Η ηλεκτροκίνηση γίνεται πλέον πραγματικότητα στην Ελλάδα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ηλεκτροκίνηση γίνεται πλέον πραγματικότητα στην Ελλάδα
Άκρως ενθαρρυντικές είναι φέτος οι εξελίξεις στη χώρα μας όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση.

Άκρως ενθαρρυντικές είναι φέτος οι εξελίξεις στη χώρα μας όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση. Η αγορά αρχίζει να επιδεικνύει σημαντική δυναμική, προσφέροντας έτσι ελπίδες ότι η χώρα θα πετύχει το φιλόδοξο στόχο που έχει θέσει για το 2030 στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Ενδεικτικό είναι ότι το φετινό Οκτώβριο από τα 9.672 νέα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν, το 17,3% ήταν ηλεκτρικά (BEV) ή ηλεκτρικά-επαναφορτιζόμενα (PHEV). Το αντίστοιχο ποσοστό ένα χρόνο πριν ήταν μόλις 13,7%, δηλαδή μιλάμε για μια άνοδο 4% ετησίως. Σε επίπεδο δεκαμήνου, η εικόνα δείχνει ένα μερίδιο 11,3% πλέον στη χώρα μας για τα ηλεκτροκίνητα, από 10,8% πέρυσι. Ως εκ τούτου, διαπιστώνουμε μια σημαντική επιτάχυνση τους τελευταίους μήνες.

Στην ενίσχυση των πωλήσεων συνέβαλαν συγκεκριμένοι παράγοντες, όπως η μείωση του κόστους της τεχνολογίας που προσεγγίζει πλέον τα συμβατικά οχήματα, ο ισχυρός ανταγωνισμός με τη μαζική είσοδο κινεζικών κατασκευαστών, όπως και η γενναία κρατική επιδότηση και τα υπόλοιπα κίνητρα που προσφέρει η Πολιτεία.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η χώρα μας έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει προς τον πρώτο της στόχο του 2030 ώστε ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα να είναι ηλεκτρικό. Παράλληλα, εξακολουθεί να υπολείπεται από το ποσοστό που καταλαμβάνει η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη, το οποίο φτάνει το 20%. Εντούτοις, φαίνεται πως λαμβάνει χώρα μια αλλαγή κουλτούρας στους Έλληνες οδηγούς, οι οποίοι βλέπουν πλέον την ηλεκτροκίνηση όχι ως μια εξωτική τεχνολογία, αλλά ως πρακτική λύση για τη μείωση του κόστους.

Ζητούμενο είναι επίσης να συμβαδίσει η ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς και τα σύγχρονα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να υποστηρίξουν ρυθμούς φόρτισης πολύ υψηλότερους από ότι στο παρελθόν. Η ανάπτυξη και υλοποίηση των δημοτικών σχεδίων φόρτισης αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις που συνεχίζονται αμείωτες.

Από την πλευρά της, η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) στηρίζει εδώ και σχεδόν μια δεκαετία την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα. Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2025, στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου στην Αθήνα το Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης από κοινού με το insider.gr. Φέτος, το Συνέδριο επικεντρώνεται στις προκλήσεις της ωρίμανσης της αγοράς ηλεκτροκίνησης στη χώρα, την ανάγκη για περαιτέρω διείσδυση των υποδομών φόρτισης, τις νέες ερευνητικές καινοτομίες, αλλά και θέματα ασφαλείας.

Σας περιμένουμε όλους εκεί ώστε να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις και μαζί να συμβάλουμε στο δημόσιο διάλογο για αυτή την κρίσιμη διάσταση της ενεργειακής μετάβασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:17

Συμβιβασμός Meta με πολιτείες ΗΠΑ για τα social media και τους ανηλίκους

16:09

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΕΒΕΠ και Νεπάλ για θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

15:52

ΗΠΑ: Στο 3,7% ο PCE τον Ιούλιο, οριακά πάνω από τις προβλέψεις

15:50

Ταμείο Ανάκαμψης: Τηλεδιάσκεψη Ελλάδας - Κομισιόν λίγο πριν το τέλος χρόνου

15:44

Bloomberg: Η Nvidia στο επίκεντρο των επενδυτών ενόψει των αποτελεσμάτων

15:38

Νεπάλ: Τουλάχιστον 22 νεκροί από τις πλημμύρες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό

15:23

Δήμας για Μετρό Θεσσαλονίκης: 15.000 λιγότερα οχήματα και 60.000 περισσότεροι επιβάτες ημερησίως

15:12

Μιχαηλίδου: «Με τον Προσωπικό Βοηθό αλλάζουμε σελίδα στην κοινωνική πολιτική»

15:11

Ξεκινά το έργο καταγραφής και διαχείρισης της αόρατης περιουσίας του υπουργείου Υγείας

15:04

Καιρός: Επιμένει ο καύσωνας, βοηθούν τα μελτέμια - Ποιες περιοχές θα νιώσουν περισσότερο τη ζέστη

14:52

Παλιά Πόλη Χανίων: Ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο

14:50

Η Ντόλι Πάρτον και η «Jolene»: Η ιστορία που κρύβεται πίσω από το θρυλικό τραγούδι

14:49

Μαρινάκης: «Από τους μουσαμάδες και τα μεγάλα λόγια στα έργα»

14:37

ΔΥΠΑ: Έρχονται 35.000 θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης για γυναίκες, νέους και 50άρηδες

14:31

Γερμανία: Βελτιώνεται το κλίμα μεταξύ των εξαγωγέων

14:03

Η Metlen διευρύνει το ευρωπαϊκό της αποτύπωμα στην αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών

13:58

Επανεκκινεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

13:47

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη σε 5 Περιφέρειες

13:45

Ο Ζελένσκι παρασημοφόρησε τον Μασκ - Του απένειμε το Τάγμα της Ελευθερίας

13:34

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Νέα αντιπρόεδρος της Βουλής η Έλενα Ακρίτα

13:25

Νετανιάχου: Συμμορία αγρίων οι Ιρανοί - Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία

13:21

ΤτΕ: Αυξημένο κατά 978 εκατ. ευρώ το ενεργητικό των ασφαλιστικών το β' τρίμηνο

13:17

Μπρατάκος: 120 δόσεις, μείωση προκαταβολής φόρου και εισφορών ζητά η αγορά ενόψει ΔΕΘ

12:57

Ουγγαρία: «Aπειλή για την Ευρώπη και τη διεθνή τάξη η Ρωσία»

12:49

Bloomberg: Mεγαλύτερη πληθωριστική απειλή για την Ευρώπη το φυσικό αέριο - «Εκθρόνισε» το πετρέλαιο

12:37

Ξεκινά η ηλεκτρονική εγγραφή επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

12:23

Anytime: Νέα στρατηγική συνεργασία στη Ρουμανία με την BRD Groupe Société Générale

12:15

Γεωργιάδης: Προς τον Φεβρουάριο του 2027 σε λειτουργία το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο στο «Σωτηρία»

12:03

Θεμιστοκλέους: Δεν μιλάμε για επιδημία από τον ιό του Δυτικού Νείλου

12:02

Bitcoin: Ψάχνει στήριξη στην αντίσταση των 80.000 δολαρίων με βλέμμα στον PCE


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider