Οι προσδοκίες που πρέπει να έχει ένας επενδυτής όταν επενδύει στις διεθνείς αγορές

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι προσδοκίες που πρέπει να έχει ένας επενδυτής όταν επενδύει στις διεθνείς αγορές
Η επένδυση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές παράγει θετικές αποδόσεις μακροπρόθεσμα και ως εκ τούτου αποτελεί τον πιο αξιόπιστο μηχανισμό αύξησης των κεφαλαίων ενός επενδυτή, μεταξύ πολλών διαφορετικών επενδυτικών επιλογών.

Η επένδυση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές παράγει θετικές αποδόσεις μακροπρόθεσμα και ως εκ τούτου αποτελεί τον πιο αξιόπιστο μηχανισμό αύξησης των κεφαλαίων ενός επενδυτή, μεταξύ πολλών διαφορετικών επενδυτικών επιλογών.

Για να μπορέσει όμως ένας επενδυτής να απολαύσει αυτές τις «μακροπρόθεσμα θετικές αποδόσεις» θα πρέπει πρώτα να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες από την επένδυσή του αυτή. Η επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου επενδυτικού στόχου περνάει μέσα από την πλήρη κατανόηση του τι ακριβώς προσφέρουν οι επενδύσεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Εάν κάποιος είναι υπερβολικά αισιόδοξος, μια άσχημη χρονιά θα τον οδηγήσει στο να μειώσει τις επενδύσεις του ή και να τις ρευστοποιήσει. Από την άλλη, εάν κάποιος είναι υπερβολικά απαισιόδοξος και η προσωπική του άποψη είναι μόνιμα αρνητική για τις αγορές, αυτό θα τον κρατάει εκτός επενδύσεων και θα προσπαθεί με λίγες μεμονωμένες επενδυτικές επιλογές να κερδίσει σε 1-2 χρόνια όσα οι καλύτεροι hedge fund managers έχουν κερδίσει σε 30 χρόνια. Φυσικά το αποτέλεσμα μπορείτε να το φανταστείτε.

Μερικά στατιστικά στοιχεία θα σας βοηθήσουν να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιες είναι οι μέσες αποδόσεις και πως αυτές επιτυγχάνονται.

Πηγή: Bloomberg

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, από το 1954 μέχρι και το 2021 (ολοκληρωμένες χρονιές), έχουν υπάρξει μόλις 15 αρνητικές χρονιές. Δηλαδή σε 67 έτη, το 78% έχει ολοκληρωθεί με θετικές αποδόσεις και το 22% με αρνητικές αποδόσεις. Ακόμα πιο αναλυτικά, η μέση ετήσια απόδοση όλων αυτών των ετών είναι 8,6%.

Οι περισσότεροι που θα δουν αυτή την απόδοση θα αρχίσουν να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Η εικόνα αυτή είναι αρκετά συνηθισμένη και την βλέπουμε στην έκφραση του προσώπου ακόμα και έμπειρων επενδυτών, όταν σε πολλά ραντεβού μας προσπαθούμε να οριοθετήσουμε το πλαίσιο ενός μακροχρόνιου επενδυτικού πλάνου.

Η έκφραση αυτή είναι αποτέλεσμα λανθασμένης προσέγγισης η οποία τις περισσότερες φορές δεν οφείλεται στους ίδιους, αλλά οφείλεται σε λάθος διαχείριση από πολλούς επαγγελματίες. Ακόμα και το μυαλό, κάνει γρήγορα τον υπολογισμό μεταξύ ενός στρογγυλού αριθμού και του κέρδους. Αλλά δεν είναι έτσι. Διότι αυτή η απλοϊκή και γρήγορη σκέψη δε μπορεί να αποτυπώσει τη δύναμη του ανατοκισμού αυτής της απόδοσης.

Στο παρακάτω γράφημα, αποτυπώνεται το τελικό αποτέλεσμα μιας επένδυσης στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές από το 2000 μέχρι και σήμερα. 22 έτη από τα οποία τα πρώτα 10 έτη ήταν χαμένα χρηματιστηριακά έτη και επιπρόσθετα υπάρχουν και πέντε χρονιές στις οποίες οι αγορές βρέθηκαν σε απώλειες μεγαλύτερες από 20% με αποκορύφωμα το 2008 που βρέθηκαν κάτω και από το -40% για κάποια μικρή περίοδο.

Αυτή είναι η δύναμη των επενδύσεων όταν υπάρχει μακροπρόθεσμος χρονικός ορίζοντας και σωστά δομημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι τρομακτικά μεγαλύτερο και το μόνο που χρειάζεται είναι πίστη στο πλάνο και υπομονή.

Αυτή τη χρονική περίοδο οι επενδυτές έχουν και πάλι να περάσουν μέσα από μια καταιγίδα. Όπως πέρασαν από πολλές τα τελευταία 20 χρόνια. Όμως έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερες ετήσιες αποδόσεις αν αποφασίσουν να επενδύσουν σε εποχές αναταραχής ή απλά να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους.

Διότι η ψυχραιμία είναι αυτή που παράγει σημαντικό αποτέλεσμα σε τέτοιες συγκυρίες. Αυτό έδειξε και η μελέτη της Vanguard μεταξύ 9,3 εκατ. retail πελατών της για τη συμπεριφορά τους το 2020. Το 86% πανικοβλήθηκε και πούλησε με σημαντικές απώλειες και στη συνέχεια έμεινε εκτός αγορών, ενώ το υπόλοιπο 14% κατάφερε να παραμείνει εντός του μακροπρόθεσμου στόχου του χωρίς να υποστεί την ψυχολογική αλλά και ουσιαστική φθορά της απώλειας κεφαλαίου.

Η XSpot Wealth, διαμορφώνει επενδυτικά χαρτοφυλάκια που καλύπτουν διαφορετικές επενδυτικές ανάγκες και που στοχεύουν στην επίτευξη μακροχρόνιας κερδοφορίας. Ο εκάστοτε επενδυτής δεν χρειάζεται να ανησυχεί και να παρεμβαίνει, γιατί με καθημερινή παρακολούθηση και διαχείριση, παραμένουν όλα εντός των στόχων. Ένας επενδυτής που γνωρίζει την επενδυτική διαδρομή αισθάνεται άνετα να την παρακολουθεί. Αυτό ακριβώς προσφέρει και η XSpot Wealth, με αποδεδειγμένη επιτυχία στην διαχείριση κρίσεων όπως αυτή του 2020 και αυτή που βιώνουμε τους τελευταίους επτά μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Γερμανός τουρίστας αποζημιώθηκε γιατί δεν έβρισκε ξαπλώστρες σε ελληνικό ξενοδοχείο

23:47

Έρευνα: Η μυστική σχολή κατασκοπείας της Ρωσίας διδάσκει hacking και ανάμειξη σε εκλογές

23:36

Οι ΗΠΑ καλούν το Ιράν να αποφυλακίσει τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί

23:23

Microsoft: Το χάσμα στο ΑΙ στις φτωχές και πλούσιες χώρες διευρύνεται

23:09

«Κόκκινη» η Wall Street: Οπισθοχώρηση από τα ρεκόρ για S&P 500 - Nasdaq

22:55

Θ. Πελαγίδης (Υποδιοικητής ΤτΕ): «Ο κόσμος γίνεται πιο κυνικός και συναλλακτικός»

22:41

Τραμπ σε Λάιεν για εμπορική συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ: Προθεσμία έως 4 Ιουλίου, αλλιώς αύξηση δασμών

22:28

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο

22:14

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 9,2 εκατ. ευρώ

22:01

Δένδιας: «Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας και Πορτογαλίας - Έμφαση σε άμυνα, έρευνα και drones»

21:48

Ζελένσκι: Η εκεχειρία που προτείνει η Ρωσία δείχνει την «περίεργη και ακατάλληλη» λογική των ηγετών της

21:35

Σκληραίνει τη θέση του το Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ

21:23

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Πτώση 1,5% για τη ΝΔ - Πόσοι θα ψήφιζαν Τσίπρα, Σαμαρά, Καρυστιανού

21:17

Γερμανία: Δημοσιονομικό κενό 52 δισ. ευρώ λόγω Μέσης Ανατολής

21:10

CIA: Το Ιράν μπορεί να αντέξει 4 μήνες τον αμερικανικό αποκλεισμό

21:05

Κερδοφόρο 3x3 για τον χρυσό

20:57

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Θα είμαστε έτοιμοι νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη ελληνική Προεδρία

20:50

Σνάμπελ: Η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια αν διευρυνθεί το ενεργειακό σοκ

20:42

Δημοσκόπηση MRB: Double score για ΝΔ - Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

20:30

ΠΟΥ για χανταϊό: Αυτό δεν είναι ούτε «η αρχή μιας επιδημίας» ούτε «μιας πανδημίας»

20:19

Στενά του Ορμούζ: Τέσσερα πλοία μεταφοράς LNG πέρασαν «διακριτικά» το τελευταίο 15ήμερο

20:08

Reuters: Η Ελλάδα εξετάζει την αγορά στρατιωτικών αεροσκαφών C-390

20:06

FT: Στα σκαριά απευθείας συνομιλίες ΕΕ - Πούτιν για Ουκρανικό

20:00

Ρωσία: Ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός 8 έως 10 Μαΐου

19:48

Ισραήλ-Λίβανος: Τρίτος γύρος συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον

19:45

Eurobank: Στις 12 Ιουνίου η καταβολή του μερίσματος

19:37

Πολύ ικανοποιημένος μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο ο Λούλα

19:25

Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός: Σχεδόν 1.500 πλοία παραμένουν «εγκλωβισμένα» στον Περσικό Κόλπο

19:20

Τροπολογία Φλωρίδη: Με διαδικασίες εξπρές θα παραπέμπονται σε δίκη τα πολιτικά πρόσωπα

19:16

GRICE 2026: Στην Αθήνα το κορυφαίο Διεθνές Συνέδριο για Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider