Ελλάδα 2.0.: Η Ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελλάδα 2.0.: Η Ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί
Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. αποτελείται από δύο, ουσιαστικά, πυλώνες: αυτόν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εκείνον των άμεσων επενδύσεων.

Την δεκαετία του 1980 η ελληνική κοινωνία γνώρισε, όντως, μία πρωτοφανή ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Η ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας βασίστηκε
αφενός στα υπέρογκα ποσά που δαπανούσε (ξόδευε) το κράτος και αφετέρου στις γενναίες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, όπως τα «πακέτα Ντελόρ» και τα
«μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα». Δυστυχώς, καθώς έχει αποδεχτεί εδώ και μία δεκαετία, η Ελλάδα, ως πολιτικό σύστημα, αλλά και ως πολίτες, δεν αξιοποίησε την μοναδική ευκαιρία της πρωτόγνωρης για τα μεταπολεμικά χρόνια ευρωπαϊκής υπερεπένδυσης. Αντίθετα, ξοδέψαμε όλα αυτά τα ποσά χωρίς μακροπρόθεσμους στόχους, πραγματοποιώντας ελάχιστα έργα υποδομής για το παρόν και το μέλλον.

Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Αν η δεκαετία του 1980 κινούταν, ακόμη, στο ψυχροπολεμικό – μεταπολεμικό πλαίσιο, τώρα, η νέα δεκαετία
του 2020 που ανοίγεται μπροστά μας θα κινηθεί, αναμφισβήτητα στο μεταπανδημικό πλαίσιο. Η εποχή μετά από την COVID-19 παρουσιάζει πρωτόγνωρες προκλήσεις αλλά και μοναδικές ευκαιρίες. Η κορυφαία εξ αυτών των ευκαιριών είναι το ταμείο ανάκαμψης, το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0.», που παρουσιάστηκε, πρόσφατα, από την ελληνική κυβέρνηση το οποίο θα έπρεπε να είναι πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ. Πρόκειται για ένα μακρόπνοο και φιλόδοξο σχέδιο που στοχεύει στην ολική αναμόρφωση της χώρας μας με μία γενναία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που αγγίζει το ποσό των 70 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. αποτελείται από δύο, ουσιαστικά, πυλώνες: αυτόν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εκείνον των άμεσων επενδύσεων. Και οι δύο πυλώνες έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του ΑΕΠ με άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών. Αφενός, οι μεταρρυθμίσεις θα μεταμορφώσουν την Ελλάδα σε ένα φιλικό για επενδύσεις περιβάλλον, όπου δεν θα είναι ηράκλειος άθλος να επενδύσει μία ξένη εταιρεία. Αφετέρου, τα ποσά που θα διατεθούν για έργα υποδομής θα ενισχύσουν άμεσα την ανάπτυξη.

Η ψηφιοποίηση και η πράσινη ατζέντα αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα πεδία, όπου θα απλωθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις. Δεν είναι θεωρητικά σχέδια αλλά πλάνα με άμεσα πρακτικά αποτελέσματα, που θα γίνουν αντιληπτά εντός της επόμενης πενταετίας από όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Σκεφτείτε τα ακόλουθα: πράσινη ανάπτυξη, πρόγραμμα «εξοικονομώ», ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, δημιουργία υποδομών για το νέο, ταχύτερο δίκτυο 5G, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών και ψηφιοποίηση του Δημοσίου (στην υγεία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη, τον ΕΦΚΑ, τις πολεοδομίες, κ.α.). Πρόκειται για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν άμεσα την καθημερινότητα όλων μας.

Συμπερασματικά, πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το Σχέδιο μπορεί να αποδώσει ως και 7% ανάπτυξη του ΑΕΠ μέχρι το 2026. Την ίδια στιγμή οι δείκτες της απόδοσης των πόρων με τη συνοδεία μεταρρυθμίσεων είναι πολύ μεγαλύτεροι. Η Ελλάδα «έχασε το τραίνο» μιας υγιούς και σταθερής ανάπτυξης το 1980,της ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Σήμερα, έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος με το Εθνικό ταμείο ανάκαμψης. Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει το σχέδιο δράσης, που έλαβε τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα, έχει έρθει η ώρα να αγκαλιαστεί από τους από τους πολίτες, τους κοινωνικούς φορείς και τους επιχειρηματικούς κύκλους, ώστε να προχωρήσουμε σε μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση. Είναι στο χέρι μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:18

Ευρωαγορές: Σε ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600 μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

19:10

ΥΠΑΑΤ: Παρατείνεται η διάθεση 79 στρατιωτικών κτηνιάτρων για την ευλογιά και τον αφθώδη πυρετό

19:03

Έπεσαν οι υπογραφές για το μνημόνιο κατανόησης ΗΠΑ - Ιράν

18:45

Την Τρίτη θα επισκεφθεί τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ο Μητσοτάκης

18:40

HELLENiQ ENERGY: Επεκτείνει τη στρατηγική συνεργασία της με τη Chevron και στο "Block 10"

18:37

Γεραπετρίτης - Χαφτάρ: Ελλάδα και Ανατολική Λιβύη ενισχύουν τη συνεργασία τους

18:34

Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Σκόπελο και Δυτική Αχαΐα

18:16

Νέο κόμμα για να ενώσει τους εξόριστους Ρώσους ιδρύει ο Γιάσιν

18:05

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος με αυξημένο τζίρο - Τριήμερο άλμα 7,12% στις τράπεζες

18:00

Ένας νεκρός από ισραηλινή επιδρομή στον Λίβανο - Πρώτη θανατηφόρα επίθεση μετά την ανακοίνωση συμφωνίας

17:55

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Χαφτάρ, υπαρχηγό Γενικής Διοίκησης Λιβυκού Εθνικού Στρατού

17:50

Σε ΦΕΚ η παράταση καθαρισμού και δήλωσης οικοπέδων έως τις 22 Ιουνίου 2026

17:37

Βρετανία: Το Εφετείο επικύρωσε την απαγόρευση της Palestine Action

17:32

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Από 26 έως 29 Ιουνίου η ανακοίνωση των βαθμολογιών

17:22

Ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό συνετρίβη σε εκπαιδευτική πτήση στη Σιβηρία - Επέζησε το πλήρωμα

17:15

Έρευνα Public και Truberries: 85% των Ελλήνων στρέφονται στα βιβλία για να αποδράσουν από την καθημερινότητα

17:13

ΝΒΑ: Πόσα χρήματα θα κερδίσει κάθε παίκτης των Νικς για την κατάκτηση του τίτλου

16:58

Wall Street: Ρεκόρ χτυπά ο Dow Jones με «καύσιμο» από Ιράν - Άλμα 8% για SpaceX

16:50

Κεραμέως: Τα 10 πιο σημαντικά ορόσημα της διετίας στο υπουργείο Εργασίας

16:43

Maersk: Χαιρετίζει συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ, χωρίς όμως αλλαγές στις δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή

16:43

Βρετανία: Ένοχος Ουκρανός για εμπρηστικές επιθέσεις σε κατοικία που σχετίζεται με τον Στάρμερ

16:40

Θεοδωρικάκος: Δύο χρόνια δημιουργικού έργου με αποτελέσματα - 915 επενδύσεις, 15.000 νέες θέσεις εργασίας

16:36

Επιστρέφει στη φυλακή ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

16:29

Μιχαηλίδου: Στα 525 ευρώ το μήνα το επίδομα αναδοχής παιδιού έως την ενηλικίωση

16:26

ENOTHTA: Πάνω από 27% η παραβατικότητα στην εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας

16:25

Εγκρίθηκαν τα αιτήματα Chevron - HELLENiQ ENERGY για το Block 10

16:20

Επόμενος κοινοτικός προϋπολογισμός: Το «πώς» το ξέρουμε, το «πόσα» συζητάμε

16:19

Γερμανία: Συγκρατημένη αισιοδοξία για πολιτικούς και επιχειρήσεις μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

16:16

Τραμπ: Πλοία με πετρέλαιο βγαίνουν από Στενά του Ορμούζ - Τι επιδιώκει η Τεχεράνη

16:14

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ χαιρετίζει το μνημόνιο κατανόησης ΗΠΑ-Ιράν


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider