Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Η πηγή του κακού ή το εύκολο θύμα;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Η πηγή του κακού ή το εύκολο θύμα;
Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μία διασύνδεση και στοχοποίηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε σχέση με το πρόβλημα της ανόδου των οικιστικών ενοικίων στην ελληνική αγορά. 

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μία διασύνδεση και στοχοποίηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε σχέση με το πρόβλημα της ανόδου των οικιστικών ενοικίων στην ελληνική αγορά.

Δεν θέλω να γίνω εριστικός, αλλά ζώντας σε μία σύγχρονη οικονομία στην οποία η αγορά πρέπει να αυτορυθμίζεται (στη βάση βέβαια συγκεκριμένων κανόνων και ίσης αντιμετώπισης) όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η προφορά πρέπει να καθορίζεται από τη ζήτηση και είναι τουλάχιστον πισωγύρισμα να επιδιώκεται ο τερματισμός μία πρακτικής την οποία επιζητούν εκατοντάδες εκατομμύρια ταξιδιωτών σε όλο τον κόσμο. Μια πρακτική η οποία σε τοπικό επίπεδο δημιουργεί τζίρους δισεκατομμυρίων, κρατικά νέα έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων αλλά και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Οι μεγάλες αλλαγές έχουν μεγάλο αντίκτυπο

Οι μεγάλες αλλαγές πάντα έχουν και μεγάλο αντίκτυπο, αλλά η κατάργηση τους δεν αποτελεί λύση σε καμία περίπτωση. Περισσότερο αποτελεί ένδειξη μιας οικονομίας που δεν μπορεί ή αρνείται να ανταποκριθεί στα «θέλω» της σύγχρονης αγοράς με κίνδυνο να μείνει εγκλωβισμένη σε μία άλλη εποχή. Μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί η θέση αλλά και οι φωνές που ακούγονται συνεχόμενα για τερματισμό ή έστω για τεχνικό απαγχονισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σε μία οικονομία που παλεύει να διαφοροποιήσει το μοντέλο ανάπτυξης της και να μετεξελίξει τους παραδοσιακούς πυλώνες της, θα αποτελούσε αυτοκτονία αν μία τέτοια εισήγηση εφαρμοζόταν.

Όπως προαναφέραμε, η βραχυχρόνια μίσθωση αναπτύχθηκε επειδή καλύπτει τα «θέλω» του σύγχρονου ταξιδιώτη, εγχώριου και ξένου, ο οποίος αναζητεί όλο και περισσότερο αυτού του είδους τα καταλύματα, τις παροχές τους και την ευελιξία που του προσφέρουν για τη διαμονή του. Δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο αλλά παγκόσμιο. Επιπρόσθετα, τα συγκεκριμένα καταλύματα δεν είναι ανταγωνιστικά άλλων μορφών διαμονής και δεν πρέπει να αντικρίζονται ως τέτοια. Γι’ αυτό και δεν διαφωνούμε με την εισήγηση το λειτουργικό πεδίο να είναι στο επίπεδο που είναι απαραίτητο και βιώσιμο.

Η συμβολή της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Η βραχυχρόνια μίσθωση δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, νέες πηγές άμεσων και έμμεσων εσόδων για το κράτος και προσελκύει νέους διεθνείς επενδυτές. Συνάμα δίδει την ευχέρεια σε μικρούς εγχώριους επενδυτές να επιχειρήσουν σε ένα τομέα που προσφέρει καλές αποδόσεις, υψηλά επίπεδα ασφάλειας και είναι σχετικά απλός στη διαχείριση, ειδικά για όσους ιδιοκτήτες επιλέξουν να συνεργαστούν με εξειδικευμένες εταιρείες παροχής τέτοιου είδους υπηρεσιών. Άρα, η βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να θεωρείται μία καλή εναλλακτική επενδυτική επιλογή και όχι να προτείνεται ο τερματισμός της και ο εξοστρακισμός της.

Είναι η βραχυχρόνια μίσθωση πηγή κακών;

Επί της ουσίας, η βραχυχρόνια μίσθωση κατηγορείται συνεχώς ότι είναι η πηγή όλων των κακών και ότι εξ’ αιτίας της οδηγηθήκαμε στην άνοδο των ενοικίων. Στην κατηγορία αυτή η απάντηση είναι σίγουρα όχι. Και εξηγώ γιατί.

Κατ’ αρχάς οι ίδιες οι συνθήκες της αγοράς με το περιορισμένο απόθεμα ακινήτων, την εκτόξευση των τιμών αγοράς σε συγκεκριμένες περιοχές και η άνοδος του κόστους του χρήματος έστρεψαν πολύ κόσμο στο ενοίκιο. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν ευθύνεται η βραχυχρόνια μίσθωση. Ένα από τα βασικά προβλήματα εκτός πολλών άλλων είναι η διαχρονική αδυναμία της πολιτείας να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των ιδιοκτητών έναντι των ενοικιαστών.

Αυτή η αδυναμία αλλά και οι δυνάμεις της αγοράς, έχουν ωθήσει πολλούς απλούς συμπολίτες μας να επιλέξουν την επενδυτική επιλογή της βραχυχρόνιας μίσθωσης η οποία και αποδοτική είναι και ασφαλέστερη είναι σε σύγκριση με άλλες επιλογές εκμετάλλευσης και απόδοσης ακινήτων ή πολύπλοκα επενδυτικά προϊόντα.

Μερικές άλλες παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη - Αθήνα

Η εποχικότητα του τουρισμού και η μεγάλη συγκέντρωση τουριστών σε συγκεκριμένες περιοχές.

Αν για παράδειγμα απαγορευτεί η βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα, οι υπόλοιπες μορφές διαμονής θα μπορούν να καλύψουν την ποσοτική ζήτηση από τους επισκέπτες;

Τα εναπομείναντα προσφερόμενα καταλύματα θα καλύψουν τις ανάγκες διαμονής των επισκεπτών μας ή θα στραφούν σε άλλους προορισμούς καταστρέφοντας ότι έχει κερδηθεί και με τη συμβολή της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα αγωνίζεται εδώ και πολλά να καθιερωθεί ως ένας City Break προορισμός. Επίσης δίνει έναν μεγάλο αγώνα να μεγαλώσει το μέσο όρο διαμονής που βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στις 2-3 διανυκτερεύσεις.

Είναι μερικά από τα ερωτήματα που κανείς δεν βάζει στο δημόσιο διάλογο. Και δεν είναι μόνο η Αθήνα. Εδώ μιλάμε για τη χώρα ως προορισμό.

Το παράδειγμα των Digital Nomads

Ακούμε συνεχώς για την προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων. Φαντάζεται κανείς ότι ένας ψηφιακός νομάς θα μείνει 3, 4 ή 5 μήνες σε ένα ξενοδοχείο στα Χανιά για παράδειγμα: Μπορεί να καλύψει το έξοδο αυτό ή είναι σπίτι το ξενοδοχείο; Ειρήσθω εν παρόδω όλα τα ξενοδοχεία έξω από την πόλη των Χανίων κλείνουν τέλος Οκτωβρίου.

Όλοι αυτοί που ευαγγελίζονται την απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα επιβάλουν στους επισκέπτες της χώρας ποιας μορφής διαμονή θα έχουν ή πόσοι θα έρχονται;

Σταθερό επενδυτικό περιβάλλον

Κάπου εδώ προκύπτει και το ζήτημα του σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος το οποίο δεν αφορά μόνο μεγαλο-επενδυτές αλλά και μικρότερους. Έλληνες και ξένους. Τι μήνυμα θα στείλει η πολιτεία σε όλους όσοι, επένδυσαν έστω μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να δημιουργήσουν ένα ακίνητο το οποίο να μπορεί να είναι ανταγωνιστικό και ελκυστικό στην ιδιαίτερα απαιτητική αγορά της διαμονής και της φιλοξενίας;

Θα είναι σαν να λέμε πως επειδή δεν υπάρχουν πλέον πολλά αυτοκίνητα με συμβατικούς κινητήρες, να σταματήσει η παραγωγή υβριδικών και ηλεκτρικών και να αυξηθεί η παραγωγή οχημάτων με συμβατικούς κινητήρες για να πέσουν οι τιμές. Έτσι δεν έρχεται πρόοδος, ούτε επιλύονται προβλήματα.

Ερώτημα

Και θέτουμε το ερώτημα: Πόσοι σίγουροι είναι όσοι προτείνουν την κατάργηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ότι ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου ακινήτου, ο οποίος ήδη έκανε σημαντική επένδυση σ’ αυτό και έχει δει τα οφέλη της απόδοσης του ακινήτου του θα το δώσει για μακροχρόνια ενοικίαση σε χαμηλότερη τιμή;
Γιατί να θυσιάσει την επένδυσή του και να κινδυνεύει με περαιτέρω ζημιά από ένα πιθανό κακό μακροχρόνιο ενοικιαστή;

Ακόμα κι αν περιοριστεί η περίοδος βραχυχρόνιας μίσθωσης σε ένα μήνα τον χρόνο, ποιος μακροχρόνιος ενοικιαστής είναι διατεθειμένος να ξεσπιτωθεί για ένα μήνα ή ακόμα χειρότερα για τρεις μήνες; Που θα πάει; Διακοπές στο εξωτερικό για ένα μήνα σε ακίνητο βραχυχρόνιας μίσθωσης;

Σωστή ρύθμιση και προτάσεις

Η σωστή ρύθμιση και το ενιαίο λειτουργικό περιβάλλον είναι η λύση και όχι οι ακραίες, ατεκμηρίωτες και ανυπόστατες απόψεις. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στη βάση στοιχείων και δεδομένων που αυτή την στιγμή για τη βραχυχρόνια μίσθωση δεν υπάρχουν.

Το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό και μόνο η λειτουργία του Ευρωπαϊκού μητρώου το οποίο θεσπίστηκε το 2023 θα λύσει αυτά τα ζητήματα όταν ολοκληρωθεί και λειτουργήσει. Τότε και μόνο τότε θα έχουμε ασφαλή στοιχεία για το κοινωνικό φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Επιπρόσθετα θα πρέπει κάποια στιγμή να ακούσουμε και συγκεκριμένες προτάσεις που να αντισταθμίζουν τις απώλειες της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σε οικονομικό, επιχειρησιακό, επενδυτικό και επιχειρηματικό πεδίο.

Μέχρι τώρα ακούμε μόνο προτάσεις περιορισμών. Έτσι δεν προκύπτουν λύσεις. Το έκαναν και οι Ρωμαίοι με τους Χριστιανούς αλλά δεν τους πήγε πολύ καλά.

Επαγγελματική διαχείριση ακινήτων

Ακούμε από τα πιο επίσημα χείλη ότι θέλουμε να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους επισκέπτες μας και να προσφέρουμε υπέροχες εμπειρίες. Γιατί το ταξίδι είναι εμπειρία και θα συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό. Εκεί η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί και να ενισχύσει το ρόλο των επαγγελματιών διαχειριστών ακινήτων της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ο επαγγελματίας αναζητά καθημερινά την πρόοδο, αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό, νιώθει και διαβλέπει τις τάσεις και επενδύει συνεχόμενα στην εξέλιξη και στην πρόοδο.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο θα ήθελα να επισημάνω και να προτείνω τα εξής: Λύσεις που πάνε ενάντια στις δυνάμεις της αγοράς είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για το καλύτερο αποτέλεσμα. Η χώρα μας και η κοινωνία μας το έχουν ανάγκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:21

Έβρος: Άνοιγμα των θυροφραγμάτων στο Πύθιο με τη στάθμη των υδάτων πάνω από τα όρια του συναγερμού

19:00

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη έφτασε να φοβίζει τους κολοσσούς του software

18:54

Δένδιας: Συμμετείχε στο 1ο «The India - EUForum» στο Νέο Δελχί

18:41

Ιταλία: Η αστυνομία ερευνά την πιθανότητα σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό δίκτυο κοντά στη Μπολόνια

18:28

Σκέρτσος: Είναι η Ελλάδα μια αφιλόξενη χώρα για τους νέους;

18:19

Πιερρακάκης: Η έλλειψη αποτελεσματικότητας διαβρώνει την εμπιστοσύνη στις κοινωνίες

18:08

Ανδρουλάκης: Έχουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση σε κάθε όψη του ζητήματος της στέγασης

17:54

Υπ. Παιδείας για επεισόδια: Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ πρέπει εντός 48 ωρών να αποτυπώσουν τις ενέργειες τους

17:42

Anthropic: Αναμένεται να αντλήσει πάνω από 20 δισ. δολάρια χρηματοδότησης

17:17

Μαρινάκης: Διαχρονικά αναγκαίος ο διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας

17:00

Εστίαση: Εναλλακτικούς τρόπους αύξησης τζίρου και μεριδίων αναζητούν οι επιχειρήσεις

16:56

Παπασταύρου: Στόχος της συνεργασίας ΥΠΕΝ - Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η ενίσχυση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας

16:47

Πλεύρης: Επί της αρχής, εμπιστεύομαι την έκθεση του Λιμενικού για το δυστύχημα και όχι τους διακινητές

16:40

Τσουκαλάς: Γιατί δεν εφαρμόζει ο πρωθυπουργός την απόφαση του ΣτΕ που υποχρεώνει την κυβέρνηση να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη;

16:10

Bitcoin και υπερτιμημένες τεχνολογικές μετοχές γεννούν ανησυχίες στους επενδυτές

16:07

Συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στην άσκηση «Spears of Victory 26»

15:19

Hellenic Train: Δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Διακοπτού - Καλαβρύτων λόγω πτώσης δένδρων

15:06

ΗΠΑ - Ινδία: Αποκάλυψαν το προσωρινό πλαίσιο εμπορίου για ευρύτερη συμφωνία

14:30

Την ερχόμενη εβδομάδα εκκινεί ο Εθνικός Διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο

14:24

Πολωνία: Αποκαταστάθηκαν οι πτήσεις στα αεροδρόμια Λουμπλίν και Ρζεσόφ

14:17

ΑΠΘ: Δεν δόθηκε άδεια για πάρτι - Εισήλθαν εξτρεμιστικά στοιχεία

13:57

Τα διλήμματα των φοιτητών για τη στέγη: ενοίκια, προκλήσεις και διεκδικήσεις

13:45

Ουκρανία: Το ενεργειακό δίκτυο έγινε στόχος μεγάλης ρωσικής επίθεσης

13:40

ΕΚΤ: Τα μηνύματα Λαγκάρντ για τα επιτόκια και το ευρώ - Τι συζητήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες

13:28

Fast Food: Πώς αλλάζει ο χάρτης της ταχείας εστίασης στην Ελλάδα

13:19

Κοντογεώργης: Η Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο της στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη

13:00

Ρεύμα: Οριακή μείωση των τιμολογίων τον Ιανουάριο – Κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ

12:54

Bloomberg: Η ΕΕ εξετάζει πρόσθετη χρηματοδότηση για την άμυνα

12:46

Ρωσία: Ουκρανικά drones έπληξαν εργοστάσιο που παράγει εξαρτήματα πυραυλικού καυσίμου

12:38

Τριάντα χρόνια μετά τα βαγόνια επιστρέφουν στις ράγες των Ναυπηγείων Ελευσίνας

gazzetta
gazzetta reader insider insider