Κινητοποιήσεις Αγροτών αρχές του 2024;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κινητοποιήσεις Αγροτών αρχές του 2024;
Είναι μια χρονιά που εξελίσσεται «αρνητικά» για τους αγρότες. Γιατί όμως αρνητικά; Καταρχήν τα χρήματα που έχουν λάβει από τις λεγόμενες γεωργικές ενισχύσεις είναι σημαντικά λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Είναι μια χρονιά που εξελίσσεται «αρνητικά» για τους αγρότες. Γιατί όμως αρνητικά; Καταρχήν τα χρήματα που έχουν λάβει από τις λεγόμενες γεωργικές ενισχύσεις είναι σημαντικά λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Τις αλλαγές αυτές έφερε η Κοινή Αγροτική Πολιτική που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από 1/1/2023 ενώ πολλά παράπονα ακούστηκαν από τις τελευταίες πληρωμές που έγιναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, παράπονα που προκάλεσαν ένταση μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ΟΠΕΚΕΠΕ με βολές εκατέρωθεν.

Αν και κανείς δεν μπορεί να αποδώσει με σιγουριά ευθύνες, τον… λογαριασμό στο τέλος τον πληρώνουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι μας. Τη συνέχεια των «κακών» πληρωμών φαίνεται πως ακολούθησαν και οι προκαταβολές των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ προς τους Θεσσαλούς αγρότες, όπου και εκεί είναι πάρα πολλοί αυτοί που εκτιμούν πως δεν πληρώθηκαν τα όσα τους αναλογούν, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός αγροτών που ακόμα δεν έχουν πληρωθεί αποζημιώσεις μιας και οι πληρωμές του ΕΛΓΑ αφορούσαν 5 καλλιέργειες μόνο, βαμβάκι, καλαμπόκι, μηδική, βιομηχανική τομάτα και τα μήλα της Μαγνησίας.

Οι υπόλοιποι είναι στην αναμονή με άγνωστο το πότε θα πληρωθούν.

Τον Δεκέμβριο άλλων ετών, οι παραγωγοί μας είχαν λάβει περίπου 1,3 – 1,4 δισ. ευρώ επιδοτήσεων (προκαταβολή και εξόφληση για τη βασική ενίσχυση και το πρασίνισμα). Με τα ποσά αυτά χρηματοδοτούσαν τις εκμεταλλεύσεις τους και κάλυπταν κάποιες από τις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους. Φέτος, με τα προβλήματα και τις μειώσεις που υφίστανται θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία αν η πληρωμή του Δεκεμβρίου μαζί με την προκαταβολή που έχουν λάβει μέχρι και σήμερα, ξεπεράσει τα 800-900 εκατ. ευρώ μιας και από ότι φαίνεται θα εξοφληθεί μόνο η βασική ενίσχυση και ενδεχομένως η αναδιανεμητική, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα που εκκρεμούν (κυρίως από τα λεγόμενα οικολογικά σχήματα) θα καθυστερήσουν ίσως δύο ή και τρεις μήνες και σε καμιά περίπτωση δε θα φτάσουν τα ποσά που λάμβαναν αυτοί το 2022 ή και νωρίτερα.

Οι μεγάλες μειώσεις και οι κακές πληρωμές είναι σίγουρο πως θα φέρουν εντάσεις. Αν η κυβέρνηση δεν αντισταθμίσει αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα θα είναι η 1η αιτία που ενδεχομένως κινητοποιήσει τους αγρότες και τους δούμε στους δρόμους. Στη Θεσσαλία δε, μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν ο Daniel και Elias οι αγρότες έχουν ακούσει προτάσεις, ευχολόγια, ωστόσο πράξεις ακόμα δεν βλέπουν και μάλλον φαίνεται πως θα αργήσουν να δουν μιας και περιμένουμε τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων.

Είναι πάρα πολλοί αυτοί που οι περιουσίες τους είτε έχουν καταστραφεί, είτε παραμένουν κάτω από το νερό (παρακάρλια) και ζουν με τις αποζημιώσεις που τους δόθηκαν ή θα τους δοθούν (όπως γράφουμε παραπάνω). Η Θεσσαλία σιγοβράζει… και αν με ρωτάτε όχι άδικα. Πάντως, όσοι ασχολούμαστε με τον αγροτικό τομέα γινόμαστε λήπτες όλων αυτών των παραπόνων και φαίνεται πως κάπως θα «σκάσει» όλο αυτό με ανυπολόγιστες πολιτικές συνέπειες.
Από την άλλη έχουμε ευρωεκλογές μπροστά μας…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:59

Υεμένη: Οι Χούθι ελέγχουν καθολικά το Στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ

18:50

«Ουδέν σχόλιο» από Nova για πληροφορίες περί εξαγοράς από τον Γιάννη Αλαφούζο

18:49

Fourlis: Στο 12,76% η συνολική συμμετοχή της Quest

18:34

Μόντι προς Πούτιν: Οι συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας

18:28

Το Ισραήλ σκότωσε διοικητή της Χαμάς σε αεροπορικό πλήγμα στη Γάζα

18:22

Ιράν: «Συνάντηση τη Δευτέρα στο Ομάν με τις χώρες του Κόλπου για το Ορμούζ»

18:16

Ρωσία: Αμετάβλητο στο 14% το βασικό επιτόκιο ενόψει των εκλογών

18:05

Χαρδαλιάς: «71,3 εκατ. από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας για 30 νέα σχολεία»

18:02

Πούτιν: «Οι ανταγωνιστές των BRICS προσπαθούν με απρεπή τρόπο να ανακτήσουν την ηγετική τους θέση»

17:58

Hellenic Train: Επένδυση 308 εκατ. για 23 νέα ηλεκτροκίνητα τρένα και δύο υβριδικά

17:46

ΗΠΑ: Επιδεινώθηκε το καταναλωτικό κλίμα - Αυξήθηκαν οι εκτιμήσεις για άνοδο πληθωρισμού

17:44

Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά 17ετίας και εβδομαδιαία κέρδη 0,9%

17:30

Πολωνία: Διαμαρτυρία των μηχανοδηγών για θέματα ασφαλείας - Μείωσαν την ταχύτητα των τρένων

17:26

Κεραμέως: «Το επίδομα ανεργίας είναι ασφαλιστικό, ανταποδοτικό δικαίωμα. Δεν είναι προνοιακό»

17:19

Ιράν: Οι πιέσεις κατά της Τεχεράνης έχουν «φτάσει σε κρίσιμο και επικίνδυνο στάδιο»

17:19

11η Σεπτεμβρίου: Πέντε γυναίκες αφηγούνται τη ζωή μετά την τραγωδία

17:17

95 χρόνια Παπαστράτος: Πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη για το επετειακό ντοκιμαντέρ

17:07

Anthropic: Οι Χούθι χρησιμοποίησαν την ΑΙ πλατφόρμα Claude για την ανάπτυξη πυραύλων

17:03

Alstom: Συμφωνία 1,2 δισ. ευρώ με τη Βρετανία για 29 ηλεκτρικά τρένα

16:59

Παπαθανάσης για Ταμείο Ανάκαμψης: «Παρακαταθήκη για τα επόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία»

16:50

Elan Capital: To hedge fund του Ρένου Δημητρίου εξετάζει τη δημιουργία γραφείου στην Αθήνα

16:40

Wall Street: Σπάει το αρνητικό σερί ο Dow με βοήθεια από πληθωρισμό - πετρέλαιο

16:36

Κατσαφάδος: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για την Κρατική Αρωγή

16:31

Η Ρωσία θέτει στο στόχαστρο τη Λιθουανία αν αυτή εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της

16:26

Χούθι: «Κανένας λόγος ανησυχίας» για τη ναυσιπλοΐας στο στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ

16:12

Ο ηγέτης των Πρασίνων οριστικά υποψήφιος για την κοινοβουλευτική έδρα που άφησε ο Στάρμερ

16:02

Ελλάδα, η «χώρα της εστίασης»

15:48

ΗΠΑ: Στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο - Ο δομικός ξεπέρασε τις εκτιμήσεις

15:44

Μαρινάκης: «Προσωπική θέση» το δίμηνο επίδομα ανεργίας - Αντιδρoύν ΕΛΑΣ, ΠΑΣΟΚ

15:42

Δομική Κρήτης: Νέα σύμβαση 6,44 εκατ. ευρώ για πολυτελείς κατοικίες στην Ελούντα


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider