Ελλάδα 2.0.: Η Ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελλάδα 2.0.: Η Ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί
Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. αποτελείται από δύο, ουσιαστικά, πυλώνες: αυτόν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εκείνον των άμεσων επενδύσεων.

Την δεκαετία του 1980 η ελληνική κοινωνία γνώρισε, όντως, μία πρωτοφανή ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Η ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας βασίστηκε
αφενός στα υπέρογκα ποσά που δαπανούσε (ξόδευε) το κράτος και αφετέρου στις γενναίες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, όπως τα «πακέτα Ντελόρ» και τα
«μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα». Δυστυχώς, καθώς έχει αποδεχτεί εδώ και μία δεκαετία, η Ελλάδα, ως πολιτικό σύστημα, αλλά και ως πολίτες, δεν αξιοποίησε την μοναδική ευκαιρία της πρωτόγνωρης για τα μεταπολεμικά χρόνια ευρωπαϊκής υπερεπένδυσης. Αντίθετα, ξοδέψαμε όλα αυτά τα ποσά χωρίς μακροπρόθεσμους στόχους, πραγματοποιώντας ελάχιστα έργα υποδομής για το παρόν και το μέλλον.

Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Αν η δεκαετία του 1980 κινούταν, ακόμη, στο ψυχροπολεμικό – μεταπολεμικό πλαίσιο, τώρα, η νέα δεκαετία
του 2020 που ανοίγεται μπροστά μας θα κινηθεί, αναμφισβήτητα στο μεταπανδημικό πλαίσιο. Η εποχή μετά από την COVID-19 παρουσιάζει πρωτόγνωρες προκλήσεις αλλά και μοναδικές ευκαιρίες. Η κορυφαία εξ αυτών των ευκαιριών είναι το ταμείο ανάκαμψης, το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0.», που παρουσιάστηκε, πρόσφατα, από την ελληνική κυβέρνηση το οποίο θα έπρεπε να είναι πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ. Πρόκειται για ένα μακρόπνοο και φιλόδοξο σχέδιο που στοχεύει στην ολική αναμόρφωση της χώρας μας με μία γενναία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που αγγίζει το ποσό των 70 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. αποτελείται από δύο, ουσιαστικά, πυλώνες: αυτόν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εκείνον των άμεσων επενδύσεων. Και οι δύο πυλώνες έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του ΑΕΠ με άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών. Αφενός, οι μεταρρυθμίσεις θα μεταμορφώσουν την Ελλάδα σε ένα φιλικό για επενδύσεις περιβάλλον, όπου δεν θα είναι ηράκλειος άθλος να επενδύσει μία ξένη εταιρεία. Αφετέρου, τα ποσά που θα διατεθούν για έργα υποδομής θα ενισχύσουν άμεσα την ανάπτυξη.

Η ψηφιοποίηση και η πράσινη ατζέντα αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα πεδία, όπου θα απλωθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις. Δεν είναι θεωρητικά σχέδια αλλά πλάνα με άμεσα πρακτικά αποτελέσματα, που θα γίνουν αντιληπτά εντός της επόμενης πενταετίας από όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Σκεφτείτε τα ακόλουθα: πράσινη ανάπτυξη, πρόγραμμα «εξοικονομώ», ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, δημιουργία υποδομών για το νέο, ταχύτερο δίκτυο 5G, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών και ψηφιοποίηση του Δημοσίου (στην υγεία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη, τον ΕΦΚΑ, τις πολεοδομίες, κ.α.). Πρόκειται για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν άμεσα την καθημερινότητα όλων μας.

Συμπερασματικά, πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το Σχέδιο μπορεί να αποδώσει ως και 7% ανάπτυξη του ΑΕΠ μέχρι το 2026. Την ίδια στιγμή οι δείκτες της απόδοσης των πόρων με τη συνοδεία μεταρρυθμίσεων είναι πολύ μεγαλύτεροι. Η Ελλάδα «έχασε το τραίνο» μιας υγιούς και σταθερής ανάπτυξης το 1980,της ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Σήμερα, έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος με το Εθνικό ταμείο ανάκαμψης. Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει το σχέδιο δράσης, που έλαβε τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα, έχει έρθει η ώρα να αγκαλιαστεί από τους από τους πολίτες, τους κοινωνικούς φορείς και τους επιχειρηματικούς κύκλους, ώστε να προχωρήσουμε σε μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση. Είναι στο χέρι μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:41

Exxon Mobil: Δεν έχουμε δει ακόμη το πλήρες σοκ στην προσφορά πετρελαίου - Προειδοποιεί για άνοδο τιμών

23:28

Πρωτομαγιά με δύο νέα ρεκόρ στην Wall Street

23:10

Γερμανία: Πρώτη μέρα της εφαρμογής έκπτωσης του φόρου στα καύσιμα -Πώς πήγε;

22:51

Πτώση για το πετρέλαιο μετά το «παράθυρο» διαπραγμάτευσης που άνοιξε στο Ιράν

22:24

Τι απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς σε ευρωπαϊκά οχήματα

21:45

UBS: Μειώνει τις προβλέψεις για το ασήμι λόγω ασθενέστερης ζήτησης

21:32

Σαουδική Αραβία: Ουρές και νεύρα έξω από την μοναδική επίσημη κάβα της χώρας

21:15

Τραμπ: Πιθανή συμμετοχή στη G7 εν μέσω εντάσεων για Ιράν και εμπόριο

20:54

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τον στολίσκο «Global Sumud Flotilla»

20:41

Ο Τραμπ διευρύνει τις κυρώσεις κατά της Αβάνας

20:31

Bitcoin: Ισχυρό ράλι τον Απρίλιο, αλλά με «εύθραυστα» θεμέλια

20:12

Κατασχέθηκαν πάνω από 500 κιλά κάνναβης στο λιμάνι Ηγουμενίτσας

19:58

Big Tech: Ρεκόρ επενδύσεων σε ΑΙ το 2027 - Απογειώνονται τα κέρδη στη Wall Street

19:38

Τραμπ: Δεν είμαι ικανοποιημένος με την τελευταία πρόταση του Ιράν

19:12

Ο Τραμπ θα αυξήσει στο 25% τους δασμούς σε ευρωπαϊκά οχήματα

19:06

Το Πεντάγωνο κατέληξε σε συμφωνία με κορυφαίες εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης

18:59

Βουτιά 25% για τις βρετανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ από την «Ημέρα Απευλευθέρωσης»

18:33

Αδιέξοδο στη διάσωση της Spirit Aviation, καταρρέει η μετοχη

18:18

Βρέθηκε το αγαλματίδιο Όσκαρ για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Mr. Nobody Against Putin»

18:05

SOS από την Chevron για τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου

17:46

Δεν αποκλείεται να δούμε μια μεγάλη αλλαγή στις Magnificent 7

17:30

Πυροσβεστική: Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, ποιες είναι οι ποινές για τους παραβάτες

17:09

«Χτίζει» πάνω στο ρεκόρ της η Wall Street με τη βοήθεια της Apple

16:55

Ένα δισεκατομμύριο συσκευές συνδεδεμένες: Η σιωπηλή επανάσταση του IoT

16:35

Ομαλοποιήθηκε η κίνηση στα εθνικά οδικά δίκτυα

16:22

Ακρίβεια: Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα στην αγορά, νέο κύμα ανατιμήσεων «βλέπει» η βιομηχανία τροφίμων

16:07

Υπ. Κλιματικής Κρίσης για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου: Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, οι ποινές για τους παραβάτες

15:50

Ιράν: Έστειλε νέα πρόταση, μέσω Πακιστάν, για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ - «Ουδέν σχολιο» από τον Λ. Οίκο

15:31

ΟΗΕ: Ο νέος νόμος για τη θανατική ποινή στο Ισραήλ διαιωνίζει τη φυλετική διάκριση

15:16

Estee Lauder: Σχεδιάζει έως και 3.000 ακόμη απολύσεις, αναβαθμίζει την πρόβλεψη για τα ετήσια κέρδη

gazzetta
gazzetta reader insider insider