Να κάνω γονική παροχή; Το νέο αφορολόγητο των 800.000 φέρνει ευκαιρίες αλλά και προβλήματα

Μοιράσου το
Να κάνω γονική παροχή; Το νέο αφορολόγητο των 800.000 φέρνει ευκαιρίες αλλά και προβλήματα
Στην ελληνική πραγματικότητα η γενιά των millennials έζησε τα πιο παραγωγικά της χρονιά μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

Ευκαιρίες αλλά και προβλήματα προκύπτουν από τις αφορολόγητες μεταβιβάσεις ακινήτων, μετρητών, μετοχών κ.λ.π. υλικών και αύλων περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των μελών της οικογένειας και με όριο τις 800.000 ευρώ που ενεργοποιήθηκαν από την 1 Οκτωβρίου με τις σχετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν.

Πρακτικά μπορεί να ξεκινήσει μια μεγάλη μεταφορά πλούτου προς τις νεότερες γενεές και διευκολύνεται η οικονομική στήριξη μεγάλου ύψους μεταξύ των μελών της οικογένειας χωρίς να υπάρχει υποχρέωση καταβολής φόρου. Στην ελληνική πραγματικότητα η γενιά των millennials έζησε τα πιο παραγωγικά της χρονιά μεσούσης της οικονομικής κρίσης και έτσι τα χαμηλά εισοδήματα σε συνδυασμό με τα υψηλά τεκμήρια δεν τους επέτρεψαν να σχηματίσουν το ανάλογο φορολογικό κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας οι γονείς να στηρίζουν οικονομικά τα παιδιά τους όχι μόνο μέχρι την ενηλικίωση αλλά μέχρι να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά και να τα συνεισφέρουν με χρηματικά ποσά, ποτέ για την αγορά ενός αυτοκινήτου, πότε για την καθημερινή συντήρηση του νοικοκυριού, βρισκόμενοι στο δίλημμα, είτε να το πράττουν άτυπα είτε τυπικά πληρώνοντας το γνωστό φόρο δωρεάς 10% που υπήρχε στις χρηματικές δωρεές μέχρι πρότινος. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ελέγχου όπου βεβαιώθηκαν πρόστιμα για άτυπη δωρεά σε φορολογουμένους για ποσά μερικών χιλιάδων ευρώ, τα οποία κατευθύνονταν προς τα παιδιά τους ώστε εκείνα να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης τους.

Τι άλλαξε

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις προβλέπεται εφαπαξ αφορολόγητο ποσό 800.000 ευρώ στην περίπτωση δωρεάς ή γονικής παροχής μονο προς τα πρόσωπα που υπάγονται στην Α' κατηγορία. Αυτά είναι μεταξύ άλλων σύζυγοι-γονείς -παιδιά -εγγόνια . Αυτό ισχύει για οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, καθώς για δωρεά χρηματικών ποσών προς τα ως άνω πρόσωπα, η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων . Το υπερβάλλον των 800.000 υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%).

Από το φόρο που προκύπτει εκπίπτει: ο φόρος που αναλογεί στις προγενέστερες δωρεές και γονικές παροχές, που συνυπολογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 36 και ο φόρος ο φόρος που αποδεδειγμένα καταβλήθηκε στην αλλοδαπή για τις δωρεές και γονικές παροχές κινητών που έγιναν εκεί,

Οι νέες ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνουν την απόκτηση περιουσίας με κληρονομιά αλλά προβλέπουν ότι οι παραπάνω Γονικές παροχές και Δωρεές δεν θα συνυπολογίζονται στην αιτία θανάτου κτήση περιουσίας, (από κληρονομιά) , μεταξύ των αυτών προσώπων.

Η φορολογική ελάφρυνση είναι πολύ μεγάλη , ιδίως στις μεγάλες περιουσίες ,αφού μέχρι σήμερα το αφορολόγητο στις γονικές παροχές ήταν αφορολόγητο μέχρι ποσού 150.000 ευρώ , από τις 150.000 μέχρι τις 300.000 ευρώ ό φόρος ήταν 1 % ,από τις 300.000 μέχρι τις 600.000 ήταν 5 % και για τα πάνω από 600.000 ποσά ήταν 10 %..και ουσιαστικά το όριο των 800.000 ευρώ είναι πολύ μεγαλύτερο αφού υπολογίζεται ανά γονέα και ανά παιδί.

Προβλήματα στην εφαρμογή

Οι δωρεές χρημάτων στα παιδιά- συζύγους και εγγόνια , απαλλάσσονται μεν από την πληρωμή φόρου 10 % , αλλά το πόθεν έσχες των δωρητών ελέγχεται, πρέπει δηλαδή το ποσό να προκύπτει από τα εισοδήματά τους.

Αντίστοιχα οι φορολογούμενοι που αποκτούν ακίνητα από τους γονείς, τους συζύγους ή τους παππούδες τους, και που προφανώς θέλουν να επισπεύσουν την μεταβίβαση λόγω της επικείμενης αύξησης των αντικειμενικών αξιών από 1-1- 2022 και λόγω εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου από τη ίδια ημερομηνία, εκτός από το θέμα ό,τι με τα εισοδήματα τους θα πρέπει να καλύπτουν τα τεκμήρια διαβίωσης ,θα πρέπει να εξοφλήσουν και όλες , ακόμα και τις μη ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών προς την Εφορία, επειδή για να προχωρήσει μια γονική παροχή απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Η Εφορία από την άλλη πλευρά σε περίπτωση της μεταβίβασης ακινήτου χωρίς τίμημα, δεν χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας, εφόσον η είσπραξη της οφειλής δεν είναι διασφαλισμένη.

Αυτή η πραγματικότητα σε συνδυασμό με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ «Οι φορολογούμενοι που εμφανίζονται με οφειλές στην Εφορία ανήλθαν σε 3.435.236 ΑΦΜ» τον Αύγουστο του 2021 και όλοι αυτοί ,προκειμένου να επωφεληθούν των νέων διατάξεων, θα πρέπει να πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία εξόφλησης που προβλέπεται για τις οφειλές στην εφορία , μειώνει ουσιαστικά τον αριθμό των άμεσα ευνοούμενών από τις νέες διατάξεις .

Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο πως η νέα αυτή φορολογικά ευνοική μεταχείριση των γονικών παροχών και των δωρεών δημιουργεί σε αρκετούς την σκέψη να προχωρήσουν σε τέτοια κίνηση, με δεδομένο και την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου στα ακίνητα από 1/1/22 που θα απαιτεί έξτρα δικαιολογητικά.

Όμως η πρακτική εφαρμογή και η απόφαση έχει περισσότερες φορολογικές προεκτάσεις, που δεν σταματούν στην (μη) επιβολή του φόρου και θα πρέπει να ενταχθούν σε έναν ευρύτερο φορολογικό σχεδιασμό. Έτσι, όπως συμβουλεύουμε τους πελάτες μας, θα πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται πάντα μετά την συμβουλή ενός ειδικού φοροτεχνικού ώστε ο φορολογούμενος να έχει την πλήρη εικόνα των άμεσων και των πιθανών μελλοντικών επιπτώσεων μιας τέτοιας κίνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:05

Πάνω από 1.100 ευρώ το όφελος για ένα μέσο νοικοκυριό από τις επιδοτήσεις στο ρεύμα το τελευταίο επτάμηνο

08:54

The Last of Us: Πόσο κοστίζει κάθε επεισόδιο της μετά-αποκαλυπτικής σειράς του HBO

08:47

Έρχεται συγχώνευση Intracom Properties - Κλουκίνας Λάππας

08:40

Άνοιξε τις πύλες του το εστιατόριο Athens Mezze στη Μητροπόλεως – Νέα επένδυση από τον όμιλο Καστελόριζο

08:27

«Κέντρο Καινοτομίας»: Νέο μοντέλο για τη σύμβαση αξίας 230 εκατ. ευρώ – Ο ιδιώτης, οι πληρωμές και το «κλειδί» του ξένου φορέα

08:19

Ρεύμα: Το φράγμα των 3 δισ. ευρώ έσπασε η ανάκτηση υπερεσόδων από τους παραγωγούς

08:11

Λιμένας Βόλου: Ποιοι είναι οι 8 «μονομάχοι» - Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ΟΛΘ, η συνεργασία Intrakat – ΤΕΚΑΛ και τα διεθνή σχήματα

08:04

Εξωδικαστικός: Οφειλές 1,6 – 2 δισ. ευρώ θα ρυθμιστούν το επόμενο 5μηνο – «Κούρεμα» άνω του 30% έγινε στο 40% των ρυθμίσεων

07:59

Κακοκαιρία «Barbara»: Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες- Αυστηροί έλεγχοι της ΕΛΑΣ

23:59

Στις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις» του European Green Deal ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου

23:46

Τοπικές βροχές το Σάββατο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά

23:31

Δήμας: Η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης

23:20

OHE σε Ισραήλ και Παλαιστίνη: Σταματήστε τον «παραλογισμό της κλιμάκωσης»

23:05

Wall Street: Η ισχυρή αγορά εργασίας «φούντωσε» την ανησυχία για τα επιτόκια και «κοκκίνισε» τους δείκτες

22:46

Σύσκεψη Πολιτικής Προστασίας: Ενεργοποίηση 112 ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας Barbara

22:32

Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να απαντήσει ο πολίτης στο δίλημμα Δημοκρατία, ή Νέα Δημοκρατία, Δικαιοσύνη ή Μητσοτάκης

22:25

Πετρέλαιο: Η ασάφεια για την κινεζική ζήτηση προκάλεσε εβδομαδιαίες απώλειες

22:12

Daly (Fed): H έκθεση για την αγορά εργασίας ήταν «ουάου!» - Αλλά δεν θα αλλάξει κάτι στην επιτοκιακή μας πολιτική

21:58

Μπάιντεν: Ενημερώθηκε για το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι - Επικροτεί την αναβολή της επίσκεψης Μπλίνκεν

21:38

Οικονόμου: Η ΝΔ μας κράτησε στην ΕΕ όταν ο Τσίπρας ζητούσε δανεικά από τον Πούτιν και καύσιμα από τον Μαδούρο

21:27

Τρ. Πειραιώς : Οι κτηνοτρόφοι επενδύουν στον εκσυγχρονισμό και παραγγέλνουν ρομποτικά συστήματα

21:14

Ισραήλ: Στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο που τους επιτέθηκε στη Δυτική Όχθη

20:56

Τα πλάνα της Intracom για την Κλουκίνας - Λάππας

20:53

Πεντάγωνο: Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι άλλαξε πορεία και πετά πάνω από τις κεντρικές ΗΠΑ

20:48

Ο «φόβος» των επιτοκίων έριξε τον χρυσό από τα 1.900 δολάρια ανά ουγγιά

20:46

Πυροσβεστική: Ισχυρές συστάσεις στους πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας Barbara

20:41

Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ: Νέα βοήθεια στην Ουκρανία με αντιαεροπορικά συστήματα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

20:30

Η BMW επενδύει 800 εκατ. ευρώ για την ηλεκτροκίνηση στο Μεξικό

20:25

New Tork Times: Σχεδόν 200.000 οι νεκροί και τραυματίες Ρώσοι στον πόλεμο

20:18

ΕΕ: Συμφωνία των 27 για επιβολή πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα