Ελλάδα 2.0.: Η Ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελλάδα 2.0.: Η Ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί
Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. αποτελείται από δύο, ουσιαστικά, πυλώνες: αυτόν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εκείνον των άμεσων επενδύσεων.

Την δεκαετία του 1980 η ελληνική κοινωνία γνώρισε, όντως, μία πρωτοφανή ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Η ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας βασίστηκε
αφενός στα υπέρογκα ποσά που δαπανούσε (ξόδευε) το κράτος και αφετέρου στις γενναίες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, όπως τα «πακέτα Ντελόρ» και τα
«μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα». Δυστυχώς, καθώς έχει αποδεχτεί εδώ και μία δεκαετία, η Ελλάδα, ως πολιτικό σύστημα, αλλά και ως πολίτες, δεν αξιοποίησε την μοναδική ευκαιρία της πρωτόγνωρης για τα μεταπολεμικά χρόνια ευρωπαϊκής υπερεπένδυσης. Αντίθετα, ξοδέψαμε όλα αυτά τα ποσά χωρίς μακροπρόθεσμους στόχους, πραγματοποιώντας ελάχιστα έργα υποδομής για το παρόν και το μέλλον.

Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Αν η δεκαετία του 1980 κινούταν, ακόμη, στο ψυχροπολεμικό – μεταπολεμικό πλαίσιο, τώρα, η νέα δεκαετία
του 2020 που ανοίγεται μπροστά μας θα κινηθεί, αναμφισβήτητα στο μεταπανδημικό πλαίσιο. Η εποχή μετά από την COVID-19 παρουσιάζει πρωτόγνωρες προκλήσεις αλλά και μοναδικές ευκαιρίες. Η κορυφαία εξ αυτών των ευκαιριών είναι το ταμείο ανάκαμψης, το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0.», που παρουσιάστηκε, πρόσφατα, από την ελληνική κυβέρνηση το οποίο θα έπρεπε να είναι πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ. Πρόκειται για ένα μακρόπνοο και φιλόδοξο σχέδιο που στοχεύει στην ολική αναμόρφωση της χώρας μας με μία γενναία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που αγγίζει το ποσό των 70 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. αποτελείται από δύο, ουσιαστικά, πυλώνες: αυτόν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εκείνον των άμεσων επενδύσεων. Και οι δύο πυλώνες έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του ΑΕΠ με άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών. Αφενός, οι μεταρρυθμίσεις θα μεταμορφώσουν την Ελλάδα σε ένα φιλικό για επενδύσεις περιβάλλον, όπου δεν θα είναι ηράκλειος άθλος να επενδύσει μία ξένη εταιρεία. Αφετέρου, τα ποσά που θα διατεθούν για έργα υποδομής θα ενισχύσουν άμεσα την ανάπτυξη.

Η ψηφιοποίηση και η πράσινη ατζέντα αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα πεδία, όπου θα απλωθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις. Δεν είναι θεωρητικά σχέδια αλλά πλάνα με άμεσα πρακτικά αποτελέσματα, που θα γίνουν αντιληπτά εντός της επόμενης πενταετίας από όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Σκεφτείτε τα ακόλουθα: πράσινη ανάπτυξη, πρόγραμμα «εξοικονομώ», ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, δημιουργία υποδομών για το νέο, ταχύτερο δίκτυο 5G, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών και ψηφιοποίηση του Δημοσίου (στην υγεία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη, τον ΕΦΚΑ, τις πολεοδομίες, κ.α.). Πρόκειται για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν άμεσα την καθημερινότητα όλων μας.

Συμπερασματικά, πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το Σχέδιο μπορεί να αποδώσει ως και 7% ανάπτυξη του ΑΕΠ μέχρι το 2026. Την ίδια στιγμή οι δείκτες της απόδοσης των πόρων με τη συνοδεία μεταρρυθμίσεων είναι πολύ μεγαλύτεροι. Η Ελλάδα «έχασε το τραίνο» μιας υγιούς και σταθερής ανάπτυξης το 1980,της ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Σήμερα, έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος με το Εθνικό ταμείο ανάκαμψης. Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει το σχέδιο δράσης, που έλαβε τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα, έχει έρθει η ώρα να αγκαλιαστεί από τους από τους πολίτες, τους κοινωνικούς φορείς και τους επιχειρηματικούς κύκλους, ώστε να προχωρήσουμε σε μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση. Είναι στο χέρι μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:52

Πώς θα επιλεγεί ο διάδοχος του Στάρμερ

12:45

Αυξημένες οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για το έτος 2025

12:41

Λάιεν για Στάρμερ: Συνέβαλε στην ενίσχυση της ασφάλειας Ευρώπης και Ουκρανίας

12:32

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Εθνικό Διάλογο της νέας ΚΑΠ 2028-2034

12:27

Νέα ευρωπαϊκή οδηγία αλλάζει την εξωδικαστική επίλυση διαφορών

12:22

Οι προκλήσεις που είναι μπροστά: Παιδεία, υγεία και κλιματική κρίση

12:18

Ποινές φυλάκισης με αναστολή στην Ασημακοπούλου για την διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

12:12

Ζελένσκι: Το Κίεβο θα αποφασίσει ποιος θα εκπροσωπήσει την Ευρώπη στις συνομιλίες με τη Ρωσία

12:09

Vodafone: Αναβάθμιση σε 100% οπτική ίνα στην ίδια τιμή

11:59

Χαρδαλιάς: «Τα Προσφυγικά δεν θα γίνουν real estate»

11:56

Θεοδωρικάκος: To PosoKanei αποτελεί ένα αυτονόητο χρήσιμο μέτρο ενημέρωσης των καταναλωτών

11:52

Ξεκινούν σε θετικό κλίμα οι τεχνικές συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν: «Σημειώθηκε καλή πρόοδος»

11:51

ΕΑΕΕ: Πάνω από 13.000 ασφαλιστικές απάτες τη διετία 2023 - 2024, στα 22 εκατ. ευρώ το κόστος

11:49

Χατζηδάκης: Επενδύσεις 1 δισ. την επόμενη τριετία μέσω του Ταμείου Καινοτομίας και Υποδομών

11:37

Τουρνάς: Αρκετά οικόπεδα μένουν ακαθάριστα, από αύριο οι έλεγχοι - Στις 700.000 οι δηλώσεις

11:34

Η Αυστραλία πούλησε στον Καναδά ραντάρ αξίας 1,5 δισ. ευρώ

11:34

Παραιτήθηκε ο Κιρ Στάρμερ - «Άκουσα το κόμμα μου»

11:33

Διάκριση της Piraeus Factoring στα διεθνή FCI Awards 2026

11:31

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο νέος Brand Ambassador της Amita

11:23

Ποιες δεξιότητες αποκτούν μεγαλύτερη αξία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

11:20

Στάσσης: Σε 3 άξονες οι επενδύσεις της ΔΕΗ την επόμενη πενταετία - Πρόταση για μέρισμα 0,60€/μτχ το 2025

11:12

Cosmos Business Systems: Ανακοινώνει τη νέα της συνεργασία ως Apple Business Partner

11:10

Δευτερογενής αγορά ΜΕΔ: Το «εργαλείο» που απαλλάσσει το δημόσιο από εγγυήσεις του Ηρακλή

11:04

Νέο φλερτ με τις 2.500 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

11:04

ΠΟΜΙΔΑ για Εθνική Στρατηγική για τη Στέγαση: Πώς θα «ανοίξουν» ή πώς «θα κλείσουν» τα σπίτια

10:57

Υπουργείο Ανάπτυξης: Χρηματοδότηση 120.000 ευρώ για νέα μελέτη σεισμικότητας της Αττικής

10:54

Νέα στρατηγική επένδυση της Premia στον ξενοδοχειακό κλάδο - Συμφωνία 250 εκατ. με την Αkti Hotels & Resorts

10:40

Σε χαμηλό έτους η στερλίνα

10:40

Ευρωαγορές: Ήπιες πτωτικές κινήσεις μετά την παραίτηση Στάρμερ

10:20

«Καμπανάκι» Ντάιμον: Έκπληκτος για το ράλι της Wall Street, έρχεται «μίνι τσουνάμι»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider