Η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ με απλούς χρηματιστηριακούς όρους

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ με απλούς χρηματιστηριακούς όρους
Η ανάγκη για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) σε κάθε επιχείρηση προκύπτει από τα στρατηγικά σχέδια και την κεφαλαιακή της δομή. 

Η ανάγκη για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) σε κάθε επιχείρηση προκύπτει από τα στρατηγικά σχέδια και την κεφαλαιακή της δομή. Είναι προφανές ότι η διοίκηση της ΔΕΗ είδε την ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση παράλληλα με τον υπάρχοντα δανεισμό και τα έσοδα από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να προχωρήσει σε στρατηγικές εξαγορές χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την κεφαλαιακή της επάρκεια - οπότε προφανώς η απόφαση για ΑΜΚ είναι στην σωστή κατεύθυνση.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση των υφιστάμενων μετόχων έχει διπλή ανάγνωση: Πρώτον, η διοίκηση επιθυμεί την διεύρυνση της μετοχικής σύνθεσης με ισχυρά επενδυτικά funds (μέσω του private placement) τα οποία μπορούν να αντεπεξέλθουν σε κεφαλαιακές ενέσεις και παράλληλα ο βασικός μέτοχος (Ελληνικό Δημόσιο) δεν επιθυμεί να εισφέρει νέα κεφάλαια στην ΔΕΗ κάτι που συνάδει με την λογική των ιδιωτικοποιήσεων – δηλαδή της αποεπένδυσης από κρατικά assets - την οποία ακολουθεί η Ελλάδα από την έναρξη των μνημονίων.

Ωστόσο κάθε αύξηση κεφαλαίου επηρεάζει αρνητικά τους «υφιστάμενους μετόχους», αφού θα πρέπει «να βάλουν το χέρι στην τσέπη» προκειμένου να διατηρήσουν το μετοχικό τους ποσοστό. Επομένως μια αρνητική αντίδραση της μετοχής είναι αναμενόμενη ανεξάρτητα από το δικαίωμα συμμετοχής υφιστάμενων μετόχων ή όχι.

Φυσικά στην τελική επίδραση της αύξησης στους υφιστάμενους μετόχους παίζουν ρόλο πολλές παράμετροι. Οι όροι της αύξησης και ιδιαίτερα ο αριθμός και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών κάτι που ακόμη δεν έχει εξειδικευθεί και φυσικά δεν έχει ανακοινωθεί. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι μετά το ράλι της μετοχής της ΔΕΗ τους τελευταίους μήνες , η κεφαλαιοποίηση της ΑΜΚ θα είναι σημαντικά υψηλότερη από ότι πχ. πριν 1-2 χρόνια, ακόμη και αν – όπως είθισται – η ΑΜΚ πραγματοποιηθεί σε discount σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία. Επομένως η μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου μέσω της ΑΜΚ (dilution), κάθε άλλο παρά ξεπούλημα της ΔΕΗ μπορεί να χαρακτηριστεί με χρηματιστηριακούς ή χρηματοοικονομικούς όρους.

Τώρα αν κάποιοι έκαναν χρήση εσωτερικής πληροφόρησης εξαιτίας ενός roadshow σε θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού που διαβάσαμε ότι έγινε (πρόωρα ίσως), αυτό φυσικά μπορεί να ελεγχτεί (και ελέγχεται σύμφωνα τη δημόσια ενημέρωση των αρχών).

Ωστόσο – από μόνη της - η πτώση της τιμής της μετοχής με την ανακοίνωση της ΑΜΚ είναι απόλυτα φυσιολογική και δεν υποδηλώνει αυτόματα κάποιο κακόβουλο ή παράνομο χειρισμό. Επιπλέον, μια ψύχραιμη αξιολόγηση των δεδομένων που τέθηκαν στο ΔΣ της 23/9 της ΔΕΗ, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εταιρία δεν αναμένεται να κάνει χρήση της προέγκρισης για ΑΜΚ μέχρι του 100% του υπάρχοντος μετοχικού κεφαλαίου (232 εκατ. μετοχές). Στην πράξη τα 750 εκ.€ μπορούν να αντληθούν με έκδοση περίπου 95-97 εκατ. μετοχών (πχ σε τιμή διάθεσης κοντά στα 8.0€) δηλαδή σε discount σε σχέση με την πρόσφατη χρηματιστηριακή τιμή, αλλά παράλληλα σε σημαντικό premium σε σχέση με την χρηματιστηριακή αποτίμηση της ΔΕΗ την τελευταία 3ετία.

Στην περίπτωση αυτή το ποσοστό του Δημοσίου θα πέσει κοντά στο 35%, αλλά οι Έλληνες φορολογούμενοι θα αποφύγουν την εκταμίευση των 382 εκατ. € που θα απαιτείτο για να διατηρήσει το Δημόσιο την συμμετοχή του (σε ΑΜΚ 750 εκατ. €).

* Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν συνιστούν πρόταση ή συμβουλή για αγορά ή πώληση μετοχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:07

Τράπεζα Κύπρου: Συνολικό κεφάλαιο και πρόοδος προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών

10:58

Αττικές Εκδόσεις: Στα 2,7 εκατ. ο κύκλος εργασιών το 2024, αύξηση 34,99% στα EBITDA

10:55

Στα 154 εκατ. δολάρια τα καθαρά κέρδη της Airbnb - Αδύναμο guidance για έσοδα β' τριμήνου

10:49

Κεφαλογιάννης: Προετοιμαζόμαστε για δύσκολο καλοκαίρι – Στη μάχη 28.000 πυροσβέστες

10:39

Motor Oil: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των 210.000 μετοχών σε 11 στελέχη

10:32

Ευρωαγορές: Ανοδικά οι δείκτες λόγω αισιοδοξίας στο μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας

10:24

Ξεκινά το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα ανέργων της ΔΥΠΑ στη μαγειρική στα Τρίκαλα

10:18

Αποκαταστάθηκε η μηχανική βλάβη στο φορτηγό πλοίο στο στενό Καφηρέα 

10:15

Αυξήσεις τιμών από Temu, Shein και Alibaba στις ΗΠΑ - «Αυλαία» για τα φθηνά δέματα

10:12

Apple: Οι δασμοί μπορεί να αυξήσουν κατά 900 εκατ. δολ. τις απώλειες

10:07

Η Σύρος πρώτη ανάμεσα στα «κρυμμένα πετράδια» της Ελλάδας για το 2025​​​​​​​​​​​

10:00

Τα οικιακά πλυντήρια ρούχων δεν απομακρύνουν σημαντικούς παθογόνους μικροοργανισμούς από υφάσματα

09:53

Χρηματιστήριο: Επιστρέφουν οι αγοραστές, ακολουθώντας το ρυθμό των διεθνών αγορών

09:52

Δήμος Αθηναίων: Επιστολή Δούκα σε ΥΠΕΝ για την αποφυγή μπλακάουτ

09:48

Κυρανάκης: Το καλοκαίρι του 2026 η ασφαλής γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη

09:46

Σέκερης: Κύριο θέμα της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η θαλάσσια ασφάλεια

09:42

Ιαπωνία: «Εποικοδομητικές» οι συνομιλίες στις ΗΠΑ

09:42

Shell: «Βουτιά» 28% στα κέρδη αλλά ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις - Ξεκινά επαναγορά μετοχών 3,5 δισ. δολ.

09:25

Standard Chartered: Υψηλότερα των εκτιμήσεων τα κέρδη α’ τριμήνου

09:20

Πειραματικά σχολεία: Σήμερα η κλήρωση για εισαγωγή

09:16

Ενισχύει το αποτύπωμά της στον ξενοδοχειακό κλάδο η HIG

08:51

Αύξηση των αγορών αμερικανικών αγαθών κατά 50 δισ. ευρώ εξετάζει η ΕΕ

08:24

Το νέο μέτρο για τη στέγαση αφήνει εκτός το πρόβλημα του υψηλού κόστους – 3+1 προτάσεις για την αναχαίτισή του

08:21

Η Κίνα «αποτιμά» πρόταση των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις

08:20

Κινητή τηλεφωνία λανσάρει η... Revolut

08:16

Γεφυρώνοντας την επιστημονική καινοτομία με το επιχειρείν: Το παράδειγμα της startup του UCL

08:12

New Yorker: Ποια είναι η γερμανική αλυσίδα ένδυσης που έρχεται στην Ελλάδα

08:05

Πώς το ESG δημιουργεί αξία στον κατασκευαστικό κλάδο

08:01

Η επίθεση στη Νομική ξυπνάει εφιάλτες στην κυβέρνηση - Καρφιά Μαρκόπουλου - Η Ζωή υπέρ της φούστας

07:55

Τζέι Ντι Βανς: Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας δεν θα τελειώσει «σύντομα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider