Έχουν καθόλου φαγητό στις χώρες τους οι πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τη Μεσόγειο;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έχουν καθόλου φαγητό στις χώρες τους οι πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τη Μεσόγειο;
Στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, επέβαιναν πρόσφυγες από την Συρία, το Πακιστάν, την Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν. Σε όλες τις παραπάνω χώρες, η φυσική πείνα απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, επέβαιναν πρόσφυγες από την Συρία, το Πακιστάν, την Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν. Σε όλες τις παραπάνω χώρες, η φυσική πείνα απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αντί αναλύσεων και άλλων σχολίων, παραθέτουμε μια μόνο είδηση ανά χώρα, που φανερώνει την διατροφική της κατάσταση. Στη συνέχεια, είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς γιατί αυτοί οι άνθρωποι προτίμησαν να αναλάβουν το ρίσκο να περάσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα με σαπιοκάραβα.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (ΠΠΣ) του ΟΗΕ, μόλις προχθές ανακοίνωσε οτι λόγω έλλειψης πόρων μειώνει τη βοήθεια σε τροφή σε 2 εκατομμύρια Σύριους από 5,6 εκατομμύρια που φρόντιζε μέχρι τώρα. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα,12 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή πάνω από τον μισό πληθυσμό, βρίσκονται σε καθεστώς διατροφικής ανασφάλειας. Σημειώστε οτι 6,5 εκατ. έχουν εκτοπισθεί από τις εστίες τους λόγω των γνωστών γεγονότων των τελευταίων χρόνων. Η εξάρτηση της χώρας από το ουκρανικό σιτάρι ήταν πολύ μεγάλη, κι αυτό φάνηκε όταν άρχισαν τα προβλήματα εφοδιασμού. Οι τιμές ενός τυπικού καλαθιού τροφίμων στη χώρα αυξάνονται συνεχώς και με μεγάλη ταχύτητα, φθάνοντας έτσι τον Απρίλιο να αντιπροσωπεύουν ποσό τετραπλάσιο του μέσου μισθού ενός δασκάλου!!!

Αντίστοιχα στο μακρινό και ταλαιπωρημένο Αφγανιστάν, το ΠΠΣ ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου οτι εάν οι δωρητές δεν αυξήσουν τη βοήθειά τους, τότε τα χρήματα φθάνουν μόνο μέχρι τον Ιούνιο. Η βοήθεια έφτασε για 13 εκατ. άτομα τον Μάρτιο, 9 εκατ. τον Απρίλιο, 6 εκατ. τον Μάιο και μέχρι εκεί. Εκτιμάται οτι 20 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς πείνας στη χώρα. Να σημειωθεί οτι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών με επικεφαλή γυναίκα, αφού οι άνδρες είτε έχουν σκοτωθεί είτε απουσιάζουν για διάφορους λόγους. Αναρωτιέται κανείς, τι δουλειά και εισόδημα μπορεί να εξασφαλίσει μια γυναίκα για να θρέψει τα παιδιά της σε ένα καθεστώς σαν αυτό που διοικεί το Αφγανιστάν σήμερα...

To Πακιστάν, δοκιμάστηκε πέρυσι από φονικές και καταστρεπτικές πλημμύρες. Εκτιμάται από τον Διεθνή Οργανισμό Προσφύγων, οτι το φαινόμενο κάλυψε το 1/3 της χώρας, προκαλώντας ξεσπίτωμα 33 εκατ. ατόμων και οικονομική καταστροφή ύψους 40 δισ. δολαρίων. Η μειωμένη λοιπόν σοδειά, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές τιμές τροφίμων που επικρατούν παντού στον κόσμο και την ραγδαία υποτίμηση του τοπικού νομίσματος, έχει προκαλέσει μπλοκάρισμα στο πρόγραμμα διανομής επισητιστικής βοήθειας της χώρας. Πλήθος άνθρωποι, στέκονται για πρώτη φορά στη ζωή τους στην ουρά για να παραλάβουν λίγο αλεύρι και ίσως και ρύζι. Στη πρωτεύουσα Καράτσι, σε διάστημα μιας εβδομάδας, ποδοπατήθηκαν 13 γυναίκες που περίμεναν για να πάρουν το μερίδιό τους στη βοήθεια!!! Αντίθετα, στα βόρεια σύνορα με το Αφγανιστάν, το λαθρεμπόριο της επισιτιστικής βοήθειας καλά κρατεί, υπό την προστασία τοπικών παραγόντων.

Στην Παλαιστίνη, οι άνθρωποι ως γνωστό, ζουν υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς. Η υποαπασχόληση και η οικονομική ανέχεια ήταν πάντα στη καθημερινότητά τους. Με την έκρηξη των τιμών τροφίμων, 2 εκατ. περίπου κάτοικοι σε σύνολο 5 εκατ., περιήλθαν σε καθεστώς διατροφικής ανασφάλειας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στη περιοχή της Γάζα, όπου ζουν 2,3 εκατ. άτομα με εκτιμώμενο από τον ΟΗΕ και Παλαιστινιακές πηγές ποσοστό ανεργίας 45% και με το 85% του πληθυσμού να βασίζεται στην διεθνή βοήθεια για να επιβιώσει. Κι εκεί τα χρήματα του ΠΠΣ τελειώνουν και πρόσφατα έγινε έκκληση για αύξηση των δωρεών.

Από τα ελάχιστα στοιχεία ανά χώρα, σταχυολογημένα από πηγές του ΟΗΕ και μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων, είναι αρκετά για να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί τόσοι άνθρωποι φεύγουν από τον τόπο τους με κίνδυνο της ζωής τους. Φαίνεται όμως οτι εκεί, στα σπίτια τους, η ζωή τους κάθε άλλο παρά είναι εξασφαλισμένη, συχνά βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω διατροφικής ανεπάρκειας. Αρα το ρίσκο που στα δικά μας μάτια φαντάζει υψηλό, γι’ αυτούς είναι ελάχιστο.

Ακριβώς αυτό, που εμείς στον προνομιακό τελικά τόπο που ζούμε λέμε: «τι είχαμε τι χάσαμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:41

Προϋπολογισμός: Τα στοιχεία Ιανουαρίου «κλειδώνουν» το πλεόνασμα

07:35

Υδρογονάνθρακες: Το roadmap των ερευνών από Chevron & Helleniq Energy - Το ορόσημο για γεωτρήσεις

07:29

Fly Over Θεσσαλονίκης (ΣΔΙΤ): «Παράθυρο» για αποζημιώσεις σε ΑΒΑΞ - ΜΕΤΚΑ;

07:24

Ένα Eurogroup με ειδικό ενδιαφέρον: Στο επίκεντρο οι παγκόσμιες ανισορροπίες και η ομάδα των 6

07:19

Σε εφαρμογή από σήμερα το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ - Τι αλλάζει για εργοδότες και εργαζόμενους

07:15

ΕΝΦΙΑ 2026: Πότε έρχεται ο λογαριασμός σε 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων - Κλείνει η πλατφόρμα του Ε9

07:07

Πάλι ετοιμάζεται για λάθος κίνηση η Γερμανία - Συνέδριο με φοβικούς αποκλεισμούς στο ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο

07:00

Εβδομάδα Αρείου Πάγου - Πιέσεις για την «αρχιτεκτονική» της ενέργειας - Ο κίνδυνος των margins

23:58

Κίνα: Eπιβεβαιώνει την απαλλαγή από υποχρέωση βίζας για Καναδούς και Βρετανούς επισκέπτες από τις 17 Φεβρουαρίου

23:35

Καλαφάτης: Εθνική και ευρωπαϊκή συμμαχία Έρευνας και ΑΙ στη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου

23:15

Ασπρόπυργος: Εκτεταμένη ρύπανση του περιβάλλοντος διαπιστώθηκε από τις Αρχές σε επιχείρηση - Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια

22:19

Δένδιας: Ελληνικότητα δεν είναι μόνο κυριαρχία, είναι και ποιότητα ζωής

22:16

Λάρισα: Δύο συλλήψεις για παραβίαση μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

21:47

Συνελήφθη 40χρονη στο «Ελ. Βενιζέλος» με 900 πακέτα λαθραία τσιγάρα

21:18

Συνελήφθη 45χρονος για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος γυναικών στα Εξάρχεια

20:58

Αποκαθίστανται σταδιακά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια – Επιμένουν οι ισχυροί άνεμοι

20:48

Μαρινάκης: Το λιμενικό δεν σκοτώνει, διασώζει

20:44

Ευθυμίου: Αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Απριλίου

20:38

Δημοσία δαπάνη η κηδεία της Άννας Ψαρούδα - Μπενάκη

20:35

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ αναχώρησε για τη Γενεύη για τον νέο γύρο συνομιλιών με τις ΗΠΑ

20:30

Δήμας: Αυτοψία σε αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου «Κόρινθος-Πάτρα»

20:20

Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ δεν αμφισβητούν την έκθεση πέντε ευρωπαϊκών χωρών για τον θάνατο του Ναβάλνι και την ευθύνη της Μόσχας

20:08

Τουρκία: Αποστέλλει πλοίο - γεωτρύπανο στη Σομαλία στην πρώτη υπερπόντια έρευνα της για υδρογονάνθρακες

19:54

Σύλληψη 19χρονου στο λιμάνι της Ρόδου - Είχε στην κατοχή του 525,5 γραμμάρια ηρωίνη

19:41

Γερουλάνος: Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που αλλάζει τα πάντα

19:29

Τραμπ: Καλεί τη Χαμάς να αποστρατιωτικοποιηθεί πλήρως και άμεσα

19:23

Ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών για την εκδημία της Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα

19:10

Συνελήφθησαν δύο νεαροί για βιασμό ανηλίκου - Κατηγορείται και ανήλικη για την υπόθεση

19:00

Η δύσκολη μετάβαση σε έναν κόσμο στρατηγικού ανταγωνισμού και «σκληρής ισχύος»

18:53

Καλαφάτης: Οι νέοι της Ελλάδας με ποσοστό 83,5% καταλαμβάνουν στην 1η θέση στη χρήση εργαλείων ΤΝ

gazzetta
gazzetta reader insider insider