Πού πηγαίνει η Κυπριακή Οικονομία;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πού πηγαίνει η Κυπριακή Οικονομία;
Οι κύριοι άξονες στους οποίους εδράζονται οι θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

Με αφορμή την αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε «BBB+» με θετικές προοπτικές από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s πριν από λίγες ημέρες, θα αναφερθούμε στους κύριους άξονες στους οποίους εδράζονται οι θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

Σε αυτά τα πλαίσια θα συμφωνήσουμε σε μεγάλο βαθμό με όσα επισημαίνουν οι αναλυτές της S&P αναφορικά με:

- Ισχυρή ανάπτυξη. Ο οίκος εκτιμά ότι μετά το ετήσιο +2,5% του ΑΕΠ το 2023, η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο +3% την επόμενη τριετία. Η δυνατή επίδοση (+3,4%) του πρώτου φετινού τρίμηνου οφείλεται κυρίως στην κατασκευαστική δραστηριότητα, στον τομέα τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), στον τουρισμό (ο αριθμός των αφίξεων επιδεικνύει ανθεκτικότητα) και στις επαγγελματικές υπηρεσίες.

Γράφημα 1: Η ετήσια αυξομείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Κύπρου τα τελευταία 15 χρόνια (πηγές: Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και Tradingeconomics).

- Βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης των κυπριακών τραπεζών. Ο τραπεζικός κλάδος της Κύπρου πέτυχε πέρυσι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στην Ευρώπη, με πυρήνες την μείωση του κόστους, τα κέρδη λόγω υψηλότερων επιτοκίων και την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα παραπάνω μετριάζουν τον κίνδυνο μίας νέας κρίσης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες. Ας μην λησμονούμε τον βαθμό στον οποίο οι τράπεζες επηρέαζαν αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας μετά την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Να επισημάνουμε και ότι τα κέρδη των πιστωτικών ιδρυμάτων από τόκους θα περιορίζονται όσο η ΕΚΤ θα μειώνει το παρεμβατικό της επιτόκιο, ενώ αρνητικό είναι το γεγονός ότι το εγχώριο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) είναι το υψηλότερο στην ΕΕ.

- Ισχυρά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, η Κύπρος πέτυχε πέρυσι το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα στην ευρωζώνη (3,1% του ΑΕΠ). Η μέση πρόβλεψη της S&P για το πλεόνασμα της επόμενης τριετίας είναι η υψηλότερη μεταξύ των 20 μελών της ευρωζώνης.

- Ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις. Η καταβολή τους συνδέεται με την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων σε υγεία, δημόσιες υπηρεσίες, φορολογία, εκπαίδευση και δικαιοσύνη. Οι μεταρρυθμίσεις στηρίζουν την επενδυτική δραστηριότητα, την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και τη δημοσιονομική ισχύ, ωστόσο ο οίκος αναφέρεται σε καθυστερήσεις στην υλοποίηση τους.

- Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού την τελευταία διετία. Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν μετριαστεί αλλά οι πιέσεις από την αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα και την τιμή του πετρελαίου παραμένουν.

Γράφημα 2: Ο πληθωρισμός στην Κύπρο την τελευταία πενταετία (πηγές: Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και Tradingeconomics).

- Ανακάλυψη φυσικού αερίου, που μακροπρόθεσμα έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει τη θέση της κυπριακής οικονομίας στο «ενεργειακό παιχνίδι».

Με βάση όλα τα παραπάνω, η S&P προβλέπει ότι το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης θα πέσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ έως το 2027. Πιθανή επίτευξη θα έθετε την Κύπρο εντός του σχετικού ορίου της Συνθήκης του Μάαστριχτ του 60% για πρώτη φορά από το 2010.

Υπογραμμίζουμε ότι η δημοσιονομική σταθερότητα, η πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η περαιτέρω ενδυνάμωση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτελούν βασικούς παράγοντες περαιτέρω ισχυροποίησης της κυπριακής οικονομίας.

Ο κίνδυνος «ατυχημάτων» παραμένει, όπως απέδειξε η τελευταία πενταετία με σημαντικά παγκόσμια γεγονότα (πανδημία, γεωπολιτικές αναταράξεις και επιβολή κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας-βασικού εμπορικού εταίρου της Κύπρου, πληθωρισμός και πόλεμος στη Μέση Ανατολή). Οι προσπάθειες όλων των φορέων θα πρέπει να ενταθούν ώστε η Κύπρος να μην παρεκκλίνει από τους μακροοικονομικούς της στόχους, με απώτερο στόχο πάντοτε τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:02

ΙΝΣΕΤΕ: 31 εκατομμύρια αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό το 2025

11:59

Πιερρακάκης για Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων: «Αυτή τη φορά υπάρχει αληθινή βούληση να προχωρήσουμε»

11:43

Μιχαηλίδου: Αξιοπρέπεια στην επισιτιστική βοήθεια με το νέο σύστημα vouchers

11:35

Η Τουρκία ανακοίνωσε την ανάπτυξη νέου συστήματος Patriot στο Ιντσιρλίκ από το ΝΑΤΟ

11:33

Σε απεργία διαρκείας τα πρατήρια υγρών καυσίμων στη Λέσβο - «Κόκκινο πανί» το πλαφόν

11:30

ΧΑ: Επιστροφή στις 2.170 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

11:27

Σουέζ και Ορμούζ στο «κόκκινο»: Το γεωπολιτικό μπλόκο που απειλεί τις ελληνικές αγροτικές εξαγωγές

11:10

Τρίτη ημέρα του ανοδικού «σερί» των ευρωαγορών

11:05

Πειραιώς και Wikifarmer παρουσίασαν την πρώτη ψηφιακή αγορά αγροτικών εφοδίων στην Ελλάδα

10:53

Μητσοτάκης: «Ο παγκόσμιος ελληνισμός πρέπει να συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις στη μητέρα πατρίδα»

10:49

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου Χατζηδάκη για το βαθύ κράτος - Oι 14 παρεμβάσεις

10:45

Απώλειες άνω του 2% για το πετρέλαιο

10:29

Optima: Έως 65,5 εκατ. ευρώ για το 80,84% της Euroxx

10:28

Λίβανος: Νέο ισραηλινό πλήγμα στο κέντρο της Βηρυτού χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση

10:24

Ο Όμιλος Aktor θα επενδύσει στον μεταλλευτικό τομέα της Αλβανίας

10:20

Premia Properties: Εκδίδει επταετές ομολογιακό δάνειο έως 150 εκατ. ευρώ

10:14

Συνεχίζεται η απεργία των ταξί, νέα συγκέντρωση

10:09

ΥΠΕΞ Ιράν: «Το πυρηνικό δόγμα της χώρας δεν είναι πιθανό να αλλάξει»

10:08

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ανέργων 18-29 ετών: Παράταση αιτήσεων

10:05

Μεταφορά σκόνης από την Αφρική: Πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο, ποιες περιοχές επηρεάζονται

10:00

Κεφαλογιάννης: «Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι κατά την αντιπυρική περίοδο δεν παίζουμε με τη φωτιά»

09:45

Booking.com: Κρατά δυνάμεις ο ελληνικός τουρισμός παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα

09:35

ΠΟΥ - ΟΗΕ: 4,9 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν ετησίως - Eπιβραδύνει η πρόοδος δεκαετιών

09:26

Στην Αυστραλία την επόμενη εβδομάδα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

09:21

Μ. Ανατολή: Μπαράζ ιρανικών επιθέσεων σε Ιράκ, Κατάρ και Σ. Αραβία - Δύο νεκροί στο Ισραήλ

09:13

Autohellas: Ιστορικό υψηλό κύκλου εργασιών στα 1,034 δισ. ευρώ το 2025

08:55

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Βάντεφουλ: «Επιβεβαίωση της συμπόρευσης με Γερμανία σε κρίσιμα ζητήματα»

08:46

Ρούμπιο: «Ψέμα» ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Κούβας - «Αντίσταση» υπόσχεται ο Ντίας-Κανέλ

08:33

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν «φρενάρει» τα deals - Οι προσδοκίες για το 2026

08:10

Το Ιράν ορκίζεται να εκδικηθεί τον θάνατο του Αλί Λαριτζανί - Χτυπήθηκε εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider