Από το αγρόκτημα στο τραπέζι: Έχετε ποτέ σκεφτεί το ταξίδι του... «φαγητού» σας;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Από το αγρόκτημα στο τραπέζι: Έχετε ποτέ σκεφτεί το ταξίδι του... «φαγητού» σας;
Το ταξίδι του φαγητού μας από το αγρόκτημα στο τραπέζι είναι μια πολύπλοκη και συναρπαστική διαδικασία που περιλαμβάνει πολλούς ανθρώπους και βήματα.

Έχεις αναλογιστεί ποτέ από πού προέρχεται το φαγητό σου ή πώς καταλήγει στο πιάτο σου; Το ταξίδι του φαγητού μας από το αγρόκτημα στο τραπέζι είναι μια πολύπλοκη και συναρπαστική διαδικασία που περιλαμβάνει πολλούς ανθρώπους και βήματα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε το ταξίδι του φαγητού μας και θα κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία της υποστήριξης της βιώσιμης γεωργίας.

Βήμα 1ο: Καλλιέργεια και συγκομιδή

Το ταξίδι του φαγητού μας ξεκινά από το χωράφι ή τον στάβλο. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι εργάζονται για να φυτέψουν, να καλλιεργήσουν και να συγκομίσουν μια μεγάλη ποικιλία καλλιεργειών. Οι καλλιέργειες φροντίζονται προσεκτικά και συγκομίζονται στον βέλτιστο χρόνο για να εξασφαλιστεί η μέγιστη απόδοση και ποιότητα. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη διαδικασία καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών συνθηκών, της υγείας του εδάφους, της διαχείρισης παρασίτων και ασθενειών και της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Οι κτηνοτρόφοι μας από την άλλη εργάζονται καθημερινά στις σταβλικές τους εγκαταστάσεις ώστε τελικά να παρέχουν τα ζωικά προϊόντα τους στον έμπορο ή απευθείας στον καταναλωτή.

Βήμα 2: Επεξεργασία και συσκευασία

Μόλις συγκομιστούν οι καλλιέργειες, μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας όπου καθαρίζονται, ταξινομούνται και συσκευάζονται για αποστολή. Στη φάση αυτή εργάζονται πολλοί άνθρωποι. Μεταποιητές τροφίμων, Συσκευαστήρια, πολλοί οδηγοί φορτηγών και άλλοι. Η επεξεργασία τροφίμων μπορεί να λάβει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της κονσερβοποίησης, της κατάψυξης ή της ξήρανσης. Η διαδικασία συσκευασίας είναι σημαντική, αφού βοηθά στην προστασία των τροφίμων κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση.

Βήμα 3: Μεταφορά και αποθήκευση

Η μεταφορά είναι ένα κρίσιμο βήμα στο «ταξίδι» του φαγητού μας. Μόλις συσκευαστούν, τα τρόφιμα φορτώνονται σε φορτηγά και μεταφέρονται σε αποθήκες, κέντρα διανομής (Logistics) ή απευθείας σε παντοπωλεία και εστιατόρια. Η σωστή αποθήκευση είναι επίσης σημαντική, καθώς βοηθά στη διατήρηση της ποιότητας των τροφίμων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τρόφιμα μπορεί να χρειαστεί να ψύχονται ή να καταψύχονται κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση. Για τον λόγο αυτό απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις από τις εταιρείες Logistics.

Βήμα 4: Αγορά και κατανάλωση

Το τελευταίο βήμα στο «ταξίδι» του φαγητού μας είναι η αγορά και τελικά η κατανάλωση αυτού. Η «αγορά» από την οποία οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα αποτελείτε από πάρα πολλές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων παντοπωλείων, αγορών αγροτών και εστιατορίων και άλλες.

Εκτός των παραπάνω κλάδων δεν πρέπει να αγνοούμε όλους αυτούς που εργάζονται και για την προώθηση των τροφίμων. Διαφημιστές, γραφίστες, τυπογραφεία και πολλοί άλλοι κλάδοι.

Συμπερασματικά, το ταξίδι του φαγητού μας από το αγρόκτημα στο πιάτο μας είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που για να έρθει εις πέρας απαιτεί πολλούς ανθρώπους - εργαζόμενους και βήματα. Η κατανόηση αυτού του ταξιδιού μπορεί να μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για την καλλιέργεια και τη συγκομιδή των τροφίμων μας, αλλά και να καταλάβουν πολλοί πως τελικά αν δεν υπάρξει παραγωγή τροφίμου σε μια χώρα δεν πλήττονται μόνο οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι μας, αλλά πάρα πολλοί άλλοι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους, όπως προκύπτει από τα παραπάνω τέσσερα απλά βήματα που περιγράψαμε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:20

Ρύπανση: Στην «γκρίζα ζώνη» η Ελλάδα - Τι αποκαλύπτει η νέα παγκόσμια έκθεση της IQAir

09:13

Προσλήψεις 448 διοικητικών υπαλλήλων στην ΕΕ με αρχικό μισθό 6.863 ευρώ

09:06

Ενεργειακή Κρίση: Πώς θα συμπληρωθεί το παζλ των νέων μέτρων στήριξης

23:49

Στη Λέσβο την Τρίτη ο Ν. Ανδρουλάκης - Σύσκεψη με κτηνοτρόφους για αφθώδη πυρετό

23:20

ΔΕΠΥ: Δεν εξαφανίζεται με την ηλικία - Με ποιες παθήσεις συνδέεται

22:52

Πρόσβαση του ασθενή στο ΕΣΥ ανά Επικράτεια - Σε τροχιά βελτιώσεων η Ελλάδα

22:24

Παχυσαρκία: Νέα φάρμακα, βιοδείκτες πρόβλεψης και το μέλλον της εξατομικευμένης θεραπείας

21:56

Πέθαναν οι ηθοποιοί Ναταλί Μπαγιέ και Νάντια Φαρές

21:28

Βουλή: Προς κύρωση οι συμφωνίες με Ιταλία - Πολωνία για «αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών»

21:00

Γιατί τα κρέατα «έχουν προτεραιότητα» στις αυξήσεις τιμών λόγω πολέμου;

20:45

Η Rosatom έτοιμη να βοηθήσει στην απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν

20:30

Πρώτο κύμα απολύσεων στη Meta στις 20 Μαΐου - Στην έξοδο 8.000 εργαζόμενοι

20:16

Ευρωομόλογα: Πιο κοντά από ποτέ αλλά ακόμη μακριά

20:02

Ψήφος εμπιστοσύνης στη διοίκηση της BP από το νορβηγικό κρατικό ταμείο επενδύσεων

19:48

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την Τουρκία: Αναφαίρετο το δικαίωμα στα 12 μίλια

19:34

Τι αναζητά το μικρότερο κατοικημένο νησί στην Ισπανία

19:20

WSJ: Απόβαση σε πλοία που συνδέονται με το Ιράν σχεδιάζει ο αμερικανικός στρατός

19:06

Στη Βαρκελώνη ο Νίκος Ανδρουλάκης

18:52

Πάπας Λέων: «Δεν με ενδιαφέρει να μπω σε αντιπαράθεση με τον Τραμπ»

18:38

Σε επέμβαση για ειλεό υπεβλήθη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη

18:24

Κίεβο: Τουλάχιστον 5 νεκροί από πυροβολισμούς - 58χρονος από τη Μόσχα ο δράστης

18:10

Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Γιώργου Μυλωνάκη

17:56

ΕΔΕ για την αντιμετώπιση της Μυρτώς στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς με εντολή Γεωργιάδη

17:42

Δύο συλλήψεις για πυρκαγιές σε Κορινθία και Αχαΐα - Tα πρόστιμα

17:28

Χειροπέδες σε μεθυσμένο οδηγό που έτρεχε με πάνω από 200 χλμ/ώρα στη Λεωφόρο Κηφισού

17:14

Μακρόν: Νεκρός Γάλλος στρατιώτης σε επίθεση στον Λίβανο

17:00

Στην 4η θέση της ΕΕ η Ελλάδα στην ανεπίσημη εργασία - Μάστιγα η υποδηλωμένη απασχόληση

16:45

Χεζμπολάχ: «Δεν μας απασχολούν οι συνομιλίες Τελ Αβίβ - Βηρυτού»

16:30

Τραμπ: Το Ιράν δεν μπορεί να μας εκβιάσει - «Η Τεχεράνη εξετάζει νέες προτάσεις από Ουάσιγκτον»

16:16

Χρυσοχοΐδης από Κρήτη: Η μάχη που δίνουμε δεν έχει χρώματα και κομματική διάσταση

gazzetta
gazzetta reader insider insider