Τα πράσινα ταξί εφαλτήριο για μια αλλαγή της εικόνας των δημόσιων μεταφορών στην Ελλάδα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα πράσινα ταξί εφαλτήριο για μια αλλαγή της εικόνας των δημόσιων μεταφορών στην Ελλάδα
Η ηλεκτροκίνηση συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία.

Η ηλεκτροκίνηση συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία. Το 2022 κλείνει με ένα μερίδιο αγοράς 7.9% στο σύνολο των πωλήσεων και ταξινομήσεις πάνω από 8.000 ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων στην επικράτεια, νούμερα που ξεπερνούν και τους ετήσιους στόχους του ΕΣΕΚ, όπως πρόσφατα δήλωσε και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα. Σδούκου. Τα φορολογικά και οικονομικά κίνητρα που έχουν δοθεί (Κινούμαι Ηλεκτρικά 1 και 2, φοροαπαλλαγές) έχουν δώσει την αναγκαία ώθηση στην αγορά ηλεκτροκίνησης και στην ανάπτυξη των αντίστοιχων υποδομών.

Όμως μέχρι σήμερα υπήρχε μια κατηγορία οχημάτων, τα οποία ενώ επιδοτούνταν από το πρώτο Κινούμαι Ηλεκτρικά, δεν υπήρξε το αντίστοιχο ενδιαφέρον: Τα ταξί. Η γηραιότητα του στόλου, που υπολογίζεται περίπου στα 13 έτη σε συνδυασμό με το πλήθος των ντιζελοκίνητων κυκλοφορούντων οχημάτων, που υπολογίζεται σε περίπου 28.500, αναδεικνύουν την σημασία της ηλεκτροκίνησης, καθώς οι συχνές στάσεις και οι μικρές ταχύτητες, αυξάνουν τις εκπομπές ρύπων ανά χιλιόμετρο σε σχέση με τις αντίστοιχες των επιβατικών αυτοκινήτων. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι περισσότερες διαδρομές των ταξί πραγματοποιούνται εντός του αστικού ιστού και πολλές φορές χωρίς κάποιο επιβάτη.

Η ανακοίνωση της έναρξης της Δράσης «Πράσινα Ταξί» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αντικατάσταση του στόλου των Ταξί με νέα, ηλεκτρικά, δίνοντας μια σημαντική επιδότηση για 2,000 οχήματα, η οποία συνοδεύεται με υποχρεωτική απόσυρση και διαγραφή του παλιού, προς αντικατάσταση, οχήματος. Η Δράση είναι προς την σωστή κατεύθυνση και στην βάση του εθνικού σχεδιασμού, όπως αποτυπώνεται στον Κλιματικό Νόμο με την υποχρεωτικότητα από το 2026 τα νέα ταξί να είναι ηλεκτρικά στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να ενταχθεί στον σχεδιασμό, το ταχύτερον δυνατόν και η ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών γρήγορης φόρτισης, οι οποίες είναι αναγκαίες για την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης στα ταξί με την περιορισμένη εμβέλεια και τα πολλά επιβατοχιλιόμετρα που διανύουν καθημερινά.

Όλα τα παραπάνω θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε στο 6ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης που διοργανώνει για μια ακόμη χρονιά η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) και το insider.gr στις 18 Ιανουαρίου στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, όπου το παρελθόν της αυτοκίνησης θα συναντήσει το μέλλον της ηλεκτροκίνησης. Το συνέδριο, θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ηλεκτροκίνησης και στην ανάπτυξη δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών, στον μετασχηματισμό του κλάδου των μεταφορών, στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στην μικροκινητικότητα και στην έρευνα και καινοτομία και θα περιλαμβάνει συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, του επιχειρηματικού κλάδου και της έρευνας και καινοτομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:48

Μητσοτάκης: Η πλήρης ανάταξη των υποδομών του ΕΣΥ αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα

15:39

Ανακαίνιση Κατοικίας: Παράταση προθεσμίας έως 30 Σεπτεμβρίου και διεύρυνση κριτηρίων

15:31

Η Ντόλι Πάρτον τα είχε όλα έτοιμα - Όλα όσα θα γίνουν μετά τον θάνατό της

15:25

ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζεται για άλλους 24 μήνες η απασχόληση των ανέργων απολυθέντων

15:20

Το ΥΠΕΞ του Ιράν πιέζει τις άλλες χώρες να μην εφαρμόσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ

15:14

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων στις 2 Σεπτεμβρίου

15:12

10 ξενοδοχεία στην Ιταλία για παραμυθένια διαμονή

15:09

Ισπανός υπουργός Εσωτερικών: «Η βία δεν είναι λύση στη Θέουτα»

15:08

Τσίπρας: «Ετοιμαζόμαστε όχι μόνο να δώσουμε τη μάχη αλλά και για να κυβερνήσουμε την επόμενη μέρα»

15:02

Πυρκαγιά στο Πλουτοχώρι της Ηλείας - Ήχησε το 112

14:54

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιά αύριο σε Κρήτη, Ρόδου και Κάρπαθο - Στο «πορτοκαλί» πολλές περιοχές της χώρας

14:40

Νεπάλ: Έφτασαν τους 538 οι νεκροί - Πάνω από 90.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από την καταστροφή

14:40

Τι αναμένουν οι αγορές από την ομιλία του Κέβιν Γουός στο Τζάκσον Χολ

14:21

Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη Δυτ. Μακεδονία δείχνει απτά αποτελέσματα

14:18

ΠΟΥ: Τερματισμός της επιδημίας Έμπολα στην Ουγκάντα - 42 ημέρες χωρίς νέο κρούσμα

14:06

Eurobank: Θετική η συμβολή του εξωτερικού τομέα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

13:53

Περιοδεία Μητσοτάκη σε Δυτική Μακεδονία: Τα σχέδια της κυβέρνησης για στήριξη της μεταποίησης

13:46

Νέα σελίδα για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με 700 νέες θέσεις φοιτητικής στέγασης

13:46

Στην 8η θέση της Ευρώπης το «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε εμπορικές πτήσεις

13:30

UBS: Η Ευρώπη θα αναγκαστεί να «κυνηγήσει» φυσικό αέριο

13:21

Νορβηγία: Ποιος είναι ο νέος βασιλιάς Χάακον και ποια είναι η επόμενη ημέρα για το στέμμα

13:11

Lefties: Το οικονομικό brand της Inditex άνοιξε στη Βρετανία και απειλεί Shein και Primark

12:58

ΣΒΕ: Εθνικό σύμφωνο για τη βιομηχανία και 10ετή βιομηχανική στρατηγική πρότεινε στον Κυρ. Μητσοτάκη

12:48

Η Ισλανδία ζυγίζει το ευρωπαϊκό της μέλλον: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το δημοψήφισμα

12:31

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Τη Δευτέρα οι υπογραφές Ελλάδας-Ισραήλ για τον νέο αντιαεροπορικό θόλο

12:30

Τράπεζες: Η αγορά δεν ακολουθεί κατά πόδας τους αναλυτές

12:29

Αραγτσί: Μπορεί να υπάρξει διπλωματία αν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν την πολιτική πίεσης

12:26

Μείωση 0,8% στις οικοδομικές άδειες τον Μάιο

12:17

Αύξηση 11,8% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Ιούλιο

12:13

Το Ταμείο Ανάκαμψης πέθανε - Ζήτω το Ταμείο Ανάκαμψης


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider