Ποια είναι τα «hot» θέματα για τον επόμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποια είναι τα «hot» θέματα για τον επόμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης;
Καταρχήν πρέπει να ενεργοποιηθεί σωστά ο μηχανισμός που πληρώνει ετησίως 1,9 δις ευρώ και αυτός δεν είναι άλλος από το ΟΣΔΕ.

Καταρχήν πρέπει να ενεργοποιηθεί σωστά ο μηχανισμός που πληρώνει ετησίως 1,9 δισ. ευρώ και αυτός δεν είναι άλλος από το ΟΣΔΕ. Το σύστημα μέσω του οποίου γίνονται οι πληρωμές νοσεί και είναι πολλές οι εκκρεμότητες που παραμένουν στον αέρα. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι ενεργή στη θεωρία από 1/1/2023, ωστόσο στην πράξη, μηχανογραφικά, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις πληρωμές του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου. Αν δε δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα του ΟΣΔΕ και δεδομένων των περικοπών που προβλέπονται από την ΚΑΠ 2023-2027, είναι σίγουρο πως θα έχουμε έντονες αντιδράσεις, ίσως και εντάσεις από τους αγρότες μας προς τα τέλη του 2023.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι αυτό των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Δεν είναι λίγες οι περιοχές ανά την Ελλάδα που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την ξηρασία, τις επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις, το χαλάζι. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει έντονα και τη χώρα μας και σίγουρα οι ανάγκες αποζημιώσεων έχουν αυξηθεί και θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια. Οι μειωμένες παραγωγές λόγω των καταστροφών και οι χαμηλές τιμές παραγωγού (όχι τελικού καταναλωτή…) όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα, δημιουργούν δύσκολες καταστάσεις σχετικά με την ρευστότητα που απαιτείται στην παρούσα φάση, από κάθε γεωργική εκμετάλλευση. Εκτός των διαθέσιμων πόρων του ΕΛΓΑ, μεγάλο ζήτημα είναι και η ταχύτητα πληρωμής των αποζημιώσεων αυτών.

Επιπλέον, ένα διαχρονικό αίτημα των αγροτών είναι η λήψη μέτρων για τη μείωση ή έστω τη συγκράτηση του κόστους παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Τα περιθώρια στο ζήτημα αυτό λέγεται διαχρονικά πως είναι στενά, ωστόσο οι αγρότες απαιτούν περισσότερης προσοχής και λύσεων γιατί η αγροτική επιχείρηση δεν έχει καμία σχέση με καμία άλλη συμβατική επιχείρηση. Το «αγροτικό πετρέλαιο» ακούστηκε από πολλά πολιτικά «στόματα» προεκλογικά. Μένει να δούμε τι θα γίνει και στην πράξη.

Μη ξεχνάμε πως ο αγροδιατροφικός τομέας στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως κινείται σε αχαρτογράφητα νερά με όλα όσα συμβαίνουν στο γεωπολιτικό στερέωμα (πόλεμοι, προβλήματα σε υπηρεσίες logistics, κλιματική αλλαγή, μεταναστευτικό, κλπ). Ο επόμενος υπουργός πρέπει να είναι έτοιμος να πάρει θέσεις και να δράσει άμεσα ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς τροφίμων στη χώρα μας, σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Αναμένουμε τις εξελίξεις...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:17

Ρέθυμνο: Σύλληψη και δικογραφία για προσφορά αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους

21:00

Καναδάς: Η επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία απαιτεί «μια Ρωσία πρόθυμη να συνεργαστεί»

20:55

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι κατέλαβε τις πόλεις Μίρνοχραντ και Χουλιαϊπόλε στην ανατολική Ουκρανία

20:31

Ουκρανία: Πάνω από ένα εκατ. νοικοκυριά χωρίς ηλεκτροδότηση στο Κίεβο λόγω των ρωσικών επιδρομών

20:20

Πούτιν: Αν το Κίεβο δεν επιθυμεί να επιλύσει το ζήτημα ειρηνικά η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της με χρήση βίας

20:08

Τρεις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης νότια της Κρήτης

20:02

Ιράν: Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και οι Ευρωπαίοι διεξάγουν «ολοκληρωτικό πόλεμο» εναντίον του Ιράν

19:44

Ανασύρθηκαν με ελικόπτερο οι σοροί των 4 ορειβατών από τα Βαρδούσια

19:30

Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια: Οι ανατροπές στην Περιφέρεια

19:22

Ρωσία: Παρατείνει την προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών βενζίνης έως τον Φεβρουάριο

19:11

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αγρότες δεν πρόκειται να ξεγελαστούν από τα χυδαία ψέματα των υπουργών και των βουλευτών της ΝΔ

18:32

Ταϊβάν: Υποθαλάσσιος σεισμός 7 βαθμών σε περιοχή στα βορειοανατολικά της νήσου

18:03

Κίνα: Το Πεκίνο χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας Καμπότζης-Ταϊλάνδης, σχεδιάζει συνομιλίες

17:49

Συνάντηση Νετανιάχου-Τραμπ τη Δευτέρα στη Φλόριντα

17:43

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στο Κόσοβο

16:53

Εκπρόσωποι 18 αγροτικών μπλόκων ζητούν κοινή κάθοδο, συμπόρευση και διάλογο με την κυβέρνηση

16:29

Ελβετία: Ο αρχηγός των ΕΔ λέει ότι η χώρα του δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι σε μια γενικευμένη επίθεση

16:17

WindEurope: Οι ΑΠΕ εξοικονομούν ποσό ίσο με τη δαπάνη για υγειονομική περίθαλψη

16:06

Χρηστίδης: Η κυβέρνηση καθυστερεί τις πληρωμές και επιχειρεί να ρίξει το φταίξιμο στους απλήρωτους αγρότες

15:55

Βόλτα στην Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων

15:45

Κίνα: Αναθεωρεί τον νόμο για το εξωτερικό εμπόριο για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων

15:32

Τσατραφύλλιας: Η κλιματική κρίση είναι ήδη παρούσα στη Μεσόγειο

15:26

Φάκελο με αιτήματα παρέδωσαν στον Κ. Τσιάρα εκπρόσωποι αγροτών από την Κορινθία

15:15

RND: Νέα ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό

15:05

DW: 2025, η χρονιά που άλλαξε την Ευρώπη

14:50

Alpha Bank- Η ελληνική οικονομία το 2026: Επιδόσεις, προκλήσεις και κίνδυνοι

14:16

Ομάδα εργασίας στο υπουργείο Ανάπτυξης για την εφαρμογή του Net Zero Industry Act

14:00

Τι έρχεται για 2+1 mega Logistics Parks - Επιχειρηματικά Κέντρα αξίας 1 δισ. σε Αττική/Θεσσαλονίκη

13:58

Σδούκου: Κυβέρνηση και αγρότες δεν είναι αντίπαλοι

13:53

Κοντογεώργης: Η κυβέρνηση θα διατηρήσει ισχυρή τη σχέση με τους αγρότες

gazzetta
gazzetta reader insider insider