Έχουν καθόλου φαγητό στις χώρες τους οι πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τη Μεσόγειο;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έχουν καθόλου φαγητό στις χώρες τους οι πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τη Μεσόγειο;
Στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, επέβαιναν πρόσφυγες από την Συρία, το Πακιστάν, την Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν. Σε όλες τις παραπάνω χώρες, η φυσική πείνα απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, επέβαιναν πρόσφυγες από την Συρία, το Πακιστάν, την Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν. Σε όλες τις παραπάνω χώρες, η φυσική πείνα απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αντί αναλύσεων και άλλων σχολίων, παραθέτουμε μια μόνο είδηση ανά χώρα, που φανερώνει την διατροφική της κατάσταση. Στη συνέχεια, είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς γιατί αυτοί οι άνθρωποι προτίμησαν να αναλάβουν το ρίσκο να περάσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα με σαπιοκάραβα.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (ΠΠΣ) του ΟΗΕ, μόλις προχθές ανακοίνωσε οτι λόγω έλλειψης πόρων μειώνει τη βοήθεια σε τροφή σε 2 εκατομμύρια Σύριους από 5,6 εκατομμύρια που φρόντιζε μέχρι τώρα. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα,12 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή πάνω από τον μισό πληθυσμό, βρίσκονται σε καθεστώς διατροφικής ανασφάλειας. Σημειώστε οτι 6,5 εκατ. έχουν εκτοπισθεί από τις εστίες τους λόγω των γνωστών γεγονότων των τελευταίων χρόνων. Η εξάρτηση της χώρας από το ουκρανικό σιτάρι ήταν πολύ μεγάλη, κι αυτό φάνηκε όταν άρχισαν τα προβλήματα εφοδιασμού. Οι τιμές ενός τυπικού καλαθιού τροφίμων στη χώρα αυξάνονται συνεχώς και με μεγάλη ταχύτητα, φθάνοντας έτσι τον Απρίλιο να αντιπροσωπεύουν ποσό τετραπλάσιο του μέσου μισθού ενός δασκάλου!!!

Αντίστοιχα στο μακρινό και ταλαιπωρημένο Αφγανιστάν, το ΠΠΣ ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου οτι εάν οι δωρητές δεν αυξήσουν τη βοήθειά τους, τότε τα χρήματα φθάνουν μόνο μέχρι τον Ιούνιο. Η βοήθεια έφτασε για 13 εκατ. άτομα τον Μάρτιο, 9 εκατ. τον Απρίλιο, 6 εκατ. τον Μάιο και μέχρι εκεί. Εκτιμάται οτι 20 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς πείνας στη χώρα. Να σημειωθεί οτι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών με επικεφαλή γυναίκα, αφού οι άνδρες είτε έχουν σκοτωθεί είτε απουσιάζουν για διάφορους λόγους. Αναρωτιέται κανείς, τι δουλειά και εισόδημα μπορεί να εξασφαλίσει μια γυναίκα για να θρέψει τα παιδιά της σε ένα καθεστώς σαν αυτό που διοικεί το Αφγανιστάν σήμερα...

To Πακιστάν, δοκιμάστηκε πέρυσι από φονικές και καταστρεπτικές πλημμύρες. Εκτιμάται από τον Διεθνή Οργανισμό Προσφύγων, οτι το φαινόμενο κάλυψε το 1/3 της χώρας, προκαλώντας ξεσπίτωμα 33 εκατ. ατόμων και οικονομική καταστροφή ύψους 40 δισ. δολαρίων. Η μειωμένη λοιπόν σοδειά, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές τιμές τροφίμων που επικρατούν παντού στον κόσμο και την ραγδαία υποτίμηση του τοπικού νομίσματος, έχει προκαλέσει μπλοκάρισμα στο πρόγραμμα διανομής επισητιστικής βοήθειας της χώρας. Πλήθος άνθρωποι, στέκονται για πρώτη φορά στη ζωή τους στην ουρά για να παραλάβουν λίγο αλεύρι και ίσως και ρύζι. Στη πρωτεύουσα Καράτσι, σε διάστημα μιας εβδομάδας, ποδοπατήθηκαν 13 γυναίκες που περίμεναν για να πάρουν το μερίδιό τους στη βοήθεια!!! Αντίθετα, στα βόρεια σύνορα με το Αφγανιστάν, το λαθρεμπόριο της επισιτιστικής βοήθειας καλά κρατεί, υπό την προστασία τοπικών παραγόντων.

Στην Παλαιστίνη, οι άνθρωποι ως γνωστό, ζουν υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς. Η υποαπασχόληση και η οικονομική ανέχεια ήταν πάντα στη καθημερινότητά τους. Με την έκρηξη των τιμών τροφίμων, 2 εκατ. περίπου κάτοικοι σε σύνολο 5 εκατ., περιήλθαν σε καθεστώς διατροφικής ανασφάλειας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στη περιοχή της Γάζα, όπου ζουν 2,3 εκατ. άτομα με εκτιμώμενο από τον ΟΗΕ και Παλαιστινιακές πηγές ποσοστό ανεργίας 45% και με το 85% του πληθυσμού να βασίζεται στην διεθνή βοήθεια για να επιβιώσει. Κι εκεί τα χρήματα του ΠΠΣ τελειώνουν και πρόσφατα έγινε έκκληση για αύξηση των δωρεών.

Από τα ελάχιστα στοιχεία ανά χώρα, σταχυολογημένα από πηγές του ΟΗΕ και μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων, είναι αρκετά για να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί τόσοι άνθρωποι φεύγουν από τον τόπο τους με κίνδυνο της ζωής τους. Φαίνεται όμως οτι εκεί, στα σπίτια τους, η ζωή τους κάθε άλλο παρά είναι εξασφαλισμένη, συχνά βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω διατροφικής ανεπάρκειας. Αρα το ρίσκο που στα δικά μας μάτια φαντάζει υψηλό, γι’ αυτούς είναι ελάχιστο.

Ακριβώς αυτό, που εμείς στον προνομιακό τελικά τόπο που ζούμε λέμε: «τι είχαμε τι χάσαμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:36

Στα 20 δισ. ευρώ το ταξιδιωτικό πλεόνασμα στο 11μηνο

14:34

Στους 915.889 οι άνεργοι στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

14:26

Οι πιο ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες για το 2026

14:21

Επαναλειτούργησε ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός του κόσμου στην Ιαπωνία

14:21

Χουάνγκ (Nvidia): Θα χρειαστούμε πολλά τρισ. δολάρια για την AI

14:08

«Παγώνει» η συμφωνία Mercosur: Στο Δικαστήριο της ΕΕ με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου

13:56

Ισπανία: Οι μηχανοδηγοί καλούν σε απεργία μετά την σειρά σιδηροδρομικών ατυχημάτων

13:56

«Συμβούλιο Ειρήνης»: Ιταλία, Σουηδία και Νορβηγία δεν θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία Τραμπ

13:47

Ρούτε: Μία μελετημένη διπλωματία είναι ο τρόπος διαχείρισης του θέματος Γροιλανδίας

13:42

Alpha Asset Management: Στα 7,5 δισ. ευρώ τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση το 2025

13:42

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη Μόσχα αύριο Γουίτκοφ - Κούσνερ, θα συναντηθούν με τον Πούτιν

13:41

Συνεδρίασε ξανά η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου για την κακοκαιρία

13:35

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Μεγαλώνει η μισθολογική «ψαλίδα» Ελλάδας, ΕΕ - Δυσβάστακτο το κόστος στέγασης

13:30

Ρωσία: Το Κρεμλίνο ζητάει περισσότερη σαφήνεια για το αμερικανικό «μυστικό ηχητικό όπλο»

13:22

Υπερκάλυψη κατά 2,42 φορές για τα εξάμηνα έντοκα 400 εκατ. ευρώ - Έπεσε στο 1,85% η απόδοση

13:18

ΣτΕ: Το υπ. Παιδείας παρέλειψε να εισάγει το μάθημα της ηθικής για μαθητές που απαλλάσσονται από τα Θρησκευτικά

13:17

Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων: Πλήρης χαρτογράφηση δανείων και οφειλών - Τι αλλάζει

13:12

Γαλλία: Η Lactalis ανακάλεσε παρτίδες βρεφικού γάλακτος σε 18 χώρες λόγω παρουσίας τοξίνης

13:06

Χατζηθεοδοσίου: Tα επιμελητήρια να δημιουργούν σχολές προσαρμοσμένες στις ανάγκες της αγοράς

13:01

Πλατφόρμα - «οδηγός» για όσους θέλουν να μετεγκατασταθούν στην Περιφέρεια - Τι θα περιλαμβάνει

12:55

Μ. Βρετανία: Διπλάσιο χρόνο περνούν τα νήπια μπροστά στις οθόνες - Οι συστάσεις του ΠΟΥ

12:50

Χατζηδάκης: Νέο υπόδειγμα πολιτικής η δέσμευση για τον προγραμματισμό του 2026

12:34

Κακοκαιρία: Τι είναι τα σακιά και τα νάιλον που βάζουν σε σχάρες στα πεζοδρόμια;

12:25

ΔΥΠΑ: Από σήμερα οι αιτήσεις για νέο πρόγραμμα επιχορήγησης του κλάδου γουνοποιίας

12:17

Αυξήθηκαν αφίξεις και διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα τον Νοέμβριο

12:10

Politico: Η Ευρώπη όλο και πιο κοντά στην ενεργοποίηση του «εμπορικού μπαζούκα» κατά των ΗΠΑ

12:06

Η Κίνα υπερασπίζεται ένα παγκόσμιο σύστημα «με επίκεντρο τον ΟΗΕ»

12:04

Με +3,4% «έτρεξε» ο βρετανικός πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

12:01

Ακριβό ή «βρώμικο» φαγητό; Το δίλημμα του πράσινου πληθωρισμού και η υποκρισία της αγοράς

11:59

Μπέσεντ προς Ευρώπη: «Καθίστε να ακούσετε τα επιχειρήματα του Τραμπ για την Γροιλανδία»

gazzetta
gazzetta reader insider insider