Τα πράσινα ταξί εφαλτήριο για μια αλλαγή της εικόνας των δημόσιων μεταφορών στην Ελλάδα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα πράσινα ταξί εφαλτήριο για μια αλλαγή της εικόνας των δημόσιων μεταφορών στην Ελλάδα
Η ηλεκτροκίνηση συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία.

Η ηλεκτροκίνηση συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία. Το 2022 κλείνει με ένα μερίδιο αγοράς 7.9% στο σύνολο των πωλήσεων και ταξινομήσεις πάνω από 8.000 ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων στην επικράτεια, νούμερα που ξεπερνούν και τους ετήσιους στόχους του ΕΣΕΚ, όπως πρόσφατα δήλωσε και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα. Σδούκου. Τα φορολογικά και οικονομικά κίνητρα που έχουν δοθεί (Κινούμαι Ηλεκτρικά 1 και 2, φοροαπαλλαγές) έχουν δώσει την αναγκαία ώθηση στην αγορά ηλεκτροκίνησης και στην ανάπτυξη των αντίστοιχων υποδομών.

Όμως μέχρι σήμερα υπήρχε μια κατηγορία οχημάτων, τα οποία ενώ επιδοτούνταν από το πρώτο Κινούμαι Ηλεκτρικά, δεν υπήρξε το αντίστοιχο ενδιαφέρον: Τα ταξί. Η γηραιότητα του στόλου, που υπολογίζεται περίπου στα 13 έτη σε συνδυασμό με το πλήθος των ντιζελοκίνητων κυκλοφορούντων οχημάτων, που υπολογίζεται σε περίπου 28.500, αναδεικνύουν την σημασία της ηλεκτροκίνησης, καθώς οι συχνές στάσεις και οι μικρές ταχύτητες, αυξάνουν τις εκπομπές ρύπων ανά χιλιόμετρο σε σχέση με τις αντίστοιχες των επιβατικών αυτοκινήτων. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι περισσότερες διαδρομές των ταξί πραγματοποιούνται εντός του αστικού ιστού και πολλές φορές χωρίς κάποιο επιβάτη.

Η ανακοίνωση της έναρξης της Δράσης «Πράσινα Ταξί» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αντικατάσταση του στόλου των Ταξί με νέα, ηλεκτρικά, δίνοντας μια σημαντική επιδότηση για 2,000 οχήματα, η οποία συνοδεύεται με υποχρεωτική απόσυρση και διαγραφή του παλιού, προς αντικατάσταση, οχήματος. Η Δράση είναι προς την σωστή κατεύθυνση και στην βάση του εθνικού σχεδιασμού, όπως αποτυπώνεται στον Κλιματικό Νόμο με την υποχρεωτικότητα από το 2026 τα νέα ταξί να είναι ηλεκτρικά στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να ενταχθεί στον σχεδιασμό, το ταχύτερον δυνατόν και η ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών γρήγορης φόρτισης, οι οποίες είναι αναγκαίες για την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης στα ταξί με την περιορισμένη εμβέλεια και τα πολλά επιβατοχιλιόμετρα που διανύουν καθημερινά.

Όλα τα παραπάνω θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε στο 6ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης που διοργανώνει για μια ακόμη χρονιά η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) και το insider.gr στις 18 Ιανουαρίου στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, όπου το παρελθόν της αυτοκίνησης θα συναντήσει το μέλλον της ηλεκτροκίνησης. Το συνέδριο, θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ηλεκτροκίνησης και στην ανάπτυξη δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών, στον μετασχηματισμό του κλάδου των μεταφορών, στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στην μικροκινητικότητα και στην έρευνα και καινοτομία και θα περιλαμβάνει συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, του επιχειρηματικού κλάδου και της έρευνας και καινοτομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:52

Κυρανάκης: «Το πρώτο καλοκαίρι με λειτουργικό κλιματισμό σε όλα τα λεωφορεία»

18:49

Μητσοτάκης για τα 6 χρόνια gov.gr: Ψηφιακή επανάσταση που βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών

18:36

Qualco: Πρόταση για διανομή μερίσματος 0,045 ευρώ ανά μετοχή

18:23

ΝΔ: Συνεδριάζει την Τετάρτη η Πολιτική Επιτροπή για την εκλογή γραμματέα

18:10

Ο ΓΓ του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή

18:05

Ακαθάριστα οικόπεδα: Καθυστερούν οι δηλώσεις παρά τα πρόστιμα και τους ελέγχους - Τι θα γίνει με την προθεσμία

17:49

Τσιόδρας προς Επίτροπο Ενέργειας: Χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις στα δίκτυα

17:47

Το δεύτερο υψηλότερο κλείσιμο εντός του 2026 στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:45

Ζελένσκι: Ουκρανία και Λετονία υπέγραψαν συμφωνία για προμήθεια και κατασκευή drones

17:40

Spetses Classic Yacht Regatta 2026: Η αντίστροφη μέτρηση για την επετειακή 15η διοργάνωση ξεκίνησε

17:39

Κικίλιας: 420 προσλήψεις στο Λιμενικό για να καλυφθεί η διαφορά αξιωματικών - λιμενοφυλάκων

17:39

CrowdStrike: Οι Κινέζοι χάκερς συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή κατασκοπείας για τις εταιρείες τεχνολογίας

17:38

Τουρκία: Καταγγελία Οζέλ για σχέδιο εξουδετέρωσης του CHP - Ο Κιλιτσντάρογλου προαναγγέλλει διαγραφές

17:27

Μείωση κατά 19% στις αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ το 2025

17:22

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουλίου

17:12

Δίκη για τα Τέμπη: Αντιδρούν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων για την εισαγγελική πρόταση

17:08

Ισραήλ: Καταδικάζει τα «επαίσχυντα μέτρα» των δυτικών χωρών κατά των εποίκων

17:05

Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη πυρκαγιά μεταξύ Φιλύρου και Πεύκων - Μήνυμα 112

16:53

Wall Street: «Ξεφουσκώνει» ο Dow, επέστρεψε στα «κόκκινα» ο Nasdaq

16:41

Τουρνάς: «Aπειλή η συσσωρευμένη καύσιμη ύλη - Όλοι πρέπει να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους»

16:40

Κεραμέως: «Στόχος μια κοινωνία εργαζομένων και όχι μια κοινωνία ανέργων»

16:31

Σχέδιο της Airbus για ανάπτυξη γερμανικού μαχητικού αεροσκάφους

16:20

H BoE προειδοποιεί για απάτες με fake βίντεο που δείχνουν τον Νάιτζελ Φάρατζ να κλωτσά τον Μπέιλι

16:19

Κικίλιας: «Η ναυτιλία δίνει νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και όφελος στην κοινωνία»

16:09

Κομισιόν: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας - Στο στόχαστρο ενέργεια, τράπεζες και αλιεία

16:05

Παπασταύρου στο Fox Business: «Η Ελλάδα είναι στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην ενέργεια»

15:54

Persona non grata στο Παρίσι ο Ισραηλινός ΥΠΟΙΚ - Ευρωπαϊκές κυρώσεις για βία στη Δυτική Όχθη

15:53

Θεμιστοκλέους: Αυξημένο ενδιαφέρον για τις 1.131 θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ

15:52

Πιερρακάκης: «Το gov.gr είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατρέπει τις αδυναμίες της σε πλεονεκτήματα»

15:43

Δημοσκόπηση ΗΠΑ: Οι ψηφοφόροι αγνοούν τις καταγγελίες εις βάρος των υποψηφίων


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider