Οι προσδοκίες που πρέπει να έχει ένας επενδυτής όταν επενδύει στις διεθνείς αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι προσδοκίες που πρέπει να έχει ένας επενδυτής όταν επενδύει στις διεθνείς αγορές
Η επένδυση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές παράγει θετικές αποδόσεις μακροπρόθεσμα και ως εκ τούτου αποτελεί τον πιο αξιόπιστο μηχανισμό αύξησης των κεφαλαίων ενός επενδυτή, μεταξύ πολλών διαφορετικών επενδυτικών επιλογών.

Η επένδυση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές παράγει θετικές αποδόσεις μακροπρόθεσμα και ως εκ τούτου αποτελεί τον πιο αξιόπιστο μηχανισμό αύξησης των κεφαλαίων ενός επενδυτή, μεταξύ πολλών διαφορετικών επενδυτικών επιλογών.

Για να μπορέσει όμως ένας επενδυτής να απολαύσει αυτές τις «μακροπρόθεσμα θετικές αποδόσεις» θα πρέπει πρώτα να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες από την επένδυσή του αυτή. Η επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου επενδυτικού στόχου περνάει μέσα από την πλήρη κατανόηση του τι ακριβώς προσφέρουν οι επενδύσεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Εάν κάποιος είναι υπερβολικά αισιόδοξος, μια άσχημη χρονιά θα τον οδηγήσει στο να μειώσει τις επενδύσεις του ή και να τις ρευστοποιήσει. Από την άλλη, εάν κάποιος είναι υπερβολικά απαισιόδοξος και η προσωπική του άποψη είναι μόνιμα αρνητική για τις αγορές, αυτό θα τον κρατάει εκτός επενδύσεων και θα προσπαθεί με λίγες μεμονωμένες επενδυτικές επιλογές να κερδίσει σε 1-2 χρόνια όσα οι καλύτεροι hedge fund managers έχουν κερδίσει σε 30 χρόνια. Φυσικά το αποτέλεσμα μπορείτε να το φανταστείτε.

Μερικά στατιστικά στοιχεία θα σας βοηθήσουν να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιες είναι οι μέσες αποδόσεις και πως αυτές επιτυγχάνονται.

Πηγή: Bloomberg

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, από το 1954 μέχρι και το 2021 (ολοκληρωμένες χρονιές), έχουν υπάρξει μόλις 15 αρνητικές χρονιές. Δηλαδή σε 67 έτη, το 78% έχει ολοκληρωθεί με θετικές αποδόσεις και το 22% με αρνητικές αποδόσεις. Ακόμα πιο αναλυτικά, η μέση ετήσια απόδοση όλων αυτών των ετών είναι 8,6%.

Οι περισσότεροι που θα δουν αυτή την απόδοση θα αρχίσουν να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Η εικόνα αυτή είναι αρκετά συνηθισμένη και την βλέπουμε στην έκφραση του προσώπου ακόμα και έμπειρων επενδυτών, όταν σε πολλά ραντεβού μας προσπαθούμε να οριοθετήσουμε το πλαίσιο ενός μακροχρόνιου επενδυτικού πλάνου.

Η έκφραση αυτή είναι αποτέλεσμα λανθασμένης προσέγγισης η οποία τις περισσότερες φορές δεν οφείλεται στους ίδιους, αλλά οφείλεται σε λάθος διαχείριση από πολλούς επαγγελματίες. Ακόμα και το μυαλό, κάνει γρήγορα τον υπολογισμό μεταξύ ενός στρογγυλού αριθμού και του κέρδους. Αλλά δεν είναι έτσι. Διότι αυτή η απλοϊκή και γρήγορη σκέψη δε μπορεί να αποτυπώσει τη δύναμη του ανατοκισμού αυτής της απόδοσης.

Στο παρακάτω γράφημα, αποτυπώνεται το τελικό αποτέλεσμα μιας επένδυσης στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές από το 2000 μέχρι και σήμερα. 22 έτη από τα οποία τα πρώτα 10 έτη ήταν χαμένα χρηματιστηριακά έτη και επιπρόσθετα υπάρχουν και πέντε χρονιές στις οποίες οι αγορές βρέθηκαν σε απώλειες μεγαλύτερες από 20% με αποκορύφωμα το 2008 που βρέθηκαν κάτω και από το -40% για κάποια μικρή περίοδο.

Αυτή είναι η δύναμη των επενδύσεων όταν υπάρχει μακροπρόθεσμος χρονικός ορίζοντας και σωστά δομημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι τρομακτικά μεγαλύτερο και το μόνο που χρειάζεται είναι πίστη στο πλάνο και υπομονή.

Αυτή τη χρονική περίοδο οι επενδυτές έχουν και πάλι να περάσουν μέσα από μια καταιγίδα. Όπως πέρασαν από πολλές τα τελευταία 20 χρόνια. Όμως έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερες ετήσιες αποδόσεις αν αποφασίσουν να επενδύσουν σε εποχές αναταραχής ή απλά να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους.

Διότι η ψυχραιμία είναι αυτή που παράγει σημαντικό αποτέλεσμα σε τέτοιες συγκυρίες. Αυτό έδειξε και η μελέτη της Vanguard μεταξύ 9,3 εκατ. retail πελατών της για τη συμπεριφορά τους το 2020. Το 86% πανικοβλήθηκε και πούλησε με σημαντικές απώλειες και στη συνέχεια έμεινε εκτός αγορών, ενώ το υπόλοιπο 14% κατάφερε να παραμείνει εντός του μακροπρόθεσμου στόχου του χωρίς να υποστεί την ψυχολογική αλλά και ουσιαστική φθορά της απώλειας κεφαλαίου.

Η XSpot Wealth, διαμορφώνει επενδυτικά χαρτοφυλάκια που καλύπτουν διαφορετικές επενδυτικές ανάγκες και που στοχεύουν στην επίτευξη μακροχρόνιας κερδοφορίας. Ο εκάστοτε επενδυτής δεν χρειάζεται να ανησυχεί και να παρεμβαίνει, γιατί με καθημερινή παρακολούθηση και διαχείριση, παραμένουν όλα εντός των στόχων. Ένας επενδυτής που γνωρίζει την επενδυτική διαδρομή αισθάνεται άνετα να την παρακολουθεί. Αυτό ακριβώς προσφέρει και η XSpot Wealth, με αποδεδειγμένη επιτυχία στην διαχείριση κρίσεων όπως αυτή του 2020 και αυτή που βιώνουμε τους τελευταίους επτά μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:26

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Κομισιόν εκταμίευσε την 4η δόση 2,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

15:25

Τι είναι η νόσος Sjögren και γιατί χρειάζονται σχεδόν τρία χρόνια για να διαγνωστεί

15:17

ΕΛΓΑ: Αύριο η πίστωση 70 εκατ. για την εξόφληση των πληγέντων από Daniel και Elias

15:17

Φοιτητικές κατοικίες: Νέο ράλι 10% στις τιμές ενοικίων – Έρευνα του Spitogatos

15:13

Χανιά: Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Αγριλές Σελίνου - Μήνυμα από το 112

15:10

Έλεγχοι σε παραλίες: Πάνω από 4.500 καταγγελίες - Ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ τα πρόστιμα

15:08

Σύνθετος PMI: «Βαρίδι» για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης η Γερμανία

15:06

Σπορ και luxury: Βρήκαμε τα κατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ που μπορείτε να τα φορέσετε από το πρωί μέχρι το βράδυ

14:36

ΓΣΕΒΕΕ: Συμμαχία για το περιβάλλον Δήμου Αθήνας και επιχειρήσεων

14:30

Πανώλη αιγοπροβάτων: Συνεχίζονται οι έλεγχοι - Χρηματοδότηση για τη δημιουργία rapid test

14:26

Παπαθανάσης: Εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης

14:24

Σάντσεθ: Έτοιμος να καταθέσει για τη σύζυγό του... γραπτώς

14:07

EAΓΜΕ-ΕΔΕΥΕΠ: Καίρια συμφωνία για την υπόγεια αποθήκευση ενέργειας στην Ελλάδα

14:02

Η Intrafashion (Pink Woman) εξαγοράζει την Axel Accessories 

13:58

Δράσεις στην Εβδομάδα Υγείας και Ασφάλειας στην Ολυμπία Οδό

13:42

Μελέτη EY-Saïd Business School: Κρίσιμη η ανθρωποκεντρική προσέγγιση για την επιτυχία έργων μετασχηματισμού

13:25

Αναβαθμίζεται ψηφιακά η UniCredit με δύο εξαγορές

13:24

Κομισιόν για Ελλάδα: Βήματα προόδου για το κράτος δικαίου - Οι 4 συστάσεις

13:21

Δημοπρασία 6μηνων εντόκων: Υποχώρησε στο 3,3% η απόδοση - Υπερκάλυψη κατά 2,39 φορές

13:16

Καζίνο Λουτρακίου: Υπεγράφη η συμφωνία εξυγίανσης - Νέα εποχή για το Club Hotel

13:03

ΕΛΣΤΑΤ: Συνολικά 4,9 εκατομμύρια πολίτες πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι πέρυσι

13:03

Η Cash Plus θέτει σε λειτουργία την τραπεζική λύση της Profile Software

13:00

Μητσοτάκης: Τα 50 χρόνια από την επιστροφή της Δημοκρατίας να γίνουν αφετηρία για καλύτερη δημόσια ζωή και καλύτερη Ελλάδα

12:51

Ρωσία: Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι κλιμακώνουν την ένταση στην Αρκτική

12:45

ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ: Αλλαγή σελίδας με σημαντικές επενδύσεις

12:40

Euroxx: Ισχυρό δεύτερο τρίμηνο από τις ελληνικές τράπεζες - Εν αναμονή αναβαθμίσεων

12:40

Ολυμπιακοί Αγώνες - Παρίσι: 1 στα 4 δημόσια Wi-Fi είναι επισφαλές

12:40

«Ζαλίζει» ο ετήσιος μισθός του πρίγκιπα Ουίλιαμ

12:24

ΙΕΛΚΑ: Χαμηλότερες κατά 26% οι τιμές σουπερμάρκετ στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία

12:14

Protergia: Απορροφά τις αυξήσεις, διατηρεί σταθερές τις τιμές και τον Αύγουστο

gazzetta
gazzetta reader insider insider