Οι προσδοκίες που πρέπει να έχει ένας επενδυτής όταν επενδύει στις διεθνείς αγορές

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι προσδοκίες που πρέπει να έχει ένας επενδυτής όταν επενδύει στις διεθνείς αγορές
Η επένδυση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές παράγει θετικές αποδόσεις μακροπρόθεσμα και ως εκ τούτου αποτελεί τον πιο αξιόπιστο μηχανισμό αύξησης των κεφαλαίων ενός επενδυτή, μεταξύ πολλών διαφορετικών επενδυτικών επιλογών.

Η επένδυση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές παράγει θετικές αποδόσεις μακροπρόθεσμα και ως εκ τούτου αποτελεί τον πιο αξιόπιστο μηχανισμό αύξησης των κεφαλαίων ενός επενδυτή, μεταξύ πολλών διαφορετικών επενδυτικών επιλογών.

Για να μπορέσει όμως ένας επενδυτής να απολαύσει αυτές τις «μακροπρόθεσμα θετικές αποδόσεις» θα πρέπει πρώτα να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες από την επένδυσή του αυτή. Η επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου επενδυτικού στόχου περνάει μέσα από την πλήρη κατανόηση του τι ακριβώς προσφέρουν οι επενδύσεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Εάν κάποιος είναι υπερβολικά αισιόδοξος, μια άσχημη χρονιά θα τον οδηγήσει στο να μειώσει τις επενδύσεις του ή και να τις ρευστοποιήσει. Από την άλλη, εάν κάποιος είναι υπερβολικά απαισιόδοξος και η προσωπική του άποψη είναι μόνιμα αρνητική για τις αγορές, αυτό θα τον κρατάει εκτός επενδύσεων και θα προσπαθεί με λίγες μεμονωμένες επενδυτικές επιλογές να κερδίσει σε 1-2 χρόνια όσα οι καλύτεροι hedge fund managers έχουν κερδίσει σε 30 χρόνια. Φυσικά το αποτέλεσμα μπορείτε να το φανταστείτε.

Μερικά στατιστικά στοιχεία θα σας βοηθήσουν να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιες είναι οι μέσες αποδόσεις και πως αυτές επιτυγχάνονται.

Πηγή: Bloomberg

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, από το 1954 μέχρι και το 2021 (ολοκληρωμένες χρονιές), έχουν υπάρξει μόλις 15 αρνητικές χρονιές. Δηλαδή σε 67 έτη, το 78% έχει ολοκληρωθεί με θετικές αποδόσεις και το 22% με αρνητικές αποδόσεις. Ακόμα πιο αναλυτικά, η μέση ετήσια απόδοση όλων αυτών των ετών είναι 8,6%.

Οι περισσότεροι που θα δουν αυτή την απόδοση θα αρχίσουν να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Η εικόνα αυτή είναι αρκετά συνηθισμένη και την βλέπουμε στην έκφραση του προσώπου ακόμα και έμπειρων επενδυτών, όταν σε πολλά ραντεβού μας προσπαθούμε να οριοθετήσουμε το πλαίσιο ενός μακροχρόνιου επενδυτικού πλάνου.

Η έκφραση αυτή είναι αποτέλεσμα λανθασμένης προσέγγισης η οποία τις περισσότερες φορές δεν οφείλεται στους ίδιους, αλλά οφείλεται σε λάθος διαχείριση από πολλούς επαγγελματίες. Ακόμα και το μυαλό, κάνει γρήγορα τον υπολογισμό μεταξύ ενός στρογγυλού αριθμού και του κέρδους. Αλλά δεν είναι έτσι. Διότι αυτή η απλοϊκή και γρήγορη σκέψη δε μπορεί να αποτυπώσει τη δύναμη του ανατοκισμού αυτής της απόδοσης.

Στο παρακάτω γράφημα, αποτυπώνεται το τελικό αποτέλεσμα μιας επένδυσης στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές από το 2000 μέχρι και σήμερα. 22 έτη από τα οποία τα πρώτα 10 έτη ήταν χαμένα χρηματιστηριακά έτη και επιπρόσθετα υπάρχουν και πέντε χρονιές στις οποίες οι αγορές βρέθηκαν σε απώλειες μεγαλύτερες από 20% με αποκορύφωμα το 2008 που βρέθηκαν κάτω και από το -40% για κάποια μικρή περίοδο.

Αυτή είναι η δύναμη των επενδύσεων όταν υπάρχει μακροπρόθεσμος χρονικός ορίζοντας και σωστά δομημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι τρομακτικά μεγαλύτερο και το μόνο που χρειάζεται είναι πίστη στο πλάνο και υπομονή.

Αυτή τη χρονική περίοδο οι επενδυτές έχουν και πάλι να περάσουν μέσα από μια καταιγίδα. Όπως πέρασαν από πολλές τα τελευταία 20 χρόνια. Όμως έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερες ετήσιες αποδόσεις αν αποφασίσουν να επενδύσουν σε εποχές αναταραχής ή απλά να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους.

Διότι η ψυχραιμία είναι αυτή που παράγει σημαντικό αποτέλεσμα σε τέτοιες συγκυρίες. Αυτό έδειξε και η μελέτη της Vanguard μεταξύ 9,3 εκατ. retail πελατών της για τη συμπεριφορά τους το 2020. Το 86% πανικοβλήθηκε και πούλησε με σημαντικές απώλειες και στη συνέχεια έμεινε εκτός αγορών, ενώ το υπόλοιπο 14% κατάφερε να παραμείνει εντός του μακροπρόθεσμου στόχου του χωρίς να υποστεί την ψυχολογική αλλά και ουσιαστική φθορά της απώλειας κεφαλαίου.

Η XSpot Wealth, διαμορφώνει επενδυτικά χαρτοφυλάκια που καλύπτουν διαφορετικές επενδυτικές ανάγκες και που στοχεύουν στην επίτευξη μακροχρόνιας κερδοφορίας. Ο εκάστοτε επενδυτής δεν χρειάζεται να ανησυχεί και να παρεμβαίνει, γιατί με καθημερινή παρακολούθηση και διαχείριση, παραμένουν όλα εντός των στόχων. Ένας επενδυτής που γνωρίζει την επενδυτική διαδρομή αισθάνεται άνετα να την παρακολουθεί. Αυτό ακριβώς προσφέρει και η XSpot Wealth, με αποδεδειγμένη επιτυχία στην διαχείριση κρίσεων όπως αυτή του 2020 και αυτή που βιώνουμε τους τελευταίους επτά μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:24

Ανδρουλάκης: Χρέος του κράτους η ασφάλεια στις εργασιακές συνθήκες και τα εργασιακά δικαιώματα

15:23

Το σπίτι του Breaking Bad έμεινε απούλητο - Μειώνεται κατά 90% η τιμή

15:20

Κρεμλίνο: Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε στην Ουκρανία μέχρι να πάρει αποφάσεις το Κίεβο

15:09

Χατζηδάκης για συνταγματική αναθεώρηση με «ρήτρα» ελέγχου δαπανών: «Να μην ζήσουμε ξανά τα ίδια με το χρέος»

15:09

Θεοδωρικάκος για ΑΙ: Να γίνει εργαλείο ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της ευημερίας

14:56

Κρεμλίνο: Η Ρωσία θα ενεργήσει με υπευθυνότητα μετά την εκπνοή της συνθήκης New START

14:48

Χρυσός: Επέστρεψε πάνω από τα 5.000 δολάρια μετά το ιστορικό sell off, στο +8% το ασήμι

14:47

Visa Innovation Program Europe 2026: Άνοιξαν οι αιτήσεις - Πώς θα δηλώσετε συμμετοχή

14:46

Eli Lilly: Πάνω από τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα δ' τριμήνου, ισχυρό guidance για το 2026 - Άλμα 7% για τη μετοχή

14:30

Κεραμέως: Η Εθνική Κοινωνική Συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για αυξήσεις μισθών και παροχών

14:27

Λεβερκούζεν: Πόσο κοστίζει το ταξίδι και τι να κάνετε εκεί

14:27

Οι 10 τροφές με ασβέστιο για δυνατά οστά

14:18

Θεσσαλονίκη: Διεκομίσθη στη ΜΕΘ του Παπαγεωργίου ο τρίτος τραυματίας φίλαθλος του ΠΑΟΚ

14:11

Υπ. Δικαιοσύνης: Σε πλήρη εφαρμογή το ειδικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσης μετά το ναυάγιο στη Χίο

14:09

ΙΝΣΕΤΕ: Συντομότερη παραμονή, αλλά μεγαλύτερη ημερήσια δαπάνη από τους τουρίστες στην Ελλάδα

14:07

Eurobank Research: Αποτελεσματικό ποσοστό ανεργίας και χάσμα ανεργίας -Η περίπτωση της Ελλάδας

14:06

Google: Προχωρά σε τρισδιάστατη χαρτογράφηση στην ελληνική επικράτεια

13:58

Πούτιν προς Σι: Σημαντικός σταθεροποιητικός παράγοντας οι διμερείς σχέσεις Ρωσίας - Κίνας

13:47

Εκλογές στην Πορτογαλία: Ο Σοσιαλιστής Σεγκούρο αναμένεται να επικρατήσει του ακροδεξιού Βεντούρα στον β' γύρο

13:44

ΗΠΑ: Σήμερα η ανακοίνωση της ποινής του δράστη απόπειρας δολοφονίας κατά του Τραμπ

13:41

ΔΕΗ blue: 54 σημεία φόρτισης στα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας

13:33

ΤτΕ: Μειώθηκε στο 3,93% το περιθώριο επιτοκίου νέων καταθέσεων και δανείων τον Δεκέμβριο

13:29

Η πολιτεία Ιλινόι αψηφά τον Τραμπ και εντάσσεται στο δίκτυο του ΠΟΥ για τις Επιδημικές Κρίσεις

13:25

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων στην ελαιοκομία

13:19

Παπασταύρου: Στις 24 Φεβρουαρίου έχουμε κοινή συνάντηση στις ΗΠΑ για τον Κάθετο Διάδρομο

13:18

Λήγει σήμερα η συνθήκη New START μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας - Ξεκινά νέα εποχή πυρηνικών εξοπλισμών

13:14

Bank of America: Η Ελλάδα στο top 3 των αναδυόμενων αγορών - Εισροές ρεκόρ τον Ιανουάριο

13:14

Ιράν: Οι αρχές επιτρέπουν πλέον επισήμως στις γυναίκες να οδηγούν δίκυκλα

13:05

Πώς οι αγορές ομολόγων της Fed επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες

13:03

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει ισχυρή θέση στον παγκόσμιο χάρτη της Τεχνητής Νοημοσύνης

gazzetta
gazzetta reader insider insider