ενίσχυση των πωλήσεων συνέβαλαν συγκεκριμένοι παράγοντες, όπως η μείωση του κόστους της τεχνολογίας που προσεγγίζει πλέον τα συμβατικά οχήματα, ο ισχυρός ανταγωνισμός με τη μαζική είσοδο κινεζικών κατασκευαστών, όπως και η γενναία κρατική επιδότηση και τα υπόλοιπα κίνητρα που προσφέρει η Πολιτεία.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η χώρα μας έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει προς τον πρώτο της στόχο του 2030 ώστε ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα να είναι ηλεκτρικό. Παράλληλα, εξακολουθεί να υπολείπεται από το ποσοστό που καταλαμβάνει η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη, το οποίο φτάνει το 20%. Εντούτοις, φαίνεται πως λαμβάνει χώρα μια αλλαγή κουλτούρας στους Έλληνες οδηγούς, οι οποίοι βλέπουν πλέον την ηλεκτροκίνηση όχι ως μια εξωτική τεχνολογία, αλλά ως πρακτική λύση για τη μείωση του κόστους.

Ζητούμενο είναι επίσης να συμβαδίσει η ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς και τα σύγχρονα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να υποστηρίξουν ρυθμούς φόρτισης πολύ υψηλότερους από ότι στο παρελθόν. Η ανάπτυξη και υλοποίηση των δημοτικών σχεδίων φόρτισης αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις που συνεχίζονται αμείωτες.

Από την πλευρά της, η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) στηρίζει εδώ και σχεδόν μια δεκαετία την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα. Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2025, στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου στην Αθήνα το Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης από κοινού με το insider.gr. Φέτος, το Συνέδριο επικεντρώνεται στις προκλήσεις της ωρίμανσης της αγοράς ηλεκτροκίνησης στη χώρα, την ανάγκη για περαιτέρω διείσδυση των υποδομών φόρτισης, τις νέες ερευνητικές καινοτομίες, αλλά και θέματα ασφαλείας.

Σας περιμένουμε όλους εκεί ώστε να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις και μαζί να συμβάλουμε στο δημόσιο διάλογο για αυτή την κρίσιμη διάσταση της ενεργειακής μετάβασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:10

Ο ΓΓ του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή

18:05

Ακαθάριστα οικόπεδα: Καθυστερούν οι δηλώσεις παρά τα πρόστιμα και τους ελέγχους - Τι θα γίνει με την προθεσμία

17:49

Τσιόδρας προς Επίτροπο Ενέργειας: Χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις στα δίκτυα

17:47

Το δεύτερο υψηλότερο κλείσιμο εντός του 2026 στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:45

Ζελένσκι: Ουκρανία και Λετονία υπέγραψαν συμφωνία για προμήθεια και κατασκευή drones

17:40

Spetses Classic Yacht Regatta 2026: Η αντίστροφη μέτρηση για την επετειακή 15η διοργάνωση ξεκίνησε

17:39

Κικίλιας: 420 προσλήψεις στο Λιμενικό για να καλυφθεί η διαφορά αξιωματικών - λιμενοφυλάκων

17:39

CrowdStrike: Οι Κινέζοι χάκερς συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή κατασκοπείας για τις εταιρείες τεχνολογίας

17:38

Τουρκία: Καταγγελία Οζέλ για σχέδιο εξουδετέρωσης του CHP - Ο Κιλιτσντάρογλου προαναγγέλλει διαγραφές

17:27

Μείωση κατά 19% στις αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ το 2025

17:22

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουλίου

17:12

Δίκη για τα Τέμπη: Αντιδρούν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων για την εισαγγελική πρόταση

17:08

Ισραήλ: Καταδικάζει τα «επαίσχυντα μέτρα» των δυτικών χωρών κατά των εποίκων

17:05

Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη πυρκαγιά μεταξύ Φιλύρου και Πεύκων - Μήνυμα 112

16:53

Wall Street: «Ξεφουσκώνει» ο Dow, επέστρεψε στα «κόκκινα» ο Nasdaq

16:41

Τουρνάς: «Aπειλή η συσσωρευμένη καύσιμη ύλη - Όλοι πρέπει να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους»

16:40

Κεραμέως: «Στόχος μια κοινωνία εργαζομένων και όχι μια κοινωνία ανέργων»

16:31

Σχέδιο της Airbus για ανάπτυξη γερμανικού μαχητικού αεροσκάφους

16:20

H BoE προειδοποιεί για απάτες με fake βίντεο που δείχνουν τον Νάιτζελ Φάρατζ να κλωτσά τον Μπέιλι

16:19

Κικίλιας: «Η ναυτιλία δίνει νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και όφελος στην κοινωνία»

16:09

Κομισιόν: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας - Στο στόχαστρο ενέργεια, τράπεζες και αλιεία

16:05

Παπασταύρου στο Fox Business: «Η Ελλάδα είναι στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην ενέργεια»

15:54

Persona non grata στο Παρίσι ο Ισραηλινός ΥΠΟΙΚ - Ευρωπαϊκές κυρώσεις για βία στη Δυτική Όχθη

15:53

Θεμιστοκλέους: Αυξημένο ενδιαφέρον για τις 1.131 θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ

15:52

Πιερρακάκης: «Το gov.gr είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατρέπει τις αδυναμίες της σε πλεονεκτήματα»

15:43

Δημοσκόπηση ΗΠΑ: Οι ψηφοφόροι αγνοούν τις καταγγελίες εις βάρος των υποψηφίων

15:31

Πεζοπορία στο Φαράγγι της Σαμαριάς: Διασχίζοντας ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία της Ευρώπης

15:26

Ρωσία: Η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να μεσολαβήσει στην όποια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία

15:23

Η Χεζμπολάχ ζητά τις αρχές να «επωφεληθούν» από την υποστήριξη του Ιράν

15:18

Πιερρακάκης: «Η ρήτρα διαφυγής για την ενέργεια αντιστοιχεί σε έργα 1,5 δισ. ευρώ ως το 2028»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider