Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας - Οι επενδύσεις ενισχύουν το βιώσιμο μέλλον του ελληνικού τουρισμού

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας - Οι επενδύσεις ενισχύουν το βιώσιμο μέλλον του ελληνικού τουρισμού
Την τελευταία τριετία η παγκόσμια κοινότητα βιώνει πρωτοφανή διεθνή γεγονότα τα οποία έχουν προκαλέσει ριζικές, πολυεπίπεδες αλλαγές στα κράτη, στις κυβερνήσεις, στις οικονομίες και στον κοινωνικό ιστό.

Την τελευταία τριετία η παγκόσμια κοινότητα βιώνει πρωτοφανή διεθνή γεγονότα τα οποία έχουν προκαλέσει ριζικές, πολυεπίπεδες αλλαγές στα κράτη, στις κυβερνήσεις, στις οικονομίες και στον κοινωνικό ιστό. Οι αλλαγές αυτές δημιούργησαν μια εκ των πραγμάτων αρνητική συγκυρία για όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Η παγκόσμια υγειονομική και η τρέχουσα ενεργειακή κρίση επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τους τουριστικούς προορισμούς και τις τουριστικές επιχειρήσεις, αφού δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις με ορατή την απειλή της βιωσιμότητάς τους. Ωστόσο η Ελλάδα και ο ελληνικός τουρισμός, επέδειξαν μια σημαντική ανθεκτικότητα δείχνοντας εξαιρετικά αντανακλαστικά αλλά και γρήγορα βήματα ανάκαμψης, γεγονός που τους επέτρεψε όχι μόνο να επιστρέψουν σε τροχιά ανάπτυξης αλλά και να καταγράψουν μια δραστική ενδυνάμωση του ελληνικού τουριστικού brand.

Tα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το 2022 αποτελεί ένα έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό δεδομένων των πολυάριθμων εξαγορών, των νεοεισερχομένων ξενοδοχειακών brands και των έργων ανακαίνισης που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τουριστικό τομέα. Επιπλέον, η μείωση των lockdowns και των ταξιδιωτικών περιορισμών έχουν επαναφέρει τη δυνατότητα ταξιδιών στην προ πανδημίας περίοδο του 2019 – έτος που για τον παγκόσμιο τουρισμό αποτελεί την βάση για την παραγωγή συγκριτικών δεδομένων.

Οι θετικές εξελίξεις για τον ελληνικό τουρισμό αποτυπώθηκαν και στα στοιχεία για το 2021 αναφορικά με τις άμεσες ξένες επενδύσεις οι οποίες ξεπέρασαν το επίπεδο των 2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί το 42% του συνόλου των καθαρών άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, καταδεικνύοντας ότι το βιώσιμο μέλλον του ελληνικού τουρισμού είναι άμεσα συνδεδεμένο με την προσέλκυση και υλοποίηση σημαντικών επενδυτικών έργων.

Η νέα στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό που πρόσφατα κατέθεσαν οι φορείς του τουρισμού στο αρμόδιο Υπουργείο προβλέπει 50 εκατ. αφίξεις έως το 2030, ένας αριθμός που ναι μεν σήμερα μοιάζει εφικτός, περνάει όμως υποχρεωτικά μέσα από τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα σε ζητήματα, νομοθεσίας, διαχείρισης προορισμών και χρηματοδότησης επενδύσεων. Η πρόσφατη υποβολή του δεύτερου αιτήματος πληρωμής ύψους 3,56 δισ. ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης για το «Ελλάδα 2.0», η οποία κατέστη εφικτή επειδή η Ελλάδα εκπλήρωσε επιτυχώς όλα τα προβλεπόμενα ορόσημα του πρώτου σκέλους, ανοίγει τον δρόμο έτσι ώστε ο τομέας του τουρισμού να αποκτήσει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τα εφόδια εκείνα που χρειάζεται για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει την στρατηγική για το 2030.

Σήμερα, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Υπουργείο Τουρισμού έχει ήδη αναλάβει και δρομολογήσει έργα τα οποία δείχνουν μια σαφή κατεύθυνση για τις απαιτούμενες επενδύσεις που θα καταστήσουν βιώσιμη την υλοποίηση της νέας στρατηγικής για τον τουρισμό. Τα 7 κύρια υποέργα αφορούν στη διαχείριση προορισμών, στον ορεινό τουρισμό - για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος ορεινού τουρισμού ώστε να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός σε σύγκριση με άλλους Ευρωπαίους ανταγωνιστές, στον Τουρισμό υγείας & ευεξίας, στον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, στην αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων, στις προσβάσιμες παραλίες, στον τουρισμό καταδύσεων και τον υποβρύχιο τουρισμό καθώς και τα υποέργα που αφορούν στην τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση. Αυτά τα έργα αποτελούν και την βάση για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια.

Χτίζοντας πάνω στις επιτυχίες των προηγούμενων ετών, οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους χρηματοδότησης του ταμείου ανάκαμψης & ανθεκτικότητας έτσι ώστε να ενισχύσουμε την βιώσιμη ανάπτυξη των προορισμών και των τοπικών κοινωνιών εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας, αλλά και να επιταχύνουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν συνθήκες για ποιοτικότερο τουρισμό και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:19

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 0,9% στις τιμές εκροών γεωργίας - κτηνοτροφίας τον Δεκέμβριο

12:18

Μειώθηκε κατά 5,4% ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο

12:18

ΟΣΕ: Προκήρυξη 33 θέσεων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών – Άνοιγμα σε έμπειρα στελέχη από Ελλάδα και εξωτερικό

12:13

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος

12:11

Οι Συγκοινωνίες αλλάζουν πίστα

12:08

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε η διευθύντρια νομικών υπηρεσιών της Goldman Sachs λόγω σχέσεων με τον Έπστιν

12:04

Καζάκς: Η ΕΚΤ αναμένει να δει τον πλήρη αντίκτυπο από την ανατίμηση του ευρώ

12:02

Apple: «Καπνός» 200 δισ. δολ. κεφαλαιοποίησης καθώς η νέα ΑΙ Siri καθυστερεί

12:00

Ένα Eurogroup διαφορετικό από τα υπόλοιπα

11:55

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ- Πώς διαμορφώνεται το ΔΣ

11:45

Impact Monitor 2025: Τι ζητούν σήμερα οι Έλληνες από τις επιχειρήσεις

11:39

Στο «κόκκινο» το ταμπλό του ΧΑ – Σε δοκιμασία κρίσιμες στηρίξεις

11:25

Ευρωβαρόμετρο: Δύο στους τρεις Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η χώρα τους απειλείται

11:22

Μαρινάκης: Αυτό που κάνει η Κωνσταντοπούλου δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση

11:10

ΜΜΕ ΗΠΑ: Δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο θα αναπτυχθεί στον Κόλπο

11:00

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα με την Τεχνητή Νοημοσύνη ξανά στο επίκεντρο

10:59

Νέο «πλήγμα» Τραμπ στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής - Ακυρώνει επιστημονικό κείμενο

10:41

Η CIA μέσω βίντεο καλεί Κινέζους αξιωματικούς να διαρρεύσουν πληροφορίες στις ΗΠΑ

10:34

Κώτσηρας: Επιστρέφουμε στον πολίτη σημαντικό μέρισμα της καλής πορείας της οικονομίας

10:33

Μνημόνιο Συνεργασίας ΟΠΑ - ΥΠΕΞ για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Εξωστρέφειας

10:26

ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες στην ψηφιακή εφαρμογή υποβολής δηλώσεων φόρου πλοίων β’ κατηγορίας

10:24

Συνεχίζονται οι ανακλήσεις στο βρεφικό γάλα: Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του κλάδου

10:15

Ιράν: Απελευθερώθηκαν δύο στελέχη της παράταξης των μεταρρυθμιστών που είχαν συλληφθεί μετά τις διαδηλώσεις

10:10

Πιερρακάκης από την Κρήτη: Στην Ελλάδα δημιουργούνται συνθήκες για ισχυρότερες επιχειρήσεις

10:05

Βαίνει προς λύση ο «γόρδιος δεσμός» της Avramar

10:01

Ουκρανία: Ένας νεκρός και έξι τραυματίες σε ρωσική επίθεση στην Οδησσό

09:53

FT: Ο Τραμπ «φρενάρει» δασμούς σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου

09:37

Κομισιόν για Ελλάδα: «Καμπανάκι» για ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσιονομική πειθαρχία, δικαστικές αποφάσεις

09:18

Stellantis: Επιδιώκει να αποχωρήσει από την κοινοπραξία μπαταριών με τη Samsung

09:13

ΗΠΑ: Δύο νεκροί και ένας τραυματίας σε επίθεση με όπλο στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας

gazzetta
gazzetta reader insider insider