Πρόταση υπολογισμού αποζημίωσης για τα «Παρακάρλια» αγροτεμάχια

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρόταση υπολογισμού αποζημίωσης για τα «Παρακάρλια» αγροτεμάχια
Οι καταστροφές που υπέστησαν πολλές γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι πολύ μεγάλες. Ωστόσο τα αγροτεμάχια που βρίσκονται στα παρακάρλια χωριά παραμένουν πλημμυρισμένα κάτω από το νερό και η αλήθεια είναι πως δε γνωρίζουμε για πόσο ακόμα θα παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση.

Οι καταστροφές που υπέστησαν πολλές γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι πολύ μεγάλες. Ωστόσο τα αγροτεμάχια που βρίσκονται στα παρακάρλια χωριά παραμένουν πλημμυρισμένα κάτω από το νερό και η αλήθεια είναι πως δε γνωρίζουμε για πόσο ακόμα θα παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η φετινή παραγωγική χρονιά θα χαθεί, ενδεχομένως και η επόμενη και η μεθεπόμενη. Αυτά τα αγροτεμάχια θα πρέπει να πάρουν την απώλεια παραγωγής από τον ΕΛΓΑ για τη χρονιά 2023, ωστόσο θα πρέπει να αποζημιωθούν και για το μόνιμο - ημιμόνιμο κεφάλαιο (στην περίπτωση μας είναι η γη και οι δενδρώδεις καλλιέργειες, αν και εφόσον αυτές υφίστανται εντός των πλημμυρισμένων αγροτεμαχίων).

Σε αυτή τη φάση λοιπόν, το θέμα των αποζημιώσεων είναι φλέγον και πολλές προτάσεις ακούγονται από διάφορους φορείς. Κατά τη γνώμη μου, μια οριζόντια αποζημίωση θα ήταν άδική. Δεν μπορεί ένα τεμάχιο μη ποτιστικό να αποζημιώνεται κατά τον ίδιο τρόπο με ένα άλλο που αρδεύεται ή έχει δένδρα μέσα. Επίσης το κεφάλαιο που έχει διαθέσιμο το κράτος για αυτό το σκοπό, σίγουρα δεν είναι απεριόριστο.

Για τον λόγο αυτό θα μπορούσε ο υπολογισμός των επιδοτήσεων να γίνει κατά τον παρακάτω τρόπο:

Θα χρησιμοποιήσουμε την Αντικειμενική Αξία αγροτεμαχίου. Μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι αυτές, σε πολλές περιοχές, είναι υποτιμημένες ενώ σε άλλες υπερτιμημένες. Η αντικειμενική αξία θα χρησιμοποιηθεί ως δείκτης στάθμισης και όχι ως απόλυτη αξία στην περίπτωση μας. Ωστόσο σε μια τόσο μεγάλη καταστροφή θα πρέπει να κοιτάξουμε το «δάσος που κάηκε και όχι το δέντρο».

Η αντικειμενική αξία αγροτικής γης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης στάθμισης γιατί αυτή μεταβάλλεται αναλόγως:

1. Της περιοχής στην οποία βρίσκεται ένα αγροτεμάχιο – πολλές φορές διαφοροποιείται και αν είναι κοντά σε οδικό δίκτυο, σε αστικά κέντρα, κλπ

2. Εάν ένα αγροτεμάχιο είναι αρδευόμενο ή μη

3. Αν μέσα στο αγροτεμάχιο βρίσκεται μόνιμη φυτεία ή μη.
a. Η μόνιμη φυτεία μπορεί να διακριθεί σε 2 υποκατηγορίες:
i. εάν βρίσκεται σε παραγωγική φάση, ο δείκτης αυτός θα υπολογίζεται στο ακέραιο.
ii. εάν βρίσκεται σε μη παραγωγική φάση, ο δείκτης αυτό θα υπολογίζεται στο 50%, όπως γίνεται στα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να έχουμε τις αντικειμενικές αξίες της εφορίας, να διαπιστώσουμε εάν ένα αγροτεμάχιο ήταν αρδευόμενο ή μη από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ τις τελευταίας 3ετίας ή και περισσότερο (θα έλεγα όχι από τους φορείς ή τις άδειες γεωτρήσεων γιατί εκεί πολλά στοιχεία δεν είναι ξεκάθαρα) και τέλος να εξακριβώσουμε αν υπήρχε μέσα μόνιμη φυτεία και σε πιο στάδιο ήταν αυτή. Το στοιχείο αυτό θα μπορούσε να προκύψει από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2022 (όχι του 2023 για ευνόητους λόγους, εκτός και αν κάποιος θα μπορούσε να αποδείξει το αντίθετο για το 2023 και αναφέρομαι σε περιπτώσεις όπου φυτεύτηκαν δένδρα εντός του 2023).

Το μόνο που μένει να οριστεί από το κράτος είναι ένα ποσοστό αποζημίωσης, επί του ποσού που θα προκύψει από τον υπολογισμό της αντικειμενικής.

Από τα παραπάνω στοιχεία θα διαμορφώναμε το παρακάτω τύπο:

Αποζημίωση παγίου = Αντικειμενική Αξία * Ποσοστό που θα οριστεί από το κράτος

Ας δούμε μερικά παραδείγματα με βάση τους δείκτες αντικειμενικών αξιών αγροτεμαχίων του 2008, οι οποίοι ωστόσο ελάχιστα έχουν τροποποιηθεί μέχρι σήμερα. Στα παρακάτω παραδείγματα υπολογίζεται η προς αποζημίωση αξία γης (ανεξαρτήτως παραγωγής η οποία όπως έγραψα παραπάνω πρέπει να αποζημιωθεί πρόσθετα για το 2023 από τον ΕΛΓΑ) για τα χωριά Αρμένιο και Σωτήριο με δεδομένο ότι το κράτος θα ορίσει δείκτη αποζημίωσης επί του παγίου κεφαλαίου ποσό ίσο με το 15%. Αν αυτός ο δείκτης είναι μεγαλύτερος, αυτονόητα θα διαφοροποιείται προς τα πάνω και η αποζημίωση παγίου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το παράδειγμα μας, η αποζημίωση παγίου (επαναλαμβάνω σε αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται η φυτική παραγωγή για το 2023), όσων αφορά τη γη, θα μπορούσε να υπολογιστεί πάρα πολύ γρήγορα και με διαφοροποίηση στα αγροτεμάχια, ανάλογα με το εάν αυτά είναι ποτιστικά, ξηρικά, με δενδρώδεις καλλιέργειες, κλπ. Στα παραπάνω παραδείγματα η αποζημίωση θα ξεκινούσε από 113€ και θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και 346€. Φυσικά το κράτος, αν υπάρχουν ρευστά διαθέσιμα, θα μπορούσε να ανεβάσει το συντελεστή 15% και όλες οι τιμές να απροσαρμοστούν αυτόματα προς τα πάνω.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να υπολογιστούν οι αποζημιώσεις αυτές, ωστόσο θεωρώ πως η περισσότερη ανάλυση, θα κάνει πιο χρονοβόρα την όλη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων και τελικά αυτή θα καθυστερήσει να φτάσει στους λογαριασμούς των αγροτών, που σίγουρα την έχουν πολύ ανάγκη αυτό τον καιρό.

Υ.Γ. Βρίσκομαι στη διάθεση όποιου επιθυμεί να επεξεργαστούμε την παραπάνω πρόταση

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:57

Uber: «Βουτιά» της μετοχής αφού τα ισχυρά κέρδη δεν ικανοποιούν τους επενδυτές

14:56

Η ΕΕΕΠ περνά την εποπτεία διαφημίσεων στην ψηφιακή εποχή

14:51

Ανεβάζει ταχύτητα η Apollo - Σχεδόν 1 τρισ. δολάρια τα υπό διαχείριση assets

14:51

Harley-Davidson: Στα 1,34 δισ. δολάρια τα έσοδα γ' τριμήνου - Πάνω από τις εκτιμήσεις

14:38

Προς μια σύγκλιση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας ενόψει των γεωπολιτικών ανακατατάξεων;

14:32

Μπρατάκος: Το ΕΒΕΑ στηρίζει τη διεύρυνση των ελληνομεξικανικών επιχειρηματικών δεσμών

14:30

Δύσκολη εξίσωση: 119 ηλεκτρικά μοντέλα διεκδικούν κομμάτι από την «πίτα» του 5,5%

14:27

Σε καθεστώς ενίσχυσης επενδυτικά σχέδια των Κρι-Κρι και Μέλισσα Κίκιζας

14:25

Καφούνης: Εγκαινιάζουμε το «Δίκτυο ΕΣΕΕ» για την ενεργή στήριξη των επιχειρήσεων

14:22

ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού: Αύξηση τζίρου στα 16,5 εκατ. ευρώ το 2024

14:20

«Απόβαση» στην Αθήνα για τα Burger King - Πού ανοίγει το πρώτο κατάστημα

14:11

Βρετανία: Νέο νομοσχέδιο θα απαγορεύει τις διαδηλώσεις έξω από τα σπίτια εκλεγμένων αξιωματούχων

14:11

Ferrari: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη και έσοδα τριμήνου

14:06

Αλλάζουν οι ισορροπίες στην ευρωπαϊκή αγορά καζίνο – Ανάκαμψη στα επίγεια, άλμα στο online gaming

13:55

Παπασταύρου: Στηρίζουμε τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

13:46

Πέθανε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι

13:45

ΕΛΤΑ: Κλείσιμο καταστημάτων έπειτα από διάλογο - Τα επόμενα βήματα μετά την παραίτηση Σκλήκα

13:43

Πρώτη φορά στο Βερολίνο: Αξιοθέατα, βόλτες και στάσεις για φαγητό

13:42

Spotify: Προβλέπει κέρδη πάνω από τις εκτιμήσεις λόγω ισχυρής αύξησης χρηστών - Άλμα 4% της μετοχής

13:39

Τσιάρας: Μέχρι τέλη του Νοεμβρίου οι πληρωμές προς τους αγρότες

13:37

Εγκαινιάστηκε το Παράρτημα Κύπρου του ΕΚΠΑ - Ποιες σχολές περιλαμβάνει

13:33

Γαλλία: Ξεκινά η δίκη της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge - Κατηγορείται για «χρηματοδότηση τρομοκρατίας»

13:24

Tesla: «Βουτιά» 9,9% στις πωλήσεις EV στην Κίνα τον Οκτώβριο

13:19

Ταμείο Ανάκαμψης: Στις Βρυξέλλες η αναθεώρηση - Ποια έργα ενισχύονται, ποια φεύγουν

13:10

Ρωσία: Σφίγγει τον κλοιό γύρω από τα ουκρανικά στρατεύματα στο Ποκρόφσκ και το Κουπιάνσκ

13:01

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για συνεδρίαση της Βουλής για τα ΕΛΤΑ

12:54

Τσάφος: Ευκαιρία για τη χώρα μας η κατάργηση του ρωσικού αερίου - Σημαντικό το έργο στην Κομοτηνή

12:52

Ολλανδία: Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

12:51

Η Ουκρανία θα λάβει χρηματοδότηση άνω των 1,8 δισ. ευρώ από την ΕΕ

12:43

Wall Street: «Καμπανάκι» των CEOs για επερχόμενη πτώση άνω του 10%

gazzetta
gazzetta reader insider insider