Οι προσδοκίες που πρέπει να έχει ένας επενδυτής όταν επενδύει στις διεθνείς αγορές

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι προσδοκίες που πρέπει να έχει ένας επενδυτής όταν επενδύει στις διεθνείς αγορές
Η επένδυση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές παράγει θετικές αποδόσεις μακροπρόθεσμα και ως εκ τούτου αποτελεί τον πιο αξιόπιστο μηχανισμό αύξησης των κεφαλαίων ενός επενδυτή, μεταξύ πολλών διαφορετικών επενδυτικών επιλογών.

Η επένδυση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές παράγει θετικές αποδόσεις μακροπρόθεσμα και ως εκ τούτου αποτελεί τον πιο αξιόπιστο μηχανισμό αύξησης των κεφαλαίων ενός επενδυτή, μεταξύ πολλών διαφορετικών επενδυτικών επιλογών.

Για να μπορέσει όμως ένας επενδυτής να απολαύσει αυτές τις «μακροπρόθεσμα θετικές αποδόσεις» θα πρέπει πρώτα να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες από την επένδυσή του αυτή. Η επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου επενδυτικού στόχου περνάει μέσα από την πλήρη κατανόηση του τι ακριβώς προσφέρουν οι επενδύσεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Εάν κάποιος είναι υπερβολικά αισιόδοξος, μια άσχημη χρονιά θα τον οδηγήσει στο να μειώσει τις επενδύσεις του ή και να τις ρευστοποιήσει. Από την άλλη, εάν κάποιος είναι υπερβολικά απαισιόδοξος και η προσωπική του άποψη είναι μόνιμα αρνητική για τις αγορές, αυτό θα τον κρατάει εκτός επενδύσεων και θα προσπαθεί με λίγες μεμονωμένες επενδυτικές επιλογές να κερδίσει σε 1-2 χρόνια όσα οι καλύτεροι hedge fund managers έχουν κερδίσει σε 30 χρόνια. Φυσικά το αποτέλεσμα μπορείτε να το φανταστείτε.

Μερικά στατιστικά στοιχεία θα σας βοηθήσουν να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιες είναι οι μέσες αποδόσεις και πως αυτές επιτυγχάνονται.

Πηγή: Bloomberg

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, από το 1954 μέχρι και το 2021 (ολοκληρωμένες χρονιές), έχουν υπάρξει μόλις 15 αρνητικές χρονιές. Δηλαδή σε 67 έτη, το 78% έχει ολοκληρωθεί με θετικές αποδόσεις και το 22% με αρνητικές αποδόσεις. Ακόμα πιο αναλυτικά, η μέση ετήσια απόδοση όλων αυτών των ετών είναι 8,6%.

Οι περισσότεροι που θα δουν αυτή την απόδοση θα αρχίσουν να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Η εικόνα αυτή είναι αρκετά συνηθισμένη και την βλέπουμε στην έκφραση του προσώπου ακόμα και έμπειρων επενδυτών, όταν σε πολλά ραντεβού μας προσπαθούμε να οριοθετήσουμε το πλαίσιο ενός μακροχρόνιου επενδυτικού πλάνου.

Η έκφραση αυτή είναι αποτέλεσμα λανθασμένης προσέγγισης η οποία τις περισσότερες φορές δεν οφείλεται στους ίδιους, αλλά οφείλεται σε λάθος διαχείριση από πολλούς επαγγελματίες. Ακόμα και το μυαλό, κάνει γρήγορα τον υπολογισμό μεταξύ ενός στρογγυλού αριθμού και του κέρδους. Αλλά δεν είναι έτσι. Διότι αυτή η απλοϊκή και γρήγορη σκέψη δε μπορεί να αποτυπώσει τη δύναμη του ανατοκισμού αυτής της απόδοσης.

Στο παρακάτω γράφημα, αποτυπώνεται το τελικό αποτέλεσμα μιας επένδυσης στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές από το 2000 μέχρι και σήμερα. 22 έτη από τα οποία τα πρώτα 10 έτη ήταν χαμένα χρηματιστηριακά έτη και επιπρόσθετα υπάρχουν και πέντε χρονιές στις οποίες οι αγορές βρέθηκαν σε απώλειες μεγαλύτερες από 20% με αποκορύφωμα το 2008 που βρέθηκαν κάτω και από το -40% για κάποια μικρή περίοδο.

Αυτή είναι η δύναμη των επενδύσεων όταν υπάρχει μακροπρόθεσμος χρονικός ορίζοντας και σωστά δομημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι τρομακτικά μεγαλύτερο και το μόνο που χρειάζεται είναι πίστη στο πλάνο και υπομονή.

Αυτή τη χρονική περίοδο οι επενδυτές έχουν και πάλι να περάσουν μέσα από μια καταιγίδα. Όπως πέρασαν από πολλές τα τελευταία 20 χρόνια. Όμως έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερες ετήσιες αποδόσεις αν αποφασίσουν να επενδύσουν σε εποχές αναταραχής ή απλά να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους.

Διότι η ψυχραιμία είναι αυτή που παράγει σημαντικό αποτέλεσμα σε τέτοιες συγκυρίες. Αυτό έδειξε και η μελέτη της Vanguard μεταξύ 9,3 εκατ. retail πελατών της για τη συμπεριφορά τους το 2020. Το 86% πανικοβλήθηκε και πούλησε με σημαντικές απώλειες και στη συνέχεια έμεινε εκτός αγορών, ενώ το υπόλοιπο 14% κατάφερε να παραμείνει εντός του μακροπρόθεσμου στόχου του χωρίς να υποστεί την ψυχολογική αλλά και ουσιαστική φθορά της απώλειας κεφαλαίου.

Η XSpot Wealth, διαμορφώνει επενδυτικά χαρτοφυλάκια που καλύπτουν διαφορετικές επενδυτικές ανάγκες και που στοχεύουν στην επίτευξη μακροχρόνιας κερδοφορίας. Ο εκάστοτε επενδυτής δεν χρειάζεται να ανησυχεί και να παρεμβαίνει, γιατί με καθημερινή παρακολούθηση και διαχείριση, παραμένουν όλα εντός των στόχων. Ένας επενδυτής που γνωρίζει την επενδυτική διαδρομή αισθάνεται άνετα να την παρακολουθεί. Αυτό ακριβώς προσφέρει και η XSpot Wealth, με αποδεδειγμένη επιτυχία στην διαχείριση κρίσεων όπως αυτή του 2020 και αυτή που βιώνουμε τους τελευταίους επτά μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Τουρκία: Συνάντηση του επικεφαλής της ΜΙΤ με αντιπροσωπεία της Χαμάς

23:40

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο Κυριακή λόγω της διεξαγωγής του «Athens Santa Run 2025»

23:20

ΟΗΕ: Παρατείνει για έναν χρόνο την εντολή της ειρηνευτικής δύναμης στη ΛΔ Κονγκό

23:00

Ο Ρούμπιο ζητεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν

22:40

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε εγκύους και βρέφη

22:20

Ο Τραμπ ονόμασε αξιωματικό των πεζοναυτών επικεφαλής της SOUTHCOM

22:00

Ρούμπιο: Εξασφαλίστηκαν δεσμεύσεις για την ανάπτυξη 7.500 ανδρών από διάφορες χώρες στην Αϊτή

21:40

Πακιστάν: Σε κάθειρξη 17 ετών καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Ίμραν Χαν

21:20

Ουκρανία: Έπληξε εξέδρα πετρελαίου και πολεμικό πλοίο της Ρωσίας στην Κασπία

21:00

Προειδοποίηση Λούλα: Μια αμερικανική επέμβαση στη Βενεζουέλα θα μπορούσε να είναι καταστροφική

20:42

Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά και τον τουρισμό από τις αγροτικές κινητοποιήσεις

20:39

Έφτασε στο Μαϊάμι ο απεσταλμένος της Ρωσίας Ντμίτριεφ για τη συνάντηση με Γουίτκοφ και Κούσνερ

20:25

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα

20:10

Ουκρανία: Πυρκαγιά στον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό φυτικών ελαίων της Οδησσού

19:45

Σε εφαρμογή ο αποκλεισμός Τραμπ: Δεύτερη κατάσχεση δεξαμενόπλοιου στα ανοικτά της Βενεζουέλας

19:30

Τριπλός «πονοκέφαλος» στο Βερολίνο

19:11

Ζελένσκι: Η Ρωσία προσπαθεί να αποκόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα

18:45

Καλαφάτης: Τα επόμενα χρόνια η Βόρεια Ελλάδα θα έχει ένα εντελώς διαφορετικό ενεργειακό τοπίο

18:20

NBC News: Ο Νετανιάχου σχεδιάζει να ενημερώσει τον Τραμπ για πιθανά νέα πλήγματα εναντίον του Ιράν

17:59

Παπασταύρου: «Νευρώνας» η Βόρεια Ελλάδα στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική

17:46

ΗΠΑ: Ο πρώτος άνθρωπος σε αναπηρικό αμαξίδιο ταξίδεψε στο διάστημα

17:22

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ πρότειναν νέα μορφή συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου

16:52

DW: Χωρίς προϋπολογισμό και πάλι η Γαλλία

16:35

Παιχνίδι στο κινητό «εκπαιδεύει» πολίτες στην προστασία του περιβάλλοντος και «τροφοδοτεί» το AI

16:16

Ολοκληρώθηκαν πληρωμές 22,16 εκατ. για το μεταφορικό ισοδύναμο - Κικίλιας: Στηρίζουμε τη νησιωτικότητα

16:00

Αέριο: Ενισχύεται ο Κάθετος Διάδρομος – Μεγαλύτερη ευελιξία για την «αρτηρία» Ελλάδας-Ουκρανίας

15:46

Τούρκος ΥΠΑΜ: Δεν μας απειλούν οι συμφωνίες Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ - Να μην έχουν προσδοκίες

15:26

Μαρινάκης: Σεβαστό κάθε λογικό αίτημα των αγροτών, αλλά και αυτό των πολιτών να μην ταλαιπωρούνται

15:09

Τρεις λόγοι για τους οποίους λαχταράς γλυκά το πρωί

14:51

Μιχαηλίδου: Οι νέοι στο επίκεντρο της Ελλάδας του αύριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider