Παγκόσμια οικονομία: Tα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκόσμια οικονομία: Tα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα
Οι εκτιμήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των ιθυνόντων χάραξης οικονομικής πολιτικής και των επενδυτών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν ιδιαίτερα αρνητικές και αβέβαιες. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που τροφοδοτούν τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητάς στην τρέχουσα συγκυρία συνοψίζονται ακολούθως.

Οι εκτιμήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των ιθυνόντων χάραξης οικονομικής πολιτικής και των επενδυτών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν ιδιαίτερα αρνητικές και αβέβαιες. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που τροφοδοτούν τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητάς στην τρέχουσα συγκυρία συνοψίζονται ακολούθως.

Το πρωτόγνωρο σοκ προσφοράς που πλήττει την παγκόσμια οικονομία και διαβρώνει τα πραγματικά εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων (ενεργειακή κρίση, δυσλειτουργίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες και υψηλός πληθωρισμός) αρχίζει πλέον να προκαλεί σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης. Η δυναμική της ανάπτυξης επιδεινώνεται ραγδαία καθώς άνω του ενός τρίτου της παγκόσμιας οικονομίας έχει ήδη σημειώσει (ή πρόκειται να σημειώσει) δύο τουλάχιστον συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα εν μέσω της συνεχιζόμενης (και, σε μεγάλο βαθμό, συγχρονισμένης) σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων. Σε γενικές γραμμές, τα ονομαστικά παρεμβατικά επιτόκια είναι πλέον πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ωστόσο, τα πραγματικά επιτόκια δεν έχουν ακόμη επανέλθει στα προ-πανδημίας επίπεδα λόγω του αυξημένου πληθωρισμού.

Τα ανωτέρω ενισχύουν την άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες στην πλειοψηφία των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομίων δε θα διστάσουν να προκαλέσουν σημαντική οικονομική επιβράδυνση (ή ακόμα και ύφεση), καθώς η μείωση του υψηλού πληθωρισμού απαιτεί περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής (δηλ. υψηλότερα παρεμβατικά επιτόκια). Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ, η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από 6,0% το 2021 σε 3,2% το 2022 και σε 2,7% το 2023 (-0,2 ποσοστιαίες μονάδες αναθεώρηση σε σχέση με την πρότερη πρόβλεψη). Επιπλέον, δεν αποκλείεται ο ρυθμός ετήσιας μεταβολής του παγκόσμιου ΑΕΠ να υποχωρήσει κάτω του 2% ή ακόμα και να σημειωθεί αρνητική μεταβολή στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ το επόμενο έτος. Η πρότερη εμπειρία δείχνει ότι μια ετήσια αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ με ρυθμό χαμηλότερου του 2,5% μπορεί να χαρακτηριστεί ως παγκόσμια ύφεση. Συνεπώς, το επόμενο έτος δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει την 6η κατά σειρά παγκόσμια ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εντωμεταξύ, σχεδόν ομόφωνη είναι η άποψη είναι ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός για ένα διευρυνόμενο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 50% του παγκόσμιου πληθωρισμού οφείλεται στη μεγάλη δημοσιονομική χαλάρωση που συντελέστηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Λιγότερο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σε αρκετές οικονομίες του πλανήτη συντελείται ήδη δημοσιονομική περιστολή ενώ, προς το παρόν, οι μεσο-μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν σε γενικές γραμμές συγκρατημένες. Ο παγκόσμιος πληθωρισμός είναι πιθανό να κορυφωθεί στα τέλη του 2022, αλλά προβλέπεται να παραμείνει υψηλός για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο βασικό σενάριο του ΔΝΤ, ο παγκόσμιος πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί από 4,7% το 2021 σε 8,8% το 2022, πριν υποχωρήσει σε 6,5% και 4,1% το 2023 και το 2024, αντίστοιχα.

Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν ασυνήθιστα μεγάλοι και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: α) έλλειψη επαρκούς συντονισμού μεταξύ της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής, β) ενεργειακή κρίση και συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια, γ) έλλειψη σημαντικής προόδου στη διαδικασία αναδιάρθρωση του χρέους ενός σημαντικού αριθμού αναπτυσσόμενων οικονομιών. Συνολικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός υφεσιακού επεισοδίου βραχυπρόθεσμα, καθώς οι νομισματικές αρχές στοχεύουν σε θετικά πραγματικά επιτόκια για την μείωση του πληθωρισμού και την σταθεροποίηση των πληθωριστικών προσδοκιών.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η νομισματική πολιτική έχει μέγιστο αντίκτυπο στις πραγματικές μεταβλητές μετά από περίπου ένα έτος, αλλά στον πληθωρισμό μετά από τρία έως τέσσερα χρόνια. Αυτή η υστέρηση μεταξύ του βραχυπρόθεσμου κόστους των πολιτικών αποπληθωρισμού και των μακροπρόθεσμων οφελών τους εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία και την καταλληλόλητα των πολιτικών αυτών. Επιπλέον, ενισχύει τις πολιτικές πιέσεις για χαλάρωση της νομισματικής σύσφιξης εν μέσω απωλειών θέσεων εργασίας και συνεχιζόμενου πληθωρισμού. Όσον αφορά τον συντονισμό νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω όσο συνεχίζεται η δυσανάλογη εξάρτηση από τη νομισματική πολιτική για την καταστολή του πληθωρισμού (αυξήσεις πραγματικών επιτοκίων). Η συνέχιση της δυναμικής αυτής μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη δυναμική του χρέους και των λοιπών δημοσιονομικών μεγεθών. Η πρόσφατη κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται από πολλούς ως προειδοποιητική βολή για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η απόκλιση μεταξύ της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από υψηλές και επίμονες πληθωριστικές πιέσεις. Δείχνει πώς η έλλειψη της απαραίτητης στόχευσης από την πλευρά της δημοσιονομικής πολιτικής μπορεί να ακυρώσει την απαραίτητη σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών και να προκαλέσει μεγάλους κραδασμούς στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Μακρόν: Οι πωλήσεις όπλων που χρησιμοποιούνται στη Γάζα θα πρέπει να σταματήσουν

23:36

Πάτρα: Εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που είχε διαπράξει 93 κλοπές σε σπίτια

23:17

Συνελήφθη 33χρονος για διακίνηση ναρκωτικών στον Άλιμο

22:49

Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθησαν 3 διακινητές που μετέφεραν συνολικά 31 παράτυπους μετανάστες

22:18

Ουκρανία: Το Κίεβο θα παρουσιάσει το "νικηφόρο σχέδιό" του σε συνάντηση στο Ράμστάιν

21:48

Ηράκλειο: Στη ΜΕΘ πέντε άτομα που κατανάλωσαν πιθανότατα καθαριστικό αντί για ποτό

21:36

Διάγγελμα Νετανιάχου: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί στην επίθεση του Ιράν και αυτό θα κάνουμε

21:20

Γάζα: Τουλάχιστον 41.825 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα από την έναρξη του πολέμου

20:43

Θεσσαλονίκη: Πτώση δεκατετράχρονου από ταράτσα

20:30

ΕΛΑΣ: Προγραμματισμένη η επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΟΗΕ για τις συνθήκες κράτησης κρατουμένων στην Ελλάδα

20:13

Γεραπετρίτης στην Κάρπαθο: Η ελληνική πολιτεία φροντίζει για την ασφάλεια των νησιών και θα φροντίζει πάντοτε για την ευημερία τους

20:01

Foxconn: Έσοδα ρεκόρ για το Γ' τρίμηνο χάρη στη μεγάλη ζήτηση για διακομιστές ΑΙ

19:36

Τροχαίο ατύχημα με ασθενοφόρο στην Καισαριανή-Τρεις τραυματίες

19:31

Τραυματισμός 78χρονου κατά τη διάρκεια αλιείας στην Άνδρο

19:00

Επέλαση ακροδεξιάς στην Ευρώπη: Η επιρροή σε μεταναστευτικό, οικονομική ατζέντα – Τα επόμενα crash test

18:56

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις ανήλικες συνελήφθησαν μετά από επίθεση σε 13χρονη στην Ευκαρπία

18:23

Ισραήλ: ανακοίνωσε το θάνατο δύο ενόπλων μελών της Χαμάς στον Λίβανο

17:50

Λίβανος: Μέσω Κύπρου άρχισε η επιχείρηση εκκένωσης Αυστραλών πολιτών

17:26

«Μύλος» στον ΣΥΡΙΖΑ: Το μέλος της ΚΕ Μαμουλίδης στέλνει τον Κασσελάκη στο πειθαρχικό για διαγραφή

17:00

Ανακατατάξεις στην αγορά ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών ειδών - Τα brands που έρχονται κι αυτά που φεύγουν

16:45

Αγρίνιο: Νεκρός βρέθηκε ο αγνοούμενος φύλακας επιχείρησης μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσε η κακοκαιρία «Κασσάνδρα»

16:32

Χαλκιδική: Σουσούρα, ο «μωβ θησαυρός» γλύτωσε από την ξηρασία, δεν «σώζει» όμως την φετινή παρτίδα του μελιού

16:27

Μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης παρουσίασε η υφυπ. Ανάπτυξης Α. Μάνη – Παπαδημητρίου στην Γ.Σ. της Κ.Ε.Ε.Ε.

16:15

Emirates: Απαγόρευσε τη μεταφορά βομβητών και walkie-talkie στα αεροπλάνα της

15:55

Πετρέλαιο: Ποιος ο αντίκτυπος από την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις

15:41

Προεδρικές εκλογές ΠΑΣΟΚ : «Μάθε που ψηφίζεις» – Αναλυτικά η διαδικασία και τα εκλογικά τμήματα

15:35

ΕΜΥ: Επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

15:22

Καλογήρου (ΕΚΠΑ): Να καλύπτεται από τα ταμεία η κρυοσυντήρηση ωαρίων

15:17

Γεραπετρίτης: Η ώρα ευθύνης για την Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει και η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας

15:09

Ιω. Κεφαλογιάννης: Επιβάλλεται να περάσουν οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις σε μια νέα εποχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider