Τα πράσινα ταξί εφαλτήριο για μια αλλαγή της εικόνας των δημόσιων μεταφορών στην Ελλάδα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα πράσινα ταξί εφαλτήριο για μια αλλαγή της εικόνας των δημόσιων μεταφορών στην Ελλάδα
Η ηλεκτροκίνηση συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία.

Η ηλεκτροκίνηση συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία. Το 2022 κλείνει με ένα μερίδιο αγοράς 7.9% στο σύνολο των πωλήσεων και ταξινομήσεις πάνω από 8.000 ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων στην επικράτεια, νούμερα που ξεπερνούν και τους ετήσιους στόχους του ΕΣΕΚ, όπως πρόσφατα δήλωσε και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα. Σδούκου. Τα φορολογικά και οικονομικά κίνητρα που έχουν δοθεί (Κινούμαι Ηλεκτρικά 1 και 2, φοροαπαλλαγές) έχουν δώσει την αναγκαία ώθηση στην αγορά ηλεκτροκίνησης και στην ανάπτυξη των αντίστοιχων υποδομών.

Όμως μέχρι σήμερα υπήρχε μια κατηγορία οχημάτων, τα οποία ενώ επιδοτούνταν από το πρώτο Κινούμαι Ηλεκτρικά, δεν υπήρξε το αντίστοιχο ενδιαφέρον: Τα ταξί. Η γηραιότητα του στόλου, που υπολογίζεται περίπου στα 13 έτη σε συνδυασμό με το πλήθος των ντιζελοκίνητων κυκλοφορούντων οχημάτων, που υπολογίζεται σε περίπου 28.500, αναδεικνύουν την σημασία της ηλεκτροκίνησης, καθώς οι συχνές στάσεις και οι μικρές ταχύτητες, αυξάνουν τις εκπομπές ρύπων ανά χιλιόμετρο σε σχέση με τις αντίστοιχες των επιβατικών αυτοκινήτων. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι περισσότερες διαδρομές των ταξί πραγματοποιούνται εντός του αστικού ιστού και πολλές φορές χωρίς κάποιο επιβάτη.

Η ανακοίνωση της έναρξης της Δράσης «Πράσινα Ταξί» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αντικατάσταση του στόλου των Ταξί με νέα, ηλεκτρικά, δίνοντας μια σημαντική επιδότηση για 2,000 οχήματα, η οποία συνοδεύεται με υποχρεωτική απόσυρση και διαγραφή του παλιού, προς αντικατάσταση, οχήματος. Η Δράση είναι προς την σωστή κατεύθυνση και στην βάση του εθνικού σχεδιασμού, όπως αποτυπώνεται στον Κλιματικό Νόμο με την υποχρεωτικότητα από το 2026 τα νέα ταξί να είναι ηλεκτρικά στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να ενταχθεί στον σχεδιασμό, το ταχύτερον δυνατόν και η ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών γρήγορης φόρτισης, οι οποίες είναι αναγκαίες για την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης στα ταξί με την περιορισμένη εμβέλεια και τα πολλά επιβατοχιλιόμετρα που διανύουν καθημερινά.

Όλα τα παραπάνω θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε στο 6ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης που διοργανώνει για μια ακόμη χρονιά η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) και το insider.gr στις 18 Ιανουαρίου στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, όπου το παρελθόν της αυτοκίνησης θα συναντήσει το μέλλον της ηλεκτροκίνησης. Το συνέδριο, θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ηλεκτροκίνησης και στην ανάπτυξη δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών, στον μετασχηματισμό του κλάδου των μεταφορών, στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στην μικροκινητικότητα και στην έρευνα και καινοτομία και θα περιλαμβάνει συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, του επιχειρηματικού κλάδου και της έρευνας και καινοτομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:39

Η μεγάλη στροφή της ΔΕΗ: Aπό τις κιλοβατώρες… στα data και την Ευρώπη

12:35

ΙΕΑ: «Σφιχτή η αγορά LNG μέχρι το 2027» εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή

12:34

Η ΔΥΠΑ στο επίκεντρο της αριστείας στην επαγγελματική εκπαίδευση - Συμμετοχή στα VET Excellence Awards Greece 2026

12:32

Κοντόπουλος: «Δεύτερο πιο επιτυχημένο παγκοσμίως το ελληνικό χρηματιστήριο»

12:26

Κουτεντάκης (Πειραιώς): Οι τρεις βασικές τάσεις στο embedded banking

12:23

Η Volvo βλέπει αύξηση παραγγελιών από την ευρωπαϊκή αγορά

12:21

Ζανιάς (Eurobank): Κρίσιμες οι επενδύσεις κεφαλαιακής έντασης και τεχνολογίας

12:19

Ουκρανία: Πέντε νεκροί και 15 τραυματίες από νέο μπαράζ ρωσικών επιθέσεων σε Οδησσό, Χάρκοβο

12:15

Πιερρακάκης: Θα ληφθούν και άλλα μέτρα στήριξης εάν χρειαστεί - Συγκρατημένα αισιόδοξος για την κρίση

12:09

Σαλακάς (Alpha Bank): Εξαγορές και συγχωνεύσεις το «κλειδί» για την επόμενη φάση ανάπτυξης

11:59

Χατζηδάκης για συνταγματική αναθεώρηση: «Να πάμε συναινετικά για την επανεκκίνηση του πολιτικού συστήματος»

11:49

Το στίγμα των αναλυτών για την ΑΜΚ-μαμούθ της ΔΕΗ

11:48

Η Κίνα χαρακτηρίζει «παντελώς αβάσιμες» τις κατηγορίες των ΗΠΑ για την τεχνητή νοημοσύνη

11:46

Σάντσεθ: Η ΕΕ πρέπει να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

11:37

Κώτσηρας: «Με μόνιμες παρεμβάσεις αυξάνουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών»

11:36

Πιερ Γκραμένια: Η προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν θα ομαλοποιηθεί γρήγορα

11:23

Ολοταχώς για εβδομαδιαίες απώλειες 2,5% οι ευρωαγορές με μεσανατολικές πιέσεις

11:21

Πακιστάν: Ο στρατός εξουδετέρωσε 22 ενόπλους κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν

11:19

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 1% για τον Γενικό Δείκτη, στο επίκεντρο η ΔΕΗ

11:15

Ταμείο Ανάκαμψης: Έρχεται η τελική αναθεώρηση - Έχει γίνει το 53% των ορόσημων

11:10

Ζαχαράκη: Πυρήνας του σύγχρονου σχολείου η εκπαίδευση για την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα

11:06

Αναστασάτος (Eurobank): Οι 2 βασικοί στόχοι της ελληνικής οικονομίας για υψηλότερη ανάπτυξη

11:04

«Ομάδα Σημαίνει»: Το ντοκιμαντέρ της Novibet για τη δύναμη του αθλητισμού στις τοπικές κοινωνίες

11:01

Messinia Challenge 2026: Πέρα από τον αθλητισμό, μια ολοκληρωμένη εμπειρία

10:51

Αγαπηδάκη: Η πρόληψη στο επίκεντρο της Δημόσιας Υγείας

10:50

Ο ΠΟΥ χαιρετίζει τα αποτελέσματα της εκστρατείας «για την κάλυψη του χαμένου χρόνου» στον παιδικό εμβολιασμό

10:37

Χαρακόπουλος: «Τάχιστα να κριθούν οι βουλευτές σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ»

10:24

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να αυξήσουν την ποσόστωση των προσφύγων που υποδέχονται

10:10

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Έμπρακτη στήριξη στους Έλληνες - Θεμέλιο η δημοσιονομική ισορροπία

10:09

Αυξάνεται ο αριθμός των «Απάτητων Παραλιών» σε 251 – Ενισχύεται το πλαίσιο περιβαλλοντικής προστασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider