Κινητοποιήσεις Αγροτών αρχές του 2024;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κινητοποιήσεις Αγροτών αρχές του 2024;
Είναι μια χρονιά που εξελίσσεται «αρνητικά» για τους αγρότες. Γιατί όμως αρνητικά; Καταρχήν τα χρήματα που έχουν λάβει από τις λεγόμενες γεωργικές ενισχύσεις είναι σημαντικά λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Είναι μια χρονιά που εξελίσσεται «αρνητικά» για τους αγρότες. Γιατί όμως αρνητικά; Καταρχήν τα χρήματα που έχουν λάβει από τις λεγόμενες γεωργικές ενισχύσεις είναι σημαντικά λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Τις αλλαγές αυτές έφερε η Κοινή Αγροτική Πολιτική που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από 1/1/2023 ενώ πολλά παράπονα ακούστηκαν από τις τελευταίες πληρωμές που έγιναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, παράπονα που προκάλεσαν ένταση μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ΟΠΕΚΕΠΕ με βολές εκατέρωθεν.

Αν και κανείς δεν μπορεί να αποδώσει με σιγουριά ευθύνες, τον… λογαριασμό στο τέλος τον πληρώνουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι μας. Τη συνέχεια των «κακών» πληρωμών φαίνεται πως ακολούθησαν και οι προκαταβολές των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ προς τους Θεσσαλούς αγρότες, όπου και εκεί είναι πάρα πολλοί αυτοί που εκτιμούν πως δεν πληρώθηκαν τα όσα τους αναλογούν, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός αγροτών που ακόμα δεν έχουν πληρωθεί αποζημιώσεις μιας και οι πληρωμές του ΕΛΓΑ αφορούσαν 5 καλλιέργειες μόνο, βαμβάκι, καλαμπόκι, μηδική, βιομηχανική τομάτα και τα μήλα της Μαγνησίας.

Οι υπόλοιποι είναι στην αναμονή με άγνωστο το πότε θα πληρωθούν.

Τον Δεκέμβριο άλλων ετών, οι παραγωγοί μας είχαν λάβει περίπου 1,3 – 1,4 δισ. ευρώ επιδοτήσεων (προκαταβολή και εξόφληση για τη βασική ενίσχυση και το πρασίνισμα). Με τα ποσά αυτά χρηματοδοτούσαν τις εκμεταλλεύσεις τους και κάλυπταν κάποιες από τις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους. Φέτος, με τα προβλήματα και τις μειώσεις που υφίστανται θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία αν η πληρωμή του Δεκεμβρίου μαζί με την προκαταβολή που έχουν λάβει μέχρι και σήμερα, ξεπεράσει τα 800-900 εκατ. ευρώ μιας και από ότι φαίνεται θα εξοφληθεί μόνο η βασική ενίσχυση και ενδεχομένως η αναδιανεμητική, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα που εκκρεμούν (κυρίως από τα λεγόμενα οικολογικά σχήματα) θα καθυστερήσουν ίσως δύο ή και τρεις μήνες και σε καμιά περίπτωση δε θα φτάσουν τα ποσά που λάμβαναν αυτοί το 2022 ή και νωρίτερα.

Οι μεγάλες μειώσεις και οι κακές πληρωμές είναι σίγουρο πως θα φέρουν εντάσεις. Αν η κυβέρνηση δεν αντισταθμίσει αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα θα είναι η 1η αιτία που ενδεχομένως κινητοποιήσει τους αγρότες και τους δούμε στους δρόμους. Στη Θεσσαλία δε, μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν ο Daniel και Elias οι αγρότες έχουν ακούσει προτάσεις, ευχολόγια, ωστόσο πράξεις ακόμα δεν βλέπουν και μάλλον φαίνεται πως θα αργήσουν να δουν μιας και περιμένουμε τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων.

Είναι πάρα πολλοί αυτοί που οι περιουσίες τους είτε έχουν καταστραφεί, είτε παραμένουν κάτω από το νερό (παρακάρλια) και ζουν με τις αποζημιώσεις που τους δόθηκαν ή θα τους δοθούν (όπως γράφουμε παραπάνω). Η Θεσσαλία σιγοβράζει… και αν με ρωτάτε όχι άδικα. Πάντως, όσοι ασχολούμαστε με τον αγροτικό τομέα γινόμαστε λήπτες όλων αυτών των παραπόνων και φαίνεται πως κάπως θα «σκάσει» όλο αυτό με ανυπολόγιστες πολιτικές συνέπειες.
Από την άλλη έχουμε ευρωεκλογές μπροστά μας…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:48

ΔΝΤ: Οι χώρες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δαπάνες τα επόμενα 15 χρόνια

14:24

Τουρκία: Κλιμακώνεται η κρίση στο κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, CHP - Ποια τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

13:59

Δέκα οι νεκροί σε λύκειο στην ανατολική Ουκρανία που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο

13:50

Το αβοκάντο ριζώνει στην Κρήτη: Πάνω από 15.000 στρέμματα καλλιεργειών στο νησί

13:43

Αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα στην πύλη Ε2 του Πειραιά – Σώος ο 89χρονος οδηγός

13:22

Ψηφιακή ασπίδα κατά των ελληνοποιήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα

13:18

Βλάβη στον καταπέλτη του «Tera Jet 2» στην Τήνο – Επέστρεψε στο λιμάνι με 319 επιβάτες

13:08

Αγαπηδάκη: 41.000 πολίτες εξετάστηκαν δωρεάν από τις Κινητές Ομάδες - Πού θα λειτουργήσουν νέες δομές στη Δυτική Αθήνα

12:59

Σκέρτσος: 10+1 παρεμβάσεις για σύγχρονα, ασφαλή και αξιοπρεπή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

12:54

Στουρνάρας: Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την ΕΚΤ

12:34

Πηγές Yπ. Δικαιοσύνης για επιστολή Κοβέσι: «Δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας»

12:21

Εκρηκτική ρήξη: Οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει το Ισραήλ από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ιράν

11:54

Τουρισμός: Ποιοι προορισμοί βγαίνουν κερδισμένοι από την ακριβή ενέργεια

11:45

Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

11:40

Τέμπη: Μεγάλωσε η αίθουσα του Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας που διεξάγεται η δίκη

11:33

O Κιούμπαν ξεφορτώθηκε τα περισσότερα bitcoin του - «Δεν είναι ασφαλές καταφύγιο»

11:14

Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι αποφάσισε να περιορίσει την μείωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης

11:00

Άκαρπες οι συνομιλίες στον ΟΗΕ για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων

10:53

Στην Ινδία ο Ρούμπιο για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μόντι

10:30

ΗΠΑ: 40.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στη Καλιφόρνια λόγω διαρροής σε δεξαμενή με χημικά

10:18

Καύσιμα: Οι Έλληνες κινδυνεύουν να πληρώσουν παντού «νησιωτικές» τιμές

10:12

ΣΕΒ: Πρακτικές συμβουλές για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις

09:54

Κίνα: Στους 90 οι νεκροί από την έκρηξη αερίου σε ανθρακωρυχείο

09:49

Ρωσία: Πυρκαγιά σε δεξαμενή πετρελαίου στο Νοβοροσίσκ ύστερα από επίθεση ουκρανικών drones

09:41

Τουρκία: Νέα επιχείρηση κατά του CHP - Συνελήφθησαν 13 ύποπτοι για παρατυπίες

09:31

Ζαχαράκη για Πανελλαδικές: Αδιάβλητες αλλά έχουν φτάσει στα όριά τους - Να μην κρίνεται το μέλλον σε μία τρίωρη εξέταση

09:24

Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή στην Κύπρο

09:15

Ενισχύονται οι απευθείας πτήσεις Αθήνα - ΗΠΑ - Το «στοίχημα» της αμερικανικής αγοράς και η σημασία του

09:11

Προ των πυλών το «PosoKanei»: Real time τιμές, ψηφιακοί έλεγχοι και ΑΙ στην μάχη κατά της ακρίβειας

09:01

Κόμμα Αλέξη Τσίπρα: Ο οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα

reader insider