Ποια είναι τα «hot» θέματα για τον επόμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποια είναι τα «hot» θέματα για τον επόμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης;
Καταρχήν πρέπει να ενεργοποιηθεί σωστά ο μηχανισμός που πληρώνει ετησίως 1,9 δις ευρώ και αυτός δεν είναι άλλος από το ΟΣΔΕ.

Καταρχήν πρέπει να ενεργοποιηθεί σωστά ο μηχανισμός που πληρώνει ετησίως 1,9 δισ. ευρώ και αυτός δεν είναι άλλος από το ΟΣΔΕ. Το σύστημα μέσω του οποίου γίνονται οι πληρωμές νοσεί και είναι πολλές οι εκκρεμότητες που παραμένουν στον αέρα. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι ενεργή στη θεωρία από 1/1/2023, ωστόσο στην πράξη, μηχανογραφικά, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις πληρωμές του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου. Αν δε δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα του ΟΣΔΕ και δεδομένων των περικοπών που προβλέπονται από την ΚΑΠ 2023-2027, είναι σίγουρο πως θα έχουμε έντονες αντιδράσεις, ίσως και εντάσεις από τους αγρότες μας προς τα τέλη του 2023.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι αυτό των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Δεν είναι λίγες οι περιοχές ανά την Ελλάδα που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την ξηρασία, τις επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις, το χαλάζι. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει έντονα και τη χώρα μας και σίγουρα οι ανάγκες αποζημιώσεων έχουν αυξηθεί και θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια. Οι μειωμένες παραγωγές λόγω των καταστροφών και οι χαμηλές τιμές παραγωγού (όχι τελικού καταναλωτή…) όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα, δημιουργούν δύσκολες καταστάσεις σχετικά με την ρευστότητα που απαιτείται στην παρούσα φάση, από κάθε γεωργική εκμετάλλευση. Εκτός των διαθέσιμων πόρων του ΕΛΓΑ, μεγάλο ζήτημα είναι και η ταχύτητα πληρωμής των αποζημιώσεων αυτών.

Επιπλέον, ένα διαχρονικό αίτημα των αγροτών είναι η λήψη μέτρων για τη μείωση ή έστω τη συγκράτηση του κόστους παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Τα περιθώρια στο ζήτημα αυτό λέγεται διαχρονικά πως είναι στενά, ωστόσο οι αγρότες απαιτούν περισσότερης προσοχής και λύσεων γιατί η αγροτική επιχείρηση δεν έχει καμία σχέση με καμία άλλη συμβατική επιχείρηση. Το «αγροτικό πετρέλαιο» ακούστηκε από πολλά πολιτικά «στόματα» προεκλογικά. Μένει να δούμε τι θα γίνει και στην πράξη.

Μη ξεχνάμε πως ο αγροδιατροφικός τομέας στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως κινείται σε αχαρτογράφητα νερά με όλα όσα συμβαίνουν στο γεωπολιτικό στερέωμα (πόλεμοι, προβλήματα σε υπηρεσίες logistics, κλιματική αλλαγή, μεταναστευτικό, κλπ). Ο επόμενος υπουργός πρέπει να είναι έτοιμος να πάρει θέσεις και να δράσει άμεσα ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς τροφίμων στη χώρα μας, σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Αναμένουμε τις εξελίξεις...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:55

Η Wall Street εγκαταλείπει τα στοιχήματα για ένα ισχυρότερο ευρώ

09:44

Πούτιν: «Περιμένει» τους διαπραγματευτές των ΗΠΑ στη Μόσχα, όταν τελειώσουν με το Ιράν

09:16

Πετρέλαιο: Ήπια άνοδος μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν για παύση επιθέσεων

08:59

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από σήμερα η πιλοτική εφαρμογή σε πέντε νέους κλάδους

08:48

ΠΟΥ: Πάνω από 1.300 θάνατοι συνδέονται με τον καύσωνα στην Ευρώπη

08:38

Οι λόγοι που είναι τόσο ακριβή η τεχνητή νοημοσύνη

08:31

Ιράν και ΗΠΑ συμφώνησαν να σταματήσουν την ανταλλαγή πληγμάτων

08:22

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Σχεδόν 1.500 νεκροί, 189 κτίρια κατέρρευσαν εξ ολοκλήρου

08:11

Ώρα αποφάσεων στο Μαξίμου - Κληρώνει σήμερα για τα μέτρα κατά της ακρίβειας

08:08

Ανελκυστήρες: Τι πρέπει να κάνετε έως τις 30 Ιουνίου για τη δήλωση στο Μητρώο

07:58

Πλάτη με... μέτρο στην ακρίβεια - «Ευλογημένοι» μισθοί - Ποιος φλερτάρει τον Κυριάκο

07:52

Πώς περνούν οι αποφάσεις της ΕΚΤ στα επιχειρηματικά δάνεια

07:49

Έκτακτο επίδομα παιδιού: Όλα τα «κλειδιά» για την πληρωμή των 150 ευρώ - Γιατί θα πρέπει να αποκτήσουν ΑΦΜ τα νεογέννητα

07:42

Τριπλός Κόμβος Σκαραμαγκά (ΜΕΤΚΑ - Δομική Κρήτης): «Περνάει» από Βουλή η σύμβαση «ανάσα» για το κυκλοφοριακό

07:30

Νερό ΘΕΟΝΗ: Οι πάνω από 800 έλεγχοι πίσω από τη νέα πιστοποίηση - Από την πηγή στη βρεφική καταλληλότητα

07:23

Το φθινόπωρο οι δικαιούχοι για «merchant» μπαταρίες - Έχουν εξεταστεί οι μισοί φάκελοι, το αγκάθι

07:12

Στα «μανταλάκια» από αύριο οι μεγαλοφειλέτες της ΑΑΔΕ και του e-ΕΦΚΑ - Ποιοι εξαιρούνται

07:10

Εργαζόμαστε 6 μήνες για τους φόρους και τις εισφορές του 2026!

07:08

Οι δανειολήπτες και η εξέλιξη - Με συνταγή ΔΕΗ - Πάνε σε Διαιτησία

23:58

Δένδιας: Συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του τη Δευτέρα

23:36

Σαουδική Αραβία: 14 νεκροί από τη συντριβή ελικοπτέρου της Aramco

23:15

Συνελήφθη 32χρονη στο «Ελ. Βενιζέλος» με περισσότερα από 18,5 κιλά κάνναβης στις αποσκευές της

22:46

Ιωάννινα: Σύλληψη καταζητούμενου Βρετανού με ευρωπαϊκό ένταλμα

22:18

Ιράκ: Συλλήψεις πολιτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων στο πλαίσιο επιχείρησης κατά της διαφθοράς

21:47

Χανιά: Συλλήψεις δύο αλλοδαπών για ναρκωτικά και όπλα

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 51χρονης για ληστεία σε βάρος 93χρονου στην Τούμπα

21:00

Πυροσβεστική: 44 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:34

Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις τεσσάρων ατόμων για διακίνηση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων μέσω διαδικτύου

20:31

Καλαφάτης: Σε εφαρμογή η στρατηγική μας για τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Hubs Καινοτομίας με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες

20:09

Στην Κάσο και την Κάρπαθο ο Ν. Ανδρουλάκης τη Δευτέρα και την Τρίτη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider