Ποια είναι τα «hot» θέματα για τον επόμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποια είναι τα «hot» θέματα για τον επόμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης;
Καταρχήν πρέπει να ενεργοποιηθεί σωστά ο μηχανισμός που πληρώνει ετησίως 1,9 δις ευρώ και αυτός δεν είναι άλλος από το ΟΣΔΕ.

Καταρχήν πρέπει να ενεργοποιηθεί σωστά ο μηχανισμός που πληρώνει ετησίως 1,9 δισ. ευρώ και αυτός δεν είναι άλλος από το ΟΣΔΕ. Το σύστημα μέσω του οποίου γίνονται οι πληρωμές νοσεί και είναι πολλές οι εκκρεμότητες που παραμένουν στον αέρα. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι ενεργή στη θεωρία από 1/1/2023, ωστόσο στην πράξη, μηχανογραφικά, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις πληρωμές του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου. Αν δε δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα του ΟΣΔΕ και δεδομένων των περικοπών που προβλέπονται από την ΚΑΠ 2023-2027, είναι σίγουρο πως θα έχουμε έντονες αντιδράσεις, ίσως και εντάσεις από τους αγρότες μας προς τα τέλη του 2023.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι αυτό των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Δεν είναι λίγες οι περιοχές ανά την Ελλάδα που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την ξηρασία, τις επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις, το χαλάζι. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει έντονα και τη χώρα μας και σίγουρα οι ανάγκες αποζημιώσεων έχουν αυξηθεί και θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια. Οι μειωμένες παραγωγές λόγω των καταστροφών και οι χαμηλές τιμές παραγωγού (όχι τελικού καταναλωτή…) όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα, δημιουργούν δύσκολες καταστάσεις σχετικά με την ρευστότητα που απαιτείται στην παρούσα φάση, από κάθε γεωργική εκμετάλλευση. Εκτός των διαθέσιμων πόρων του ΕΛΓΑ, μεγάλο ζήτημα είναι και η ταχύτητα πληρωμής των αποζημιώσεων αυτών.

Επιπλέον, ένα διαχρονικό αίτημα των αγροτών είναι η λήψη μέτρων για τη μείωση ή έστω τη συγκράτηση του κόστους παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Τα περιθώρια στο ζήτημα αυτό λέγεται διαχρονικά πως είναι στενά, ωστόσο οι αγρότες απαιτούν περισσότερης προσοχής και λύσεων γιατί η αγροτική επιχείρηση δεν έχει καμία σχέση με καμία άλλη συμβατική επιχείρηση. Το «αγροτικό πετρέλαιο» ακούστηκε από πολλά πολιτικά «στόματα» προεκλογικά. Μένει να δούμε τι θα γίνει και στην πράξη.

Μη ξεχνάμε πως ο αγροδιατροφικός τομέας στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως κινείται σε αχαρτογράφητα νερά με όλα όσα συμβαίνουν στο γεωπολιτικό στερέωμα (πόλεμοι, προβλήματα σε υπηρεσίες logistics, κλιματική αλλαγή, μεταναστευτικό, κλπ). Ο επόμενος υπουργός πρέπει να είναι έτοιμος να πάρει θέσεις και να δράσει άμεσα ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς τροφίμων στη χώρα μας, σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Αναμένουμε τις εξελίξεις...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται και μετατρέπεται σε πόλη φιλική προς τους πολίτες και αναπτυξιακό και καινοτομικό κόμβο

23:37

Τη ζωή του έχασε 75χρονος σε τροχαίο στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής

23:15

Μπανγκλαντές: Ο νέος πρωθυπουργός, αφιέρωσε τη νίκη του σε εκείνους που «θυσιάστηκαν» για τη δημοκρατία

22:47

Περισσότερες από 100 προσωπικότητες εκφράζουν την υποστήριξή τους στην Ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Παλαιστινιακά Εδάφη

22:18

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ανέστειλαν την παροχή μη αναγκαίων ιατρικών υπηρεσιών σε μεγάλο νοσοκομείο της Γάζας

21:47

Χαρακόπουλος: Στην Αλβανία έχει βαθιές ρίζες η ορθόδοξη παράδοση

21:18

Τασούλας: Παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Μνήμης των θανόντων εν ώρα υπηρεσίας Αστυνομικών

21:00

Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και αναθεώρηση του Συντάγματος στο «μικροσκόπιο» της ΓΣ της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

20:54

Αττική Οδός: Παρατείνεται έως το πρωί της Δευτέρας ο ολικός αποκλεισμός των κλάδων εισόδου από τη Μάνδρα μέχρι το Αιγάλεω

20:50

Κέρκυρα: Βιώσιμη ανάπτυξη και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στο επίκεντρο επίσκεψης της Ό. Κεφαλογιάννη

20:32

Ζελένσκι: Η αλλαγή διαπραγματευτή από τη Ρωσία έχει ως στόχο την αναβολή οποιωνδήποτε αποφάσεων

20:23

Ελβετία: Επιβεβαιώνει την επανάληψη των ΗΠΑ - Ιράν την ερχόμενη εβδομάδα

20:14

Υπ. Εργασίας: : Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 20 Φεβρουαρίου

20:03

Προσωρινά κρατούμενος ο ιδιοκτήτης της μπισκοτοβιομηχανίας Βιολάντα

19:35

ΕΚΤ: Ανοίγει τη «γραμμή σωτηρίας» της σε ευρώ σε σχεδόν όλες τις εκτός ευρώ κεντρικές τράπεζες

19:00

Διάσκεψη Μονάχου: Η μοναξιά της Ευρώπης, τα ανησυχητικά μηνύματα και οι νέες ισορροπίες

18:55

Γαλλία: Η VW θα παραπεμφθεί σε δίκη σχετικά με το προ 10ετίας σκάνδαλο «Dieselgate»

18:46

Μελόνι: Δεν συμμερίζομαι τις κριτικές του Μερτς στην κουλτούρα του MAGA

18:31

Εντοπίστηκαν νέα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων mpox

18:25

Κοινή δήλωση Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Σουηδίας, Ολλανδίας: Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε

18:08

Συνελήφθη εκ νέου ο ιδιοκτήτης της μπισκοτοβιομηχανίας Βιολάντα μετά την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα

18:04

Ρεζά Παχλαβί: Ο γιος του τελευταίου Ιρανού σάχη κάνει έκκληση για αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα του

17:59

Πέλλα: Απέσπασαν χρυσές λίρες και κοσμήματα αξίας 5.000 ευρώ με τηλεφωνική απάτη

17:49

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το μουσικό γκαλά «Ελπίδα και Αγάπη» για τη στήριξη της «ΕΛΠΙΔΑΣ»

17:20

Ρούτε: Η Μόσχα υφίσταται εξωφρενικές απώλειες στην Ουκρανία

17:00

Δημογραφικό: 45αρης ο μέσος Ευρωπαίος - Ποιες χώρες έχουν τον πιο νεανικό πληθυσμό και ποιες είναι οι πιο γερασμένες

16:48

Μελόνι: Πρωτοβουλία αναστολής χρέους λόγω κλιματικών καταστροφών για τα αφρικανικά κράτη

16:37

Φάμελλος: Δεν αποτελεί λύση καμία κομματική περιχαράκωση - Δεν αποτελεί λύση η κομματική αυτονομία

16:28

Μητσοτάκης: Σύσκεψη σχετικά με τη δωρεά του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου για το ΚΑΤ

16:20

Ελληνικό FBI: Οι 10+1 υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider